Dieren in Namibie

Namibië - Compleet, 19 of 21 dagen Great Explorer door de Kalahari en Namib

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve natuurrondreis inclusief huurauto langs lodges en guesthouses

Een avontuurlijke selfdrive door verlaten, buitenaardse landschappen. Langs zorgvuldig geselecteerde accommodaties, de een nog mooier gelegen dan de ander. Rust en ontspanning voert de boventoon, maar regelmatig trek je de wandelschoenen aan om te voet de landschappen te verkennen en het planten- en dierenleven te ontdekken. Zelfs in de droogste omgeving is volop leven! 

Bezoek de twee belangrijkste woestijnen van Namibië, de Namib en de uitgestrekte Kalahari. Voel de hitte en de nachtelijke kou en ontdek de rijkdom aan planten en dieren die zich hebben aangepast aan de spaarzame neerslag. Verken de rode steenwoestijn, de hoge rollende zandduinen in het Namib-Naukluft Nationaal Park. Andere hoogtepunten zijn de Fish River Canyon, de één-na-grootste kloof ter wereld, de wandelmogelijkheden in de Waterberg Wilderness, het 'maanlandschap' van Damaraland met haar desert dwelling-olifanten en prachtige droge rivierbeddingen. De ‘grande finale’ is een prachtige safari door het bekendste nationale wildpark van Namibië, Etosha. 

De basisreis duurt 19 dagen. Door de toevoeging van een verblijf in de Erongo Mountains, creëer je een 21-daagse reis.

Uniek aan deze reis

 • Etosha vol met wildlife
 • Fraaie ligging van accommodaties
 • Kleurenpracht van Namib Naukluft-woestijn
 • Zeer leeg land, veilig reizen
 • 19-daagse en 21-daagse variant mogelijk
 • Wilde paarden van de Garub
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Namibië - Namibië Compleet

Windhoek is de eerste en enige grote stad die je tegenkomt tijdens deze 'complete' actieve rondreis door Namibië. Een rondreis door een leeg land over voornamelijk onverharde wegen. Een land dat zich perfect met een huurauto laat verkennen waardoor je de gelegenheid hebt op alle fotogenieke plekken te stoppen waar je maar wilt.

Na Windhoek maak je kennis met de Kalahari-woestijn, de plaats waar de San bushmen de laatste 20.000 jaar hebben gewoond. In deze halfwoestijn, na de Namib-woestijn de tweede grootste droge zone in Namibie, maak je kennis met de rijke flora en fauna. Onderweg naar de Fish River Canyon passeer je het 'woud' aan kokerbomen en Giant's Playground, een speelse verzameling van rotsblokken die op 180 miljoen jaar oud worden geschat. Maak een wandeling op de rand van de Fish River Canyon of breng een bezoek aan de Ais-ais-warmwaterbronnen.

Aus is een heerlijke tussenstop om 's middags op zoek te gaan naar de wilde paarden die sinds het begin van de 20e eeuw zich volledig hebben aangepast aan het barre klimaat, slechts ondersteund met de aanleg van wat waterbronnen. De gortdroge Namib kustwoestijn ontleent zijn naam en faam aan het middelste gedeelte, de Namib Naukluft. De rode zandduinen bereiken een hoogte van 300 meter. De kustplaats Swakopmund ademt nog steeds een Duitse sfeer uit met zijn vakwerkhuizen, Konditoreien en Duitse straatnamen. In het op de geologische tijdschaal oude en wonderschone Damaraland komen neushoorns, woestijnolifanten en giraffen voor. Dat deze dieren echte 'survivors' zijn blijkt wel uit hun afbeeldingen op rotsgravures en petroglyfen bij Twyfelfontein, een gebied dat vanaf 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst.

Het Etosha Nationaal Park is het grootste en bekendste wildpark van Namibië. Ga zelf op zoek naar het wild dat zich overdag ophoudt bij de vele waterpoeltjes en 's avonds bij de verlichte drinkwaterplaats bij het Okaukuejo Restcamp. Op de terugweg naar Windhoek verblijf je de laatste dagen in een comfortabele lodge vanuit waar je het Waterberg Plateau kunt bezoeken, het Cheetah Conservation Fund en wat dichterbij nog even de benen kunt strekken over goed gemarkeerde wandelpaden op het 'landgoed' van de lodge.

Oogstrelend woeste landschappen, woestijn in talloze gedaantes, leegtes en stilte. Met zorg gekozen accommodaties gerund door gastvrij personeel. Eenmaal thuis zullen vele beelden van deze actieve rondreis op je netvlies nog regelmatig voorbij komen.

NB: er is voor deze reis een 19-daagse en 21-daagse variant mogelijk. Zie bij beschrijving dag 19.

Dag 1

Bij aankomst op het vliegveld Husea Kutako van Windhoek neem je de huurauto in ontvangst. Je rijdt vervolgens ca. 40 km naar het aangename guesthouse waar je overnacht.

De hoofdstad Windhoek met zijn slechts 400.000 inwoners is het geografische- en politiek centrum van het land. Neem de tijd om het koloniale centrum te verkennen waarbij de Duitse bezetters (1883-1918) hun sporen zichtbaar hebben achtergelaten. Omdat Windhoek op 1660 meter hoogte ligt heerst er een typisch landklimaat, aangenaam overdag en 's nachts fris tot koud.

In de namiddag neemt de partner van SNP in Namibië de reis met je door en ontvang je alle relevante documenten.Tevens is dit een mooie gelegenheid om allerlei vragen die je nog hebt te stellen.

Te weinig ervaring met het 4x4 rijden? Je maakt deze reis in principe in een 4x4 huurauto (verplicht van december tot en met maart). Wil je voordat je op pad gaat alles leren over hoe om te gaan met een 4WD auto,  boek dan de 'Cursus 4x4 Windhoek'  bij. Omdat de meeste vluchten 's ochtends aankomen op Windhoek, wordt deze cursus in de namiddag gegeven. De cursus kan op verzoek naar een eerder tijdstip worden verplaatst. Check goed van te voren of je wel of niet een extra overnachting nodig hebt in Windhoek.

Overnachting in

Windhoek - The Elegant Guesthouse

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

rijcursus-4x4-windhoek.jpg

Cursus 4x4 huurauto in Windhoek

Met deze cursus leer je alles over de 4x4 huurauto waarin je de rondreis gaat maken. Je leert hoe je een band moet verwisselen (met alle veiligheidsaspecten van dien), je rijdt een off-road parcours waarbij de instructeur naast je zit en je allerlei aanwijzingen geeft over het rijden op gravel en zand, wanneer je gebruik maakt van 4x4 en of je dit dan in low of high gear doet. Ook leer je hoe je omgaat met bandenspanning en rijden over asfalt, verharde gravelwegen en rul zand. Tot slot van deze twee uur durende cursus rijd je een aantal km's op een gravelweg waarmee je wederom veel tips krijgt wat wel en wat niet te doen. Een echte aanrader deze cursus om je kennis op te frissen en je veilig én met zelfvertrouwen met een 4x4 terreinwagen door het onherbergzame ruige Namibie te loodsen.

