Chili - Carretera Austral , 16 of 20 dagen Valdiviaans regenwoud tot pampa's in de Chileense wildernis

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Rondreis langs hotels, guesthouses en lodges

De ‘Zuidelijke Weg’ in Chili, beter bekend als de Carretera Austral. Per 4x2 rijd je 1200 km over voornamelijk onverharde wegen waarbij woorden tekort schieten. Mistige fjorden, rokende vulkanen, Valdiviaans regenwoud, rollende heuvels, prachtige rivierdalen met turkoois gekleurd smeltwater van gletsjers, droge Andesweiden tot aan de steppe van Patagonië. In een van Chili’s dunbevolkste provincies zijn gaucho’s, bosarbeiders en zalmkwekers je vrienden onderweg. Gadegeslagen door condors, kans op walvissen en verbaasde zeehonden tot vlak aan de kust, groepjes guanaco’s en bedreigde Huemul herten, flamingo’s in meertjes en wellicht de pootafdruk van een poema, krijgt het reizen door de Chileense wildernis een nieuwe dimensie.

Uniek aan deze reis

 • Onbeschrijfelijke schoonheid 1200 km lang
 • Rijden over de weg die 'niet gebouwd' kon worden
 • Pumalín en Patagonia Park: parels van filantropen-echtpaar Tompkins
 • Van gematigd regenwoud tot gortdroge pampa's
 • Twee dagen rust in 4-sterren lodge met spa
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Blog - De mooiste roadtrip ter wereld

‘Mindblowing’, dat was de krachtterm waarmee Noel van Bemmel, chef Reizen van de Volkskrant, zijn Chileens avontuur beschreef. Met een camper was hij in ruim een week over de grotendeels nog onverharde Carretera Austral gereden van Puerto Varas naar het zuidelijke Lago General Carrer. Lees verder...

Dag tot dag

Chili - Carretera Austral

Je kunt bij deze reis kiezen tussen twee varianten. In het kort ziet het programma van de 16-daagse variant er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Santiago de Chile, overnachting Santiago de Chile
 • Dag 2: vlucht naar Puerto Montt, rijden naar Puerto Varas, overnachting Puerto Varas
 • Dag 3: verblijf Puerto Varas, overnachting Puerto Varas
 • Dag 4: naar Hornopirén, overnachting Hornopirén
 • Dag 5: rijden en varen naar Caleta Gonzalo, overnachting Caleta Gonzalo
 • Dag 6: Nationaal Park Pumalin, overnachting Caleta Gonzalo
 • Dag 7: naar La Junta, overnachting La Junta
 • Dag 8: naar Bahia Dorita, overnachting Puyuhuapi
 • Dag 9: verblijf Bahia Dorita, overnachting Puyuhuapi
 • Dag 10: naar Coyhaique, overnachting Coyhaique
 • Dag 11: naar Puerto Guadal, overnachting omgeving Puerto Guadal
 • Dag 12-13: verblijf Puerto Guadal, overnachting omgeving Puerto Guadal
 • Dag 14: naar Coyhaique, overnachting Coyhaique
 • Dag 15: rijden naar Balmaceda, vliegen naar Santiago, overnachting Santiago de Chile 
 • Dag 16: vertrek

Met de 20-daagse variant keer je in een paar dagen via Argentinië terug naar Puerto Montt. Hiermee bespaar je one way drop off kosten voor je huurauto uit én verleng je je road trip met een paar dagen Argentinië. Op dag 14 rijd je vanuit Puerto Guadal niet terug naar Coyhaique maar verder naar Perito Moreno, net over de grens met Argentinië. De rest van de reis ziet er dan als volgt uit:

 • Dag 14: naar Argentinië, overnachting Perito Moreno
 • Dag 15: naar Esquel, overnachting Esquel
 • Dag 16: naar El Bolsón, overnachting El Bolsón
 • Dag 17: naar Villa la Angostura ,overnachting Villa la Angostura
 • Dag 18: terug naar Chili ,overnachting Frutillar
 • Dag 19: rijden naar Puerto Montt, vliegen naar Santiago, overnachting Santiago de Chile
 • Dag 20: vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Deze enerverende rondreis met huurauto over de 'carretera austral' begint in de hoofdstad Santiago de Chile met een privé-transfer van de internationale luchthaven naar je hotel in de stad.

Het Plaza de Armas is het centrale plein van Santiago waar het altijd bruist. Ook de rommelige, kleurrijke markthallen van de ‘Mercado Central’ bevinden zich in het centrum, evenals het prachtige postkantoor, een aantal belangrijke musea en enkele andere klassieke gebouwen, pleinen en parken. Op de top van de Cerro San Cristobal ‘waakt’ een groot wit Mariabeeld met gespreide armen over de vallei waarin Santiago ligt. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de vallei en de stad.

Overnachting in

Santiago de Chile - Panamericana Hotel Providencia

Dag 2

Je wordt opgehaald bij je hotel en naar het vliegveld gebracht voor de binnenlandse vlucht naar de havenstad Puerto Montt aan de golf van Ancud. Bij de luchthaven word je opgewacht voor de transfer naar de autoverhuurder. Nadat je de huurauto in ontvangst hebt genomen, begint het eerste 'geciviliseerde' stukje rijden over Chileens asfalt naar de ca. 20 km noordelijker gelegen stad Puerto Varas. Deze levendige moderne stad - aan het Lago LLanquihue - heeft merkbaar invloeden ondergaan van de Duitse immigranten. Dit zie je nog  terug aan de architectuur van de huizen en aan het uitgebreide assortiment 'Kuchen' in cafés. Bij helder weer domineert de Osorno-vulkaan aan de horizon.

Overnachting in

Puerto Varas - Hotel Kalfú

Dag 3

's Ochtends  (alleen tijdens weekdagen) in Puerto Varas bestaat de mogelijkheid om de reis nog door te nemen met de lokale vertegenwoordiger van SNP. In de omgeving van Puerto Varas zijn tal van activiteiten te ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld de vulkaan Osorno beklimmen onder begeleiding van een gids. Ook een bezoek aan het Alerce Andino Nationaal Park is de moeite waard voor het maken van mooie wandelingen door dicht regenwoud en over met Alerces begroeide berghellingen. Puerto Varas kent een grote hoeveelheid aan verschillende restaurants, je kunt hier 's avonds dan ook uitstekend uit eten.

Overnachting in

Puerto Varas - Hotel Kalfú

Dag 4

Vandaag begint de reis door de 'Chileense wildernis'. 's Ochtends doe je in een van de supermarkten de laatste boodschappen voor de lange reis. Langs de zuidoever van Lago LLanquihue rij je in nog geen half uur naar de prachtige watervallen van Petrohué die in het Peres Rosales NP liggen. Het smeltwater van de vulkaan Osorno baant zich een weg door fraai gepolijst basaltlava. Het meestal turkoois gekleurde water contrasteert prachtig tegen het zwarte gestolde lavagesteente met de Osorno vulkaan op de achtergrond. Verder gaat de route richting Puelo, daar waar de rivieren Petrohué, Cochamó y Puelo uitmonden in de Grote Oceaan. De weg van vandaag kent al een paar stukken onverhard wegdek. Vanaf Caleta Puelche begint je road trip over de Carretera Austral echt! Je eindigt in Hornopirén, een klein vissersdorp aan de rand van een fjord.

Totale netto rijduur: ca. 5 uur, afstand 220 km

Overnachting in

Hornopirén - Hosteria Catalina

Dag 5

Vandaag begint de dag met de ferry-oversteek. In 4 uur vaar je door een van de mooiste fjorden van deze kust. Mistflarden bedekken de bergtoppen, uit het zwarte water duiken dolfijnen op en zwemmen mee met het vrachtschip waarop je de oversteek maakt. Aan het einde van de middag bereik je weer de route en vrijwel direct volgt een tweede, korte ferry-oversteek. Nu ben je echt aan het einde van de wereld. Je overnacht in de nabijheid van de prachtige Reñihué fjord, vlakbij het Pumalin Nationaal Park dat je morgen kunt gaan verkennen.

Overnachting in

Caleta Gonzalo - Cabanas Caleta Gonzalo

Dag 6

Vandaag een vrije dag die je de mogelijkheid biedt het nabijgelegen nationaal park Pumalin te verkennen. In het nabijgelegen bezoekerscentrum kan je veel informatie tot je nemen over de fraaie natuur. Dit park is een van de twee parken (de andere is het Patagonia Park) dat door het filantropen-echtpaar Tompkins is opgericht. In Pumalin zijn korte wandelroutes te maken van 1 en 3 uur. De trails voeren je door het kletsnatte, bemoste regenwoud met duizend jaar oude Alercebomen. 's Avonds wacht je vertrouwde cabin en een maaltijd in de nabije lodge. Bij helder weer kan je genieten van een waanzinnige sterrenhemel.

Overnachting in

Caleta Gonzalo - Cabanas Caleta Gonzalo

Dag 7

Vandaag wacht een afwisselende reisdag (netto rijduur ca. 4,5 uur; afstand ca. 200 km) over de Carretera Austral door de Chaitén-regio, bekend om de gelijknamige vulkaan die in 2008 uitbarstte. De gevolgen waren destijds groots, met de overheersende westenwinden werd met name het Argentijnse vliegverkeer ontregeld. De bewoners van de plaatselijke provincie-hoofdstad Chaitén werden geëvacueerd waarmee de stad een spookstad werd. Met de opening van de Carretera Austral in de jaren 80 van de vorige eeuw en de verbetering van de veerdiensten vanaf Puerto Montt, verminderde de geïsoleerde ligging van de Chaitén regio langzaam. De opkomst van de mobiele telefonie verspoedigde de ontsluiting van de regio.

Chaitén vormt nu de 'poort' naar Chileens Patagonië en de regio van Aisén. Al rijdend ervaar je vandaag de verandering van vegetatie en landschappen. De vele uitzichtpunten maken deze reisdag adembenemend. Voorbij Chaitén ligt het meer Lago Yelcho. Een mooi plaatje is de brug die je naar de andere kant brengt. Her en der verspreid liggen eenvoudige thermale baden die je een lekker 'boost' geven. Zodra je de rivier Palena bent overgestoken doemt het plaatsje La Junta rechts op. Je overnacht er in een aangenaam kleinschalig hotel.

Overnachting in

La Junta - Hotel Espacio y Tiempo

Dag 8

De dag start met een goed ontbijt. Je rijdt in een uurtje via Lago Risopatron naar de nederzetting Puyuhuapi. Hier onderbreek je je road trip met een verblijf van twee nachten in de Puyuhuapi Lodge & Spa (4*). Je begeeft je op het afgesproken tijdstip naar de steiger voor de pick-up transfer. In de verte zie je het kleine bootje aansnellen en ga je aan boord om naar de overkant van de fjord te worden gebracht. Al snel krijg je de lodge in beeld en de fraaie kleine baai die de komende dagen je uitvalsbasis zijn. Na de incheck en een welkomstdrankje kun je het complex van de Puyuhuapi Lodge bezichtigen. Liefhebbers van spa, massages, speciale therapieën kunnen zich hier heerlijk laten verwennen.

Overnachting in

Bahia Dorita - Puyuhuapi Lodge

Dag 9

De Puyuhuapi Lodge kent buiten twee verschillende bassins waarin het natuurlijke warm water wordt opgevangen en waar je de hele dag (en nacht) gratis gebruik van kunt maken. De mysterieuze dampen boven het water geeft het geheel een sprookjesachtige sfeer en het uitzicht vanaf de rand is fenomenaal. Op je 'rustdag' kun je natuurlijk helemaal niets doen en genieten van de voorzieningen. Ook kun je kayaks huren om de oevers van de fjord te ontdekken. Er zijn twee natuurtrails uitgezet op de oever die je kunt volgen en daarmee het Valdiviaanse regenwoud kunt ontdekken. Vanzelfsprekend kun je ook terug naar het vasteland om daar te wandelen bijvoorbeeld in het nabijgelegen Quelat National Park met de 'Hanging Glacier' of in het 'Enchanted Forest'.

