Multi-actieve gezinsvakantie in Aragon

“Vorige keer dat we hier waren gingen we toch naar de zee?” Barcelona Airport komt bekend voor bij de jongens. “En dan gaan we daar zeker onze auto ophalen?” Tot zover is het een bekend gegeven, maar hierna wordt alles anders. Via SNP Natuurreizen beleven we deze week een ‘multi actieve family special’. Een week lang buiten zijn, inspanningen leveren. Met mijn vrouw Mirjam en kinderen Lucas (10) en Floris (8) verleggen we grenzen en genieten we op onze manier van wat quality time. Op naar de Spaanse Pyreneeën.

Een klimbos, ja die kennen de jongens wel, maar Via Ferrata, “wat is dat?” Met een ‘cafe americano’ en de Spaanse variant van het ontbijt spreken we de plannen voor de week door. Hotel Pirineos in Castejon de Sos is de spil van een machtig outdoor gebied. In het Noordoosten van de regio Aragon en op korte afstand van het iets bekendere Benasque verblijven we een week. Vandaag dus Via Ferrata, de family route, hoe lastig kan dat zijn?

Tekst en beeld: Edwin Otto

Via Ferrata

Oké, Via Ferrata dus, dit staat ook wel bekend als Klettersteigen of op zijn Hollands: gezekerd een steile bergwand beklimmen. Pedro is onze gids vandaag. Tegen de zon in wijst hij naar een punt recht boven ons. “That’s where we go!” Euuhh, hoe dan? Mirjam en de kinderen hoor ik duidelijk slikken, maar voor we het weten zijn we al aan de gang. Geen trapreden, maar ‘gewoon’ je handen en voeten daar neerzetten waar je een beetje grip hebt. Zo simpel is het. Bijna recht omhoog klauteren we, achterom kijken is geen goed idee. Af en toe schiet er een steentje weg en verlies je de grip. De rondcirkelende gieren boven ons hopen op datgene waar wij bang voor zijn, maar de gezekerde lijn houdt ons veilig. Sterker nog, tweeëneenhalf uur later blijkt dat we de lijn niet eens op de proef hebben hoeven stellen. Op eigen kracht komen we bezweet maar voldaan op ‘de top’. Wat een adrenaline en wat een begin van de week!

Nagenietend in de binnentuin van het hotel komen de verhalen. De gespannen koppies van het begin zijn vervangen door opgeluchte en stoere verhalen. De eerste grenzen zijn verlegd. Morgen gaan we wat Hollandser doen, fietsen!  Hotel Pirineos heeft een zeer gezellige bar, de hele dag door vind je ‘de locals’ hier voor een klets, een espresso of een lekkere koude cerveza. Een simpele maar heerlijke menukaart wordt hier gevoerd. In het restaurant kun je uitgebreider eten, hier worden natuurlijk wel de Spaanse tijden gehanteerd, laat dus. Wij eten soms in de bar, soms in het restaurant, maar vergeet ook de andere restaurantjes in Castejon de Sos niet. La Morera bijvoorbeeld, serveert heerlijke gerechten vanaf 8 uur. 

 

Indrukwekkend gebied

Het lekkere eten fietsen we er vandaag weer af. Op stoere mountainbikes rijden we een paar ‘achtjes’ in de omgeving van het dorp. Eerst vlak, even wennen aan de fiets en het schakelmechanisme. Voor ons gesneden koek, maar voor Floris is dit de eerste keer. “Jahaa, ik snap het wel.” Vol bravoure schiet hij vooruit tussen de verbaasd opkijkende schapenkudde door. Dan begint het ‘echte’ werk. Het schakelen blijkt toch nog een kunst apart als we de hoogte ingaan. Na een klein beetje frustratie en twee valpartijen gaat het downhill een stuk beter. En bij de watercrossing zijn de jongens (en papa) helemaal in hun element. Steeds weer proberen we heelhuids de andere kant te bereiken. Wanneer dat lukt peddelen we trots terug richting hotel. Het ijsje is dik verdiend.

Waterpret

Her raften stond al weken omcirkeld in de programma-papieren van SNP, maar vandaag is het zover, de Rio Esera is van ons! Met nog een Nederlands stel ondergaan we de voorbereidingen en kijken uit naar het frisse wilde water. Onze jongens hebben al meerdere malen geraft dus de family route van vandaag lijkt ons vooraf wat te simpel. De crew is echter duidelijk, voor het lastigere stuk moeten de kinderen echt 12+ jaar zijn. Prima, we gaan er lekker van genieten. Na de eerste vier flinke stroomversnellingen (de kids gillen het uit) horen we stuurman Juan roepen; OK guys, here it starts, the first rapid is coming soon. Wat? Die eerste vier van net telden dus eigenlijk niet mee. Dat belooft wat. Net als bij de Via Ferrata blijkt dat de Family Routes hier al serieus werk is voor ‘laaglanders’. 

