Frankrijk - Mercantour, 8 dagen Bergwandelen door de Alpes Maritimes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Ezeltocht langs yurt en herbergen

Met de ezel als lastdier volg je de rivier de Var door het Nationaal Parc du Mercantour, het meest ongerepte deel van de Alpes Maritimes. Met je langorige viervoeter krijgt deze bergtrektocht een extra dimensie. Begeleid door het gefluit van Alpenmarmotten heb je zicht op 3000 m hoge bergen, gletsjerdalen en een bergmeer. Bij de lokale bevolking vind je in kleine authentieke gehuchten je gastvrije onderkomens, waaronder een prachtige Mongoolse Yurt. De dagetappes zijn stevig en uitdagend, en daardoor vooral geschikt voor wat oudere kinderen. Een wel heel originele manier van bergwandelen met het gezin!

Uniek aan deze reis

 • Met eigen ezel voor bagage
 • Overnachten in Mongoolse yurt
 • Parc National du Mercantour
 • Puur natuur
 • Trektocht in hooggebergte
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Frankrijk - Mercantour

Bergwandelen met een ezel als bagagevervoerder en knuffeldier. Dat is een wel heel bijzondere manier om een trektocht in het hooggebergte te maken langs diverse fraai gelegen herbergen. Deze ezeltocht speelt zich af diep in het zuiden van Frankrijk, in het zonovergoten Parc National du Mercantour, het meest ongerepte deel van de Alpes Maritimes. Dit nationale park werd in 1979 opgericht ter bescherming van het ongerepte berglandschap met kalksteentoppen tot boven de 3000 meter en door gletsjers uitgesleten cirques.

In het rustige tempo van de ezel wandel je een week via kleine paadjes hoog boven en dan weer onderlangs de brede vallei van de rivier de Var. Hier overnacht je in kleine authentieke gehuchten in sfeervolle gîtes en gastenverblijven van de lokale bewoners.
De laatste wandeling voert onderlangs de top van de Mont Pelat (3051m) en langs het diepblauwe Lac d'Allos, het grootste kaarmeer van de Franse Alpen. Daarna wordt je teruggebracht naar je Mongoolse Yurt bij de ezelstal en de ecologische herberg van de organisator van de tocht.
NB. je kan er ook voor kiezen zonder ezel te wandelen en je bagage per auto te laten vervoeren.

Dag 1

Aankomst in Villeplane, bij de milieuvriendelijk opgezette accommodatie van onze locale vertegenwoordiger. Op een paar honderd meter van het gehucht Villeplane vind je vlakbij de ezelstal een tweetal Mongoolse Yurts, waar jullie in mogen overnachten.

Overnachting in

Villeplane

Dag 2

Een eerste dag ter acclimatisatie en gewenning aan het wandelen met een ezel. Na het ontbijt wordt de route helemaal met jullie doorgenomen en krijgt je detailkaarten mee. Daarna is het tijd voor uitleg hoe je de ezel bepakt en hoe je met het dier om moet gaan.
Je maakt een wandeling met direct fraaie uitzichten over de 'rode vallei' (de aarde is van een dieprode steensoort) en boven in de lucht de vale gieren die hier nestelen. Je eindigt vandaag in Sauze. Wandeling: 8 km, 450m stijgen en 350m dalen, duur 4 uur.

Overnachting in

Sauze

Dag 3

De etappe van vandaag begint als een boswandeling maar gaat later steeds meer door open terrein met velden tot boven op het plateau de la Lare. Daarna volgt een afdaling naar de bosrijke vallei eindigend bij een hotel  in het kleine gehuchtje St Martin d'Entraunes. Lengte 11 km, 350m stijgen, 600m dalen, duur 5 uur.

Overnachting in

St Martin d'Entraunes

Dag 4

Vandaag loop je de 'postbodeweg' naar Val Pelens. Nog niet eens heel erg lang geleden moest de postbode hier te voet overheen om de post te bezorgen. Langs een irrigatiekanaal pik je de route op om de klim te beginnen naar het op 1600 m hoogte gelegen Val Pelens. Onderweg heb je een prachtig uitzicht hebt op de toppen van de Mercantour. Neem de tijd om hiervan te genieten! Val Pelens bestaat uit niet veel meer dan de herberg waar jullie overnachten. Wandelduur: 4,5 km, 600m stijgen, 0m dalen, 2,5 uur.
De echte bikkels en berggeiten kunnen in de middag nog een prachtige tocht naar de Clos de L'aï maken, waar ook mineralen te vinden zijn. Deze bergtocht in het meest alpiene deel van de vallei kan niet met de ezel; Wandelduur: 6km, 600m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Val Pelens

Dag 5

Het landschap krijgt steeds meer een alpien karakter met sparrenbossen en bloemenrijke weiden. Onderweg vind je diverse sporen van oude bewoning, maar de natuur wordt in dit gebied langzaam weer heer en meester. Wel kom je nog langs schuren en schaapskooien. De panorama's in dit weidse berglandschap zijn overweldigend. Mooie afdaling naar het vriendelijke dorpje Entraunes. Wandelduur: 8 km, 100m stijgen, 400m dalen, ca. 4 uur.

