Frankrijk - Loire & Loir, 7 dagen Het goede leven aan de rivier

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsrondreis per auto langs sfeervolle landhuizen en auberge

Loom stroomt Frankrijk’s grootste rivier door een weids land met golvende wijngaarden, historische stadjes en onvergelijkbaar mooie kastelen. Het is ook het tempo van de levensgenieter, die vanuit drie fraaie overnachtingsplekken al fietsend of rondtoerend in de auto deze schitterende ‘Tuin van Frankrijk’ verkend. 

Uniek aan deze reis

 • Fietsen in eigen tempo
 • Abdij van Fontevraud met het Musée d'Art Moderne
 • Fraaie steden als Blois, Saumur en Angers
 • Kastelen van Chambord en Chenonceaux
 • Makkelijk te verlengen tot een 8, 9 of 10-daagse vakantie
 • Sfeervolle accommodaties
 • Beschreven fietsroutes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Loire & Loir

Loom stroomt de Loire door de ‘tuin van Frankrijk’. Een tuin met romantische kastelen, uitgestrekte wijngaarden, vriendelijke stadjes, sfeervolle dorpjes en weelderige fruitboomgaarden. Aan de boorden van ’s lands grootste rivier liggen ontelbare kastelen, van kleine privédomeinen tot grote toeristische trekpleisters. Les Châteaux de la Loire zijn een begrip in Frankrijk en ver daar buiten. De befaamde lustoorden van Lodewijk XIV en zijn voorgangers en nazaten verdienen een uitgebreid bezoek. Stille getuigen zoals prachtige kastelen van Chambord en Cheverny staan er nog precies hetzelfde bij als in de dagen van de Franse Verlichte Koningen. In de kasteelparken, waar vroeger werd gejaagd door de Franse adel, kun je tegenwoordig onbezorgd fietsen zonder getuige te zijn van een jachttafereel. Van de middeleeuwse donjon van Loches tot de befaamde tuinen van Villandry, het renaissancekasteel van Azay en Chenonceaux, een over de Cher gebouwd kasteel met schitterende tuinen en een rijk interieur, het culturele erfgoed in het Hart van Frankrijk is adembenemend. De hooggelegen burcht van Chinon en de kastelen van Saumur en Chaumont, en ook vanaf het vorstelijke terras van het kasteel van Amboise, heb je een prachtig uitzicht over de Loire, haar grindeilandjes en haar brede, groene vallei.
De reis eindigt bij de Loir, de bescheiden mannelijke tegenhanger van de uitbundige vrouwelijke Loire. Net als de rivier is alles hier bescheidener, de stadjes, de kastelen en het landschap authentieker. Een mooi contrast.

De fietsmogelijkheden in dit vrijwel vlakke land met zijn stille weggetjes zijn eindeloos. Of misschien wilt u wel een dagje per kano het rustig stromende water van de Loire of de Cher afzakken, met uw zwemkleding en uw picknick aan boord. Niks heerlijker dan neerstrijken op een van de eilandjes in de rivier voor een siësta of een frisse duik.
Maar misschien komt u daar wel helemaal niet aan toe, want de verblijfplaatsen die wij voor u hebben geselecteerd zijn bijzonder sfeervol en comfortabel. De verleiding om heerlijk met een drankje en een boek in de tuin te verpozen is wel erg groot!

Dag 1

Aankomst in Chitenay. Als je vanuit de richting van Orleans aan komt rijden, kan je onderweg het enorme Chateau de Chambord bezoeken.

Overnachting in

Chitenay - Auberge du Centre

Dag 2

De omgeving laat zich het best per fiets verkennen over het netwerk van Les Châteaux à Vélo. In het informatiepakket vind je een beschrijving van fietstochten naar de fraaie stad Blois aan de Loire, naar het Chateau de Cheverny (een van de grootste kastelen in de regio) en naar Chateau Fougères-sur-Bievre met zijn fraaie tuin. De beschreven fietsroutes zijn makkelijk in te korten of te verlengen (22-46 km). Uiteraard zijn Blois en de kastelen ook met de auto te bezoeken.

 

Overnachting in

Chitenay

Dag 3

Vanuit Chitenay volg je de Loire per auto stroomafwaarts. Na het Chateau de Chaumont bereik je het wijnstadje Amboise met zijn machtige kasteel, oude straatjes en schilderachtige panden. Als je nog tijd hebt loop dan naar het hoogste punt van de stad en geniet van het spectaculaire uitzicht over de Loire. Bezoek ook Manoir du Clos Lucé; Leonardo Da Vinci kwam op uitnodiging van Frans I naar Amboise. Hij woonde hier tot zijn dood en werd begraven in de kapel van het kasteel.
Ten zuiden van Amboise ligt een ander beroemd kasteel: Chenonceaux, gebouwd over de rivier de Cher. Vandaar kan je verder de binnenlanden inrijden naar het pittoreske Montrésor, een van de mooiere dorpen van Frankrijk en Loches met zijn middeleeuwse centrum. Langs de rivier de Vienne bereik je het volgende fraaie stadje: Chinon. Dit is niet ver van het fraaie onderkomen in de buurt van Huismes, spreek uit 'Wiem'.