Overnachting in

Bahia Dorita - Puyuhuapi Lodge

Dag 10

Maak je op voor een prachtige maar lange rijdag (netto rijduur ca. 4 uur; afstand ca. 220 km) op weg naar de stad Coyhaique. Al snel doemen in de verte de ijsvelden van Nationaal Park Quelat op. Hier kan je een schitterende wandeling maken naar de 'hangende gletsjer' om vervolgens door te rijden naar provinciehoofdstad Coyhaique. Het landschap in de provincie wordt gezien als een van de mooiste in Patagonië. In de plaats Coyhaique kan weer getankt worden en de nodige proviand ingeslagen worden voor de komende dagen. Vanaf hier zal de Carretera Austral alleen nog maar rustiger en rustiger worden. Dus nog interessanter! 

Overnachting in

Coyhaique - Hotel Belisario Jara

Dag 11

Vroeg uit de veren voor de lange rijdag naar Puerto Guadal dat aan het meer Lago General Carrera ligt. Vandaag merk je dat met het doorsteken van de Andes de vegetatie verandert van de natte gematigde regenwouden naar de goudgele droge pampa's. Een fantastische variatie in klimaatzones zo dicht bij elkaar. Je doorkruist het hooggelegen nationale reservaat Cerro Castillo met zijn lengabossen en indrukwekkende rotstorens - de naam zegt het al - in de vorm van een middeleeuws kasteel. Onderweg zal de ene picknickplek nog mooier zijn dan de andere. De weg slingert naar beneden de Ibañez-vallei in richting de plaats Villa Cerro Castillo. Een bezoek per boot aan de marmeren grotten - even ten zuiden van de plaats Puerto Rio Tranquilo - is beslist de moeite waard. De komende nachten overnacht je aan de zuidoever van het meer Lago General Carrera nabij het plaatsje Puerto Guadal.

Netto rijduur ca. 6 uur; afstand ca. 270 km

Overnachting in

nabij Puerto Guadal - Mirador de Guadal

Dag 12-13

Vandaag en morgen even geen verplichte reisdag. Je hebt veel mogelijk om de regio te verkennen, met of zonder lokale begeleiding. Maak bijvoorbeeld een natuurwandeling met een lokale gids, ga paardrijden of kajakken op een van de nabijgelegen rivieren. Eveneens de moeite waard is de excursie naar de Glacial Exploradores, een enorm ijsveld dat een schitterend morene-landschap heeft achtergelaten. Alleen de weg is al de moeite van het rijden waard! In je reispakket vind je een aantal suggesties.

Bezoek een prachtige waterval ten zuiden van de Rio Baker, een van de krachtigste rivieren van Chili. Je rijdt dan richting de schitterende Chacabucovallei, de laatste verovering van Thomkins. Deze enorme vallei is ingericht als Parque Patagonia. Bezoek het indrukwekkende bezoekerscentrum en/of maak een van de fraaie wandelingen die zijn uitgezet. Je waant je hier in een andere wereld. 

Overnachting in

nabij Puerto Guadal - Mirador de Guadal

Dag 14

Deze dag rijd je weer terug via Puerto Rio Tranquillo en Villa Cerro Castillo naar Coyhaique, waar je weer in dezelfde accommodatie verblijft als op de heenweg.

Overnachting in

Coyhaique - Hotel Belisario Jara

Dag 15

Vanochtend rijd je vanaf Coyhaique naar de luchthaven van Balmaceda (60km) waar je de huurauto inlevert. Je vliegt terug naar Santiago de Chile, waar je de laatste nacht van de reis doorbrengt in een hotel op of vlakbij het vliegveld. Zo kun je morgen bijtijds op het vliegveld zijn en hoef je niet te haasten.