Dag 2

De rondreis gaat nu echt van start. Het is met links rijden even wennen, maar zodra je Windhoek achter je laat is er amper nog sprake van verkeer. Over een goed geasfalteerde weg rijd je de 250 km naar het zuiden. Op doorreis naar de Fish River Canyon ligt het Kalahari Game Reserve waar je in een kleinschalige lodge overnacht. Rust lekker uit, maak een korte wandeling op het terrein, koel af in het zwembad op een hete stoffige dag en geniet van de halfwoestijn Kalahari met zijn grote diversiteit aan wilde dieren onder prachtige wolkenluchten. Grote delen van de Kalahari zijn vanwege een hoge neerslag redelijk dicht begroeid met grassen en struikjes. Op veel plaatsen komen pannen voor, die zich in de regentijd deels met water vullen en dan een trekpleister zijn voor het wild. Schrijf je ter plaatse in voor de optionele 'sunset-drive' in het 10.000 hectare grote privé reservaat en ga op zoek met een ranger naar de 'koning onder de woestijn-antilopen', de gemsbok. Hun imposante 80 cm lange hoorns zien er ontzagwekkend uit. Met op de achtergrond een kakofonie van wevervogels die hun nesten bouwen in de endemische kameeldoorn bomen, zal het uitzicht vanaf een rode zandduin een prachtig begin zijn van je rondreis. 's Avonds vindt het diner (inclusief) plaats in de lodge.

Overnachting in

Kalahari Game Reserve - Intu Afrika Camelthorn Kalahari Lodge

Dag 3

Je verlaat de Kalahari, verder zuidwaarts naar de Nama Karoo. Bezoek de Quivertree Forest & Giant Playground waar je wandelt tussen enorme 'legoblokken'. Langs verdwaalde kokerbomen rijd je verder en na ongeveer 450 km (6 uur rijden) bereik je de omgeving van de Fish River Canyon. Je verblijft de komende twee nachten in de Canyon Village waar je aan niets zal ontbreken. De met riet bedekte chalets liggen in een hoefijzervorm in een prachtige vallei die omzoomd is door een zandstenen heuvelrug. In de algemene ruimte (restaurant, bar en lounge) wordt middels fraaie muurschilderingen de roerige geschiedenis van de Herero's, Nama's en Duitse koloniale machthebbers uitgebeeld.

Neem 's middags een verfrissende duik in het zwembad. In de namiddag raden we je beslist aan een scenic drive in het Gondwana Canyon Park te maken (exclusief), het qua oppervlakte tweede grootste privé park in Namibië. Rijdend in een 4x4 open voertuig, geniet je van het hoge en weidse uitzicht in deze rotswoestijn waarin euphorbia's (wolfsmelk) en kokerbomen goed gedijen. De gidsen weten hun passie over de geheel eigen flora en fauna goed over te brengen. Nadat je wellicht klipspringers, kudu's, gemsbokken, struisvogels en springbokken hebt waargenomen, zoekt de gids een prachtplek voor een 'sundowner' om met een drankje en hapje te genieten van een hopelijk prachtige zonsondergang.

Overnachting in

Gondwana Canyon Park - nabij Fish River Canyon - Canyon Village

Dag 4

In de ochtend ga je op pad met je huurauto naar de op 20 km rijden gelegen Fish River Canyon. Met een diepte van 550 meter, 20 km breed en 170 km lang is dit geologische wonder een van de natuurlijke fenomenen van het land. Je rijdt langs viewpoints waar borden je een informatieve kijk op de ontstaansgeschiedenis en de flora en fauna in de Fish River Canyon geven. Langs de canyon wandel je eenvoudig over een pad op veilige afstand van de kloof naar het punt vanaf waar een vijfdaagse (full pack) trektocht door de canyon aanvangt. 

's Middags is het heerlijk uitrusten bij de lodge, relaxen bij het zwembad, lezen op de veranda van je chalet en vooral genieten van het uitzicht. 

In de late namiddag kun je onder leiding van een gids uit de lodge een wandeling maken van ongeveer 3 uur naar een mooi uitzichtpunt, en zie je de 'Inselbergs' baden in de warme gloed van de avondzon voordat je terugkuiert naar de lodge voor je diner.

Overnachting in

Gondwana Canyon Park - nabij Fish River Canyon - Canyon Village

Dag 5

Na het ontbijt rijd je in ca. 4 uur (265 km) naar het dorp Aus. Aan het begin van de 20e eeuw werd de regio overspoeld met goudzoekers onder leiding van de destijds Duitse koloniale machthebbers. In het immens grote Gondwana Reservaat (51.000 hectare) zijn nog de sporen van verschansingen te zien hoe de Duitsers rond de WO I zich in dit gebied verscholen.

Vlak daarbij ligt de accommodatie Klein Aus Vista, Desert Horse Inn, een prachtig gelegen en goed onderhouden accommodatie die al jarenlang door twee broers wordt gerund. Je verblijft er in ruime chalets met je eigen overdekte veranda. Op het terrein dat tot de lodge behoort, zijn schitterende goed gemarkeerde wandel- en mountainbike (ter plaatse te huur) trails uitgezet. Duidelijke kaartjes, routebeschrijvingen en gemarkeerde wandelpaden bieden je de mogelijkheid er zelf op uit te trekken, In het gebied zie je nog steeds duidelijk greppels, bolwerken en prikkeldraad, de stille getuigen van de Duitse aanwezigheid aan het begin van de 20e eeuw. In het rotsachtige terrein kun je klipspringers tegenkomen en dassies. Op de uitgestrekte vlaktes zie je springbokken grazen. Met een optionele excursie rijd je naar het gebied waar de wilde paarden rondzwerven. Soms zie je er een, soms zie je hele kuddes. Door periodes van lange droogte zijn er in het verleden veel paarden gestorven. Omdat men deze paarden graag wil behouden worden ze op enkele plaatsen bijgevoederd en is de Garub-waterhole aangelegd, een plek waar water wordt opgepompt.