Overnachting in

nabij Huismes

Dag 4

Vanuit Huismes is er een mooie fietstocht uitgezet langs de Loire en een aantal leuke plaatsjes, zoals Azay-le-Rideau aan de rivier de Indre, met uiteraard ook een kasteel. 
Je kan ook met de auto een stukje naar het westen rijden en een rondje fietsen vanuit Fontevraud, naar de gezellige stad Saumur. Een bezoek aan Fontevraud wordt sowieso al aangeraden vanwege zijn fraaie Abdij en het Musée d'Art Moderne. In deze omgeving zijn de gebouwen opgetrokken uit lokale witte zandsteen ('tuffeau'). Waar de tuffeau is uitgehakt zijn aan de oever van de Loire grotten en zelfs ondergrondse dorpjes ontstaan. De fietsroute gaat dan ook even kort ondergronds. De beschreven fietsroutes zijn makkelijk in te korten of te verlengen (36-60 km).
Ga je niet fietsen dan zijn al deze highlights ook per auto te bezoeken. De gastheer kan je verdere informatie geven over de omgeving en bijvoorbeeld ook een kanotocht regelen.

Overnachting in

nabij Huismes

Dag 5

Tijdens de autorit van Huismes naar Durtal zijn er weer vele zaken te ontdekken. Bijvoorbeeld Chinon, één van de oudste nederzettingen van Frankrijk en bijzonder sfeervol.
Het prachtige dorpje Candes-Saint-Martin, 'un des plus beaux villages de France', op de plek waar de Vienne in de Loire stroomt. Fontevraud l’Abbaye en Saumur zijn gisteren al genoemd.
Langs de Loire worden ook mooie wijnen gemaakt, bijvoorbeeld bij Bourgueil aan de overkant van de Loire. Hier wordt de Cabernet Franc ook wel 'Breton' genoemd aangeplant. Bezoek de wijnhuizen waar u in de prachtige kelders, diep uitgegraven onder de wijngaarden, wijn kunt proeven en inslaan. Santé!
Is er nog tijd over dan raden we de bloemenstad Angers aan, gelegen aan de Sarthe.  Het is dan niet ver meer naar de laatste bijzondere overnachtingsplek. 

Overnachting in

Durtal

Dag 6

Je zal merken dat het langs de mannelijke Loir wat authentieker oogt en rustiger is dan langs de brede en beroemde vrouwelijke Loire. Hier geniet je meer van de kleine dingen des levens. De beschreven fietsroutes zijn makkelijk in te korten of te verlengen (40-60 km).
Met de auto heb je een wat grotere actieradius en kan je vriendelijke plaatsjes als Bazouges en La Fleche, allen aan de Loir, bezoeken. Er zijn kastelen, maar minder uitbundig en niet allemaal even goed gerestaureerd. Zoek je liever de rust van het water, dan kan je, net als op de Loire, ook op de Loir fijn kanoën.

Overnachting in

Durtal

Dag 7

Einde van het arrangement.

Je kan nog een extra dag bijboeken in Durtal om bv. te kanoën op de Loir, je bekijkt dan alles vanuit een heel ander perspectief. Of een bezoek te brengen aan het kasteel van Montgeoffroy. Dit kasteel is nog volledig ingericht, grotendeels met het originele meubilair.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Voor deze reis hebben we gekozen voor comfortabele, kleinschalige accommodaties, elk met een eigen karakter en sfeer. Deze originele onderkomens zijn erg populair en hebben niet al te veel kamers. We raden dan ook aan om vroeg te boeken.
Het eerste overnachtingsadres ligt in het dorp Chitenay midden tussen de mooiste Loire kastelen. De kamers zijn, zoals vaak in Frankrijk, niet heel ruim, maar sfeervol ingericht. Net als de lounge en de schitterende tuin met zwembad.
Daarna ben je te gast in een pand uit de 19e eeuw, gelegen in een gehuchtje aan de rand van het bos. Je overnacht in een losstaand huisje.
In Durtal verblijf je in een fraai oud pand, met ommuurde tuin, op steenworp afstand van de Loir en het Chateau de Durtal.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijt  klaar. De keuze voor lunch en diner laten we graag aan jezelf over.
Alleen de laatste twee avonden in Durtal is het avondeten inclusief.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2x diner
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden   
 • vervoer ter plekke

Over de activiteiten

Je verblijft telkens twee nachten op dezelfde plaats zodat je het vakantieprogramma voor een deel in eigen hand hebt. Je ontvangt uitgebreide reisinformatie met tips, maar ook uitgeschreven fietstochten met kaartmateriaal. De fietstochten gaan langs een aantal bezienswaardigheden, zoals steden, musea en kastelen, die je uiteraard ook met de auto kan bezoeken. 
Vanwege het vlakke terrein en het uitgebreid netwerk van goed gemarkeerde fietsroutes, deels over autovrije fietspaden, is de fiets in deze regio het favoriete vervoermiddel. De beschreven fietsroutes zijn makkelijk in te korten of te verlengen.
Bezienswaardige plaatsen en steden kunnen echter beter te voet bezocht worden. Vaak zijn hier door het Bureau de Tourisme uitgezette wandelroutes te volgen. 

We raden voor dit arrangement aan om eigen fietsen mee te nemen, achter op de auto.

Extra dagen

Je kunt in iedere accommodatie aansluitende, extra nachten boeken. Zeker als je van fietsen houdt is het aan te raden extra dagen toe te voegen (bij elke overnachtingsplaats zijn meerdere fietsroutes beschreven). Maar ook als je graag bezienswaardige stadjes en kastelen bezoekt, die zijn er in overvloed.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand tussen Utrecht en de Loire is ca. 700 km.

Je kan dit arrangement op elke dag van de week starten, in de periode van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Loire ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

a

Frankrijk - Loire & Loir

Het goede leven aan de rivier

Fietsrondreis per auto langs sfeervolle landhuizen en auberge

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.