Griekenland Kefalonia

Heerlijk fietsen op Kefalonia Blog

Tekst: Anne Wesseling
Foto's: Paul Tolenaar

Bochtje door, heuveltje af, even een mountainbikepad op. Wanneer ik stop om van het uitzicht te genieten, is alleen het getjirp van de krekels te horen. Beneden de zee. In de verte het eiland Zakynthos. Dan begint in de verte een mannenkoor te zingen. Oude, religieuze, meerstemmige liederen, het komt van het klooster, onderaan de berg. Zomaar een zondagochtend op het Griekse eiland Kefalonia.
Kefalonia hoort bij de Ionische eilanden, het ligt tussen Korfoe en Zakynthos voor de westkust van Griekenland. We kwamen er om te fietsen en de zondagse tocht langs de zuidkust, met dat betoverend mooie gezang erbij, was nog maar een begin. Na een week vol bijzondere momenten en fietsroutes die je zo nóg een keer wilt doen, is er maar één conclusie: Kefalonia is een heerlijk fietseiland. Om meerdere redenen!

Je fietst door een ansichtkaart

Kefalonia is groener dan je je voorstelt bij Griekenland. Vanwege de cipressen en de pastelkleurige huizen doet het regelmatig aan Italië denken. Hoe dan ook: je fietst door een prachtig mediterraan landschap. Van Karavados naar de hoofdstad Argostoli en weer terug fiets je deels te midden van olijfboomgaarden. Van Argostoli naar het noorden volg je de kust. De tocht van Agia Efimia door het binnenland naar de vissersplaats Fiskardo bevat echt een pittige klim, maar eenmaal boven fiets je kilometers over een slingerende weg door een lieflijke vallei.

Tip: pak de ferry vanaf de hoofdstad Argostoli naar het schiereiland Lixouri (met een beetje geluk zie je onderweg dolfijnen) en ga naar de rustige stranden aan de zuidkust daar.

Je vindt altijd wel ergens verkoeling onderweg

Warm is het vooral als je stilstaat, want zolang je fietst, voel je een briesje. Is het toch te warm, dan zijn er genoeg plekken om verkoeling te zoeken. Bezoek bijvoorbeeld de grot van Melissani, waar een boottochtje op het ondergrondse meer is inbegrepen bij de toegangsprijs (tip: ga midden op de dag, dan schijnt de zon recht door het ´open dak´ naar binnen en is de spiegeling in het water het mooist). Of fiets wat verder het binnenland in tot de druipsteengrotten van Drogarati, daar is het ook koel. Wat een duik in zee betreft: Mythos Beach is het grootste en bekendste strand, maar de kleine baaien aan de zuid- en noordkust zijn minstens net zo mooi.

Het goede leven

Heb je de fietsen eenmaal geparkeerd onder een moerbeiboom, dan schakel je op Kefalonia moeiteloos terug naar de relaxte vakantiestand. Op een terras in Asos of Fiscardo, met uitzicht op de baai, in de schaduw van de druivenranken. Op het strand of aan het zwembad, met het boek ´Kapitein Corelli´s mandoline´, de verfilmde bestseller van Louis de Bernières, dat zich afspeelt op Kefalonia. Of tijdens een boottochtje naar het eiland Ithaka, waar volgens de overlevering Odysseus naar terugkeerde na zijn omzwervingen (informeer in de haven van Agia Efimia naar de mogelijkheden).
En dan ´s avonds proosten, met de huiswijn van het eiland. Op Kefalonia. Voor nu en nog eens.

3 extra tips

  • Het is op Kefalonia ook mogelijk een e-bike te huren, dat kost niet zoveel meer dan een gewone trekkingfiets.
  • Voor een fietsreis zijn voor- en najaar ideaal.
  • Bij een georganiseerde reis wordt je bagage vervoerd en bij onverhoopte pech komt er een bezemwagen met een vervangende fiets.

DOE DE GROETEN AAN

Ilias Skoutelos, de eigenaar van Rodi Studios in Karavados. ´Het mooiste strand van Kefalonia? Er zijn er zoveel. Myrtos Beach is het beroemdst, maar het mooist vind ik zelf de stranden ten noorden van Fiskardo. Dat zijn kiezelstranden, het water is daar kristalhelder en er zit veel vis. Je kunt er goed snorkelen!´

Zelf fietsen op Kefalonia?

Wil je net als Anne op de fiets het mooie Kefalonia verkennen? Tijdens deze 8-daagse fietsvakantie geniet je van ruige kliffen, prachtige zandstranden, weelderige plantengroei en heerlijke baaitjes. Strijk neer in een kleurrijk haventje voor een glas locale ´Robola´. Je verblijft in mooie en comfortabele hotelletjes, een met zwembad, een aan zee en de laatste nacht overnacht je in de levendige hoofdstad van Kefalonia: Argostoli.

Bekijk deze reis

Over Anne Wesseling

Reisjournaliste Anne Wesseling groeide op aan zee en wil altijd terug naar de kust. Ruige landschappen, kusten en eilanden zijn haar favoriete bestemmingen. Allermooiste plek? ´Met de tent in een lavaveld.´ Googlet tussen het schrijven door stiekem op nieuwe modellen rugzakken en op instructiefilmpjes over hoe je een brandertje maakt van een conservenblik. In haar blogs neemt ze je mee naar haar mooiste bestemmingen én schrijft ze over de praktische kant van het kamperen. Want dat brandertje is één ding. Erop koken het volgende!