Italië - Valle Maira, 8 dagen Verborgen wandelparadijs in de zuidelijke Alpen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

Gezinsvakantie vanuit 3 albergo’s

Voor gezinnen met jeugdige bergwandelaars ontdekten we, verstopt in de zuidelijke Italiaanse Alpen, de ideale vallei voor een mooie wandelvakantie; het Valle Maira. Hier vind je geen drukke wegen, skipistes en massatoerisme, wel een ongerept berglandschap, veel zon, bijzonder gastvrije onderkomens en heerlijk Italiaans eten. Het Valle Maira heeft vanwege de geïsoleerde ligging haar eigen identiteit goed weten te behouden. De bewoners spreken een apart dialect en de huizen zijn gebouwd in een unieke stijl. Je maakt avontuurlijke wandelingen over prima gemarkeerde routes. Tijdens je wandelingen kan je zwemmen in een idyllisch bergmeer. Je eigen koffie en thee zetten in een bivak hut. Of de Colletto dei Saracine beklimmen met een magnifiek uitzicht over de Maira. Even klaar met wandelen? Ga dan klimmen en klauteren in het Adventure Park of afkoelen in het mooi gelegen bergmeertje Resile. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Ontbijt én diner inclusief
 • Bijzondere overnachtingsplaatsen met gastvrije eigenaren
 • Heerlijk eten
 • Dagje op stap met ezel
 • Goed gemarkeerde wandelroutes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Verborgen wandelparadijs Val Maira

De ongerepte natuur, de mooie wandelpaden, het lekkere eten  en de vriendelijke dorpjes hebben ons naar het Val Maira in Piemonte gelokt. Een besloten dal in de Zuid-Italiaanse Alpen waar de tijd even lijkt te hebben stil gestaan. Lees verder op Op Pad...

Video | Bergwandelen met de kids in Valle Maira

Outdoorexpert Gijs Loning reisde met zijn gezin af naar het avontuurlijke wandelparadijs Val Maira.  Bekijk snel het filmpje!


Family special 8 jaar en ouder

Dag tot dag

Italië - Val Maira

Waarom de Val Maira zo geschikt is voor een bergwandelvakantie met je familie? Het landschap is fenomenaal mooi, de mensen zijn er zeer vriendelijk en de wandelroutes zijn prima gemarkeerd. Het dal kent een heel eigen sfeer vanwege de jarenlange geïsoleerde ligging. Van oudsher waren de bewoners van het Val Maira erg op Frankrijk gericht. Pas toen er een weg richting de Povlakte werd aangelegd kwamen er meer Italiaanse invloeden. De eerste taal van de oude bewoners is nog steeds het Occitaans, een verzamelnaam voor nauw verwante streektalen, die ook in zuidoost Frankrijk wordt gesproken. Tweede taal is het Frans en pas daarna komt Italiaans. 

In de Val Maira is het heerlijk rustig. Er is geen industrie en geen massatoerisme, maar er wordt wel volop gewandeld. Vanuit drie verschillende authentieke locanda's ontdek je de mooiste plekjes van de vallei. Op sommige dagen start je meteen met wandelen vanuit je accommodatie, op sommige dagen rijd je eerst een stukje met de auto. En elke dag keer je aan het eind van de middag terug naar je vriendelijke Locanda voor een uitgebreide maaltijd, met zorg bereid door de eigenaar en zijn familie. Ze geven je graag meer tips over de vele wandelmogelijkheden in hun mooie dal. 

Dag 1

Dronero is de toegangspoort tot het Valle Maira en een bezoek waard. Een slingerweg van 4km brengt je in het op 1370m hoogte gelegen dorpje San Michele met zijn fraai beschilderde kerk. Je krijgt hier meteen een echt berggevoel, met die machtige pieken om je heen.

Overnachting in

San Michele - La Tano di Grich

Dag 2

Je eerste rondwandeling gaat over de zuidelijke - dus meestal zonnige! - hellingen boven San Michele en voert langs een aantal kleine dorpjes. Je wandelt langs akkertjes en weiden waarop koeien grazen. Op de rotsachtige en steile hellingen kan de natuur zijn gang gaan en groeit veel brem (Genisté). De route volgt voor een deel  ‘Lo Viol dal Genisté’, het Brempad, met fraaie vergezichten over het Valle Maira. Je kunt kiezen voor een langere rondwandeling, maar wellicht wil je de reis wat rustiger beginnen en steek je eerder af naar San Michele.
Wandeling: 8 of 11,5 km, 310 of 550 m stijgen en dalen, 3,5 - 5 uur.