Overnachting in

nabij Aus - Klein Aus Vista-Desert Horse Inn

Dag 6

Alles wat je gistermiddag kon doen of wellicht hebt gedaan, kun je nu weer doen. Actievelingen warmen de spieren op door een stukje te gaan trailrunnen, wandelen of mountainbiken over de vele gemarkeerde wandelingen, variërend van licht tot zwaar, van kort tot lang. Je wandelt en fietst in het immens grote Gondwana Sperrgebiet Rand Park en het Klein Aus Nature Reserve. In het SNP informatiepakket informeren wij je over de vele activiteiten hoe je van de prachtige - vaak endemische - flora en fauna optimaal kunt genieten. Ook zijn er veel overblijfselen uit begin 20e eeuw te zien ten tijde van de Duitse bezetting. Ter plaatse kun je ook halve- en hele dagexcursies boeken om met een lokale gids op stap gaan waarbij je onderweg geniet van een brunch en/of lunch op prachtige plekken in deze halfwoestijn.

Mocht je interesse in geschiedenis groot zijn, dan raden wij je de kustplaats Lüderitz aan (2 uur rijden) waarin de eens Duitse aanwezigheid tastbaar is. Lüderitz is een surrealistische koloniale relikwie, een 19e eeuwse Bavariaans dorp aan de rand van de door wind geteisterde en vormgegeven verlaten Namib Desert kust. De stad heeft alles wat je verwacht van een Duitse stad: delicatessen, goede koffie en Lutherse kerken. Door de koude Bengulastroom vormen de kustwateren de ideale plek van grote koloniën (zee)vogels, zeeleeuwen, pinguins en ander marine leven. Op de verlaten stranden is de kans groot flamingos en struisvogels waar te nemen. De stad werd groot door de diamanten die in het Sperrgebiet NP werden gevonden in 1908. Tot op de dag van vandaag zijn de diamantmijnen nog in werking waarmee ze de belangrijkste inkomstenbron voor Namibië vormen.
Onderweg naar Lüderitz rijd je langs de spookstad Kolmanskop, een stad die snel opbloeide toen in 1908 diamanten werden gevonden en het Diamanten Sperrgebiet werd uitgeroepen. Tegenwoordig is de stad al lang verlaten en verzwelgen zandduinen de eens prachtige gebouwen. Een bizar gezicht en een oase voor fotografen! 

Overnachting in

nabij Aus - Klein Aus Vista-Desert Horse Inn

Dag 7

Je rijdt noordwaarts langs de woestijnduinen van het Namib Naukluft Nationaal Park op weg naar de Namib Naukluft woestijn. Na ongeveer 5 uur rijden (330 km) arriveer je bij de Elegant Desert Lodge. Met de Tsaris bergreeks in de rug strekt zich een eindeloze rotswoestijn voor je uit. Je voelt je ver weg van de bewoonde wereld. 's Avonds is het genieten van een heerlijke maaltijd in de 'boma' onder de met sterren bezaaide hemel in het zuidelijk halfrond. Kijk omhoog, zie het Zuiderkruis en bij helder weer de Melkweg.

Overnachting in

Tsaris Mountains - nabij Sesriem - Elegant Desert Lodge (Sossusvlei South)

Dag 8

Vandaag staat natuurlijk het Namib Naukluft National Park op het programma. Vroeg op! Na een warme bak koffie of thee en wat snacks, rijd je in ca. 40 km naar de entree van Namibië's grootste nationale park, en maar liefst het derde grootste nationale park in geheel Afrika! Rijd langs de fameuze 'Dune 45' op weg naar de Sossusvlei vanaf waar je met 4x4 vervoer verder naar de Deathvlei wordt gebracht. Welkom in een surrealistische wereld. Met rondom rode zandduinen (de 'Big Daddy' is met 340 meter de hoogste zandduin) zie je aan de rand van de opgedroogde zoutvlakte nog levende acacia bomen, maar te midden van de opgedroogde aardlaag steken dode takken als 'wanhopige armen' de lucht in. Het vormt een vreemd schouwspel waarbij de kleuren steeds harder worden naarmate de 'koperen ploert' hoger aan de hemel staat.

Na afloop van je bezoek kun je de Sesriem-canyon verkennen. De Tsauchab rivier heeft een 30 meter diepe en 1 kilometer lange kloof uitgesleten. Een koele plek op het heetst van de dag. Bij de accommodatie waar je verblijft kun je ook een excursie regelen waarmee je met Landcruisers naar de Sossusvlei wordt vervoerd en na afloop op een idyllische plek geniet van een bush-breakfast. Op de terugweg kun je lunchen bij een lodge - in het SNP-informatiepakket lees je hier alles over - met een mooie tuin en uitzicht op een waterpoel waar wilde dieren op afkomen. In de namiddag is het genieten bij het zwembad bij Elegant Desert Camp/Lodge. De schoonheid van het weidse uitzicht laat zich met geen pen beschrijven.

Overnachting in

Tsaris Mountains - nabij Sesriem - Elegant Desert Lodge (Sossusvlei South)

Dag 9

Het eerste gedeelte van deze reisdag over gravelwegen is weer van een betoverende schoonheid. Onderweg naar de kust passeer je het dorpje Solitaire. Het woestijngehucht kreeg naam en faam door de publicatie van het boek 'Solitaire' van Ton van der Lee. Het succes van de door hem opgezette camping en winkeltje en de publicatie hierover in Lonely Planet, dreef hem uiteindelijk na een driejarig verblijf weer weg van de plek waar hij zijn rust zocht. Ton schreef er een prachtig boek over, genaamd 'Solitaire'. Toeristen maakten en maken nog steeds een stop voor de heerlijke appeltaarten die de bakkerij produceert en om een vleugje te proeven van de tijd van weleer. Het gehucht bestaat tegenwoordig uit een hotel, een werkend benzine station en een winkel waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. 

Rijdend door de Kuiseb-pas zie je prachtige gesteentenlagen omhoog gestuwd. Het gebied doet je denken aan een maanlandschap. De laatste 100 km bestaan uit een bijna kaarsrecht stuk geleidelijk dalend naar de Atlantische Oceaan. Na ca. 5,5 uur (380 km) rijden kom je aan bij Walvis Bay, de grootste en belangrijkste haven- en industriestad van Namibië. In de lagune tref je een grote verscheidenheid aan vogels, vaak zijn er flamingo's te zien. De laatste 35 km voeren je langs de oceaan naar de kustplaats Swakopmund. De komende nachten verblijf je in een kleinschalig hotel op slechts een minuut lopen vanaf het strand. 

Overnachting in

Swakopmund - Swakopmund Sands Hotel

Dag 10

Een uitgebreid ontbijt staat borg voor een goed begin van je vrije dag. In 'Swakop', zoals de locals deze stad noemen, kun je de sierlijke Bahnhof bezoeken, de Lutherse kerk in nieuwe barok stijl en het verbazingwekkende Woermann Haus waar eens het scheepvaartpersoneel werd ondergebracht. 
Tot slot zal een wandeling op de pier met een diner in het restaurant met een ondergaande zon een fraaie afsluiting van de dag zijn

Optionele uitbreiding
De 'outdoor-lovers' komen volledig aan hun trekken met onderstaande optionele excursies, elk heel verschillend maar beiden o-zo-leuk! Wil je verzekerd zijn van deelname aan een van deze optionele excursies, boek deze dan direct bij je boeking.

