Grutto - Vogels herkennen (foto: Wim Smeets)

Vogels herkennen app Onze top 5 op een rij

Onze tips om vogels te herkennen

Wil jij ook zo graag meer weten van vogels? Een vogel herkennen in het veld of enkel aan het geluid. Je moet er wat tijd in investeren maar het is het dubbel en dwars waard. En vergis je niet, je herkent nu al meer soorten dan je wellicht denkt. Dus, pak je verrekijker en ga naar buiten!

Wij hebben de top 5 apps (en 1 podcast) om vogels te herkennen voor je op een rij gezet:

Cursus vogels herkennen

Vogels zijn overal en altijd aanwezig en, met enige oefening, gemakkelijk te herkennen. Wil je graag buiten vogels gaan kijken maar weet je niet hoe te beginnen? Wil je eens mee op een vogelreis, maar ben je bang nog te weinig te weten? Ga dan eens mee met de 3 of 4-daagse cursusreis 'vogels kijken' in het Nationaal Park Lauwersmeer, de Ooijpolder bij Nijmegen en Texel.

Bekijk de vogelreizen in Nederland

De Vogelspotcast

De Vogelspotcast zorgt ervoor dat je vanaf nu wat vaker omhoog kijkt! Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis gaat wekelijks op vogelsafari met jeugdvriend Gisbert van Baalen, die nog geen kraai van een ekster kan onderscheiden. Samen ontdekken ze de meest uiteenlopende vogelsoorten, aangevuld met veel beginnersvragen en mooie anekdotes. Van de meest spannende natuurgebieden tot het park waar je dagelijks doorheen wandelt.

Te beluisteren via Apple Podcasts of online te beluisteren

 

1. Vogels in Nederland app - Erik Veldkamp

Een overzicht van de meest voorkomende vogelsoorten in Nederland. Met geluiden en links naar extra informatie per vogel. Soortenlijst op alfabetische volgorde.

Gratis beschikbaar in de Apple App Store. Een goed alternatief voor Android is te vinden in de Google Play Store.

2. Tuinvogels app - Vogelbescherming Nederland

Helpt je de meest voorkomende vogels in de tuin te herkennen. Je kunt je waarnemingen zelfs bijhouden in een persoonlijk vogeldagboekje. Van Vogelbescherming Nederland.

Gratis te vinden in de Apple App Store en Google Play Store.

3. Birdsounds Europe app - Birdingapps

Geluidsfragmenten van hoge kwaliteit van Europese vogelsoorten. Ontwikkeld door vogelaars Henk Meeuwsen en Michel Uiterwijk.

€ 5,49 in de Apple App Store en € 4,54 in de Google Play Store.

4. Vogels van Europa app - Naturalis Biodiversity Center

Met 448 soorten een zeer complete vogel-app voor heel Europa. Informatie over verspreiding, habitat, voedselgebruiken en nog veel meer. Met 1360 foto's en geluiden van 435 soorten.

Gratis in de Apple App Store. Een alternatieve app in de Google Play Store is de Birds of Europe app (alleen engelstalig)

5. BirdNET app - Stefan Kahl

Om vogelgeluiden te determineren. Neem het geluid op en je krijgt meteen te zien welke voor vogel je hoort.

Alleen beschikbaar in de Google Play Store (gratis)

Vogels leren herkennen?

Wist je dat SNP Natuurreizen korte cursusreizen organiseert om vogels beter te leren herkennen? Of ben je benieuwd naar complete aanbod van vogelreizen, zowel in Nederland als de rest van de wereld?

Bekijk alle vogelreizen