Frankrijk - Les Pyrénées Cathares, 5 dagen In het ritme van de natuur

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

(ezel)tocht langs camping en berghut

Avontuurlijke (ezel)tocht door de fraaie voetheuvels van de oostelijke Pyreneeën, met zicht op de hoogste, besneeuwde bergtoppen bij Andorra. Je overnacht op een ruime, groene camping en een refuge (berghut) op 1600m hoogte, waar heerlijke maaltijden worden verzorgd. Afwisselend door stille bossen en over kleurrijke bloemenweides wandel je van dorp naar dorp, waarbij de ruïnes van de beroemde Katharen kastelen nooit ver weg zijn. Voel je een echte nomade en wandel met ezel en kinderen in het ritme van de natuur. 

Uniek aan deze reis

 • Bijzonder en weinig bezocht gebied
 • Overnachting op fraaie camping en in leuke berghut
 • Fraaie dorpjes aan rand Pyreneeën
 • Grote bloemenrijkdom
 • Met of zonder ezel
 • Vergezichten op besneeuwde Pyreneeën toppen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 6 jaar en ouder

Dag tot dag

Frankrijk - Les Pyrénées Cathares

Hoofdlijnen van het programma

 • Dag 1 aankomst in Comus
 • Dag 2 rit naar Prades, wandeling naar Comus
 • Dag 3 rondwandeling vanuit Comus
 • Dag 4 wandeling naar Refuge de Chioula
 • Dag 5 wandeling naar Prades, vertrek

Voor meer info kan je op de betreffende dag kijken

Dag 1

Aankomst in het bergdorpje Comus op 1200 meter hoogte aan de voet van de Pyreneeën.

Overnachting in

Comus

Dag 2

Je rijdt naar Prades waar de auto de komende dagen blijft staan. Als je samen met een ezel gaat wandelen, maak je hier kennis met langoor en krijgt uitleg over de omgang met dit lieve dier. 
Met of zonder ezel wandel je van Prades terug naar Comus. Eerst kom je door het gehucht Montaillou, bekend van de vervolging van de Katharen in de 13e eeuw. Er resteert nog een kasteelruïne vanwaar je schitterend uitzicht over de vallei hebt. Door het dorp Camurac en bloemrijke weilanden loop je naar Comus.
Wandeling: 9,5 km, 170 m stijgen en 220 m dalen, ca. 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Comus

Dag 3

Vanuit Comus maak je een wandeling om de 1630m hoge berg bij het dorp. Daarbij moet je nog een flink stuk klimmen, om op een geweldig uitzichtpunt te komen, waar je het beroemde kasteel van Montsegur ziet liggen en onder je de ruige Gorges de la Frau. Terug loop je over de bijzondere hoogvlakte Pla de Boum. Wandeling: 12,5 km, 440 m stijgen en dalen, ca. 5 uur lopen.

Overnachting in

Comus

Dag 4

Je stopt wat extra spullen voor de overnachting in je rugzak en maakt je klaar voor een pittige dag: je loopt helemaal omhoog naar de afgelegen berghut van Chioula. Eerst nog rustig door het dal, dan door schaduwrijke bossen, dan door hooggelegen bloemenweides. Na een stukje dalen komt de slotklim en bereik je, moe maar voldaan, deze leuke berghut.
Wandeling: 15 km, 770 mm stijgen, 330 m dalen, ca. 6,5 uur lopen. Bij slecht weer is er een kortere route door het dal van 11 km, met 500 m stijgen, ca. 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Refuge du Chioula

Dag 5

Wil je ten volle genieten van de bergwereld, dan kan je vóór je naar het dal loopt, vanuit de Refuge, nog een korte rondwandeling om de Roc de l’Orri d’Ignaux (1724m) maken, waarbij je adembenemende uitzichten op de hoge Pyreneeën toppen hebt. Je kan ze bijna aanraken!  Wandeling: 4,5 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur lopen. 

De laatste wandeldag is zeker niet de minste. Over fraaie bloemenweiden, met spectaculair uitzicht bereik je het hoogste punt van de tocht: Col de Balaguès (1669 m). Dan begint de afdaling over de Chemin des Bonhommes, de route die de Katharen ooit aflegden toen ze zich in Spanje in veiligheid wilden brengen, naar Prades. In Prades vind je je auto terug. Einde van het arrangement  Wandeling: 10 km, 230 m stijgen, 580 m dalen, ca. 4 uur lopen.

Eventueel kun je je vakantie in de regio verlengen met een kort verblijf in een hoger deel van de Pyreneen, ca. 100 km verderop (reiscode 304275, klik hier voor meer informatie) 
We kunnen ook een hotel reserveren in het nabijgelegen kuuroord Ax-les-Thermes.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Comus verblijf je met het gezin op een groene camping met Vlaamse eigenaren in een ruime ingerichte Safari of Tipi tent, aangepast aan de gezinsgrootte. Een Safari tent bestaat uit 2 slaapgedeeltes met in elk gedeelte 2 bedden. Voor gezinnen van 5 wordt er een bed bijgeplaatst. Voor gezinnen van 6 wordt er een klein tentje voor 2 naast geplaatst. In dit tentje voor de kinderen zijn 2 matrassen. Zij moeten hiervoor zelf een slaapzak meenemen. De bedden in de hoofdtent zijn al voor je opgemaakt. Je maakt gebruik van het sanitair van de camping. Er is volop speelruimte, met trampoline, boomhut, klein zwembad en 's avonds kampvuur. Uiteraard gras voor de ezel en op 5 minuten rijden vind je een mooi zwem-meer.