Overnachting in

Swakopmund - Swakopmund Sands Hotel

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

NA_Living_Desert_tour_WEB.jpg

The Living Desert Tour

De 'Living Desert Tour' onthult de geheimen van de woestijn in het Dorob National Park. Een ervaren 'woestijnchauffeur' - een kunst op zich - zal de 'bush newspaper' lezen. Sporen verraden dat er leven is in deze gortdroge woestijn waar zelden meer dan 5 mm regen per jaar valt. De excursie duurt ca. 5 uur in totaal, een drankje en een snack onderweg is inbegrepen.

NA_Pelican_point_01_JB_WEB.jpg

Zeekayakken Pelican Point

Deze excursie start vanuit Walvis Bay met een 4x4 jeep waarmee je langs de zoutwinningsvelden naar het schiereiland Pelican Point rijdt. Stap de tweepersoonskayak in om in het rustige water de zeeleeuwen van dichtbij te zien. Ze krioelen onder de kayak, bijten in je peddel en zwemmen met je mee nieuwsgierig en speels als ze zijn. Met een beetje geluk spot je zelfs Bengula dolfijnen. Op de terugweg proberen we de fraai gekleurde flamingos te spotten. Een drankje en snack zijn inclusief.

Dag 11-12

Je rijdt noordwaarts langs de kust, ingeklemd tussen de Atlantische Oceaan en zandduinen. De wind heeft hier vrij spel waardoor het zand het asfalt her en der bedekt. Op zo'n 120 km ten noorden van Swakopmund bevindt zich de grootste kolonie Kaapse pelsrobben ter wereld! In het broedseizoen (nov-dec) kan het aantal pelsrobben oplopen tot 210.000! Vanaf vlonderpaden in het Cape Cross Seal Reserve ben je getuige van een kakafonie aan geluiden en een nogal indringende lucht. Naast pelsrobben heb je kans om aalscholvers te zien, de endemische vogel Damara Tern, zadeljakhalzen en in de wateren orca's en koperhaaien. Na dit bezoek rijd je terug naar Henties Bay om vanaf daar landinwaarts naar Damaraland te gaan. In deze regio lijkt het alsof rotsen zo uit de hemel zijn gevallen. De Brandberg (2579 meter), Namibie's hoogste vrijstaande berg zal lange tijd je einder bepalen. 

Deze barre, rotsachtige omgeving is de thuisbasis van de vrij rondzwervende woestijnolifant, de zwarte neushoorn en antilopensoorten. Het Tented Camp waar je verblijft is rustig gelegen boven de Ugab-rivier met een prachtig uitzicht op de Brandberg. Het was vandaag een stoffige rit en een duik in het kristalheldere zwembad zorgt ervoor dat je je weer fris voelt.

De volgende ochtend zou je mee kunnen gaan voor een 'scenic nature drive' , met gids, in een open safari-jeep. Met name in het brede dal van de Ugab River zou je zomaar op de zeldzame woestijnolifant kunnen stuiten.
Of heb je zin in een korte wandeling tussen de enorme Anna-bomen in de Ugab-rivier, of beklim een van de granieten heuvels om een nog beter zicht te krijgen op de eeuwenoude geologische formaties die Damaraland zo bijzonder maken. De eenzaamheid hier is overdonderend.

De rijafstand vandaag zonder bezoek aan Cape Cross bedraagt ca. 5 uur (370 km), met Cape Cross ca. 8 uur (480 km).

Overnachting in

Damaraland - Ondjamba Hills Camp

Dag 13-14

Via de zuidelijke toegangspoort van Etosha rijden jullie naar het restcamp Okaukuejo. De rijafstand bedraagt ongeveer 3 uur (ca. 245 km.).

Etosha dankt zijn naam "de grote witte plaats" natuurlijk aan de witte kleipan van 5000 km2 die bijna een vierde van de totale oppervlakte van het nationale park beslaat. Aanvankelijk was het park nog vele malen groter. De kale zoutpannen gaan geleidelijk over in struik- en boomsavanne waarin het mopane-bush welig tiert. Etosha, vanaf 1907 een beschermd natuurgebied, is het walhalla voor natuurliefhebbers. Op buffels na, komen alle dieren van de 'big five' er voor. Daarnaast zijn er maar liefst 340 vogelsoorten geteld! Op de open vlakten en de vele waterpoeltjes kun je het wild makkelijk waarnemen, fotograferen en filmen. In de middag bij aankomst en de volgende dag hebben jullie alle tijd om safari's te maken in de omgeving van Okaukuejo. Wat er bij de plek 'Olifantsbad' gebeurt laat zich makkelijk raden, maar er komen ook leeuwen, zebra's, gnoes wrattenzwijnen, springbokken en kudu's op af. Ook verdient het 'sprookjesbos' een bezoek. Hier tref je de zeldzame moringa-boom aan die alleen in Namibië voorkomt. De normaal gesproken rechte stammen kunnen behoorlijk zijn aangetast omdat ze op jonge leeftijd worden aangevreten door olifanten en giraffen. Bij het vallen van de duisternis is het heerlijk toeven bij de schaars verlichte waterpoel van Okaukuejo. Deze waterpoel wordt 's avonds door zeer veel dieren bezocht. 

Overnachting in

Etosha Nationaal Park-restcamp Okaukuejo - Okaukuejo Restcamp

Dag 15

Een voor Namibië korte rijdag van 145 km van Okaukuejo in het zuiden van Etosha naar de Von Lindequist gate aan de oostgrens van het Etosha NP. Juist omdat Etosha waanzinnig mooi is, is een verkenning van het oostelijk gedeelte beslist de moeite waard. Onderweg kun je een stukje over de zoutpan rijden naar de 'Etosha lookout', een bijzondere plaats vanaf waar je de grootsheid van deze vlakte voelt. Verder tref je tijdens deze verplaatsing de volgende bijzondere plaatsen aan:

 • Salvadora - perfecte plaats om 's ochtends vroeg of in de namiddag honderden zebra's, gnoes, springbokken, cheeta's en leeuwen te spotten tegen de witte achtergrond van de zoutpan;
 • Goas; een van de beste waterplaatsen van Etosha met kans op honderden antilopen, olifanten, leeuwen en soms zelfs luipaarden;
 • Batia; perfecte plek om grote groepen olifanten, gnoes, springbokken, gemsbokken, en cheeta's te observeren;
 • Kalkheuvel; een topplek voor fotografen; beschutte ligging door mopanebos waar honderden dieren (incl. kans op leeuwen) naartoe komen;
 • Groot Okevi; natuurlijke bron ten noorden van Namutoni waar vooral cheeta's, luipaarden, olifanten, zebra's en kudu's op afkomen;
 • Klein Okevi; vlakbij 'Groot Okevi', een plaats die ook veel giraffen, gnoes, springbokken, kudu's en zwartkopimpala's aantrekt

Verbaas je onderweg hoeveel dieren je weer gaat zien, met name bij de waterpoeltjes. Van begin juni tot en met september is het zeer droog in Etosha, de perfecte tijd om de dieren rondom deze drinkplaatsen waar te nemen. De olifanten van Etosha behoren met een schofthoogte van 4 meter tot de grootste olifanten op het zuidelijk halfrond. Door een gebrek aan mineralen zijn hun slagtanden weer de kleinste.

Overnachting in

Grenzend aan Von Lindequist gate Etosha Nationaal Park - Etosha Aoba Lodge

Dag 16

De lodge ligt in prachtig aangelegde tuinen waar het een lust is om doorheen te wandelen. Schrik niet als er groene meerkat (ook wel vervetapen genoemd) je pad kruist. Relax bij het grote zwembad, onderga een spa-behandeling of doe een workout in de gym. Omdat de lodge op amper een kilometer ligt van de oostelijke toegangspoort 'Von Lindequist' tot Etosha, staat je niets in de weg om in de ochtend of de namiddag je laatste gamedrive te maken in het Etosha National Park. Ook Onguma Nature Reserve - dat grenst aan Etosha - kun je met je huurauto verkennen. In het privé reservaat ter grootte van 34.000 hectare ga je op zoek naar de kudu, elandantilope giraf, spiesbokken (oryx), hartebeest, zebra en impala. Leeuwen, cheetah's, luipaarden en de sterk bedreigde puntlip neushoorns (black rhinos) behoren ook tot de vaste ' bewoners van dit wilde gebied. Met meer dan 300 getelde vogelsoorten, komen vogelliefhebbers hier volledig aan hun trekken.

Overnachting in

Grenzend aan Von Lindequist gate Etosha Nationaal Park - Etosha Aoba Lodge

Dag 17-18

's Ochtends rijd je ongeveer 300 km (3,5 uur rijden) zuidwaarts richting Otjiwarongo. Hier ligt het Cheetah Conservation Fund (CCF). Deze organisatie - die zich al meer dan 25 jaar inzet voor de cheetah - kun je bezoeken. Elke dag vinden er gegidste rondleidingen plaats om meer te weet te komen over de unieke eigenschappen van dit snelste landdier ter wereld, de problemen waar dit dier aan blootgesteld wordt en het werk dat CCF verricht om de cheetah voor toekomstige generaties te behouden. Met een geschat aantal van 2.500 cheetah's is Namibie het land met de grootste populatie van deze sterk bedreigde katachtige. Voor meer informatie check de website van Cheetah Conservation Fund.

Ten oosten van dit dorp, door de Herero vroeger 'plaats van de vette koeien' genoemd, ligt het Waterberg Plateau Nationaal Park, 150 km rijden (2 uur) vanaf het Cheetah project. Dit plateau torent bijna 200 meter uit boven het omliggende landschap en meet 720 km2. Talrijke stroompjes en bronnen zorgen voor een weelderige -haast jungleachtige- vegetatie aan de voet van de tafelberg. Het nationale park, dat in 1972 tot beschermd natuurgebied werd verklaard, bestaat voor de helft uit een ontoegankelijk gedeelte. De andere helft is voorzien van wegen en drinkplaatsen om bijzondere dieren als elandantilopen, sabelantilopen, buffels, luipaarden, blauwe gnoes en witte- en zwarte neushoorns waar te nemen. Ook de Kaapse gier heeft hier in Namibië zijn enige broedkolonie. Naast de vele zoogdieren en vogels, is het park ook het habitat van 20 verschillende soorten vleermuizen en 13 kikkersoorten.

In het Waterberg Wilderness Nature Reserve, waarin de lodge waar je overnacht is gelegen, worden gamedrives aangeboden (in de ochtend en namiddag) in een open 4x4 safari-voertuig. Ook kun je met een 'tracker' op pad om te voet dieren op te sporen, mogelijk oog in oog te komen met een neushoorn. Zorg dat je voor 15.00 uur in de lodge arriveert, dan kun je je nog inschrijven voor de middag Rhino Drive of Rhino Tracking. En er zijn tevens diverse 'selfguided' wandelingen uitgezet, voorzien van informatieve borden. 

Overnachting in

Waterberg Wilderness Nature Reserve - Waterberg Wilderness Lodge

Dag 19

Programma 19-daagse rei

Over een goed geasfalteerde snelweg rijd je de laatste 330 km in ongeveer 4 uur terug naar Windhoek. Bij de luchthaven van Windhoek lever je de huurauto weer in. De rondreis door het 'land van de leegte' zit erop.

Programma 21-daagse reis

Je reist verder westwaarts en na 225 km (3 uur rijden) zie je de rode ronde granieten rotsen van de Erongo Mountains langzaam opdoemen. Aan de voet van een rij imposante rotsblokken ligt de Ai-Aiba Lodge die bestaat uit een hoofdgebouw en twintig chalets. Vanaf het jaar 2000 hebben 30 boerderijen de handen ineen geslagen en dit reservaat opgericht (200.000 hectare) met als doel de bijzondere biodiversiteit te beschermen. De oude rotsformaties zijn de sterk geërodeerde overblijfselen van een 130 miljoen jaar oud vulkanisch systeem.

Overnachting in

Erongo Mountains - AiAiba Rock Painting Lodge

Dag 20

Programma 21-daagse reis

Na een hopelijk goede nachtrust en een vroeg ontbijt is er geen beter begin van de dag denkbaar dan je wandelschoenen aan te trekken. Vanaf het restaurant neemt een lokale gids je mee voor een wandeling door de bush en langs een paar San-Bushmen rotstekeningen. Onderweg genieten van leuke weetjes, mooie uitzichten en wie weet dat je nog klipspringers tegenkomt, dassies of de pootafdrukken van een luipaard. Een snack en een sapje voor onderweg, zelf neem je alleen een veldfles mee met voldoende drinkwater. De wandeling duurt maximaal drie uur.

Overdag heb je de tijd voor jezelf. Een uitgelezen plek om te ontspannen is natuurlijk de veranda voor je eigen chalet of de ligbedden rondom het zwembad. Omringd door hoge palmbomen kijk je prachtig weg de bush in met zicht op de granieten rotspartijen. Aan het eind van de middag maak je een 'sundowner-walk' naar een van de rotsen achter de lodge. De gids die meegaat neemt graag je bestelling op wat je zou willen drinken (drankje niet inbegrepen). Het wordt hopelijk genieten van een prachtige zonsondergang. Een mooie plek om vast afscheid te nemen van je rondreis door dit bijzondere land.

