Wandelen in de Vikoskloof

Chef's Special - Griekenland

In Chef’s Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip…. of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Het Drakenmeer in het Griekse Astrakas-massief

Bij wandelen in Griekenland denk je direct aan zonovergoten eilanden, witte huizen met blauwe luiken, terrasjes in de schaduw van oude platanen en op de achtergrond de altijd aanwezige zee. Griekse eilanden hebben we genoeg in ons aanbod bij SNP: Kreta en Korfoe, de Cycladen-eilanden Santorini, Naxos, Amorgos, Andros en Tinos, of meer naar het oosten Rhodos of Samos en dan vergeet ik er vast nog een paar. Maar toch heb ik mijn allermooiste Griekse wandelingen gemaakt op het vasteland, in het noordelijke Astrakas-massief op de grens met Albanië.

Deze ongenaakbaar ogende keten van kalkbergen herbergt een tweetal landschappelijke juwelen van ongekende schoonheid: de immens diepe Vikos-kloof en het mythische drakenmeer. De Vikos-kloof wordt ook wel de ‘Grand Canyon’ van Europa genoemd en is op sommige plekken maar liefst 1600 meter diep. Vanuit het dorpje Monodendri dat volledig opgaat in de stenige omgeving, slinger je over een eeuwenoud geplaveid pad naar de bodem van de schaduwrijke kloof.
Om het Drakenmeer te bereiken moet je juist weer de hoogte in, want dit smaragdgroene karstmeer ligt op meer dan 2100 meter hoogte en is omgeven met ruige, witte kalkpieken.

Zelf was ik hier meer dan dertig jaar geleden tijdens een van mijn eerste wandelvakanties met mijn geliefde. We kampeerden superromantisch een nacht in het wild aan de oever van het Drakenmeer. Ik herinner me nog dat het in het water wemelde van de alpenwatersalamanders, een heel wat meer plausibele naamgever voor dit bergmeer dan een mythische draak. Kamperen is er al lang niet meer toegestaan, tegenwoordig overnacht je in een hooggelegen berghut niet ver van deze wonderlijke plek.
En ook al keek ik destijds door een roze bril, de landschappelijke schoonheid van deze bergketen is nog hetzelfde als dertig jaar geleden. De infrastructuur, met goed onderhouden wandelpaden en prachtige, uit natuursteen opgetrokken pensions en guesthouses, is door de jaren heen sterk verbeterd. Twee schitterende SNP wandelreizen - die ook nog eens perfect te combineren zijn - laten je deze Noord-Griekse schoonheid ervaren, het bagagevervoer is waar mogelijk geregeld, zoals je van ons gewend bent.

Aanbevolen reizen

Bekijk deze reizen
Griekenland - Zagoria, 7 dagen
8,9
Wandelen
Privéreis
Griekenland - Zagoria Wandelen door de Vikoskloof in het Pindosgebergte

Wandelvakantie langs traditionele guesthouses

Zwaarte
Comfort
7 dagen
vanaf € 514
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Nieuw
Griekenland - Zagoria, 11 dagen
Wandelen
Privéreis
Griekenland - Zagoria Wandelen door de Vikoskloof en het Astrakasmassief

Wandelvakantie langs traditionele pensions en berghut

Zwaarte
Comfort
11 dagen
vanaf € 884
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Nieuw