Toch went dit ook snel en na een uur krijgen we een spannend voorstel van Juan. Als we de kinderen nu met collega Diego meesturen in het busje, doen we ook het moeilijke stuk en pikken we de kids daarna weer op. Mirjam en ik kijken elkaar aan, "yes please"! Natuurlijk is dit spannend voor de jongens, maar na een kleine omkoopactie -krijgen jullie straks een ijsje goed?- hebben we de goedkeuring te pakken. Laat maar komen die actie! Het volgende half uur beleven we als een grote achtbaan. Chicanes, hoogteverschillen, grote rotsen ontwijkend. Tijd voor rust is er nauwelijks en vol focus luisteren we naar de commando’s. De lach is geen moment van ons gezicht en dat valt ook de jongens op die ineens aan de kant staan. “Was het leuk?” Vanaf hier mogen ze weer mee. Weer zo’n sportieve dag, het actief bezig zijn in deze ruige, mooie omgeving verveelt geen moment.

 


 

Mobiliteit

Het is hier mooi, prachtig zelfs. De kronkelwegen en soms steile hellingen maken echter wel dat je hier een auto nodig hebt. Verder dan een uur rijden van ons dorp zijn we niet geweest, dat hoeft ook niet, natuurschoon en activiteiten genoeg in de buurt. Als je de bergen achter Castejon inrijdt, de oude bergdorpjes in, is het alsof je alleen op de wereld bent. Wij reden een huurauto via Sunny Cars, dat gaf zoveel extra vrijheid. Geen zorgen over verzekeringen, Sunny Cars levert haar auto’s altijd compleet af qua verzekeringen, het voelt goed om niet voor verrassingen te komen staan. Ook het extra gekozen servicepakket -extra bestuurder- is een aanrader, altijd handig in het land van de Sangria. 

 

Een echte berghut

Met de auto reden we naar een verlaten parkeerplaats net boven Benasque. Licht zenuwachtig over de goed gevulde rugzakken (hebben we alles?) is het meteen klimmen geblazen. Op weg naar Refugio d’Estós. Twee dagen door de verlaten natuur van de Estós vallei struinen, een dag omhoog en een dag omlaag. Ondanks de duur en de hoogtemeters houden de jongens zich prima. Er valt dan ook genoeg te beleven, picknicken, klauteren en watervalletjes leiden af van de vermoeidheid. “Is dat het? We zijn er bijna!” Na bijna vijf uur onderweg geweest te zijn doemt de stenen berghut op, in deze machtige omgeving is het een minuscuul huisje, maar dat blijkt mee te vallen naarmate we dichterbij komen. “Ze hebben een buiten WC.” Mirjam heeft zo haar bedenkingen, maar wordt al vrolijker als blijkt dat we de enige gasten zijn vandaag. De (verwachte) nacht vol snurkende medewandelaars bij elkaar gestopt in een zaal met stapelbedden blijkt mee te vallen, de bedden zijn voor het uitkiezen.

GR11

We spelen in de grootste tuin die we ooit hadden, doen spelletjes als het te fris wordt buiten en worden met simpel maar heerlijk eten verwend door de huttenwaard. Na onze eerste nacht op hoogte pakken we de spullen weer in. Crackertjes met jam en koffie, het is wat karig, maar de meegegeven lunchpakketten beloven dat ruimschoots goed te maken. Met zware benen stappen we de frisse berglucht in. Terwijl de jongens soepel weghuppelen is het voor Mirjam en mezelf even wennen. Al gauw zijn we warm en zit de vaart erin. Veelal naar beneden vandaag. “Ik stop af en toe, dan kan ik om me heen kijken, want als ik loop moet ik op het pad letten.” Heel slim Lucas, vergeet vooral niet te genieten. Hierdoor zijn we weer een hele dag onderweg en we proberen alle indrukken te absorberen. Zoals een bekende slogan luidt; het waren twee fantastische dagen! Na deze huttentocht zit het erop, nog een kort nachtje in ons hotel en de multi-actieve week in een fabelachtig mooie omgeving is afgelopen.

 

Zelf op reis?

Het multi-actieve karakter deze reis sprak ons enorm aan, maar er zijn nog veel meer Family Specials. Voor ieder wat wils, voor elk niveau ook. De reis duurde acht dagen, twee reisdagen, vijf dagen met activiteiten en een rustdag. Transavia heeft erg gunstige vluchttijden van en naar Barcelona. Hiervandaan de huurauto en Sunny Cars regelt de rest. Het dorp Castejon de Sos is klein, maar je hebt er alles. Het dorpszwembad is open vanaf 1 juli, de Rio Esera is ook een prima opfrisplek.

Deze reis zelf maken? Klik dan hier