Chef's Special Het schaduwland van de Etrusken

Zet in Italië een spade in de grond en je stuit altijd wel ergens op haar rijke culturele verleden. In het zuiden van Toscane bijvoorbeeld vind je sporen van de Etrusken, één van de meest mysterieuze volkeren uit de Italiaanse oudheid. Zij kenden hun bloeitijd ver voor de Romeinen, zo’n 6 tot 7 eeuwen voor Christus. Mijn favoriete gebied is de streek rondom de pittoreske stadjes Pitigliano, Sovana en Sorano. Door langdurige vulkanische activiteit is hier een honderd meter dik tufstenen plateau afgezet dat wordt doorsneden door talrijke diepe kloven en rivierdalen: natuurschoon vol antieke elementen.

Te voet door het schaduwland

Voor de Etrusken stond ‘licht’ voor leven en ‘donker’ voor de dood; daarom bouwden zij hun nederzettingen boven op de zonovergoten plateaus en begroeven zij hun doden in de schaduwrijke wanden van de kloven in zogenaamde necropoli (dodensteden). De laatste decennia zijn rondom Sovana en Sorano talloze, diep in de tufsteen uitgehakte, paden herontdekt, opgeschoond en toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Deze Etruskische ‘holle wegen’ werden onder meer gebruikt om legers onzichtbaar voor de Romeinen te verplaatsen. Op sommige plaatsen in de loodrechte wanden vind je merktekens uitgehakt in de zachte ‘tufo’, waarmee de militaire bouwploegen hun ‘handtekening’ achterlieten, zo’n 2500 jaar geleden (!). Het is magisch om door dit indrukwekkende labyrint te lopen en de Etruskische tombes en grafholtes te bewonderen.

Te gast op een middeleeuws kasteel

Dit unieke stukje Toscane maakt onderdeel uit van een actieve rondreis, een formule waarbij je met je eigen auto vanuit fraaie, landelijk gelegen accommodaties een streek verkent. In je SNP reispakket vind je een selectie van rondwandelingen en excursies waarmee je goed ‘uit de voeten’ kan. Eerste keus verblijf is het 13-de -eeuwse kasteel in Sorano, dat verbouwd is tot een zeer comfortabel hotel en gerund wordt door het jonge echtpaar Cristiana en Riccardo.

Riccardo gaat je graag voor op een bijzondere excursie in het Fortezza, namelijk naar de Cantina. Eigenhandig heeft hij talloze containers puin geruimd uit een van de onderaardse, in de tufsteen uitgehakte kelders van het kasteel. Tot zijn verbazing stuitte hij op een 90 meter diepe gang met aan weerzijden koele ruimtes waar honderden jaren geleden al een lokale witte wijn werd geproduceerd volgens een zeer delicaat proces dat enkel onder constant lage temperaturen plaats kon vinden.

Tsja, zet een spade in de grond, enfin.