Overnachting in

San Michele - La Tano di Grich

Dag 3

Je loopt vandaag een gedeelte van de lange afstandsroute Percorso Occitano naar het dorpje Ussolo. Aan het einde van de dag rijden jullie met de auto naar Ponte Maira, waar je gastvrij wordt ontvangen in een sfeervolle albergo.
Wandeling: 7,5 km, 440 m stijgen en 500 m dalen, 4 uur. 

Overnachting in

Ponte Maira - Locanda Mistral

Dag 4

Genoeg keuze vandaag uit verschillende mooie wandelingen. Je maakt bijvoorbeeld een pittige wandeling hoog boven de vallei. De wandeling gaat door bossen, over weiden en over de hoog gelegen Colletto Serasin (2040m), waar regelmatig een arend zijn broedplaats heeft. Je zult weinig mensen zien en slechts een paar minuscule gehuchtjes passeren. Je hebt prachtige vergezichten over het dal en de daarboven omhoog rijzende bergen. Je daalt af over een steil pad naar Ussolo waar je door de nauwe straatjes van het oude dorpje verder loopt naar Prazzo. Hier worden jullie opgehaald voor transfer terug naar de auto in Colombata. Wandelduur: 11,5 km, 460 m stijgen en 1000 m dalen, 6 uur.

Of je begint direct te wandelen vanuit je accommodatie. Deze wandeling voert o.a. langs het laatste dorp van het Valle Maira, het mooie, in de lokale bouwstijl, opgeknapte Chiappera op 1620m hoogte. Naast vele vakantiehuisjes heeft het dorp een bar en een fraaie kerk met fresco's. Wandelduur: 10,5 km, 430 m stijgen en dalen, 4 uur.

Ook leuk is een wandeling langs twee bergmeren naar de bivak Bonelli (2323m). De sleutel krijg je mee vanuit Locanda Mistral. Na een lekker kopje koffie of thee, die je hier zelf kan maken, sluit je de bivak weer af voordat je de wandeling terug naar het dal aanvangt. Locanda Mistral zorgt op verzoek voor transfer naar het begin- en eindpunt van de wandeling. Wandelduur: 9 km, 690 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Ponte Maira - Locanda Mistral

Dag 5

Je rijdt naar je volgende accommodatie in het dorpje Marmora, in een zijdal van het Valle Maira. Mochten jullie gisteren de rondwandeling vanuit Ponte Maira nog niet hebben gedaan, dan kun je deze vandaag doen. Of je gaat vandaag op avontuur in het Adventure Park: Parco Aventura Valle Maira, waar je uit diverse spannende routes in het klimbos kan kiezen. Vervolgens rijden jullie naar Marmora, waar je gastvrij ontvangen wordt in een fraaie Locanda. 

Overnachting in

Marmora - Locanda Lou Pitavin

Dag 6

Vandaag ontdek je het berggebied achter Marmora. Het landschap wordt ruiger. Je parkeert de auto in een stil dal en begint aan een mooie rondwandeling. Via een geleidelijke klim bereik je het eenzame Lago Nero (het 'zwarte meer') op 2200m hoogte. Geniet van de spectaculaire bergwereld. Een steile afdaling brengt je terug naar je auto.
Wandeling: 10 km, 640 m stijgen en dalen, 5 uur. 

Overnachting in

Marmora - Locanda Lou Pitavin

Dag 7

De verschillende gehuchten waaruit het dorp Marmora bestaat liggen op een natuurlijk balkon tussen weiden en akkerland. Maak vanuit je accommodatie een rustige rondwandeling langs de fraaie natuurstenen huizen en kerkjes met fresco's van Marmora. Of ga vandaag zwemmen in het bergmeertje Resile. Met de auto rij je de smalle kronkelige bergweg, die je met tientallen haarspeldbochten, naar het hooggelegen bergmeertje Resile brengt. Waar je na een korte wandeling over houten bruggetje een plons kan nemen in het ijskoude verfrissende water. 

Overnachting in

Marmora - Locanda Lou Pitavin

Dag 8

Einde van het arrangement.

NB Programma

Voor de uitvoering van het programma heb je een (huur)auto nodig. Je gebruikt de auto om op dag 3 van San Michele naar je volgende accommodatie in Pointe Maira te rijden en dag 5 naar Marmora. Op sommige dagen heb je de auto nodig om bij het startpunt van de wandeling te komen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in mooi gelegen accommodaties op ruime kamers met privé badkamer. Het zijn gerenoveerde boerenhuizen, opgetrokken uit natuursteen en hout. Ze zijn kleurrijk en sfeervol ingericht, gelegen in rustige, kleine dorpjes. Je wordt in de locanda's gastvrij ontvangen en men kan je er alles over de omgeving en de wandelingen vertellen.

