Loire fietsen cycling

Frankrijk - Val de Loire, 5 dagen Châteaux à vélo

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Lichte fietsvakantie vanuit auberge

Fietsen door de weldadige 'Tuin van Frankrijk' in de heerlijke valleien van Loire en Cher. Langs wereldberoemde kastelen zoals Chambord en Beauregard, en door lichtgolvend land met kleine bosjes en wijnvelden. Bezoek de gezellige, historische steden Amboise en Blois. Fiets ontspannen (eventueel met E-bike) over met zorg uitgezette fietsroutes vanuit een sfeervolle herberg in Chitenay.

Uniek aan deze reis

 • Auberge in bezit van Clef Verte
 • Beroemde Loirekastelen
 • Fietsparadijs bij Blois
 • Gemarkeerde en rustige fietsroutes
 • Goed te combineren met andere (korte)fietsvakanties
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Val de Loire

Tussen de rivieren de Loire en de Cher ligt een waar fietsersparadijs. Dit gebied roept bij menigeen beelden op uit het Franse renaissance verleden. Prachtige kastelen staan er nog precies hetzelfde bij als toen. In de kasteelparken, waar vroeger werd gejaagd door de Franse adel, kan je tegenwoordig onbezorgd fietsen zonder getuige te zijn van een jachttafereel. Over speciaal aangelegde fietsroutes doorkruis je de parken en bossen rondom de kastelen. De kans op het zien van een hert of everzwijn is nog steeds aanwezig. Je verblijft deze week in de sfeervolle auberge van Chitenay, waar je je al snel thuis zal voelen. De gastheer doet z’n uiterste best om het de fietser naar de zin te maken, zowel op culinair gebied als ook door het creëren van een omgeving waarin je kan ontspannen. Na een dag fietsen is het heerlijk genieten van een lokaal wijntje in de ruime, gezellige achtertuin van de auberge. ‘s Avonds vind je op de menukaart de specialiteiten van het huis, dat bekend staat om de lokale producten van de Loire. De Loirevallei biedt tal van fietsmogelijkheden, van vlak tot lichtglooiend. Het landschap is er afwisselend. Prachtige tochten langs de oevers van de Loire, waar nog middeleeuwse watermolens te vinden zijn, worden afgewisseld door een tocht in de lichtglooiende wijngebieden van de Vouvray of de koele bossen bij Blois. Er is bovendien tijd genoeg om tussendoor even neer te strijken op een terras of dorpspleintje om even bij te komen van alle opgedane indrukken.

Dag 1

Aankomst in Chitenay. Het dorpje Chitenay - waarvan de oorsprong dateert uit 1144 – ligt in het hart van de Loire vallei, uitermate gunstig voor het maken van prachtige fietstochten. De komende dagen volg je diverse met zorg uitgezette en gemarkeerde fietsroutes langs een aantal van de bekendste kastelen in de regio en de rivier de Loire. Je verblijft in een uiterst comfortabele Auberge, bekend om zijn voortreffelijke keuken. Na de inspanning van de fietsen kun je dus heerlijk bijkomen en genieten van de beroemde Franse gastronomie en een goed glas wijn.

Overnachting in

Chitenay - Auberge du Centre

Dag 2

46,5 km, 38 km of 24,5 km, max. 190 m stijgen en dalen
De fietsroute van vandaag biedt een mooie kennismaking met de omgeving van Chitenay. Er zijn verschillende manieren om de route in te korten. Je fietst over rustige door het karakteristieke Franse platteland. Door kleine dorpjes en wijngaarden kom je bij het chateau van Fougères-sur-Bièvre stammend uit de 15e eeuw. Het kasteel en de kasteeltuin zijn volledig toegankelijk voor bezoekers. Vanaf Fougères vervolg je de route via de dorpjes Feings en Fresnes terug naar het hotel in Chitenay.

Overnachting in

Chitenay

Dag 3

59,5 km of 38 km, max. 310 m stijgen en 270 m dalen
Vroeg uit de veren voor een fietstocht door het Forêt de Russy – waar je in de vroege ochtend zomaar begroet kunt worden door herten - fiets je naar de Loire, waar één van de vele bruggen over de rivier je naar de stad Blois brengt. Hier stap je samen met je fiets op de trein naar Amboise. In deze pittoreske plaats bevinden zich het Chateau van Amboise en het Chateau Clos Luce, het kasteel waar Leonardo da Vinci de laatste drie jaar van zijn leven doorbracht. Een korte klim brengt je naar de top van de heuvelrug waar je kunt genieten van prachtige vergezichten over de stad en het Loire. Langs de zuidkant van de rivier vervolg je de route in oostelijke richting Chaumont-Sur-Loire en het chateau van Chaumont dat hoog boven de Loire uittorent. Een prima stopplaats voor een picknick langs de waterkant. Je vervolgt de route pal langs de Loire tot aan de monding van de Buevron voordat je via autoluwe binnenwegen terugkeert in Chitenay.
Wil je de route inkorten dan kan dit door de trein te nemen tot in Onzain en van hieruit naar Chaumont te fietsen.