Overnachting in

Erongo Mountains - AiAiba Rock Painting Lodge

Dag 21

Programma 21-daagse reis

Over een goed geasfalteerde snelweg rijd je de laatste 300 km in ongeveer 4 uur terug naar Windhoek. Bij de luchthaven van Windhoek lever je de huurauto weer in.

Dag 21

Programma 22-daagse reis

Deze ochtend stap je na het ontbijt de safari-auto in voor de 'nature-drive / Bushman rock art'. Je verkent de wijde omgeving van de lodge. Er worden een paar locaties bezocht om van de San Bushmen rotstekeningen te genieten. De gids neemt je mee in de uitleg over flora en fauna in deze semi-woestijn. Er valt veel te vertellen over de geologie van de Erongo Mountains. Je kunt deze excursie ook in de namiddag maken indien je dat wenst.

Optioneel kun je vandaag nog aan een andere excursie deelnemen die de lodge aanbiedt. Denk hierbij aan een bezoek aan het San Living Museum waar het culture erfgoed van de San-Bushmen wordt uitgedragen en tevens behouden blijft voor de volgende generatie. Met een bushwalk van twee uur leer je hoe San-Bushmen jagen, vallen zetten, wild volgen, vuur maken en zoeken naar wat eetbaar is in de natuur. Met de excursie 'Living in the Village' leer je in twee uur van alles over zang en dans, vuur maken en het maken van sieraden. Een combinatie van deze twee excursies is eveneens te maken.

Nog een extra 'sundowner-walk' maken om je verblijf in stijl af te sluiten? De gids neemt je weer graag mee. 's Avonds vindt het diner weer plaats in het restaurant van de lodge.

Overnachting in

Erongo Mountains - AiAiba Rock Painting Lodge

NB Programma

Het aantal bedden en accommodaties in Namibië is beperkt. Om er zeker van te zijn dat alle accommodaties bij boeking kunnen worden bevestigd, raden wij je aan op tijd te boeken. Met name de accommodaties nabij het Namib Naukluft NP (in en rondom Sesriem) en de accommodatie in het Etosha Nationaal Park zijn snel volgeboekt. Mocht een of meerdere accommodaties zijn volgeboekt, dan adviseren wij altijd een zoveel mogelijk gelijkwaardig alternatief.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis verblijf je in goede middenklasse hotels, lodges op prachtige locaties en twee restcamps in het Etosha Nationaal Park. 

Zie bij de dag-tot-dag beschrijvingen voor een nadere toelichting op de accommodaties.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is ook prima geschikt voor ouders die met hun kinderen (adviesleeftijd vanaf 12 jaar) als gezin op reis willen gaan. De accommodaties zijn niet gebaseerd op familiekamers, kinderen van 12 jaar en ouder slapen in hun eigen kamer. Wij geven uiteraard je voorkeur door om de kamers zoveel mogelijk naast elkaar te reserveren. Tijdens het verblijf in de Elegant Desert Eco Camp moet de minimale leeftijd 12 jaar zijn.

Inbegrepen

 • 18 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 5 diners (1 Kalahari, 2 Damaraland, 2 Waterberg)
 • 19 dagen huurauto met ongelimiteerde km en uitgebreide verzekeringsdekking
 • 'Meet & Greet' bij aankomst
 • digitale reisinformatie met routebeschrijvingen
 • Routebeschrijving van agent (ter plaatse)

Bij 21-daagse programma extra:

 • 2 nachten in Ai-Aiba Lodge op basis van ontbijt
 • gegidste ochtend nature walk

Niet inbegrepen

 • intercontinentale vlucht
 • overige maaltijden
 • entreegelden (zie geld op reis)
 • excursies
 • uitgaven van persoonlijke aard

Huurauto inbegrepen

Namibië is een land dat zich uitstekend laat verkennen met een huurauto, vandaar onze keuze voor deze vorm van vervoer. Men rijdt links in Namibië. Van de ongeveer 4600 km die je met deze reis aflegt gaat ongeveer 2500 km over onverharde wegen. Daarom reis je standaard rond in een vierwiel aangedreven Toyota Fortuner 4x4. Dit is een 'categorie I' auto, 4WD, automatische versnelling, airconditioned, CD radio en geschikt voor een reisgezelschap tot en met 4 personen..
Mocht de Toyota Fortuner 4x4 niet meer beschikbaar zijn, dan wordt uitgeweken naar de Toyota Hilux 4x4 (categorie N). Dit is een model 'pick-up' met dubbele cabine voor een reisgezelschap t/m 4 personen, en een open laadruimte voor extrabagage. (automatische versnelling, airconditioned, CD radio)
Bij een reisgezelschap van meer dan 4 personen gebruiken we een Volkswagen T6 Kombi (geen 4WD, max. 8 personen, categorie H, automatische versnelling, airconditioned, CD radio)

Klik hier voor een overzicht van de huurvoorwaarden met Avis.

Over de activiteiten

Voor deze reis is geen bijzondere fysieke conditie noodzakelijk. Ondanks dat dit geen wandelreis is, hebben we de overnachtingsplaatsen zo gekozen dat de wandelaar toch aan zijn trekken komt. Korte en wat langere wandelingen kun je maken in het Gondwana Sperrgebiet Rand Park, Klein Aus Nature Reserve, aan de rand van de Fish River Canyon, het duingebied in het Namib Naukluft National Park en in Damaraland. Je kiest zelf, licht of zwaar, zowel selfguided als met een lokale gids. Bedenk ook dat er veel kilometers gereden moet worden, prachtige routes door bijzondere landschappen. Het autorijden is dus wezenlijk onderdeel van je reis. Wil je het wat rustiger aan doen, dan raden wij je beslist aan  extra nachten toe te voegen. Bedenk dat het tussen november en april gemiddeld genomen erg warm is en je dus minder actief kunt zijn dan in de Namibische herfst- en wintermaanden (mei t/m september).