Over de maaltijden

Elke ochtend krijgen jullie een voedzaam ontbijt. Op dag 2,3,6 en 7 krijg je een lunchpakket mee zodat je tijdens het wandelen kunt picknicken in de bergen. Water uit de kraan is goed drinkbaar en op enkele plaatsen kun je je fles bijvullen met helder bronwater.
Alle diners zijn inbegrepen zodat je zorgeloos op vakantie bent. In de nabije omgeving van de accommodaties zijn overigens weinig restaurants en bovendien is het avondeten op je overnachtingsadres echt iets om al tijdens de wandelingen naar uit te kijken: heerlijke streekgerechten.

Info kindvriendelijkheid

De accommodaties beschikken over familiekamers, meestal met groot bed voor de ouders en een stapelbed voor de kinderen. De accommodaties zijn kleinschalig en gastvrij voor gezinnen met kinderen. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 4x lunchpakket
 • digitale reisinformatie
 • originele wandelkaart Valle Maira 1: 20.000 (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je maakt een aantal bergwandelingen van gemiddeld 10km. Per dag stijgen en dalen jullie ongeveer 500m. Jullie wandelen over bergweiden, bospaden, karrensporen, stenige paadjes en onvermijdelijke stukken asfaltweggetjes. De markering is overal prima in orde en de paden worden geregeld bijgehouden.

Voor de uitvoering van het programma heb je een (huur)auto nodig. Je gebruikt de auto om op dag 3 van San Michele naar je volgende accommodatie in Pointe Maira te rijden en op dag 5 naar Marmora. Op sommige dagen heb je de auto nodig om bij het startpunt van de wandeling te komen.

Geschikt voor kinderen

De afstanden van de wandelingen zijn goed te doen voor kinderen vanaf 10 jaar met enige ervaring in de bergen. Voor kinderen vanaf 8 jaar kan je kiezen voor de lichtere variant met minder hoogteverschillen. 

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement in beide accommodaties een extra (rust)dag boeken. Vanuit Pointe Maira zijn bijvoorbeeld voldoende wandelopties. Ook een dagje naar het klimbos behoort tot de mogelijkheden.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Royal Superga (Cuneo)

Hotel Royal Superga is gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Cuneo, op een steenworp van het bekende Piazza Galimberti. Prima kamers, met moderne badkamer, airco en een flatscreen tv. In de ochtend krijg je een uitgebreid Italiaans ontbijt.

Het treinstation van Cuneo ligt op minder dan 1 km afstand. Op 20 meter van het hotel is een bushalte en het hotel heeft eigen parkeergelegenheid.

Excursies

Ezeltocht met gids (vanaf € 286,- per boeking)

Optionele wandeling vanuit San Michele met ezel én Engelstalige gids. De gids vergezelt jullie op een tocht hoog boven de vallei met prachtige uitzichten. Je komt van alles te weten over het leven in de bergen. Vroeger werd de ezel veel gebruikt in Val Maira voor vervoer van spullen en als reismaatje. Jullie maken samen een mooie wandeling van 5-7km met picknick in het veld.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - San Michele is ca. 1350 km. Op dag 3 van de reis rijd je met je eigen auto naar de volgende accommodatie in Pointe Maira en op dag 5 naar Marmora. Je kunt gratis parkeren in de buurt van de accommodaties. 

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Turijn

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is. 

Voor de uitvoering van het programma heb je een huurauto nodig. Vanaf Turijn reis je per huurauto verder. De afstand vanaf vliegveld Turijn naar de eerste accommodatie in San Michele is ongeveer 170 km. Aan het eind van de reis rijd je in ongeveer 2 uur (125 km) van Marmora terug naar Turijn.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Turijn of Nice.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Voor de uitvoering van het programma heb je een (huur)auto nodig. Na aankomst op het vliegveld van Turijn of Nice reis je per huurauto verder. Vanaf Turijn rijd je in ca. 2,5 uur (150km) naar San Michele. Vanaf Nice is het slechts 30km verder dan vanaf Turijn, maar je doet een stuk langer over deze rit: ca. 3,5 uur. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een verlengingsnacht in Turijn, Nice of Cuneo boeken vooraf of na afloop van je reis.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden je via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

 klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig. 

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kunt dit arrangement op elke dag van de week starten van begin juni tot eind september. Begin juni kun je op de hogergelegen wandelingen nog sneeuwvelden tegenkomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Valle Maira ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je hond mag wel op de slaapkamers, maar niet in de restaurants van de accommodaties. Je betaalt ter plaatse aan de accommodaties, ca. EUR 10 per nacht.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Valle Maira

Verborgen wandelparadijs in de zuidelijke Alpen

Gezinsvakantie vanuit 3 albergo’s

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.