Finland - Hossa, 7 dagen Sneeuwwandelen door de Finse taiga

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandeltrektocht langs cabins

Sneeuwwandelen in internationaal gezelschap door de afgelegen taiga. Dat betekent op sneeuwschoenen door uitgestrekte, doodstille naaldwouden, over bevroren meren en moerassen en overnachten in blokhutten, natuurlijk met een sauna. Na dagtochten naar de rotstekeningen van Värikallio en een woeste stroomversnelling, maak je een driedaagse trektocht in Hossa langs hutten met de klinkende namen Peurapirtti en Huosiusjärvi. Wie weet zie je deze wintervakantie het noorderlicht of anders wel een groep rendieren of ander wild.

Uniek aan deze reis

 • Stilte in de afgelegen wildernis
 • Picknick bij kampvuur
 • Goede kans op het zien van noorderlicht
 • Sauna en ijszwemmen
 • Engelstalige lokale reisleider
 • Internationaal gezelschap met gegarandeerd vertrek
 • Avontuurlijke trektocht met overnachting in cabins
Zwaarte
Comfort

Winterwonderland in het hoge Noorden

Vuuwerk had Loes Weemen niet nodig tijdens de jaarwisseling. Zij genoot op dit moment van het indrukwekkende Noorderlicht. Op nieuwjaarsdag begint zij het jaar goed met een huskytocht. Lees hier over haar ervaring met Finland.

Dag tot dag

Finland - Hossa

In het Hossagebied liggen de hutten Peurapirtti en Huosiusjärvi. Tijdens de driedaagse trektocht overnachten we in deze eenvoudige maar zeer sfeervolle Finse blokhutten, met knisperende houtkachel en natuurlijk een sauna. De Finse gids leidt ons door de uitgestrekte naaldwouden van de taiga: het grootste bosgebied op aarde dat zich uitstrekt tot in Kamchatka. Je vindt hier een eindeloze verzameling van dennen, sparren en lariksen die uitstekend tegen de strenge winter bestand zijn. Het heuvelige winterlandschap wordt afgewisseld met bevroren vlaktes, met wel een halve meter ijs! Als we in de loop van de middag na het sneeuwschoenwandelen bij de hut aankomen zal er een gat in het ijs geslagen moeten worden voor het drinkwater. De gids zal gelijk de sauna op temperatuur brengen en na het warme relaxen volgt een wasbeurt met een emmer. ‘s Avonds genieten we van een goede maaltijd en de knisperende houtkachel. We beginnen de reis met enkele dagtochten. In het noorden van het Hossagebied zijn de rotstekeningen van Värikallio te bewonderen. Tegen een steile rotswand, aan de oever van het meer zijn door steentijdbewoners tussen 1500 en 2500 voor Chr. tekeningen gemaakt van rendieren, beren en menselijke figuren. In totaal zijn er 61 figuren ontdekt. Het zijn de meest noordelijk gelegen rotstekeningen van Finland.

Dag 1

Op de luchthaven van Kuusamo word je opgehaald en na een rit van 1 uur over de Via Karelia naar het zuiden, kom je aan in Hossa. Je overnacht in een houten cabin aan het Jatkonjärvi meer in het hart van Hossa National Park.

Overnachting in

Jatkonsalmi

Dag 2

Na het ontbijt krijg je uitleg over het programma de komende week en begint dan aan de eerste sneeuwwandeltocht naar de Lounatkoski stroomversnelling. Je loopt langs herinneringen aan economische activiteiten van vroeger, zoals een watermolen om graan te malen en voorzieningen om boomstammen de rivier af te laten zakken. Bij de stroomversnelling is er een picknick bij kampvuur, alvorens terug te gaan. Duur sneeuwwandeltocht: 5-6 uur.
Na afloop wacht de sauna aan het meer en de echte dare-devils kunnen een duik in het wak nemen.

Overnachting in

Jatkonsalmi

Dag 3

Na een korte transfer struinen we door de taiga totdat we uitzicht hebben op de Colour Rock. Een korte afdaling brengt ons op het bevroren meer. Terwijl de gids het kampvuur in de schuilhut aanmaakt en in de weer gaat met koffie en de Finse worstjes, wandelen we naar de rotstekeningen die in een periode van 2500 – 2500 jaar voor Chr. zijn aangebracht. Na de heerlijke lunch wandelen we naar de hut van Jatkonsalmi. De sauna wordt opgestookt en in het ijs wordt de waterput geslagen.
Duur sneeuwwandeling: 5-6 uur.

Overnachting in

Jatkonsalmi

Dag 4

We verlaten ons basecamp en vertrekken naar de wilderness cabins waar we de komende 2 nachten zullen verblijven. Door de met sneeuw bedekte bossen met berken, sparren en dennen bereiken we het Hossa Visitor Centre. Na een bezoek aan de kleine expositie en souvenirwinkel is er lunch. In de middag lopen we door naar Iikoski rivier waar de cabin staat. Sneeuwschoenwandeling: 5-6 uur.

Overnachting in

Huoiusjärvi

Dag 5

Vandaag wandelen we over een tussen twee meren gelegen esker of smeltwaterrug: een langgerekte heuvelrug die ontstaan is onder het ijs van de laatste ijstijd. Er leven hier veel wilde dieren: eland, wolf, lynx en de beer. De laatste is in winterslaap, maar ook de andere dieren laten zich maar zelden zien. De grootste kans heb je om rendieren tegen te komen. Uiteraard is er een lunchstop met kampvuur. Het laatste stuk lopen we over het bevroren meer van Iso Valkeinen en komen aan bij de hut Peurapirtti.
Duur sneeuwwandeling: 6-7 uur

Overnachting in

Peurapirtti

Dag 6

Op de laatste sneeuwwandeldag gaan we terug naar ons basecamp via een andere route. Er is nog genoeg tijd voor een laatste saunabezoek en nu toch echt die duik in het wak. Duur sneeuwwandeling ca. 6 uur

Overnachting in

Jatkonsalmi

Dag 7

Na het ontbijt rijden we terug naar de kleine luchthaven van Kuusamo en nemen afscheid van onze Finse gids.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Bij extreme kou zal het programma, indien mogelijk, worden aangepast. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Jatkonsalmi verblijven we aan het begin en aan het einde van de reis vier nachten in een houten lodge met een sauna. De hut ligt aan de oever van een meer. Er zijn twee- tot vierpersoonskamers met stapelbedden met beddengoed. De gemeenschappelijke douches en toiletten zijn op de gang. Er is elektriciteit en wifi.
Tijdens de driedaagse trektocht overnachten we 2 nachten in houten blokhutten op meerpersoonskamers. De onbemande hutten worden verwarmd door een houtgestookte kachel. Elektriciteit en stromend water zijn er niet. Water wordt uit het bevroren meer gehaald. De toiletten zijn zogenaamde droge latrines in een apart gebouwtje. Douches zijn er niet maar je kan je na de sauna wassen met een emmer water. Bij een volle groep slaapt een deel van de groep in een van de bijgebouwen. In de hutten zijn slaapzakken aanwezig. Ook handdoeken zijn overal aanwezig.

Over de maaltijden

De dag begint met een stevig ontbijt. We lunchen vaak bij (half open) schuilhutten. De gids maakt dan een kampvuur, met koffie, thee en soms soep en Finse worstjes. De avondmaaltijden worden door de Finse gids klaargemaakt of worden kant en klaar gebracht.

Inbegrepen

 • Transfers Kuusamo luchthaven aansluitend op avondvlucht (dag 1) en middagvlucht (dag 7)
  Bij afwijkende vluchten zijn er mogelijk extra transferkosten (zie Heen- en Terugreis).
 • Verblijf op twee- of vierpersoonskamers (4 nachten) en meerpersoonskamers (2 nachten)
 • Handdoeken en beddengoed (slaapzak met lakenzak in de hutten)
 • Elke dag ontbijt en avondeten, lunch op wandeldagen
 • Vervoer bagage tijdens de driedaagse trektocht
 • Diensten lokale, Engelssprekende, gids

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Huur sneeuwschoenen en stokken (optioneel)
 • Huur warme winter laarzen (optioneel)

Over de activiteiten

De sneeuwwandeltochten duren 4 tot 7 uur, exclusief de (lunch)pauzes. Deze tijden zijn bij benadering omdat het sneeuwwandelen sterk afhankelijk is van de hoeveelheid sneeuw. ‘s Morgens na het ontbijt vertrekken we tussen 9.00 en 10.00 uur. Tussen 15.00 en 16.00 komen we aan bij de cabin. Het terrein is zwak glooiend en de route gaat voornamelijk door taigabossen en over meren. De bagage wordt tijdens de trektocht vervoerd.
De weersomstandigheden en de kou kunnen de sneeuwwandelingen extra zwaar maken. Temperaturen tot beneden de -20 ºC zijn dan ook niet ongewoon. Houd hier rekening mee wat de kleding betreft.

Over de groepssamenstelling

Je reist in een internationaal gezelschap van minimaal 2 en maximaal 12 personen. Engels is de voertaal.

Extra's

Aanvullende opties

Huur sneeuwwandel uitrusting (vanaf € 44,- per persoon)

Hiermee reserveer je een sneeuwwandel uitrusting. Sneeuwschoenen en stokken liggen ter plekke voor je klaar.

Huur sneeuw laarzen (vanaf € 22,- per persoon)

Hiermee reserveer je warme sneeuwlaarzen die je gebruikt in combinatie met de sneeuwwandel schoenen. Als je zelf warme en hoge bergwandelschoenen hebt, kan je die ook gebruiken..

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Finnair via Helsinki naar Kuusamo v.v.

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis:

Van 12 Jan 2025 t/m 16 Feb 2025
Is er een transfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie, aansluitend op de Finnair vlucht vanuit Helsinki, die tussen 21 en 22 uur landt in Kuusamo (AY487), .

Van 16 Feb 2025 t/m 23 Maart 2025
Is er een transfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie, aansluitend op de Finnair vlucht vanuit Helsinki, die tussen 17 en 18 uur landt in Kuusamo (AY497).
Mocht dit niet haalbaar zijn, dan kan je ook opgehaald worden tussen 21 en 22 uur, aansluitend op vlucht AY487, met een toeslag van €30 pp.

Terugreis:
Voor de terugreis is er een transfer naar de luchthaven van Kuusamo die aansluit bij de vlucht die vertrekt rond 14 uur (AY486).

Boek je zelf de vlucht van/naar Kuusamo, houdt hier dan rekening mee. Het is een dik uur rijden tussen vliegveld en eerste accommodatie. Een privé taxi is erg duur.

Als het niet lukt om een geschikte vlucht te vinden kan er altijd gekeken worden naar een oplossing, bv per trein of bus van Helsinki naar Kuusamo (3,5 tot 5,5 uur reistijd, zie www.vr.fi). Je hebt dan nog wel een taxi nodig tussen Kuusamo centrum en vliegveld (ca. € 25) om daar met de transfer mee te kunnen rijden naar de eerste accommodatie.

Begin februari gaat de zon rond 9.00 op en om 16.00 weer onder. Eind februari, begin maart gaat de zon om ongeveer 8.00 op en rond 18.00 onder.
De temperaturen in de winter kunnen zakken tot wel -25 ºC . Omdat de lucht in deze omgeving echter zeer droog is, voelt dit lang niet zo koud aan. De gemiddelde temperaturen in de omgeving van Kuusamo zullen in de winter tussen de –10 ºC en de –15 ºC liggen. Een uitstekende uitrusting is daarom zeer belangrijk!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Finland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar (verstelbare) stokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en enkelhoog zijn. 

Daarbij is het goed als je wat ruimte bij je tenen hebt, dan worden ze minder snel koud. Om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt heb je gamaschen nodig. Goedkopere zijn van kunststof die geen vocht doorlaat van binnen naar buiten, wat resulteert in klamme enkels aan het eind van de dag. Beter (maar duurder) zijn 'ademende' gamaschen van bv. Gore-tex.

Met sneeuwschoenen mag je niet op harde ondergrond lopen (asfalt, rotsen), dus op plekken waar onverhoopt geen sneeuw ligt dien je de sneeuwschoenen op je rugzak te binden. Als er geen bandjes en gespen aan je rugzak zitten waarmee dit kan, kun je die los meenemen.

Ter plekke kan je goede sneeuwschoenen en stokken huren.
NB. Als je je eigen sneeuwschoenen meeneemt moet je er aan denken dat het lastig is deze attributen (met scherpe punten) mee te nemen op de lange reis. Je zult ze erg goed moeten verpakken.

Denk bij kleding aan een goede wind- en waterdichte jas en broek, fleecetrui, muts en warme handschoenen, of beter : wanten. 
In Finland kunnen de temperaturen ’s winters variëren van zeer koud met extreme temperaturen (-25 ºC) tot licht vriezend, mooi wintersportweer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Door de droge lucht voelt een dergelijke lage temperatuur echter niet zo extreem koud aan. Je kleding en uitrusting moet van een uitstekende kwaliteit zijn. Hoe kouder het is, des te meer lagen trek je aan.

Wat moet je niet vergeten

 • Dagrugzak (35 liter) in de winter heb je meer plek nodig voor warme kleding
 • GELDIG paspoort
 • creditcard/pinpas (in Finland is contant geld minder gebruikelijk)
 • Kopieën van reisdocumenten
 • EHBO (bv. pijnstillers, sporttape, etc)
 • Oordopjes
 • Hoge, wandelschoenen (je kan ter plekke eventueel winterlaarzen huren)
 • Gamaschen (om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt)
 • Bandjes om sneeuwschoenen aan je rugzak te bevestigen
 • Slippers (voor de douche) en/of makkelijke schoenen voor 's avonds
 • Lang ondergoed (wol of kunststof)
 • Fleecejack
 • Wind- en waterdicht jack
 • Skibril
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Handschoenen en warme muts
 • Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
 • Zonnebril en pet
 • Zwemkleding en handdoek voor sauna
 • Goed boek
 • Hoofdlamp of zaklamp
 • Lunchtrommel en thermosfles
 • Versnaperingen voor onderweg

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een Finse gids. Hij of zij kent de route en de omgeving uitstekend. De gids zorgt er niet alleen voor dat alles vlekkeloos verloopt, maar kan ook veel vertellen over de streek en de bevolking. Er gaat geen SNP-reisleider mee. Je reist zelfstandig, zonder begeleiding naar Finland.

Ga je binnenkort op reis naar Finland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/finland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/finland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

bevroren_meren.jpg

Finland - Hossa

Sneeuwwandelen door de Finse taiga

Sneeuwwandeltrektocht langs cabins

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.