GPS waypoints en trackinfo wat handig is om te weten over onze GPS-tracks

GPS routes voor wandel- en fietsreizen

De routes van veel van onze wandel- en fietsreizen zijn in de vorm van waypoints en/of tracks beschikbaar. Bij de reizen staat het goed aangegeven als er GPS tracks beschikbaar zijn. Je kunt de routes voor de wandelingen of fietstochten downloaden vanuit je persoonlijke MijnSNP omgeving.

GPS-gegevens zijn in 2 varianten beschikbaar.
1. GPX-bestand: Bij deze variant staan alle waypoints en tracks van de hele reis in 1 GPX-bestand. Indien je GPS-apparaat of smartphone-app hier mee om kan gaan raden wij je aan deze variant te gebruiken aangezien dit veruit het makkelijkste is.
NB. In enkele gevallen zijn alleen waypoints of alleen tracks beschikbaar.
2. GPS Zip-bestand: In deze variant staan verschillende bestanden. Zo is elke route als afzonderlijk bestand opgeslagen aangezien sommige GPS-apparaten of smartphone-apps niet met een totaalbestand overweg kunnen zoals in de eerste variant staat beschreven. Ook vind je hier een hoge resolutiebestand voor de moderne GPS die tracks aankan met meer dan 500 trackpunten. Deze tracks zijn een stuk nauwkeuriger.

GPS Software

Het gebruikte bestandsformaat is GPX. Dit is een bestandsformaat waar vrijwel alle GPS-apparaten en veel smartphone apps mee om kunnen gaan.

Om de gegevens uit het GPX-bestand over te zetten naar jouw GPS-apparaat heb je software nodig die dit voor je kan doen. Bijna elke fabrikant van GPS-apparaten stelt zelf GPS-software beschikbaar. De software van Garmin heet bv Basecamp.
Een programma dat wij aanraden om te gebruiken is GPS Trackmaker (helaas alleen voor Windows-gebruikers), te downloaden vanaf
www.trackmaker.com.

GPS-ontvangers en GPS apps

Er zijn veel verschillende GPS-ontvangers te koop. SNP kan helaas niet garanderen dat de GPS-gegevens in uw GPS-ontvanger te laden zijn. SNP kan ook geen ondersteuning geven wanneer deze overdracht niet lukt. Raadpleegt u in dat geval de handleiding van uw GPS of het menu Help in uw GPS-programma.

Voor smartphone en tablet heeft SNP inmiddels zijn eigen app, de SNP Reis app. Op deze pagina vind je daar meer informatie over.

Belangrijk!

  • GPS is een hulpmiddel bij de oriëntatie, het is niet bedoeld als vervanging van routebeschrijving en kaartmateriaal;
  • GPS-ontvangers hebben in diepe valleien en bossen soms slechte of zelfs geen ontvangst;
  • oefen voor vertrek met uw GPS-ontvanger;
  • Het kan zijn dat de GPS gegevens lopende het seizoen aangepast worden. Om zeker te zijn dat u de meest recente versie hebt, kunt u het best het GPS-bestand zo kort mogelijk voor vertrek downloaden
  • Op een Apple computer kan het voorkomen dat de extensie van het GPS bestand opgeslagen wordt als .exe. Verander dit via 'naam wijzigen' (rechter muisknop) naar de extensie .gpx. Mocht dit niet werken, neem dan contact met ons op, dan sturen wij u de tracks per e-mail toe.