Nivernais

Frankrijk - Bourgogne, 6 dagen Fietsen langs de Morvan

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hotes

Ten westen van de Morvan maak je fietstocht langs rivieren, kanalen en meren. De Yonne meandert door het Bourgondische land. Het Canal de Nivernais werd in deze vallei aangelegd om hout vanuit de Morvan naar Parijs te vervoeren. Op het oude jaagpad fiets je van sluisje naar sluisje. Onderweg bezoek je de historische stadjes Auxerre en Clamecy, gelegen aan het water, en de bekende bedevaartplaats Vezelay, met zijn indrukwekkende abdijkerk op een heuveltop. Langs de Cure, bekend vanwege de Grottes d'Arcy-s-Cure en de Chablis wijnen, rol je terug naar Auxerre. Een mooie dwarsdoorsnede van Bourgondië.

Uniek aan deze reis

 • Historisch Auxerre en Clamecy
 • Veel autovrije fietsroutes
 • Bedevaartsplaats Vezelay
 • De sluisjes van het Canal de Nivernais
 • Glooiend landschap van de Bourgogne
 • Chateau de Bazoches
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Bourgogne - Yonne, Canal de Nivernais en Cure

Korte weergave van het programma

 • Dag 1 aankomst in Auxerre
 • Dag 2 fietsen langs Yonne naar Clamecy
 • Dag 3 fietsen langs Canal de Nivernais naar Epiry
 • Dag 4 fietsen door voetheuvels van de Morvan naar Vezelay
 • Dag 5 fietsen langs de Cure naar Auxerre
 • Dag 6 einde arrangement

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

Dag 1

Aankomst in het centrum van Auxerre aan de Yonne. De stad ligt aan de rand van het Chablis wijngebied en heeft een historisch centrum met stadswallen, een fraaie kathedraal en abdij.

Overnachting in

Auxerre

Dag 2

De eerste fietstocht gaat langs het Canal de Nivernais, in de 18e eeuw aangelegd in het dal van de Yonne om hout vanuit de Morvan naar Parijs te vervoeren. Je fietst door het stille landschap, waar je af en toe de bochtige Yonne doorheen ziet kronkelen. In de gehuchtjes onderweg is weinig te doen. Het eindpunt Clamecy daarentegen is een gezellig stadje met winkeltjes en terrasjes. Fietstocht 63 km, nauwelijks hoogteverschil.

Overnachting in

Clamecy

Dag 3

Je vervolgt je weg langs het Canal de Nivernais, maar als snel merk je een verschil: er komen steeds meer sluisjes. Uiteindelijk in totaal zo'n 30. Omdat het kanaal in de zomer druk wordt bevaren door plezier boten, werken alle sluisjes nog. Sommigen zijn mooi opgeknapt waarbij het sluiswachtershuisje tot een cafeetje is omgebouwd. Omdat er met het vele openen van de sluisdeuren water verloren gaat zijn er op het hoogste punt van het kanaal grote (stuw)meren aangelegd die door regenwater gevuld worden. Bij de aanleg van het kanaal lag er een heuvelrug in de weg. Hier is een tunnel uitgehakt waar het kanaal doorheen is geleid. Een waterstaatkundige prestatie van formaat, zeker als je bedenkt dat het allemaal met het handje is gedaan. Na de Etangs de Baye et Vaux verlaat je het Canal en zet koers naar de Morvan. Je overnacht aan de Yonne, op de plek waar de rivier uit de Morvan komt stromen. Fietstocht ca. 60 km, 150m stijgen.

Overnachting in

Epiry

Dag 4

Als snel verlaat je de Yonne en fiets door glooiend heuvelland noordwaarts, met de beboste heuvels van de Morvan aan je rechterhand. Het vriendelijke landschap kent weinig hoogtepunten tot je oog in oog staat met het Chateau de Bazoches. Dit enorme kasteel is ooit bewoond door Marechal Vauban, de ontwerper van enorme vestingwerken door heel Frankrijk. Het kasteel heeft een fraaie, kleurrijke inrichting en is een bezoek waard. Het is dan niet ver meer naar Vezelay, waar je overnacht aan de voet van de heuvel met de beroemde Basiliek.  Fietstocht: ca 45 km, 500m stijgen. Vezelay is een bekende bedevaartsplaats waar veel wandelaars beginnen aan de Camino naar Santiago de Compostela.

Overnachting in

Vezelay

Dag 5

Van Vezeley daal je af in de vallei van de Cure. Deze rivier komt, net als de Yonne, uit de Morvan en heeft een mooi bochtig dal uitgesleten. Hier is nog geen véloroute aangelegd en het was af en toe even zoeken, met stukken onverhard pad, om een veilige fietsroute te vinden. Op enig moment stroomt de Cure in de Yonne en fiets je een stukje van de rivier door het wijngebied bij Irancy. Het is dan niet ver meer naar het centrum van Auxerre. Fietstocht: ca. 60 km, 350m stijgen.

Overnachting in

Auxerre

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je keert huiswaarts of rijdt door naar een andere bestemming in Frankrijk.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Auxerre overnacht je aan de rand van het historische centrum in een hotel met tuin en zwembad. In Clamecy in een eenvoudig hotelletje in het middeleeuwse centrum. In Epiry verblijf je in een klein hotel bij een camping, met flink terrein aan de Yonne. Tot slot in Vezelay verblijf je in een eenvoudig hotel aan de voet van de heuvel met basiliek.
Je overnacht altijd op kamers met privé badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen.
Voor de lunch kom je onderweg genoeg winkeltjes en eethuisjes tegen.
In de stadjes waar je overnacht is er ruime keuze aan eethuisjes. Alleen in Epiry niet, daarom is hier het diner inbegrepen.  

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • avondeten in Epiry
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 4 en 5
 • Fietsroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele fietshuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekering

Over de activiteiten

Deze afwisselende fietstocht gaat de eerste twee etappes grotendeels over lange afstands fietsroute langs de Yonne en het Canal de Nivernais. Deze etappes zijn nagenoeg vlak en gaan meestal over een vrijliggend fietspad. Op de 3e etappe fiets je over autoluwe asfaltweggetjes door glooiend terrein, met meestal geleidelijke stijgingen en soms een kuitenbijter. Soms is een drukkere weg niet te vermijden. De laatste etappe proberen we de Cure te volgen, maar hier is (nog) geen officiële fietsroute. Om de drukke D-weg te vermijden zijn er wat stukken over onverharde weggetjes en paden gezocht. Soms kan je het beste zelfs een klein stukje lopen. Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken. In Auxerre heeft het hotel een grote tuin met zwembad en je kan mogelijk de wijnheuvels van de Chablis verkennen (met fiets of auto, 15 km). In Clamecy kan je mogelijk een kano huren en te water gaan. In Epiry overnacht je op een groot terrein aan de Yonne, heerlijk voor een rustdag. In Vezelay kan je op een rustdag de basiliek (Unesco Erfgoed) en Musee Zervos (moderne kunst, oa. Picasso en leger) bezoeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 95,- per persoon)

Elektrische fiets (vanaf € 171,- per persoon)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Auxerre is 600 km. Je kan in het centrum betaald parkeren en buiten het centrum gratis op een openbare parkeerplaats.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Auxerre-St.Gervais .

Het station van Auxerre ligt op ca. 2 km van het hotel.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.happyrail.com/nl

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren.

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober.

We raden aan een fietshelm te dragen (verplicht voor kinderen onder de 12).
Indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort kun je deze zelf mee nemen.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

bourgogne

Frankrijk - Bourgogne

Fietsen langs de Morvan

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hotes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten