Frankrijk Dordogne fiets Puy l Eveque

Frankrijk - Lot & Dordogne, 7 dagen La Douce France

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Magnifieke fietstocht tussen de diepe dalen van Lot en Dordogne. Fiets (eventueel met E-bike) langs juweeltjes van bastidestadjes als Monpazier. Bezoek Château les Milandes en het Zadkine museum in les Arques. Geniet van het glooiende landschap, vol zonnebloemen, wijngaarden en stille bossen. Je overnacht in sfeervolle hotelletjes, veelal met een uitstekende, regionale keuken. Deze regio combineert het mooiste wat 'La Douce France' te bieden heeft.

Uniek aan deze reis

 • Een echte fietstrektocht
 • Fijne gastronomie
 • Fraaie châteaux
 • Middeleeuwse stadjes
 • Rustige weggetjes
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Lot & Dordogne

Deze fietstocht voert je weg van de toeristenmassa's, naar verborgen plekken in de Périgord en Quercy. Je ontdekt een streek die is gezegend met een verbazingwekkende, landschappelijke schoonheid en veel vermaard, historisch erfgoed. In dit ongeëvenaarde, landelijke deel van Frankrijk wacht je na iedere bocht weer een nieuwe verrassing. Via kronkelende achterafwegen is het niet moeilijk om aan de drukte te ontsnappen. Je fietst  langs schitterende rivieroevers met hoge kliffen en door de groene heuvels van de Bouriane. Onderweg geniet je van magnifieke uitzichten over de Lot en de Dordogne. Je bezoekt imposante kastelen en levendige, lokale markten. Vele, schilderachtige stadjes en dorpen worden aangedaan tijdens deze fietsvakantie in Frankrijk. Een aantal hiervan behoren tot de honderd mooiste van Frankrijk: de puntgave bastide Monpazier en het vestingstadje Belvès met haar zeven torens. Iedere avond wacht je een prima hotel, enkele malen met een zwembad zodat je, als het weer het toelaat, een verfrissende duik kan nemen. Ook als liefhebber van gastronomisch erfgoed kom je in deze streek niets te kort. De Périgord is immers hét domein van fijne wijnen, eendenbout, walnoten, truffels, aardbeien en geitenkazen.

Dag 1

Aankomst in Monpazier, in 1284 gesticht door de Engelse koning Edward I. Met zijn prachtige arcades uit de 14e en 15e eeuw is dit pittoreske stadje één van de best bewaard gebleven bastiden van de Perigord. Het dorp verken je het best te voet.

Overnachting in

Monpazier - Hotel Edward I

Dag 2

Een ideale tocht om mee te beginnen. De eerste kilometers voeren je over rustige wegen door een lichtglooiend heuvelland. Al snel bereik je het indrukwekkende kasteel van Biron, in 1211 gesticht door Simon de Montfort. Hierna begint het departement van de Lot-et-Garonne. Het open landschap maakt plaats voor de besloten en kronkelige vallei van de Gavaudun. Het gelijknamige dorp vormt een prima plek om een uitgebreide pauze in te lassen. Bezoek hier het kasteel, dat op een smalle rots is gebouwd en hoog boven de vallei uittorent. Via rustige weggetjes bereik je tenslotte de oever van de rivier de Lot, die je blijft volgen tot het schilderachtige plaatsje Puy l'Eveque.
Fietstocht: 61 km, 540 m stijgen en 550 m dalen.

Overnachting in

Puy l'Eveque

Dag 3

Vanuit Puy-l'Évêque, aan de oever van de Lot, fiets je door beboste heuvels en wijngaarden, die de druiven leveren voor de vermaarde donkerrode Cahors wijnen. Eerst volg je min of meer de uitgestrekte slingers van de Lot om dan via een stille vallei met wijngaarden langzaam te stijgen. De wijngaarden plaats voor eikenbossen en je komt door het uit gele kalkzandsteen opgetrokken dorp Goujounac, met overdekte marktplaats. Er is een pittig klimmetje naar het kleine dorpje Las Arques, bekend om het museum van de kunstenaar Zadkine, die voor Rotterdam in 1953 het bekende beeld 'de verwoeste stad' maakte. Van daar gaat het verder naar Villefranche du Perigord. 
Fietstocht: 49 km, 660 m stijgen en 510 m dalen.

Overnachting in

Villefranche du Perigord

Dag 4

Door het glooiende landschap, met kleine dorpjes en afwisselend bos en akkerland, fiets je naar de eindbestemming Belvès: de strategisch gelegen ‘Ville du Pape’ (stad van de paus) met haar grandioze panorama over de ‘Périgord Noir’. Met zijn zeven klokkentorens behoort het dorp tot de 100 mooiste dorpen van Frankrijk en de plaats combineert dat met een ontspannen atmosfeer in een prachtige natuurlijke omgeving. In het Chateau de Belves zijn bijzondere muurschilderingen te bezichtigen.
Fietstocht: 46 km, 520 m stijgen en 650 m dalen.