Overnachting in

Chitenay

Dag 4

68,5 km of 49 km, max. 250 m stijgen en dalen
Vandaag een lange maar prachtige rit. Het eerste deel route gaat door landelijk gebied met tal van dorpjes en gehuchtjes naar Huissau-sur-Cosson. Daarna fiets je door het bos van het Parc du Chambord en kasteeltuin naar het Chateau van Chambord één van de meest imposante kastelen van de Loire-vallei. Je vervolgt de route over fietspaden richting Saint-Dye-Sur Loire. De gebouwen en straten in het dorpje verklappen het roemruchte verleden als belangrijke havenplaats in de Middeleeuwen. Eenmaal bij de Loire fiets je in westelijke richting over het fietspad langs de rivier richting Blois. Een heerljk traject met prachtige uitzicht over de Loire en het Chateau van Menors aan de overkant van het water. Daarna fiets je via een andere route door het Forêt de Russy terug naar Chitenay

Overnachting in

Chitenay

Dag 5

44,5 km, 38 km of 22 km, max. 160 m stijgen en dalen
De laatste etappe van deze reis is met recht een kastelenroute. Maar liefst vier chateau’s kunnen vandaag worden bezocht waaronder het chateau van Troussay, het kleinste chateau in de Loire en het Chateau van Cheverny één van de grootste chateau’s van de regio. Vanuit Cour-Cheverny kun je de route inkorten. Kies je voor de lange route dan fiets je door de bossen en rustiek weidelandschap naar het historische Bracieux, in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum. Na Bracieux fiets je terug naar Chitenay. Vlakbij Bracieux vind je het Chateau de Villsavin met o.a. een prachtige 16e eeuwse duiventoren. Het laatste chateau langs de route is het Chateau de Beauregard, gelegen op een uitgestrekt landgoed net buiten Celletes. De Galerie des Illustres met prachtige Delfts Blauwe vloer maakt een bezoek meer dan de moeite waard. Enkele kilometers verder wacht het einde van deze etappe en een enerverende fietsvakantie.

Voor wie langer op reis wil bestaat de mogelijkheid om vooraf extra nachten in Chitenay bij te boeken. Er zijn in de omgeving nog diverse andere fietsroutes en bezienswaardigheden te ontdekken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in Auberge du Centre, een charmant Logis de France hotel in het dorpje Chitenay, op een kamer met privé badkamer. De ruime tuin ligt er uitnodigend bij, met een koel zwembad (geopend in de zomermaanden). Zie ook de beschrijving onder dag 1.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een lekker ontbijt klaar. Voor de lunch kan je onderweg wat kopen, of ergens op een terrasje neerstrijken (in voor- en naseizoen zijn de mogelijkheden hiervoor beperkt). Op 2 avonden is het diner bij Auberge du Centre inbegrepen. Het restaurant serveert dagelijks een dagmenu met 2 keuze mogelijkheden per gang (voor- hoofd- en nagerecht). Op twee avonden kan je zelf een restaurant uitzoeken voor het diner of a-la-carte eten in de Auberge. NB In het naseizoen (van oktober t/m april) wordt er op zondag en maandag niet gekookt in de auberge.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2x diner
 • Toeristenbelasting
 • fietsroutes in SNP route-app
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (optioneel te reserveren)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De routes in en buiten het rivierdal zijn lichtglooiend met geringe hoogteverschillen. Bij het verlaten van het rivierdal zijn de heuvels vaak iets steiler; dit duurt echter nooit lang. Elke dag kan je kiezen voor een korte of langere tocht, zodat je zelf kunt bepalen of het een ontspannen dan wel wat uitdagender fietsvakantie wordt.
In deze regio is de fietsen heel populair en er zijn veel fiets voorzieningen. Zo hebben de treinen die langs de Loire rijden speciale fietswagons. De fietsroutes zijn goed gemarkeerd en leiden over verkeersarme, smalle weggetjes of over (gravel)fietspaden, zodat je in alle rust van de omgeving kunt genieten, zonder je om routebeschrijving of verkeer te bekommeren.

Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan extra overnachtingen boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

hybride fiets (vanaf € 123,- per persoon)

Een hybride fiets van goede kwaliteit met voldoende versnellingen, bagagedrager met achtertas, verlichting, km-teller, stuurtas met kaartenvak.
Per gezelschap is er een slot, pomp en reparatiesetje.
De fiets staat gereed bij de accommodatie.

E-bike (vanaf € 176,- per persoon)

Een E-bike van goede kwaliteit met Nexus 7-versnellingsnaaf, Bosch middenmotor, bereik van 60-140 km, voorvering, bagagedrager met achtertas, verlichting, km-teller, stuurtas met kaartenvak en bidonhouder.
Per gezelschap is er een slot, pomp en reparatiesetje. De e-bikes zijn er alleen met een dames frame.
De fiets staat gereed bij de accommodatie.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Chitenay is ca. 660km. Je kan je auto parkeren bij de accommodatie.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Blois.

Van het station in Blois reis je per taxi (12 km) naar Chitenay.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is. NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren. 

Je kan dit arrangement starten op alle dagen van de week van 1 april t/m 31 oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Loire ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 Over de accommodatie

Auberge du Centre is in het bezit van La Clef Verte (Groene Sleutel), een internationaal eco-label dat toeristische verblijven onderscheidt voor hun milieuvriendelijke activiteiten en inspanningen. Een verblijf met het Groene Sleutel-label is dus een verblijf dat zorgvuldig omspringt met het milieu en de natuurlijke rijkdommen en voldoet aan criteria met betrekking tot water, energie, afval en onderhoudsproducten.
De Groene Sleutel wordt niet definitief toegekend, maar wordt elk jaar opnieuw geëvalueerd. Het label wordt toegekend na een onafhankelijke audit van het kandidaat-verblijf; het dossier gaat vervolgens naar een jury met vertegenwoordigers uit de milieu- en toerismesector die de kandidaturen bevestigt.

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht_over_de_loire.jpg

Frankrijk - Val de Loire

Châteaux à vélo

Lichte fietsvakantie vanuit auberge

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)