Extra's

Excursies

NA_Living_Desert_tour_WEB.jpg

The Living Desert Tour (vanaf € 44,- per persoon)

De 'Living Desert Tour' onthult de geheimen van de woestijn in het Dorob National Park. Een ervaren 'woestijnchauffeur' - een kunst op zich - zal de 'bush newspaper' lezen. Sporen verraden dat er leven is in deze gortdroge woestijn waar zelden meer dan 5 mm regen per jaar valt. De excursie duurt ca. 5 uur in totaal, een drankje en een snack onderweg is inbegrepen.

rijcursus-4x4-windhoek.jpg

Cursus 4x4 huurauto in Windhoek (vanaf € 65,- per persoon)

Met deze cursus leer je alles over de 4x4 huurauto waarin je de rondreis gaat maken. Je leert hoe je een band moet verwisselen (met alle veiligheidsaspecten van dien), je rijdt een off-road parcours waarbij de instructeur naast je zit en je allerlei aanwijzingen geeft over het rijden op gravel en zand, wanneer je gebruik maakt van 4x4 en of je dit dan in low of high gear doet. Ook leer je hoe je omgaat met bandenspanning en rijden over asfalt, verharde gravelwegen en rul zand. Tot slot van deze twee uur durende cursus rijd je een aantal km's op een gravelweg waarmee je wederom veel tips krijgt wat wel en wat niet te doen. Een echte aanrader deze cursus om je kennis op te frissen en je veilig én met zelfvertrouwen met een 4x4 terreinwagen door het onherbergzame ruige Namibie te loodsen.

NA_Pelican_point_01_JB_WEB.jpg

Zeekayakken Pelican Point (vanaf € 59,- per persoon)

Deze excursie start vanuit Walvis Bay met een 4x4 jeep waarmee je langs de zoutwinningsvelden naar het schiereiland Pelican Point rijdt. Stap de tweepersoonskayak in om in het rustige water de zeeleeuwen van dichtbij te zien. Ze krioelen onder de kayak, bijten in je peddel en zwemmen met je mee nieuwsgierig en speels als ze zijn. Met een beetje geluk spot je zelfs Bengula dolfijnen. Op de terugweg proberen we de fraai gekleurde flamingos te spotten. Een drankje en snack zijn inclusief.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Windhoek. Er zijn dagelijks vluchten via Johannesburg en Kaapstad naar Windhoek. Hiervoor is wel een overnachting noodzakelijk. Aangezien Kaapstad een prettigere stad is kun je dus beter via Kaapstad vliegen. De KLM vliegt ook 3x in de week rechtstreeks op Windhoek (via een tussenstop) waarbij de heen- en terugvlucht nachtvluchten zijn.  

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Je kunt in Namibië in principe het gehele jaar door reizen. Het land heeft een omgekeerd seizoen dan wij: als het in Nederland zomer is dan is het in Namibië winter.
De temperaturen zijn zeer wisselend afhankelijk van de hoogte waar je zit . De meeste regen valt van december t/m maart en dan nog voornamelijk in het noordoosten. In het zuiden en het gebied aan de kust (o.a. Luderitz, Namib-Naukluft, Swakopmund) is de neerslag zeer beperkt tot bijna nihil. Soms valt er jaren helemaal geen regen! Wel kan zich boven de kustlijn gedurende het hele jaar door een smalle baan mist vormen, met name in de maanden juli tot en met september. 
Van januari tot april zijn de temperaturen in de binnenlanden overdag tussen de 25-35 graden Celsius, en in sommige gedeeltes tot boven de 45 graden Celsius. ’s Nachts is het tussen de 15-20 graden Celsius. De warmste uren van de dag zijn bij uitstek geschikt om je te verplaatsen in je huurauto die van airco is voorzien. Bedenk dat dit erg warm is als je actief wil zijn.
Mei is een heerlijke reismaand met temperaturen overdag van 20 (kust)-25 (binnenland) graden. Van juni tot en met september is het droog, zijn de dagen met 10-15 graden zeer aangenaam en de nachten koud tot zeer koud (rond het vriespunt). Vanaf oktober neemt de hitte toe, doch de lucht is droog. Vanaf november is de lucht bezwangerd met regen die in december valt, maar wel bij temperaturen van 30-35 graden.

 

Het klimaat in de Central Highlands en Etosha, ingeklemd tussen de Kalahari en de Namib, is relatief mild met ca. 370 mm regen in de lente en zomer (okt-mei), en temperaturen die tussen de 20 en 30° C schommelen. In de wintermaanden is het droog en koel met temperaturen die schommelen tussen de 7 - 17° C. Regen is minimaal in de periode juni – september, vorst komt incidenteel voor. 

Over de lokale partner van SNP

De partner van SNP in Namibië is een toegewijd ECO-team werkzaam die de duurzaamheidsfilosofie uitdraagt en versterkt. Zij hebben de hoogst haalbare status (5 Eco Flowers) bereikt van het ‘Eco Award Namibia’ keurmerk, voor meer informatie zie (http://www.ecoawards-namibia.org). Onze partner heeft als enige in Namibië de Responsible Tourism Award gewonnen. Conform de voorwaarden van Eco-Awards Namibië, heeft onze partner een intern duurzaamheidsbeleid geformuleerd. Alle medewerkers op het kantoor in Windhoek beschikken niet over een eigen prullenbak, het afval wordt gescheiden in zogenaamde recycling stations voor papier, plastic en blik. Duurzaamheidsprojecten van accommodaties en aanbieders van excursies waarmee men samenwerkt, worden financieel ondersteund. Het spreekt voor zich dat deze kunnen worden bezocht.  Vanaf oktober 2018 worden duurzaam gemaakte tasjes uitgereikt om het gebruik van plastic te ontmoedigen. In de nationale parken in Namibië geldt reeds een verbod op het gebruik van plastic. De agent houdt zich voorts aan de Animal Welfare Code, een code die ook SNP heeft ondertekend. 

De gidsen worden opgeleid door instanties waarbij natuurbescherming hoog in ’t vaandel staat. Gidsen die in dienst zijn van onze partner dienen een 'environmental protection agreement’ te ondertekenen waarbij de inhoud wordt uitgedragen naar alle groepsreizigers. De agent verstrekt samen een financiële bijdrage aan Global United Climate Kick (http://www.globalunitedfc.com). In dit project worden schoolkinderen bewust gemaakt hoe belangrijk de natuur is. In de nabije toekomst wil men duurzame energie gaan opwekken en financiële steun geven aan maatschappelijk projecten zoals de Cheetah Conservation Fund, Save the Rhino Trust en Wild Horses of the Namib.