Overnachting in

Belves - Hotel Clement V

Dag 5

Je daalt af naar de Dordogne en fietst een tijdje dicht langs de oever via het mooie plaatsje St Cyprien op weg naar Château des Milandes, een historisch monument, ooit bewoont door Josephine Baker, een bekende Amerikaans- Franse zangeres uit het midden van de vorige eeuw. Er is een klein museum over haar leven en schitterende tuinen om te bezoeken. Via een extra lus gaat het, heuvelop, richting Château de Castelnaud, een middeleeuws kasteel, hoog boven de Dordogne. Via smalle weggetjes en een prachtige uitzicht over de Dordogne, fiets je terug naar Belvès.
Fietstocht: 41,5 km, 450 m stijgen en dalen. Indien u extra lus via Château de Castelnaud fietst: nog 11,5 km en 150 m extra.

Overnachting in

Belves

Dag 6

Via kronkelige weggetjes langs pruimenboomgaarden, wijnvelden en traditionele huizen van de Périgord Noir, verlaat je het heuvelland rondom Belvès. Je bereikt het 'Forêt de la Bessede', een uitgestrekt bosgebied waar veel groot wild voorkomt. Pauzeer, als de pelgrims op weg naar Santiago de Compostelle, in Cadouin. Bezoek hier de Cisterciënzer abdij, gesticht in de 12e eeuw en bijgeschreven op de UNESCO lijst van werelderfgoed. De tocht is kort zodat er voldoende tijd overblijft voor én een duik in het zwembad én een laatste wandeling door Monpazier.
Fietstocht: 34,5 km, 330 m stijgen en 300 m dalen.


Overnachting in

Monpazier

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede tot uitstekende, kleinschalige hotels op kamers met eigen badkamer. Ze liggen meestal middenin sfeervolle en levendige stadjes, soms ook met veel uitzicht in een dorpje of de natuur. In Monpazier en Villefranche du Perigord kun je na de fietstocht afkoelen in het zwembad. 

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een goed ontbijt klaar.
Lunchen kun je onderweg in een eethuisje, of je koop wat in en gaat lekker ergens picknicken in de natuur.
Op de eerste twee avonden wordt een heerlijk diner verzorgd in het hotel waar je verblijft. De rest van de week kan je zelf een restaurantje opzoeken of à la carte in het hotel eten.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2 diners
 • fietsroutes in SNP route-app
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Bagagetransport (eventueel te reserveren)
 • Fietshuur (eventueel te reserveren)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekering 

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De fietsetappes voeren overwegend over rustige asfaltweggetjes door een heuvelachtig landschap, deels bebost, deels open akkerland. Soms is er een doorsteekje over een onverhard weggetje noodzakelijk om een zo rustig mogelijke route te krijgen. Per dag zijn er meerdere korte stijgingen en dalingen (soms wat steiler), maar de hoogteverschillen zijn niet al te groot.
In juli en augustus kan het in de Dordogne streek warm worden. Ga daarom in deze maanden vroeg op pad en gun jezelf een lange siësta. Denk aan een zonnepet en voldoende water. 

Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan overal een rustdag boeken. De hotels in Monpazier en Villefranche du Perigord beschikken over een zwembad.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Transfers

Bagagevervoer (vanaf € 303,- per boeking)

Optioneel bagagevervoer tijdens de fietsreis langs Lot en Dordogne (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon).

Treinstation Bergerac - Monpazier

Deze transfer kun je boeken als je met de trein komt.

Voorwaarden: Je betaalt ter plaatse: €110 per rit (zondag €150), max. 4 personen.

Monpazier - treinstation Bergerac

Optionele transfer van Monpazier naar het treinstation van Bergerac

Voorwaarden: Je betaalt ter plaatse: €110 per rit (zondag €150), max. 4 personen.

Fietshuur

E-bike (vanaf € 187,- per persoon)

Hiermee kun je een volledig uitgeruste E-bike reserveren. Deze fiets heeft voldoende actieradius en versnellingen, verlichting, computertje, bagagedrager met minimaal één achtertas, reparatieset, helm pomp en slot. 

Hybride fiets (vanaf € 96,- per persoon)

Hiermee reserveer je een goede hybride fiets. Deze fiets heeft voldoende versnellingen, verlichting, bagagedrager met minimaal één achtertas, stuurtas, bidonhouder, reparatieset, helm pomp en slot. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Monpazier is ca. 1065km. Je kan gratis parkeren bij de eerste, tevens laatste accommodatie.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Bergerac.

Je kunt bij boeking een optionele transfer station Bergerac naar Monpazier bijboeken v.v. 

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren. 

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. In juli en augustus kan het in de Dordogne streek warm worden. Ga daarom in deze maanden vroeg op pad en gun jezelf een lange siësta. Denk aan een zonnepet en voldoende water. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Lot en de Dordogne ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk Dordogne fietsen Cadouin

Frankrijk - Lot & Dordogne

La Douce France

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.