Schotland kust

Ontdek de mooiste natuur van Schotland

Bij Schotland denk je aan glens en lochs. Aan ruige bergtoppen en woeste luchten. Het land is bij uitstek een wandelbestemming, met de West Highland Way als één van de beroemdste routes. In de Cairngorms verken je een oeroud gebied, vol ruïnes en kastelen. Hoog in de bergen wandel je over eindeloze vlaktes en door de laatste stukjes van het Caledonische woud. Benieuwd naar de mogelijkheden? Doe inspiratie op met onderstaande reizen! 

Egypte van het Noorden

De mysterieuze Orkney-eilanden bestaan uit 70 grote en kleinere eilanden ten noorden van het Schotse vasteland. Tijdens een wandelreis op deze eilandengroep bezoek je er vijf. Het landschap kenmerkt zich door glooiende heuvels en loodrechte kliffen die de zee in duiken, met daartussen parelwitte stranden die afsteken tegen de helderblauwe oceaan. Als vogelaar kijk je je ogen uit want de steile basalt kliffen zijn in het voorjaar bezaaid met ontelbare zeevogels. Een hoogtepunt zijn de archeologische vondsten bij onder meer Skara Brae en Brodgar waaraan de eilanden hun bijnaam 'Egypte van het noorden' danken. 

Trainspotting in Schotland

Wandelen en reizen met de trein in Schotland is een aanrader als je voor het eerst het land bezoekt want je pakt veel hoogtepunten mee. Letterlijk, want je wandelt onder meer tot aan de voet van de Ben Nevis in het Grampaingebergte. Met 1.345 meter is dit de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. De reis begint in Edinburgh en via het typische Highland-stadje Blair Atholl en het imposante Blair Castle beland je in de havenstad Inverness, niet ver van het wereldberoemde Loch Ness. Vervolgens reis je af naar het bijzondere Isle of Skye, waar ruige bergketens worden afgewisseld met palmbomen. Eindpunt zijn de drassige heidelanden van Rannoch Moor; een van de wildste natuurgebieden in Schotland. Je wandelt er aan de voet van de hoogste berg van Schotland de Ben Nevis. 

Eilandhoppen in Keltische sferen

Als je van een 'eilandgevoel’ houdt, dan zijn de Schotse Buiten-Hebriden de ultieme bestemming. De archipel ligt ver op de Atlantische Oceaan en wordt door de zeearm Little Minch van het vasteland gescheiden. Over het algemeen bestaat het landschap uit imposante bergmassieven die tot de oudste ter wereld behoren, uitgestrekte witte stranden en ongerepte veengebieden. En waar je ook wandelt, je ziet altijd de kustlijn in de verte. Het water van de Atlantische Oceaan en de Minch trekt veel dieren aan, waaronder verschillende vogelsoorten en de kans is groot dat je zeehonden, dolfijnen en zelfs reuzenhaaien spot.