Als je met twee personen komt dan overnacht je in een gastvrije en sfeervol ingerichte chambres d'hotes. De kamers zijn op de 2e verdieping en hebben een eigen badkamer. De ezel verblijft op een weitje bij de kerk en als je buiten wilt spelen kan je het best naar de camping bij het dorp lopen. 

De berghut ligt op een eenzame plek op een soort plateau op 1600m met werkelijk schitterend uitzicht op de hoge Pyreneeën toppen. Hier slaap je in meerpersoonskamers en het sanitair is op de gang. Er zijn schone lakens en handdoeken. Toiletspullen en wat kleding voor vanavond stop je in je rugzak.

Over de maaltijden

In het gezellige restaurant van de camping en in de berghut wordt een Frans ontbijt en een heerlijke avondmaaltijd voor je verzorgd, vaak streekgerechten.
Omdat er onderweg geen of weinig inkoopmogelijkheden zijn, krijg je elke wandeldag een lunchpakket mee. De lunchpakketten zijn typisch Frans en zeer uitgebreid, met vaak ook koude salades e.d.
Je krijgt een rugzakje te leen om de lunchpakketten te vervoeren.

Info kindvriendelijkheid

Je kan samen met een ezel op pad gaan, een leuke metgezel voor de kinderen. Ze kunnen hem verzorgen, aaien en knuffelen. Tijdens de wandelingen kunnen de kinderen af en toe even uitrusten op de rug van dit vriendelijke dier. Ezels zijn zachtaardige dieren die het heerlijk vinden om veel aandacht te krijgen van de kinderen.
Aan het begin van de tocht krijg je uitleg over de verzorging.

Deze vakantie is geschikt voor kids vanaf ca. 6 jaar, afhankelijk van hoe avontuurlijk/sportief de kinderen zijn.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen op camping en in berghut
 • 4x ontbijt en diner
 • 4x lunchpakket
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Ezelhuur (optioneel bij te boeken)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekering

Over de activiteiten

Je loopt over onverharde weggetjes, bospaden, soms stenige bergpaadjes en af en toe een stukje over een stil asfalt weggetje  Je trekt door een ongerepte en soms verlaten streek. Bij mist kan het vinden van de route op een aantal dagen lastig zijn. Het is dan handig een GPS apparaat of een telefoon met navigatie app mee te hebben.

Je bagage wordt niet naar de berghut gebracht. Op de wandeling naar en van Refuge de Chioula draag je zelf wat extra kleding en toiletspullen.

Indien je met een ezel gaat wandelen, dien je met minimaal 2 volwassenen te zijn, zodat er een volwassene bij de ezel kan blijven en de ander bij de kinderen.
Wanneer een kind moe is van het wandelen kan het op de rug van de ezel een tijdje uitrusten. Bestaat het gezin uit meerdere relatief jonge kinderen dan kan je er ook een tweede ezel bij huren.

Extra dagen

Het is niet mogelijk  in een van de accommodaties een extra nacht te boeken.
Na afloop kunnen we wel een hotel in Ax-les-Thermes regelen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel le Chalet (Ax-Les-Thermes)

Comfortabel 3*** hotel in het centrum van kuuroord Ax-les-Thermes, met een zeer goed restaurant.

Aanvullende opties

Ezel

Je kunt deze reis als ezeltrektocht maken. Je huurt dan voor de hele trip een ezel. Zo zullen ook kinderen graag meegaan op de wandelingen en ze mogen het dier ook mee helpen verzorgen. Als ze moe zijn kunnen ze af en toe op de rug van het dier zitten (maar niet op steile paden). De ezel draag ook de dagbagage; de 'grote' bagage wordt steeds per auto vervoerd. De ezel is er dus helemaal voor de kinderen.

Voorwaarden:

Je dient de ezel bij boeking te reserveren; dat doe je altijd voor de hele reis. Een ezel kan alleen geboekt worden indien er minimaal 2 volwassenen zijn, of 1 volwassene en een kind van 14 jaar of ouder.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Comus is ca. 1300 km. Je kunt de auto parkeren bij de camping. Later parkeer je de auto in Prades, waar je terug komt op de wandeling vanuit de berghut.

Trein informatie

Een auto is ter plekke noodzakelijk omdat taxi's lastig te vinden zijn.
Als je met de trein naar Zuid-Frankrijk wilt reizen kan je bijvoorbeeld in Toulouse, Carcassonne of Perpignan een auto huren.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kan dit arrangement in de voetheuvels van de Pyreneeën starten van half juni tot half september. De herfst heeft meestal heerlijk gematigde temperaturen en fraai gekleurde bossen. Ga je in de zomer, dan ben je verzekerd van mooi weer (met wel af en toe een bui!), maar moet je wel tegen enige warmte kunnen; maar door de enigszins hoge ligging komen extreem hoge temperaturen echter niet al te vaak voor, bij de berghut kan het 's avonds altijd fris zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ezeltocht_oostelijke_pyreneeen.jpg

Frankrijk - Les Pyrénées Cathares

In het ritme van de natuur

(ezel)tocht langs camping en berghut

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.