Overnachting in

Entraunes

Dag 6

Je treedt nu het Nationale Parc du Mercantour binnen en wel op een bijzonder mooie wandeling met onderweg spectaculaire watervallen. Je volgt de rivier de Var die hier zich door het gesteente heeft gesleten. Links en rechts komen watervalletjes naar beneden. Dan weer op de rechteroever, dan weer op de linker slingert de route zich door het dal. In Estenc wacht je een gastvrij onthaal in de gîte en daar kun je heerlijk uitrusten op de groene alpenweides.
Wandeling: 7 km, 600m stijgen, 0m dalen, duur 3 uur.

Overnachting in

Estenc

Dag 7

Vandaag een bergetappe in het hart van het Nationaal Park Mercantour. Met jullie ezel trek vanuit la vallee de Garrets naar de Pas du Lausson. Vandaar uit kun je nog iets verder om het Lac d'Allos te zien, het hoogst gelegen natuurlijke bergmeer van de Alpen. Onderweg is er kans om gemzen te zien. Wandeling: max. 13,5 km, 700m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen.
Bij terugkomst in Estenc wordt je opgewacht en teruggebracht naar het uitgangspunt in Villeplane.

Overnachting in

Villeplane

Dag 8

Na het ontbijt eindigt deze ezeltrektocht door de Mercantour.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in diverse typen accommodaties, die allemaal zeer sfeervol zijn en prachtig gelegen. De inrichting is eenvoudig en je overnacht in meerpersoonskamers (in de meeste gevallen voor alleen jouw gezin). Alle accommodaties worden gerund door mensen uit de streek, met hart voor de Mercantour en je eet hier samen met andere gasten aan een grote tafel. 

Tweemaal (eerste nacht en de laatste nacht) verblijf je in een authentieke Mongoolse Yurt. Twee yurts delen het sanitair, dat vlak naast deze fraaie tenten te vinden is. De yurts staan vlakbij de ezelweide. Yurts en ezels horen bij een geheel volgens ecologische principes gerunde gite, waar je ook de maaltijden gebruikt. De eigenaars laten je graag zien waarom ze zo'n passie hebben voor deze plek en hun ezels.

De overige nachten verblijf je in eenvoudige, maar mooi gelegen auberges en gites, met vaak eigen douche en toilet bij de kamer, maar niet altijd.

Lakens en handdoeken: u dient op deze reis zelf handdoeken, lakens (of lakenzak) en een kussensloop mee te nemen. Dekens zijn overal aanwezig.

NB. Wilt u er zeker van zijn dat u altijd met het gezin alleen, op een kamer verblijft, dan kunt u dit bij reservering aangeven. Voor de meerprijs worden ook lakens en handdoeken geleverd.

Over de maaltijden

De accommodatiehouders verzorgen iedere dag ontbijt en diner. De maaltijden zijn vaak lekkere, met zorg bereide streekgerechten. Er wordt veel gewerkt met locaal geteelde, biologische produkten. Op enkele plekken zijn de maaltijden eenvoudiger. Meestal eet je met de andere gasten aan een grote tafel.
Op sommige adressen is de wijn bij het eten inbegrepen, maar niet overal.
De picknicks krijg je elke wandeldag mee in een gekoeld tasje.

Info kindvriendelijkheid

Er gaat standaard één ezel mee bij elke vier personen (ouders en kinderen). Per ezel moeten er om veiligheidsredenen minimaal twee volwassenen zijn. Een gezelschap vanaf 5 personen, met oudere kinderen en min. twee volwassenen, kan op verzoek een tweede ezel meekrijgen.
Vanwege het geaccidenteerde terrein is het niet mogelijk kinderen op de ezel mee te laten rijden. Hooguit kan dit voor even op een enkel vlakker stukje.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen in gîtes en chambres d hôtes
 • alle maaltijden
 • ezelhuur en uitrusting OF bagagevervoer
 • transfer op einde dag 7 terug naar 1e accommodatie
 • Family Specials reispakket met eenvoudig kaartmateriaal
 • originele ingetekende wandelkaarten ter plekke

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis

Over de activiteiten

Deze tocht in de Mercantour is geschikt voor kinderen vanaf 7-8 jaar. Gezien het ruige terrein (en de leeftijd/gewicht) is het niet mogelijk dat kinderen op de rug van de ezel kunnen meereizen. De wandelingen gaan over goed begaanbare paden en zijn niet lang maar de tocht speelt zich af in het hooggebergte en dan is enige ervaring met (berg-)wandelen toch aan te raden.

