Frankrijk - Ardèche, 8 dagen Fietsen langs oude spoorwegen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

(gezins)fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Voordat je de rustige Ardèche infietst over een oud spoortracé, maak je een schitterende rit in de stoomtrein Mastrou. Waar de rails ophoudt, begin je te fietsen. De oude spoorbaan is soms verhard maar meestal onverhard. Je fietst over oude bruggen, langs kleine haltes en leuke stationnetjes. Bijna nergens is de route bereikbaar voor auto’s en zonder steile stukken is dit ideaal voor kinderen. Beboste heuvels, zonnige dalen en verstilde dorpjes vormen de entourage. Je verblijft in prachtige chambres d’hôtes of kleine hotels.

Uniek aan deze reis

 • Fietsen over oude spoorbaan
 • Goede chambres d’hôtes
 • Mediterrane sfeer
 • Spectaculaire rit in stoomtrein
 • Veilige fietsroutes
 • Zwemmen onderweg
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special alle leeftijden

Dag tot dag

Frankrijk - Ardèche

Volg het spoor van de oude stoomtrein op de fiets! In de rustige noordelijke Ardèche is het heerlijk fietsen over oude spoorwegtracés. Omdat ook treinen een hekel hebben aan hellingen wordt het nergens te steil op het veilige autoloze spoorbed. Wel kunnen sommige trajecten stenig zijn.

Vanaf Le Cheylard slinger je door het meest bergachtige deel van de omgeving naar het tussenstation Echarlives, hoog op een vulkanisch plateau. Een dagje ‘farniente’ bij de uitstekende chambre d’hôte, poedelen in het riviertje of nog een stevige fietstocht? Het is allemaal mogelijk! De geur van heide en brem is alom aanwezig als je afdaalt naar de vallei van de Eyrieux.

Fietsen langs de rivier is een waar feest. Af en toe kan je lekker naar de rivier in een prachtig dal, terwijl restanten van industriële activiteit en oude watermolens zorgen voor een bijzonder accent in het landschap. Als je het eindstation nadert in St. Laurent du Pape, zou je willen dat je een retourtje had gekocht!

 

Dag 1

Aankomst in Tournon. Je overnacht in een hotelletje tussen het station en de oude binnenstad en op een steenworp van de Rhône.

Overnachting in

Tournon

Dag 2

Eerst fiets je van Tournon naar het station St Jean de Muzols (6 km). Hier stap je rond 10 uur in de oude stoomtrein Mastrou, die je, grotendeels door de schitterende Gorge de l'Ardèche, naar het vriendelijke stadje Lamastre brengt. Hier kom je tegen 12 uur aan. Na wat rondkijken, eten en drinken fiets je Lamastre uit via het spoortracé (waar de stoomtrein vroeger ook reed).
Rustig peddel je het groene landschap in met soms fraaie uitzichten. Via een mooie brug kom je bij Le Cheylard.
Tochtinformatie: 21 km, 270 m stijgen en 180 m dalen.
Vanmiddag of morgenmiddag kan je in het centrum van Le Cheylard het boeiende museum L'Arche des Métiers bezoeken, waar je actief op zoekt kan naar het industriële heden en verleden van de streek. De entree is inclusief bij dit arrangement. 

NB. De stoomtrein Mastrou rijdt niet op elke dag van de week en in voor- en naseizoen veel minder dan in de zomer.
Valt dag 2 op een dag dat de stoomtrein niet rijdt (of al vol is) dan word je om 10.30 uur met een taxi-busje weggebracht naar Lamastre.

Op www.trainardeche.fr kan je kijken op welke datum dag 2 moet vallen om met de stoomtrein mee te kunnen  (kijk onder 'Consulter les Horaires' en dan onder 'Circulations du Mastrou')

Overnachting in

Le Cheylard

Dag 3

Vandaag verken je de bovenloop van de Eyrieux in een duidelijk bergachtigere omgeving dan op dag 2. Om de hoogtes te kunnen overwinnen slingert het oude spoortraject spectaculair door de vallei. Vanaf het charmante plaatsje St. Martin de Valamas “freewheel” je bergafwaarts terug.
Tochtinformatie: 26 km, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Le Cheylard

Dag 4

In de ochtend heb je tijd om le Cheylard te verkennen, een leuk klein stadje met gezellige winkeltjes. Via het oude spoor volg je vervolgens de vallei van de Eyrieux een stuk stroomafwaarts. Je komt over een onverhard oud stukje spoorweg en door een spannend tunneltje. Bij de Pont du Chervil steek je de Eyrieux over om, geleidelijk klimmend door het bos, via het dorpje Beauvene naar St. Barthelemy te fietsen.
Tochtinformatie: 19 km, 210 m stijgen en 120 m dalen.

Overnachting in

St. Barthelemey - Ferme de Laudie

Dag 5

Bovenop het plateau van de Ardeche kan je vandaag vooral genieten van een prachtig sub-mediterraan landschap. Je ziet in de verte de oude vulkanen van de Auvergne en komt onderweg bijna niemand tegen. Door de afstand en de ups en downs is het vandaag een pittige dag, maar onderweg kan je je hier en daar verfrissen in een beek. Je kan ook in de buurt van de accommodatie blijven en lekker gaan zwemmen in het plaatselijke zwembad, een wandeling maken of een ''apres-midi à la ferme".
Tochtinformatie: 39 km, 750 m stijgen en dalen.

Overnachting in

St. Barthelemy - Ferme de Laudie

Dag 6

Je daalt af naar het dal van de Eyrieux, waar je het oude spoortracée weer oppakt. Langs de rivier kom je door dorpjes waar je de overblijfselen van oude industriële activiteit ziet: groteske schoorstenen van rode baksteen en oude fabriekjes gelegen tussen het weelderig groen. Die industrie was de reden waarom de spoorbaan ooit is aangelegd. Waar de vallei zich verbreedt en de heuvels lager worden, kom je bij de volgende overnachtingsplaats.
Tochtinformatie: 21 km, 350 m dalen.

Overnachting in

Les Ollières

Dag 7

Korte laatste fietstocht over de oude spoorbaan die slingert door het dal van de Eyrieux, dan weer links, dan weer rechts van de rivier. Grillige granietrotsen, dorpjes en boomgaarden en tuinen met mediterraan fruit en groente wisselen elkaar af. De rivier is op sommige plaatsen te bereiken voor een zwempauze. Dezelfde weg voert je terug naar de accommodatie. Daar kan je lekker nog even het zwembad in (bij overnachting in La Combe Noire). Tochtinformatie:
30,5 km, 140 m stijgen en dalen.
Je kan vandaag ook eens de fiets laten staan om een stukje te gaan kanoën of om een avonturenpark te bezoeken.
Ook kan je per fiets een prachtig beekdal in de omgeving verkennen.

Overnachting in

Les Ollières

Dag 8

Na het ontbijt word je om 9.00 uur met fietsen en bagage naar Tournon gebracht om de auto op te pikken, een rit van een dik uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in rustige en fraai gelegen chambres d'hôtes en in een hotel. Bij meer dan vier personen slapen jullie op twee aparte kamers.

Elke accommodatie heeft haar eigen charme, om er een paar te noemen: het hotel in Tournon door zijn ligging vlakbij het oude centrum en de Rhône. Ferme de Laudie is een mooi gelegen boerderij. Pass Eyrieux heeft een prachtige tuin aan de rivier. 

Omdat de chambres d'hotes op deze reis zo klein zijn, kan het zijn dat je niet in een van bovengenoemde accommodaties terecht kan; wij boeken dan een vergelijkbaar alternatief.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Frans ontbijt klaar. 
De lunches kan je zelf onderweg kopen of bestellen bij de overnachtingsplekken.
In Tournon en Le Cheylard kun je zelf een eethuisje zoeken voor het avondeten. De overige 4 nachten is het avondeten inbegrepen..

Info kindvriendelijkheid

Op deze reis zijn er onderweg diverse mogelijkheden om te zwemmen. Soms heeft de accommodatie een eigen zwembad, soms is er een gemeentelijke zwembad. En af en toe kan je heerlijk poedelen in het vlakbij stromende riviertje. Ook zijn er onderweg af en toe mogelijkheden om even van het water te genieten.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen, incl. ontbijt
 • 4x avondeten
 • Treinrit Mastrou OF taxirit van Tournon naar Lamastre (zie Dag 2)
 • Bagagevervoer (1 tas / koffer van max 15 kg per persoon)
 • Transfer op laatste dag terug naar beginpunt of naar station
 • Entree Museum L'Arche des Métiers in le Cheylard
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige diners
 • Lunchpaketten
 • Fietshuur
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekering

Over de activiteiten

Deze fietstocht is te doen met kleine kinderen die nog in een fietszitje willen, zo tussen 2 en 5 jaar. Willen de kinderen zelf kunnen fietsen, dan moeten ze toch wel iets in hun mars hebben: ongeveer vanaf 7 jaar. Tussen 4-5 en ca. 8 jaar is een aanhangfiets de beste oplossing. De hoogteverschillen zijn meestal gematigd per dag, maar soms zit er toch een steiler klimmetje tussen.

Je volgt grotendeels de van rails ontdane en relatief vlak lopende oude spoorbaan, die speciaal voor fietsers van een gravelpad is voorzien. Dit is heerlijk fietsen met kinderen omdat gemotoriseerd verkeer hier ontbreekt. Met name op dag 5, maar soms ook op andere dagen volg je ook kleine weggetjes. Er zit maar één echt steile en lange klim in het programma, en die kan je omzeilen door jezelf en de fietsen te laten ophalen. 

Juli en augustus zijn vanwege de warmte minder geschikt om te fietsen met kleine kinderen jonger dan ca. 2 jaar.

NB. indien je met je eigen fiets gaat fietsen zorg dan voor verlichting...er zijn stukken door donkere tunnels. Vanwege de onverharde paden adviseren we je een fiets met wat bredere banden te gebruiken.

Extra dagen

Extra dagen zijn tijdens dit arrangement alleen mogelijk in het eerste hotel.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik: hier.

Extra's

Fietshuur

e-bike (vanaf € 189,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning huren. Deze fiets is er alleen als volwassene-fiets. De fiets is uitgerust met 21 versnellingen, voorvering, bagagedrager met achtertas, stuurtas, kilometerteller (verwerkt in display op het stuur), slot, pomp, reparatiesetje, bidonhouder (alleen herenmodel) en verlichting.

Hybride fiets (vanaf € 114,- per persoon)

Je krijgt uitstekende fietsen mee. De fietsen voor volwassenen zijn een mix tussen mountainbike (brede banden, stevig frame) en hybride (comfort, voorzieningen) en hebben een verende voorvork. Dit is prettig omdat je deels over onverhard terrein rijdt. Je fiets is voorzien van 21 versnellingen, licht, slot, kilometerteller, kaarthouder, bidonhouder en reparatiesetje. Aan het stuur heb je een kleine stuurtas en aan de bagagedrager achter zit een grotere fietstas. Een fietshelm is inclusief bij de fietshuur. Je krijgt bij de fiets een eigen drinkfles.

Voorwaarden: Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering je lichaamslengte op te geven!

Kinderfiets (vanaf € 70,- per persoon)

De kinderfietsen zijn te huur in frame-maten 16, 20 en 24 inch. De fietsen zijn van het type mountainbike. Er wordt gezorgd voor fietshelmpjes en veiligheidsvestjes.

Voorwaarden: Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering de lichaamslengte van je kind op te geven!

Aanhangfiets

Tevens zijn er aanhangfietsen (trailers) te huur, voorzien van 6 versnellingen. Een soort derde wiel dat je aan je eigen fiets kunt vastmaken, zodat je kind veilig kan fietsen. Ideaal voor ca. 4 t/m 8 jaar. Er wordt gezorgd voor fietshelmpjes en veiligheidsvestjes.

Voorwaarden: Je dient de aanhangfiets bij boeking te reserveren.

Fietszitje achter

Je kunt voor kleine kinderen een veilig fietszitje voor achterop de fiets huren.

Voorwaarden: Je dient het fietszitje bij boeking te reserveren.

Aanvullende opties

Reservering babybedje

Voor baby’s en kleine peuters kun je een babybedje in de accommodaties laten reserveren. Het bedje is een campingbedje dat qua formaat geschikt is voor kinderen t/m 2 jaar.

Voorwaarden: Een babybedje is gratis. Je dient het wel bij boeking te reserveren.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Tournon is ca. 1100 km. Je kan de auto parkeren bij het hotel voor ca. €30 per week (ter plekke te betalen).

Trein informatie

Vanaf station Valence TGV kan je een taxi naar de eerste accommodatie in Tournon nemen (20 km).
Op de laatste dag is er een transfer terug naar Tournon. Tegen bijbetaling kan dit ook rechtstreeks naar Valence-TGV..

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Valence TGV

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. Vanwege de warmte raden we voor kinderen jonger dan ca. 2 jaar de maanden juli en augustus af. Mei, juni en september zijn qua temperaturen voor de kleintjes veel aangenamer.

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Ardeche ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

We raden je aan om het volgende mee te nemen op reis:

 • Fietshelm (vooral noodzakelijk voor kinderen jonger dan 12 jaar)
 • Fietshandschoentjes
 • Fietsbroek
 • Bidon

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

fietsen_over_de_oude_spoorbaan.jpg

Frankrijk - Ardèche

Fietsen langs oude spoorwegen

(gezins)fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten