Sächsische Schweiz

Duitsland - Sächsische Schweiz, 6 dagen Spectaculair wandelen en klauteren door rotslabyrinten

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Family specials

Actieve gezinsvakantie vanuit hotel

Verrassend wandelparadijs met perfect verblijf voor gezinnen, direct aan de Elbe. Vanaf het grote speelveld ga je klauteren en wandelen door het spectaculaire landschap van het Elbsandsteingebirge in de Oostduitse deelstaat Saksen. Bizarre rotsformaties, tafelbergen en labyrinten van kloven zorgen dat kinderen zich niet zullen vervelen. De Elbevallei is hier op haar mooist en met fraaie stadjes en imposante burchten.Een dagje stad in het nabij gelegen Dresden zorgt voor een leuke afwisseling.

Uniek aan deze reis

 • Avontuur tussen rotspilaren
 • Hotel helemaal voor gezinnen
 • Vallei van de Elbe op haar mooist
 • Veel afwisselende activiteiten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Family special 6 jaar en ouder

Dag tot dag

Duitsland - Sächsische Schweiz familiereis

In het kort ziet het programma voor de komende 6 dagen er als volgt uit. Dit is een voorstel; je kunt alle activiteiten ook op andere dagen gaan doen omdat je steeds bij dezelfde accommodatie verblijft.

 • Dag 1: aankomst en overnachting in Königstein
 • Dag 2: burcht Königstein, Felsenlabyrinth Langenhennersdorf, overnachting Königstein
 • Dag 3: wandeling Pfaffenstein, Kletterparadies Bielatal, overnachting Königstein
 • Dag 4: wandeling Lichtenhainer Wasserfall en Schrammsteine, overnachting Königstein
 • Dag 5: wandeling Lilienstein en Bastei, overnachting Königstein
 • Dag 6: vertrek of verlengd verblijf
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Heenreis naar Königstein via Bad Schandau, een kuurstadje aan de Elbe ten oosten van Dresden. Je verblijft aan de voet van de imposante rotspartijen van de Sächsische Schweiz. Terwijl jullie je hier settelen, kunnen de kinderen terecht op de grote buitenspeeltuin aan de Elbe.

Overnachting in

Königstein - Hotel Stock und Stein

Dag 2

Königstein is een beetje beroemd vanwege de gelijknamige vesting boven het plaatsje. Boven op een tafelberg is in de middeleeuwen een onneembare burcht gebouwd. Binnen de muren bevindt zich een compleet dorp, met kerk, bakkerij, ziekenhuisje, smederij, en dergelijke. Vanaf de kantelen waan je je een kasteelheer/vrouw met vrij zicht over de Elbe en de verre omtrek.  
Wandeling naar de vesting: 3 km, 170 m stijgen en dalen, 1,5 uur lopen. In de vesting breng je met gemak een uur door, en loopt daarbij nog een flinke afstand.

De vestingwandeling laat zich prima combineren met 'Kuchen' in de uitstekende lunchroom van Königstein, een bezoek aan een klimbos of en klauteren in een 'Felsenlabyrinth', waar een speciale avonturenroute is uitgezet tussen en over de rotsen.

Overnachting in

Königstein - Hotel Stock und Stein

Dag 3

Via het pontje de Elbe over en dan begint de klim naar de opvallende Pfaffenstein; het laatste stukje is spectaculair (‘door het oog van de naald’). Je komt langs en over bijzondere rotsformaties, waarvan de rotsnaald Barbarine de beroemdste is. Maar ook de leuke Gaststätte is fameus. De afdaling is eenvoudig en over een brede, steeds steiler wordende trap, klim je naar een volgend rotsplateau: de Papststein (met Gaststätte). Vandaar daal je geleidelijk af naar de Elbe met wijds uitzicht richting Elbe en de Schrammsteine. Vanaf het station van Bad Schandau terug naar Königstein.

Alternatief: met de auto naar Königstein, bezoek de Pfaffenstein en ga dan verder naar het 'Kletterparadies Bielatal', waar een  7 - 9,5 km lange wandelroute langs klauterrotsen is uitgezet.

Wandeling Pfaffenstein en Papstein: 13 km, 440 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Königstein - Hotel Stock und Stein

Dag 4

Vanaf Bad Schandau neem je het historische trammetje door het prachtige Kirnitzschtal naar de Lichtenhainer Wasserfall. Daar begint het brede pad naar de Kuhstall, een enorme rotsboog, waaronder, volgens de legende, in tijden van gevaar het vee werd gestald. Na een vlakke bosetappe begint de pittige klim naar de Oberer Affenstein Weg, een panoramisch pad langs de beboste rotswand. Bij de imposante Frienstein begint de Schrammsteinweg. Dit pad slingert zich met veel trappen, op- en afstapjes en uitzichtpunten tussen de rotstorens omhoog tot boven op de Schrammsteine, met een uitzicht dat alle inspanningen goedmaakt. Je daalt af naar de Elbe en Bad Schandau.

Wandeling: 13 km, 400 m stijgen en 480 m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Königstein - Hotel Stock und Stein

Dag 5

Deze laatste dag wandel je naar twee van de meest bijzondere rotsformaties van het Elbsandsteingebied.

Allereerst beklim je de 415 meter hoge Lilienstein. Vanaf deze tafelberg heb je een schitterend uitzicht. Aan de andere zijde daal je door bos en weiden af naar de oever van de Elbe en het dorp Rathen. Dit dorp ligt onder aan de Bastei, de beroemdste klif van de streek. Honderden traptreden voeren je door de zeer nauwe Schwedenlöcher tot boven op het natuurlijke ’rotsbastion’. Een fraaie brug verbindt de rotspilaren van het Bastei-aussicht met het plateau. Een bijzondere plek met imposant uitzicht, waar je dan ook niet alleen zult zijn.
Hier kun je beslissen om terug te lopen naar Rathen en daar de wandeling te eindigen. Of je daalt ontspannen af naar het leuke marktplein van Stadt Wehlen. Steek met het voetveer de Elbe over en stap aan de overkant op de trein terug naar Königstein.

Wandeling Wehlen: 14 km, 440 m stijgen en 480 m dalen, 5,5 uur lopen (in te korten tot ca. 11,5 km).

Overnachting in

Königstein - Hotel Stock und Stein

Dag 6

Einde van het arrangement of verlenging. Er is genoeg te doen voor meerdere dagen, waaronder een dagje Dresden of zelfs Praag en extra wandelingen, bv. vanaf Hinterhermsdorf.

Vanaf Hinterhermsdorf naar de uitkijktoren op de top van de Weifberg met bij helder weer zicht tot aan Dresden. Je volgt de grens met Tsjechië tot in de kloof van de Kirnitsch. Daar  ligt, half onder de rotsen gebouwd, een leuke Gaststätte (met heerlijke Torte, Montag=Ruhetag). Hier kun je een boottochtje maken, alvorens over een voetpad de kloof te vervolgen. Via een spectaculair ladderpad klim je de Kirnitzschkloof weer uit en via makkelijke paden loop je terug naar Hinterhermsdorf, bekend om zijn houten huizen in de lokale Umgebinde-stijl.

Wandeling: 14,5 km, 340 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft de hele reis in een perfecte accommodatie voor gezinnen, direct aan de Elbe en zonder doorgaand verkeer. Er zijn comfortabele familiekamers, voor vier personen en meer altijd met balkon en uitzicht op de Elbe. Voor grotere gezinnen zijn er ook kamers met tussendeuren. Er is een kleine lounge, een speelruimte en een heel groot speelveld, met uitzicht op de Elbe, maar wel veilig afgeschermd.
Meer details en foto's vind je via de link bij het dagprogramma.

