Verantwoord op reis met SNP duurzaam toerisme: alles over eco en groen

Bij SNP staat duurzaamheid hoog in het vaandel!

Op reis met SNP ervaar je als geen ander de schoonheid van de natuur. Vanuit onze 'groene' achtergrond is aandacht voor de kwetsbaarheid van onze aarde vanzelfsprekend. Vaak wordt SNP daarom door anderen gezien en genoemd als voorbeeld van duurzaam toerisme. Wij beseffen echter wel degelijk dat iedere reiziger een niet te vermijden invloed uitoefent op zijn reisbestemming: op het milieu, de natuur en de lokale cultuur. Wij streven bij de samenstelling van ons reisprogramma ernaar de negatieve effecten tot een minimum te beperken en de positieve effecten juist te stimuleren, zonder dat dit ten koste gaat van je reisplezier. Niet enkel op onze reizen, maar in onze hele bedrijfsvoering staat deze houding centraal.

SNP ontvangt duurzaamheidscertificaat...

... en wint Groene Veer voor duurzaamheidsbeleid!
Op woensdag 9 januari heeft Taleb Rifai, Secretaris-Generaal van de VN Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO), het eerste Travelife Certified duurzaamheidscertificaat voor touroperators ter wereld uitgereikt. Naast SNP Natuurreizen hebben ook TUI Nederland (Arke, Holland International en KRAS.nl), en Kuoni (Koning Aap, Shoestring en YourWay2GO) een certificaat ontvangen uit de handen van de Secretaris-Generaal. De drie bedrijven, aangesloten bij brancheorganisatie ANVR, zijn daarmee beloond voor hun jarenlange inspanning en koploperspositie op het gebied van duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

De reisorganisaties zijn door een onafhankelijke auditor beoordeeld, daarmee voldoen zij aan meer dan 150 Travelife-criteria die betrekking hebben op interne beleid en management, productassortiment, internationale handelspartners en consumentenvoorlichting. 

Tijdens de door ANVR georganiseerde 'Changes in Tourism'-dag op de Vakantiebeurs in Utrecht ontving SNP tevens de Groene Veer.

Duurzamer van en naar je bestemming

Groener reizen met GreenSeat 
SNP Natuurreizen werkt samen met GreenSeat om groener reizen mogelijk te maken. Dat kan niet zonder jou! Boek daarom nu GreenSeat CO2-compensatie. Hiermee compenseer je de CO2-uitstoot van jouw reis en geef je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Dit zorgt voor minder CO2 in de atmosfeer en een verbetering van de leefomstandigheden van lokale families. Jij maakt het mogelijk! Weten hoe SNP samenwerkt met GreenSeat? 

Alle reductieprojecten van Greenseat worden geselecteerd op basis van hun bijdrage aan het klimaat en het verbeteren van sociale omstandigheden. Voor compensatie van de reizen van ANWB hebben de ANWB touroperators gekozen voor klimaatprojecten in Cambodja en India.

Kies voor de trein
SNP compenseert alle treinreizen. Voor de meeste bestemmingen in een straal van 1000 kilometer bieden wij onze reizigers aan om met de trein te reizen. Comfortabel, veilig en vooral ook milieuvriendelijker dan het vliegtuig. Bij SNP Natuurreizen worden alleen nog 'groene stoelen' in de trein aangeboden. Voor alle treinreizen rekenen we € 0,50 'groentoeslag' per retour per persoon. Voor treinreizen via de Deutsche Bahn wordt de toeslag volledig gebruikt voor de exploitatie van CO2-vrije energiebronnen zoals waterkracht. Voor de overige bestemmingen maakt SNP Natuurreizen de volledige opbrengst over naar het ANWB GreenSeat Project. In samenwerking met de Treinreiswinkel selecteren we de beste verbindingen.

Vlieg klimaatneutraal
Vliegreizen veroorzaken veel uitstoot van CO2 en andere gassen. Door te kiezen voor een GreenSeat ondersteun je het ANWB Greenseat project. In 2012 hebben meer dan 3000 SNP-reizigers hun vliegreis gecompenseerd en daarmee een bedrag van ruim € 17.000,- opgebracht. Sinds de start is het aantal gecompenseerde vliegreizen ieder jaar toegenomen.

Alle SNP-medewerkers vliegen klimaatneutraal
SNP compenseert standaard alle vluchten van haar medewerkers, zoals reisleiders en reisvoorbereiders. Ook deze bijdrage komt ten goede aan het bovengenoemde ANWB Greenseat klimaatfonds.

Maak nu ook uw autostoel groen!
Kies je ervoor om met eigen auto naar je bestemming te reizen, dan kun je nu ook je CO2 uitstoot compenseren via het ANWB GreenSeat project. Tijdens het boekingsproces kun je eenvoudig aangeven of je ook wilt bijdragen aan een beter milieu en de CO2 uitstoot van je reis wil compenseren met een bijdrage.

Huurauto's Sunny Cars klimaatneutraal
Voor het aanbod van huurauto's op veel van onze bestemmingen werken we samen met Sunny Cars. Met hen hebben we de unieke afspraak dat een percentage van de huursom automatisch naar het ANWB Greenseat project gaat waarmee de ter plekke gereden kilometers worden gecompenseerd. Je rijdt bij SNP dus ook op een groene stoel en CO2 klimaatneutraal.

Hans Knottnerus, General Manager Nederland en België van Sunny Cars: " 'Duurzaamheid', 'belang van het milieu', 'klimaatneutraal'. Het zijn allemaal sleutelwoorden in de mondiale industrie van vandaag de dag. Sunny Cars is daadwerkelijk en aantoonbaar bezig met de aandacht voor het milieu. Dat vinden wij, vanuit onze branche een absolute plicht! We hebben inmiddels een goede start gemaakt in onze organisatie, waaronder het recyclen van ons papier, het compenseren van zakenvluchten en het klimaatneutraal maken van ons leasepark. En we willen dit verder uitdragen en voortzetten. Ik ondersteun dan ook van harte het initiatief van SNP om iedere klant standaard een klimaatneutrale Sunny Cars huurauto aan te bieden".

Nu ook huurauto's van Hertz in Noord-Amerika klimaatneutraal
Je rijdt nu ook op een groene stoel in de huurauto's van Hertz in Noord-Amerika.


Toon alle wandelvakanties

'Groene' accommodaties

Kleinschalige accommodaties
Onze reisformule waarbij massaliteit wordt gemeden, brengt ons vaak op onbekende en afgelegen plekken. We overnachten overwegend in kleinschalige accommodaties, veelal in authentieke stijl gebouwd en gerund door eigenaren met trots en passie voor hun eigen landstreek. Onze komst draagt dan ook direct bij aan de lokale economie van deze kleine gemeenschappen.

SNP ondersteunt IDUT en Travelife
SNP is een van de Nederlandse touroperators die bij de ANVR de Kopgroep Duurzaamheid vormen en nieuwe initiatieven ontwikkelen om de reisbranche duurzamer te maken. SNP is ook betrokken bij het Initiatief Duurzaam Uitgaand Toerisme (zie www.idut.nl) en we gebruiken Travelife als instrument om de duurzaamheid van onze reizen te vergroten (zie www.travelife.eu). 

Over milieulabels
Voor SNP is het belangrijk om samen te werken met accommodaties en lokale agenten die duurzaamheid serieus nemen en 'hoog in het vaandel' hebben. Certificering is een lopend proces en steeds meer partners van SNP werken hieraan.

Ook onze reisprogramma's maken het verschil!

Kleine groepen, minimale impact
Onze groepen zijn zelden groter dan 15 deelnemers. Dit betekent dat je door een land kunt reizen of in de natuur kunt zijn, zonder direct een overheersende impact te hebben. Overdag bewegen we ons overwegend te voet, per fiets (of per ski), activiteiten met een laag verstoringsniveau.

Deskundige reisleiding
SNP reisleiders hebben 'van huis uit' een passie voor de natuur en zijn in staat de kwetsbaarheid van ecosystemen te herkennen en verstoring te minimaliseren. Bovendien wordt er in de eigen opleiding veel aandacht besteed aan duurzaamheid en ontvangt iedere SNP reisleider het standaardwerk 'Duurzaam reizen in de praktijk' van Jolijn Geels. Daarnaast zijn onze reisleiders tijdens onder meer de wandelvakanties en fietsvakanties de 'oren en ogen' van SNP op locatie. Zij signaleren en rapporteren over de situatie ter plekke ook ten aanzien van duurzaamheidsaspecten.

Goed gedocumenteerd op reis

Iedere SNP reiziger ontvangt de SNP 'Reiswijzer', het handige informatieboekje waar uitgebreid wordt ingegaan op 'natuurvriendelijk reizen'. Op de meeste niet-westerse bestemmingen ontvangt men bovendien uitgaves uit de reeks 'Te Gast In…'

Weg van de drukke skipistes
Op onze winterreizen mijden we waar het kan de drukke skipistes en bijbehorende skidorpen. Deze vaak ingrijpende en landschapsverstorende structuren zijn gelukkig niet nodig voor de activiteiten waar wij ons mee bezig houden: sneeuwwandelen, langlaufen of crosscountry skiën.

Geen aanbod 'lawaaimakers'
Vanzelfsprekend vind je in ons aanbod geen milieuverstorende voertuigen als sneeuwscooters, quads of jetski's tenzij uitsluitend functioneel gebruikt voor bijvoorbeeld bagagetransport.

Kwetsbare bestemmingen
SNP is zich bewust van de kwetsbaarheid van reisbestemmingen. In het reispakket dat je voorafgaand aan je vakantie ontvangt, wordt informatie gegeven over de lokale natuur en hoe hier zorgvuldig mee om te springen. Op de website van de WNF kun je zien welke souvenirs je beter niet mee kunt nemen. Wij zijn van mening dat mits zorgvuldig voorbereid, deskundig begeleid en vooral kleinschalig opgezet, ook reizen naar bijvoorbeeld Antarctica en de Galapagos eilanden uitgevoerd kunnen worden. Zo werken wij voor Antarctica samen met Oceanwide Expeditions, een natuurcruise organisatie die bekend staat om haar uitstekende expeditieleiders en vanzelfsprekend lid is van de IAATO.org (International Association of Antarctica Tour Operators).

Rainforest Alliance
SNP Natuurreizen heeft diverse accommodaties in haar reizen opgenomen die zijn aangesloten bij het toerismeprogramma van Rainforest Alliance. Rainforest Alliance is een internationale natuurbeschermingsorganisatie, actief op het gebied van landbouw en bosbouw (certificeren van FSC-geproduceerd hout). Eén van de doelen van Rainforest Alliance is het bevorderen en ondersteunen van ecologisch en sociaal verantwoord toerisme in Latijns Amerika. Accommodaties in ondermeer Costa Rica, Ecuador en Guatemala worden door Rainforest Alliance getraind op het gebied van effectief management en de vereisten voor duurzaam toerisme. Ze krijgen bijvoorbeeld informatie over de voordelen van water- en afvalrecycling, tips om het gebruik van elektriciteit te verminderen en informatie over het gebruik van bouwmaterialen die weinig impact op het milieu en de natuur hebben. Meer informatie: www.rainforest-alliance.org

Travel Operators For Tigers
SNP is lid en ondersteunt daarmee de TOFT tigers campaign. Tijdens onze reizen in India bezoek je de wildparken en overnacht je in accommodaties die zijn aangesloten bij TOFT; de tijgerexcursies worden op verantwoorde wijze uitgevoerd. Iedere deelnemer draagt € 25,- bij aan het TOFT project en daarmee wordt het werk van de organisatie en het leefgebied van de tijger en andere diersoorten beschermd. Voor meer informatie zie de website www.toftigers.org.

Intern milieubeleid

Villa Verde
Vanaf 1 april 2010 huist SNP in haar nieuwe kantoorpand aan de Molukkenstraat in Nijmegen, omgedoopt tot Villa Verde. Bij de totstandkoming van dit unieke project heeft duurzaamheid een hoofdrol gespeeld. Door vernieuwde isolatie, sedum dakbedekking, een hightech verwarmingssysteem, 65m2 zonnepanelen, energiezuinige verlichting en hergebruik van materialen is het duurzaamheidsniveau van het pand gestegen van label G naar label C.

Duurzame kantoorinrichting
Bij de aanschaf van kantoormeubilair en vloerbedekking zijn de duurzame productiemethodes leidend geweest in onze keuzes. Gerenommeerde merken op dit gebied als Interface en Kinnarps leveren de meeste materialen.

Groene energie
SNP neemt enkel natuurstroom en natuurgas af bij haar leverancier.

Energiebesparende maatregelen
Vanzelfsprekend passen we in Villa Verde veel energiebesparende maatregelen toe. Zo maken we gebruik van LED-verlichting en zijn de algemene ruimtes uitgerust met bewegingsschakelaars. Hiermee wordt het mogelijk om energielabel B te garanderen. Voor het ophalen van de post wordt geen bestelwagen gebruikt, maar werken we met de fietskoerier.

Papierverbruik
Het papierverbruik op ons SNP kantoor wordt tot een minimum beperkt door gebruik van ons digitale archiefsysteem, door standaard afstelling van ons printerpark op dubbelzijdig en het steeds meer digitaal verzenden van reisbescheiden als facturen, vouchers, E-tickets et cetera.

Papiersoort
Al ons drukwerk van SNP.nl magazine tot ons reisinformatiepakket wordt op papier met minimaal het FSC keurmerk gedrukt. We streven continu naar verbeterde vormen van minder belastende papiersoorten.

Eigen DTO-team
Behalve een eigen opgeleide DTO (Duurzaam Toeristisch Ondernemen) coördinator hebben we eveneens een DTO-team opgericht bestaande uit verschillende SNP medewerkers die regelmatig bijeen komen om bestaande en nieuwe ideeën met betrekking tot duurzaamheid opvolgen en ontwikkelen.

 
MEER INFORMATIE

In ons SNP.NL reismagazine dat 6 keer per jaar gratis verschijnt, besteden we regelmatig aandacht aan onze initiatieven op het gebied van duurzaam reizen. Heb je specifieke vragen, dan kun je die stellen aan Jaap Miltenburg, coördinator duurzaamheid bij SNP (jaap.miltenburg@snp.nl). 

Meer en algemenere informatie kun je krijgen op de volgende websites: 
www.fairtourism.nl
www.cstt.nl