eTA formulier Canada reistoestemming aanvragen

eTA: wat moet je weten?

Vanaf 30 september 2016 moet je in het kader van het eTA-programma, voor een bezoek aan Canada of bij een tussenlanding of overstap in Canada, vooraf een reistoestemming aanvragen. Dit kun je online aanvragen op de website van 'Government Canada', mits je reis niet langer duurt dan 90 dagen en je nationaliteit (o.a. Nederland en België) onder het VISA Waiver Program (VWP) valt. Zonder deze reistoestemming krijg je geen toegang tot het land. 

Formulier invullen
Bij het invullen van het eTA-formulier dien je goed te letten op het correct invullen van een O (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter "O" invult, maar alleen het cijfer "0" nul als dit van toepassing is. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per abuis de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.

Baby's en kinderen kunnen niet naar Canada reizen op het paspoort van hun ouders. Zij hebben een eigen paspoort nodig.

Je paspoort dient geldig te zijn tot en met je verblijf in Canada (dus geen extra 6 maanden langer).

Klik hier voor het eTA-formulier

NB: een aanvraag kost CA$ 7.

De reiziger wordt in het formulier gevraagd een aantal eenvoudige en persoonlijke vragen te beantwoorden om vast te stellen of hij of zij in aanmerking komt voor een reistoestemming. Er zijn versies in meerdere talen beschikbaar, maar alle antwoorden moeten in de Engelse taal verstrekt worden. De aanvraag kan op elk tijdstip voor aanvang van de reis ingediend worden. 

Na het invullen van het formulier

In de meeste gevallen krijgt de reiziger na het invullen van het eTA formulier binnen een paar seconden één van de volgende antwoorden:

1. Toestemming verleend: je krijgt toestemming om naar Canada te reizen.

2. Reis niet goedgekeurd: de reiziger heeft een niet-immigrant visum nodig, verkrijgbaar via de Ambassade of het Consulaat van Canada voordat hij/zij naar Canada kan reizen.

3. De toestemming is nog in behandeling: de reiziger dient de eTA Website te raadplegen om een definitief antwoord te ontvangen. Normaal gesproken duurt dit uiterlijk 72 uur.


Een goedgekeurde reistoestemming via eTA is 

 - Verplicht voor alle VWP-reizigers voordat ze onder dit Programma naar Canada reizen

- In het algemeen voor een periode van maximaal vijf jaar geldig, tenzij de toestemming is ingetrokken, of tot de verloopdatum van het paspoort van de reiziger. Indien je paspoort in de tussentijd verloopt moet je een nieuw eTA aanvragen. Indien je binnen de geldigheid van je reistoestemming nogmaals naar Canada reist, moet je via dezelfde eTA-website je toestemming opvragen door het invullen van het aanvraagnummer. Daarin kun je dan gegevens bijwerken, zoals verblijfsadres in Canada.

- Geldig voor meerdere bezoeken aan Canada

- Geen garantie voor toelating tot Canada in/op de (lucht)haven waar je het land binnenkomt. Een eTA goedkeuring geeft uitsluitend het recht om aan boord te gaan van een vliegtuig dat naar Canada reist onder het VWP.

- Je dient altijd over een retourticket te beschikken en wie vanuit de Verenigde Staten een trip naar Canada maakt, dient bij terugkeer weer bij de grensovergang langs de immigratiedienst te gaan en opnieuw een tijdelijke verblijfsvergunning aan te vragen. Wanneer je naar de VS afreist en met de camper/auto de grens naar Canada over gaat, hoef je geen eTA aanvraag in te dienen. Als je bij de grens aankomt krijg je een toeristenmvisum ter plaatse. Als je per vliegtuig deze grensoversteek maakt, heb je wel een eTA reistoestemming vooraf nodig. 

Voor meer informatie en uitzonderingen op bovenstaande situatie, kijk op www.visumdienst.nl.

Belangrijk om te weten als je naar Canada reist

Advance Passenger Information System
Canada heeft het verplichte Advance Passenger Information System (APIS) geïntroduceerd. In het kader daarvan wordt aanvullende informatie van de passagiers gevraagd die voor vertrek elektronisch door de reiziger zelf en door SNP geregistreerd moet worden: achternaam en eerste voornaam voluit volgens paspoort, geboortedatum en geslacht, paspoortnummer, uitgiftedatum en nationaliteit. Ook moet je bij het invullen van het eTA formulier het adres geven waar je tijdens je verblijf in Canada de eerste nacht zult overnachten. Indien je nog geen adres hebt van de eerste overnachting, vul dan in ieder geval de plaats in waar je verblijft.

Aansprakelijkheid
SNP is in geen enkele zin aansprakelijk te stellen indien je foutieve gegevens verstrekt aan de douane of het formulier niet invult. Wij wijzen je erop dat airlines op grond van de nieuwe wetgeving in Canada verplicht zijn douaneautoriteiten toegang te geven tot passagiersgegevens. Dientengevolge kan alle informatie die wij bezitten over je beschikbaar worden gesteld aan de douane- en immigratieautoriteiten van elk land op je reisroute.

Vloeibare artikelen in handbagage
In verband met de verscherpte incheckprocedures is het niet langer toegestaan vloeibare artikelen in verpakkingen van >100ml in je handbagage mee te nemen zoals, maar niet beperkt tot: tandpasta, gel, lotions, contactlenzenvloeistof, sprays, crèmes, shampoo, zeep, drinken, aanstekers. Indien je twijfelt, kun je het beste de website van je vliegmaatschappij raadplegen voor meer informatie.

Lithiumbatterijen in handbagage
Om het risico van branden in vliegtuigen te verkleinen, mogen vliegtuigpassagiers die van en naar of via Canada reizen met ingang van 1 januari 2008 geen losse lithiumbatterijen (reservebatterijen) meer meenemen in koffers die worden ingecheckt voor vervoer in het ruim van het vliegtuig. Het gaat om oplaadbare batterijen voor bijvoorbeeld een digitale camera, laptop of mediaspeler. Deze losse (reserve-) lithiumbatterijen mogen alleen nog in de handbagage worden meegenomen, in originele verpakking of in verzegelde plastic zakken. De regels gelden niet voor batterijen die al in een apparaat zijn ingebouwd, zoals de accu van een mobiele telefoon of een laptop. Deze mogen dus zowel als handbagage als ruimbagage worden ingecheckt. Klik hier voor meer informatie.

Elektronische apparatuur
Reizigers met een rechtstreekse vlucht naar de Verenigde Staten of Canada dienen vanaf woensdag 9 juli 2014 rekening te houden met een extra controle op elektronische apparatuur in de handbagage.De maatregel geldt voor het vervoer van elektronica met batterijen in de handbagage, zoals telefoons, laptops en camera's. Wanneer de apparatuur niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes kan worden gehaald, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in. De extra controle vindt direct aan de gate plaats.