Overnachting in

Santiago de Chile

Dag 16

Na het ontbijt zit je reis erop en vlieg je terug naar huis.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een mix van hotels, cabañas, guesthouses en bungalows. De overnachtingsadressen zijn soms eenvoudig, vaak verrassend comfortabel en allemaal gekozen vanwege hun unieke ligging en goede service. Veel accommodatiehouders serveren een prima ontbijt, een perfect begin van de dag. Alle kamers zijn voorzien van privé sanitair. 

De accommodatie in Hornopirén beschikt niet over driepersoonskamers. Heb je dit kamertype geboekt, dan wordt hier een twee- en een eenpersoonskamer geboekt.

Over de maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Daarnaast zijn in totaal 5 diners inclusief, in Caleta Gonzalo en Puerto Gadal. Dit zijn de plaatsen waar er weinig andere keuze is. In de stadjes laten we graag de keuze voor het restaurant aan jou. Lunches koop je onderweg, bij de spaarzame tankstations of kleine winkeltjes.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5x diner (Caleta Gonzalo en Puerto Guadal)
 • transfers volgens programma
 • 12 of 14 dagen huurauto
 • one way drop off fee huurauto Puerto Montt - Balmaceda
 • ferry Hornopirén - Caleta Gonzalo
 • digitale reisinformatie
 • wegenkaart (krijg je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • binnenlandse vluchten: Santiago-Pto. Montt en Balmaceda-Santiago
 • overige maaltijden
 • excursies
 • brandstof huurauto
 • uitgaven van persoonlijke aard

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is 12 of 14 dagen (afhankelijk van welke variant je boekt) autohuur inbegrepen. Je haalt de auto op in Puerto Montt en levert deze aan het eind van de reis in Balmaceda weer in. De volgende huurauto is inbergrepen:

 • categorie D (Nissan X-Trail 4x2 of vergelijkbaar) - 4 deurs, 2-3 volwassenen
 • categorie J (Mitsubishi L200 4x2 Katana of vergelijbaar) - 4 deurs, 4 volwassenen

Wil je een grotere en/of sterkere huurauto (zoals een 4x4), neem dan contact met ons op of voeg je wensen toe aan het aanvraagformulier voor een reisvoorstel.

Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Santiago de Chile.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar 1e accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Santiago de Chile word je met een privétransfer naar je hotel in de stad gebracht. De laatste nacht van de reis breng je door in een hotel op het vliegveld van Santiago.

Je kunt deze reis maken in de periode begin november - half april. Vanwege het zeer koude klimaat in Patagonië in de wintermaanden mei t/m september, wordt deze reis niet aangeboden in deze periode. Accommodaties zijn in deze periode vaak gesloten, wandelpaden zijn ondergesneeuwd en wegen niet tot moeilijk begaanbaar.

Chili is een langgerekt land met een lengte van ongeveer 4300 kilometer. Het ligt langs het Andes gebergte, wat in het zuiden bijna geruisloos overgaat in Vuurland (geen hooggebergte), een eilandengroep met een koel zeeklimaat waarbij het weer voor weinigen uitnodigend is om zich er permanent te vestigen.  

 

Deze reis wordt gekenmerkt door een aantal verschillende klimaatzones: 