De wandelingen zijn uitstekend gemarkeerd. Het programma bestaat uit relatief korte (maximaal 5 uur) wandeldagen die eenvoudig zwaarder gemaakt kunnen worden door na aankomst bij de gîte nog even zonder ezel de bergen in te gaan. Bij de variant met ezel draagt die de bagage.

Je kunt deze reis ook maken met 'gewoon' bagagevervoer, dus zonder ezel (prijs blijft hetzelfde). Je maakt dan een bergwandeltrektocht met slechts je dagrugzakje als bagage. Voordeel is dat je je kunt concentreren op het bergwandelen en niet ook nog eens op de ezel hoeft te letten. Deze variant is aan te raden als je jezelf als nog niet zo ervaren in het bergwandelen inschat.

Geschikt voor kinderen

We geven bij onze ezel-reizen aan dat ze geschikt zijn voor kids vanaf 6 jaar.
Dit kan uiteraard ook al vanaf bv. 5 jaar, afhankelijk van hoe avontuurlijk/sportief de kinderen zijn.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement alleen een extra dag boeken bij Gite de Villeplane, de accommodatie van dag 1 en 7.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Villeplane is ca. 1250 km. Je kunt de auto bij de eerste accommodatie achterlaten waar je na afloop weer terugkeert.
Vanuit het noorden is de kortste weg naar Villeplane via Barcelonnette en de Col de la Cayolle (2337m). Dit is een bochtige bergweg die veel tijd kost, maar erg mooi is. Bij slecht weer en in voorjaar kan de Col de la Cayolle gesloten zijn en adviseren we om via Nice te rijden.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Nice laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

NB. Als je overdag met de TGV naar Nice reist, kan je als alles goed gaat bij de eerste accommodatie komen, maar het is krap. Wij raden dan ook aan om een extra overnachting in Nice te boeken. Dit geldt voor zowel de heen- als terugreis.

Doorreis van Nice naar Guillames

De handigste optie is om met de bus (lijn 790) van Nice naar Guillaumes te reizen (einde van de middag, zaterdag begin van de middag, ca. 2,5 uur rijden, goedkoop). Klik hier voor de tijden. Helaas vertrekt de bus niet van het treinstation in Nice, maar van Place Wilson (1,5 km lopen of taxi). Vanaf Guillaume boek je een optionele transfer van Guillaumes naar Villeplane bij (30 min rijden).

Het is ook mogelijk vanaf Nice met de lokale trein ’Train des Pignes’ naar Entrevaux te reizen (ca. 1,5 uur, zie www.trainprovence.com).  Het stationnetje voor deze smalspoorlijn ligt 750 m ten noorden van het hoofdstation Gare Nice-Ville. Vanaf Entrevaux boek je een optionele transfer van Entrevaux naar Villeplane bij (45 min rijden).

Teruggreis naar Nice

Indien je bij boeking een transfer hebt gereserveerd, word je naar het station van Entrevaux of de bushalte in Guillaumes gebracht. Vanaf Entrevaux reis je per trein naar Nice.
Vanaf Guilaumes met bus 790 naar Nice in vroege ochtend. De aansluiting met de TGV naar het noorden is krap. Een overnachting in Nice wordt aanbevolen.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Nice Ville    06:17 - 16:10 1
Nice Ville – Amsterdam CS 10:00 - 20:42 1

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Nice.

Klik hier voor een selectie vluchtmogelijkheden, tarieven en beschikbaarheid.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Buslijn 790 (1x per dag, einde van de middag, zaterdag begin van de middag, ca. 2,5 uur rijden, goedkoop, klik hier voor de tijden) rijdt van Place Wilson in het centrum van Nice, langs het vliegveld, de bergen in naar Guillaumes en Entraunes. Er is echter geen halte bij de aankomsthal. Wel kun je instappen bij bushalte 'Aéroport Promenade' aan de Promenade des Anglais. Dit is 10 min lopen van het vliegveld (taxi kan ook).
Voor het laatste stukje boek je bij SNP een transfer van Guillaumes naar Villeplane (30 min rijden).
NB. Sluit de vlucht niet aan op de bus, dan reis je per shuttlebus de stad in om daar rond te kijken. Lijn 790 vertrekt niet van het treinstation in Nice, maar van Place Wilson (1,5 km lopen of taxi).