Over de maaltijden

Het verblijf in de Sächsische Schweiz is op basis van halfpension. Elke ochtend is er een gevarieerd ontbijtbuffet en elke avond is er een eenvoudig warm buffet. Elke dag is er een gezonde en goed gevulde saladebar. Vegetarisch eten is na aanmelding geen probleem en ook met de meeste diëten kan, mits aangegeven, rekening gehouden worden. De kinderen kunnen zo van tafel weer (verder) spelen op het speelveld. 

Inbegrepen

 • verblijf in familieaccommodatie
 • 5x ontbijt
 • 5x avondeten
 • gastenkaart met o.a. vrij reizen met OV in de regio en kortingen
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • verzekeringen
 • persoonlijke uitgaven
 • entrees

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (€ 3,- p.p.p.d) i.v.m. de gastenkaart

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De Sächsische Schweiz wordt doorkruist door een dicht netwerk van zeer goed gemarkeerde wandelpaden, die meest goed begaanbaar zijn. De hoogteverschillen zijn niet erg groot (maximaal ca. 300-400 m), maar de hellingen meestal behoorlijk steil en per dag zijn er meerdere klimmen en afdalingen, waardoor een goede wandelconditie en wat doorzettingsvermogen belangrijk is. Soms zijn er stukken waarbij je avontuurlijk langs laddertjes en trappetjes omhoog of omlaag gaat. Voor hoogtevreesgevoelige mensen kan dit vervelend zijn, hoewel de meeste ladders in smalle kloven aangelegd zijn en dus niet bijzonder 'luftig' zijn. Na een klim of afdaling volgt meestal een min of meer vlak stuk in de route.
De in het gebied aanwezige 'klimparadijzen' kennen uitgezette en veilige routes, waarbij de nadruk op klauteren en minder op wandelen ligt.

Geschikt voor kinderen

Deze reis wordt leuk voor kinderen vanaf ca. 6 jaar, maar ook met jongere of oudere kinderen zijn de activiteiten zodanig aan te passen dat iedereen een fijne vakantie heeft.

Extra dagen

Er zijn genoeg activiteiten in de omgeving om je verblijf te verlengen. Daarnaast zullen kinderen zich ook prima amuseren bij de accommodatie zelf. Met de Gastenkaart reis je voor weinig geld naar Dresden en er zijn diverse leuke wandelingen. Per trein is zelfs een dagje Praag een mogelijkheid.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Königstein is ca. 750 km. Je kunt gratis parkeren bij de accommodatie.

Trein informatie

Je boekt een treinreis naar Bad Schandau (Bahnhof Nationalpark). Vanaf dit station ga je met een taxi naar het hotel (ca. 5,5 km). Met weinig bagage kun je ook uitstappen in Königstein, met het pontje de Elbe over en ca. 900 m lopen naar de accommodatie.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Bad Schandau 09:10 - 19:35 2
Bad Schandau – Amsterdam CS 08:22- 19:00 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. Er zijn op andere tijden en meer overstappen ook andere verbindingen mogelijk.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt deze reis het grootste deel van het jaar maken, uitgezonderd eigenlijk de winter. Het klimaat in Sächsen kent grote gelijkenis met het onze, al heeft het al meer kenmerken van een landklimaat: de winters zijn er kouder en de zomers gemiddeld warmer. Het voor- en najaar kennen hetzelfde weerbeeld als in Nederland met kans op stabiel weer, maar ook op regenachtig en onstuimig weer. Tijdens het najaar zijn de bossen en parken gehuld in prachtige rode, gele en gouden herfsttinten!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Sächsische Schweiz ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.  

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Sächsische Schweiz Familiereis 355010

Denk er aan om genoeg contant geld mee te nemen, want zeker in de kleinere dorpen kun je regelmatig nog niet met PIN betalen.

http://reiseauskunft.bahn.de/

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Sächsische Schweiz

Duitsland - Sächsische Schweiz

Spectaculair wandelen en klauteren door rotslabyrinten

Actieve gezinsvakantie vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.