 • Santiago de Chile (eerste overnachting); de hoofdstad van Chili ligt op ruim vijfhonderd meter hoogte in een laagvlakte tussen de Chileense kustbergen en het Andes gebergte. Voor Chileense begrippen heeft het een zeer aangenaam mediterraan klimaat. Tijdens de lokale zomer die duurt van november tot en met februari loopt de thermometer overdag op naar 25 tot 30 graden °C, met soms uitschieters tot 35 graden °C of hoger. In de periode oktober tot aan april is het heerlijk weer, er valt haast geen druppel regen in deze maanden.
 • Merendistrict (regio van Temuco tot aan Puerto Montt, start van de self-drive); het klimaat in deze regio van Chili wordt omschreven als een gematigd zeeklimaat vanwege de ligging ingeklemd tussen het Andesgebergte en de zee die nimmer ver weg is. De zomers zijn te vergelijken met die in Nederland/België. Oftewel met regelmaat een flinke bui. De koude golfstroom Humboldt zorgt voor iets lagere temperaturen dan men op deze breedte zou verwachten.  De temperatuur is behaaglijk in de zomer (20 graden °C). Grote verschillen in temperatuur tussen zomer en winter heb je haast niet. Hier kun je inderdaad hagel, regen en zonneschijn op elk moment van de dag hebben, ook in de zomermaanden!
 • Patagonië; het klimaat in dit immens grote gebied (ca. 15x zo groot als Nederland) is zeer onvoorspelbaar. Op een dag kun je te maken krijgen met meerdere seizoenen: regen in de ochtend, heerlijk warm weer in de middag en daarna een stevige koude arctische wind. In de reisperiode van deze reis (oktober tot en met april) is de kans op sneeuw alleen aanwezig in oktober en april en uiteraard in de hoger gelegen gebieden. In de zomermaanden kan het stevig waaien, met duidelijk minder wind aan het begin van de lente (oktober) en het einde van de herfst (maart, april). De hoeveelheid neerslag is gering. Gezien de breedtegraad ver van de evenaar zijn de dagen er lang en de temperatuur relatief laag met overdag gemiddelde temperaturen tussen de 15-18 °C. Hoe zuidelijker men komt in Patagonië (Chili én Argentinië) des te kouder en natter het wordt, maar het regent er niet zoveel als in het merendistrict. Het meest zuidelijke puntje (daar waar Ushuaia ligt) kent een arctisch klimaat. Hier zijn de zomers erg koel. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Carretera ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Ook kan je het verschil zien tussen de 14-daagse, en de 16-daagse reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale partner

Onze partner in Chili heeft een eigen ecologisch label ontwikkeld genaamd Pro Nature. Het label staat voor een minimale impact op de natuur in combinatie met de stimulering van positieve duurzame elementen met reizen die dit label verkrijgen. Men vertrouwt erop dat gezien hun goede reputatie in Chili meerdere partners in de toerisme-industrie dit initiatief zal volgen. De partner van SNP in Chili heeft verschillende beleidsmaatregelen genomen die zijn ontwikkeld om hen te helpen sociale verantwoordelijkheid bij bedrijven te realiseren. 

Een van de belangrijkste doelen in de nabije toekomst is leveranciers op een lijn te krijgen en zich te houden aan basisrichtlijnen voor duurzaamheid. Verder hoopt men dat in 2019 de nationale duurzame certificering wordt verkregen die bekend staat als "Sello S" die wordt uitgegeven door Sernatur.  De partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald. Deel uitmaken van Travel Life heeft hen ‘opgevoed’ hun sterke en zwakke punten met betrekking tot duurzaamheid beter te begrijpen. Hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid willen ze blijven verbeteren met als doel uiteindelijk het label van Travelife Certified te verkrijgen. 

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Reken ter plaatse op de nodige uitgaven. Denk hierbij aan de kosten die je maakt in verband met de maaltijden die niet zijn inbegrepen, entrees voor nationale parken, fooien en persoonlijke uitgaven.

De munteenheid in Chili is de Chileense Peso. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of op www.xe.com.

Pinnen kan bijna overal in Chili. Met de creditcards VISA en Mastercard kun je op de meeste plekken terecht. Commissies bedragen vijf tot tien procent van de prijs. Het betalen met cash US$ is vaak niet mogelijk. Gangbaar is om in de lokale valuta te betalen. Meestal kun je ook wel in US$ betalen, maar hiermee zijn de koersen wat ongunstiger. Het is handig onderweg wat contant geld bij de hand te houden voor tol, entrees van sommige Nationale Parken, parkeren en voor het geval de credit card een keer niet werkt.

Ga je binnenkort op reis naar Chili bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/chili. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/chili/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens je reis in Chili (3.800-4.880 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heb je ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via je gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl bied je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. Je doet er verstandig aan je waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

CL_guanaco's_02_WEB.jpg

Chili - Carretera Austral

Valdiviaans regenwoud tot pampa's in de Chileense wildernis

Rondreis langs hotels, guesthouses en lodges

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.