Zwitserland Matterhorn

In Grächen zijn de kinderen koning

Speurtochten met GPS, berghutten vol spelletjes en een sprookjesachtige kabelbaan. In het meest kindvriendelijke dorp van Zwitserland is wandelen een feest voor jong en oud.

Kleine stappers

Wie op vakantie graag de natuur in trekt met het hele gezin, weet dat jonge kinderen al gauw meer dan genoeg hebben aan een wandeling van luttele kilometers. Dat de tank met zulke kleine stappers sneller leeg raakt, mag niet bepaald hogere wiskunde heten. Bovendien hebben kinderen nog de gave om zich te verwonderen over elke boom, vlinder of grasspriet; en zodoende het tempo flink terug te schroeven.

Tussenstops

Sta echter niet vreemd de kijken als die kleine spruit in het Zwitserse Grächen ineens fluitend meer dan tien kilometer op een dag aflegt. Hoe dan? Bijvoorbeeld dankzij de vele speeltoestellen die verstopt liggen langs de wandelpaden. Wandelend langs dit soort toffe tussenstops heeft niemand er erg in hoeveel kilometers en ondertussen toch zonder morren worden afgelegd.

Kindvriendelijk

Typisch Grächen. Eenmaal aangekomen in het bergdorpje op 1.620 meter hoogte, via een weg die als een spatader door de Walisser Alpen slingert, tref je op het eerste gezicht de taferelen die door heel Zwitserland te zien zijn. Donkerhouten chalets. Begonia's aan de balkons. En meer sparrenbomen dan op een kerstmarkt. Goed, gelegen op een zonneterras hoog boven het Mattertal en omringd door vierduizenders als de Matterhorn en de Weisshorn is het decor zondermeer imposant te noemen. Maar de Zwitsers zitten sowieso niet verlegen om fotogenieke bergdorpjes. En toch weet Grächen zich op twee punten te onderscheiden van de rest. Één: nergens in Zwitserland zijn bezoekers verzekerd van zoveel zonuren. Maar misschien nog wel belangrijker: het dorp zet nadrukkelijk in op bezoekers van alle leeftijden. Met succes. Grächen is verkozen tot meest kindvriendelijke dorp van heel Zwitserland.

Hoogtemeters

Door de gemoedelijke inborst van de locals en het feit dat een groot deel van het dorp verboden terrein is voor auto's, vormt Grächen een comfortabele uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving. De bergen liggen binnen handbereik; binnen honderd meter kun je al op een grillig bergpad lopen. En als klap op de vuurpijl zijn de routes stuk voor stuk uitstekend bewegwijzerd. Grächen heeft dan ook een reputatie hoog te houden als een voortreffelijke wandelregio. Rond het dorp ligt een netwerk van meer dan 250 kilometers aan paden uitgerold dat ondermeer het bos, een wirwar aan waterkanaaltjes en het Grächense bergmeer aan elkaar rijgt. Wie niet terugdeinst voor wat klauterwerk kan zelfs wandelen tot de voet van de lokale gletsjer. Of nog meer hoogtemeters afturven op de 2.144 meter hoge Hannigalp, die de hoogteroute naar Saas-Fee verbindt met het Europapad tussen Zermatt en Grächen; samen de meest bekende en volgens velen de mooiste hoge wandelpaden van de Alpen. Zwaar hoeft het niet eens te zijn. De klim naar de Hannigalp kan bijvoorbeeld ook per kabelbaan worden afgelegd, waarna je alleen nog maar over een prima te behappen route door de gemoedelijk glooiende alpenweides hoeft af te dalen.

Bekijk de 8-daagse gezinsreis