 
CO2 voetafdruk

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Namibië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Ook zie je het verschil tussen de 19-daagse en de 22-daagse reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal

 

 

 

Tijdens je verblijf in Namibië dien je op een aantal extra kosten te rekenen. Allereerst de brandstof voor de huurauto. Vervolgens dien je op veel plaatsen de lunch en het diner zelf te betalen. In het SNP-Informatiepakket tref je hier meer informatie over aan. Denk ook aan kosten van excursies die je ter plaatse zelf regelt en de kosten van de entree's van de nationale parken. Voor de nationale parken Etosha, Namib Naukluft en Waterberg Plateau bedraagt dit N$ 150 per persoon per 24 uur (kinderen < 8 jaar gratis kinderen 8-16 jaar N$ 100 per persoon per 24 uur). Entreebewijzen dien je ter plaatse te voldoen zodra je de nationale parken inrijdt. Voor de huurauto dien je in de nationale parken N$ 50 per dag te betalen. In Namibië kun je op zeer veel plaatsen geld pinnen bij de Standard Bank. De meeste creditcards worden geaccepteerd.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze rondreis te beginnen. Het vakantieplezier is dan veel groter. Ondanks dat dit geen wandelreis is, hebben we de overnachtingsplaatsen zo gekozen dat de wandelaar toch aan zijn trekken komt. Korte en wat langere wandelingen kun je maken in het Gondwana Sperrgebiet Rand Park, Klein Aus Nature Reserve, aan de rand van de Fish River Canyon, het duingebied in het Namib Naukluft National Park en nabij Vingerklip. Neem dus goed ingelopen wandelschoenen mee of sandalen met een goed profiel. Wil je je inhoudelijk voorbereiden dan geven we je hieronder een aantal tips voor mooie boeken. Tevens ontvang je voor je vertrek het uitgebreide SNP infopakket (digitaal en in de Mijn SNP omgeving) met veel informatie over geologie, landschap, flora en fauna en bevolking. Het informatiepakket is afgestemd op de standaardreis en je persoonlijke aanpassingen worden daarin niet verwerkt. Wel vind je tevens informatie in het reispakket van de geboekte aanvullende bouwstenen of excursies.

In aanvulling hierop krijg je van ons lokale agentschap een Engelstalige routebeschrijving met daarin wel eventuele wijzigingen op de standaard route en ter plaatse bij de Meet & Greet krijg je een Welcome Pack overhandigd met kaart van het land en vouchers. Om lokaal je weg goed te kunnen vinden kun je navigatie bij de autohuur toevoegen, of je neemt zelf een navigatiesysteem mee. Indien je gebruik wilt maken van een navigatie-app kun je ter plekke een lokale SIMCard kopen en tegen lokaal tarief gebruikmaken van internet.

Omdat de temperaturen in de wintermaanden (mei-aug) met name 's nachts en 's ochtends veel lager liggen dan in de zomermaanden (okt-mrt), dien je rekening te houden met warmere kleding in de wintermaanden. Denk hierbij gerust aan thermo-ondergoed, dikke fleece, muts en handschoenen. Belangrijk is dat je schoenen comfortabel zitten. Dit kunnen gympen zijn, Teva's/Keen en/of sandalen. Voor de korte wandelingen in de steden (o.a. Swakopmund) en bij accommodaties zijn dichte schoenen handig met een goede bescherming. Vanaf de duintoppen bij Sossusvlei naar beneden rennen is handig met schoenen die goed sluiten (bijv. Paladiums) en wat steun geven aan je enkels. Voor het bezoek aan nationale parken is het advies niet te felle kleding qua kleuren te dragen. Door kleding in aardetinten worden de dieren het minst afgeleid. De paklijst:

 • Weekendtas/koffer
 • Dagrugzak (25 liter)
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Comfortabele schoenen
 • Lichte schoenen/sandalen
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Warme kleding
 • Thermo-ondergoed, muts en handschoenen (alleen in wintermaanden)
 • Lange broek(en)
 • blouse/T-shirt met lange mouwen
 • Zonnehoed (of pet), zonnebrandolie, zonnebril en lippencrème
 • Zwemkleding
 • Koeltas (voor de lunches onderweg)
 • GELDIG paspoort
 • Video- of fotocamera
 • Eventueel verrekijker
 • Eventueel extra mobiele telefoon voor lokale SIMcard
 • Zaklamp
 • Hervulbare waterfles (min. 1 liter) 

 • Reizen naar Namibië is populair waardoor accommodaties maanden voor aanvang van je reis vol zijn. Wees er dus vroeg bij!
 • Er vinden onregelmatige controles plaats op het reizen met minderjarige kinderen (<18 jaar). Het is vereist in het bezit te zijn van een door de gemeente ondertekende geboorteakte van meereizende minderjarige kinderen. Indien je deze geboorteakte niet bij de incheck op de luchthaven van vertrek kunt overleggen, kunnen deze minderjarige kinderen worden geweigerd om aan boord te gaan. Voor meer informatie verwijzen we je naar de informatie op de SNP website onder het kopje 'Reisdocumenten Namibië' onder ‘Praktische Informatie’ en MijnSNP.

Ga je binnenkort op reis naar Namibië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/namibie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/namibie/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Voor een verblijf in Namibië heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is na afloop van je voorgenomen verblijfsduur. Bij aankomst in Namibië moet je beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis.

Kinderen onder de 18 jaar dienen van de Namibische autoriteiten in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Ook indien je via Zuid-Afrika of Botswana naar Namibië vliegt, het is te allen tijde verplicht om voor deze landen te beschikken over officiële geboorteakte's van minderjarige meereizende kinderen. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Namibië (of Zuid-Afrika of Botswana indien je daar eerst overnacht) dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar:

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier, in het Engels gesteld (klik Document of Consent voor downloaden) moet ondertekend zijn door één van de volgende instanties:

 1. de gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem je identiteitspapieren mee); OF
 2. een erkende notaris. 

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, word je reeds bij de incheck-balie geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratie beambtes in Namibië, Zuid-Afrika en Botswana.   

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Namibië van maximaal 3 maanden heb je geen visum nodig. Je moet bovendien beschikken over een reserveringsbevestiging van je eerste accommodatie en een vliegticket voor de terug- of doorreis. Het paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Namibië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Namibië

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Namibië zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan de handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne in Namibië is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat je eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Gele koorts
In Namibië komt geen gele koorts voor. De vaccinatie gele koorts is wel verplicht indien je komt uit een land met hoog risico op gele koorts. Indien je via Luanda op Windhoek vliegt (KLM) is er geen gele koorts vaccinatie noodzakelijk. Je gaat immers Angola niet in, je blijft in transit. 

Polio
Informatie van het Ministerie van Volksgezondheid van Namibië: in sommige delen van Namibië is Polio geconstateerd. Hoewel volgens internationale gezondheidsregels vaccinatie tegen Polio in Namibië niet verplicht is (DTP = Difterie Tetanus Polio wordt aanbevolen), adviseert het ministerie alle reizigers naar Namibië zich te laten vaccineren tegen Polio. Voor actueel advies hierover, zie de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering (LCR).

Malaria
Malaria komt in het uiterste noorden van Namibië en in het grensgebied met Angola voor gedurende het hele jaar. Op andere plaatsen komt malaria seizoensgebonden (van november tot en met juni) voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Zoals overal elders in de wereld moet je ook in Namibië rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op je geld en waardevolle spullen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Natuur Namibie

Namibië - Compleet

Great Explorer door de Kalahari en Namib

Actieve natuurrondreis inclusief huurauto langs lodges en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.