Het is ook mogelijk vanaf Nice met de lokale trein ’Train des Pignes’ naar Entrevaux (ca. 2 uur, zie www.trainprovence.com). Het stationnetje voor dit smalspoorlijntje ligt 750m ten noorden van het hoofdstation Gare Nice-Ville.
Voor het laatste stukje boek je bij SNP een transfer van Etrevaux naar Villeplane (45 min rijden).

Voor de terugreis op de laatste dag
Indien u bij boeking een transfer naar Entrevaux heeft gereserveerd, wordt u van Villeplane naar het station van Entrevaux gebracht. Vanaf Entrevaux reist u per trein naar Nice.
Eventueel kan je ook 's ochtends vroeg met bus 790 naar Nice. Je boekt dan een transfer naar het busstation van Guillaumes bij. 

Extra's

Verlengingshotels

Ecolodge Villeplane (Villeplane)

Transfers

Transfer van Entrevaux station naar Villeplane

Optionele transfer van het treinstationnetje in Entrevaux naar de eerste accommodatie in Villeplane. Deze transfer kan op zijn vroegst om 14.30 uur plaats vinden. Indien u met de nachttrein aankomt, kunt u uw bagage gratis stallen bij de VVV en een wandeling maken door het oude centrum.

Voorwaarden: De kosten zijn per transfer (max. 8 personen)

Transfer van Villeplane naar Entrevaux station

Optionele transfer van Villeplane naar het treinstation in Entrevaux.

Voorwaarden: De kosten zijn per transfer (max. 8 personen)

Transfer van bushalte Guillaumes naar Villeplane

Optionele taxitransfer op de eerste dag, van de bushalte in Guillaumes naar Villeplane. Handig als u met de bus uit Nice komt.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking (max. 8 personen), enkele reis.

Transfer van Villeplane naar bushalte Guillaumes

Optionele taxitransfer op de laatste dag van Villeplane naar de bushalte in Guillaumes. Hier kunt u de bus naar Nice nemen.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking (max. 8 personen), enkele reis.

Aanvullende opties

Reserveren privé kamer

Indien u er zeker van wilt zijn dat u gegarandeerd alleen met uw eigen gezin op een kamer komt te slapen, dan kunnen we dit vooraf vastleggen. U betaalt per persoon een toeslag, waarbij ook lakens en handdoeken inbegrepen zijn. Deze hoeft u dan niet zelf meer mee te nemen.

Voorwaarden: Toeslag is per persoon.

Praktische informatie

Je kunt deze reis boeken van half juni tot eind september. Vanwege de hoge ligging van de routes is het, ondanks de zuidelijke ligging, zeker niet te warm om in de zomer te lopen. Wel profiteer je van een zonnig klimaat.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Mercantour ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

over de accommodatie 

De Eco-Gite in Villeplane is een hoog pand aan de rand van het dorpje, gebouwd in de lokale stijl, maar met moderne technieken voor bv. isolatie. Van binnen heerst een warme sfeer door het gebruik van Marokkaanse tegels en aardse kleuren. Warm water en elektriciteit komen van de (vaak schijnende) zon; verwarming van het pand gaat deels via de zon, deels met grote houtkachels. Het afvalwater wordt gezuiverd in een rietlandje op de helling onder het hotel. 
De Mongoolse Yurt staat op een stille plek op enkele honderden meters van de Eco-gite.
Het eten is deels zelf geproduceerd (groente), deels ingekocht (biologisch) en wordt ter plekke verwerkt tot heerlijke streekgerechten. Een heerlijke plek... 

Bagageregeling: de bagage moet over meerdere tassen verspreid worden, zodat het gewicht over de ezel verdeeld kan worden. De ezel draagt ± 40 kg. Wanneer je meer bagage meeneemt, moet je deze zelf dragen. Het is mogelijk overtollige bagage bij het eerste adres achter te laten.

Denkt u er aan dat u zelf handdoeken, lakens (of lakenzak) en kussensloop moet meenemen!

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

20050725091430c007.jpg

Frankrijk - Mercantour

Bergwandelen door de Alpes Maritimes

Ezeltocht langs yurt en herbergen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen