Zweden - Köla-rivier, 8 dagen Een Zweeds kano-avontuur

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief op het water

Gezinsvakantie met tenten

Avontuurlijke kanotrektocht over spiegelende meren en de kalme Kölarivier. Peddel in eigen tempo stroomafwaarts langs uitgestrekte wouden en vochtige venen, met af en toe een kleine nederzetting. Maak een eigen kamp op de oever en vang wat vis voor het avondeten rond het kampvuur. Geniet van de lange avonden met prachtig licht en stilte. Een onvergetelijke wilderniservaring voor echte buitenkids.

Uniek aan deze reis

 • Over meren en rivieren
 • Start en einde op landgoed
 • Volledige uitrusting
 • Kamperen in het wild en op campings
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 8 jaar en ouder

Dag tot dag

Zweden - Köla-rivier

Een echt kano-avontuur door de waterwildernis van Värmland in Zuid-Zweden. Rustig varen over glasheldere meren, omzoomd door eindeloze wouden, langs kleine dorpjes en boerenland. Aanleggen op onbewoonde eilandjes om een kampement te maken. Hout sprokkelen voor een kookvuur en nog even een frisse duik.

Kano-ervaring is niet noodzakelijk, maar helpt natuurlijk wel; zwemkunst is een must. De Kölarivier is een langgerekt waterlint, vaak breed, soms smal, maar zonder gevaarlijke stroomversnellingen.

Na aankomst in Sandvikengarden word je weggebracht naar het beginpunt van het kano-avontuur: Askesjön. Vandaar peddel je naar Arvika. Je bepaalt zelf het tempo en je kunt onderweg je eigen wildkampeerplek of camping uitzoeken. Haal je het eindpunt niet, dan word je gewoon opgehaald op de plek waar je bent. Boodschappen doe je onderweg; je complete kano- en kampeeruitrusting is inbegrepen. Voor enkele overland verplaatsingen krijg je een kanokarretje mee.

Dag 1

Aankomst bij het prachtig gelegen landgoed Sandvikengarden. Hier krijgt je de kano met uitrusting en word je de volgende dag naar het startpunt van je kanotocht gebracht. Op het landgoed kun je avondeten krijgen, maar natuurlijk ook zelf koken.

Overnachting in

Sandviken, Edane

Dag 2

Je wordt naar het startpunt van uw kanotocht gebracht naar het gehucht Klevene aan het Askesjön-meer. De eerste etappe gaat via de meren Askesjön en Björkelangen en is zo'n 16 km lang.

Overnachting in

Vadjungen

Dag 3

Vandaag volg je de Kola-rivier ca. 15 km door een agrarisch landschap van kleine dorpjes, akkers en weilanden. Je bepaalt zelf waar je kampeert, er zijn volop mogelijkheden.

Overnachting in

Solberga

Dag 4

Je volgt de langzaam meanderende Köla tot deze uitmondt in het meer Hugn. Je kunt kamperen in het gehucht Köla. Afstand ca. 12,5 km.

Overnachting in

Köla

Dag 5

Een afwisselende dag over de meren Hugn en Nysockensjön, een etappe van 16,5 km. Vanavond kun je het wild-kamperen onderbreken met een nacht op de camping van Fiskevik. Onderweg in het plaatsje Amotfors kun je boodschappen doen.

Overnachting in

Fiskevik

Dag 6

Vandaag bereik je Arvika na een etappe van 16,5 km en kampeer je op de prachtig gelegen camping bij Ingestrand.

Overnachting in

Ingestrand

Dag 7

Over het indrukwekkend grote meer Glafsfjorden terug richting Arvika. Je eindigt bij een mooi kerkje met rustgevende begraafplaats en wordt daar opgehaald door een medewerker van Sandvikengarden. De echte liefhebbers kunnen indien ze genoeg tijd hebben vanuit Sandvikengarden nog even een stukje over het grote Värmeln-meer kanoën, lekker zonder bagage.

Overnachting in

Sandviken, Edane

Dag 8

Vandaag eindigt het arrangement.

NB Programma

Onderstaand programma is een voorstel. Je kunt de dagelijkse etappes zo lang of kort maken als je zelf wilt. Overnachtingsplaatsen zijn er legio langs de route. De in dit programmavoorstel genoemde overnachtingsplaatsen zijn NIET gereserveerd, je kunt zelf bepalen waar langs de route je overnacht. Je kunt (tegen betaling) op elk moment een transfer terug naar Sandviken bestellen, mocht het kanoën tegenvallen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je krijgt bij dit arrangement een complete kampeeruitrusting mee. Je overnacht in 3 persoonstenten (de derde persoon in de tent kan alleen een kind zijn). Voor meer comfort en bagageruimte raden we aan de tent met maximaal twee volwassenen te gebruiken.

Op de eerste en laatste nacht overnacht je op de vriendelijke en rustige camping van Sandvikengarden. De camping heeft goede sanitaire voorzieningen (warm water inclusief) en zelfs een sauna. De rest van de reis kampeer je in het wild of op een kampeerplaats. Je kunt zelf bepalen hoe ver je per dag kanoot en dus ook zelf je overnachtingsplaats uitkiezen. Ter plaatse krijg je goede informatie over waar die plaatsen te vinden zijn.

Vrijwel overal is het water drinkbaar. De tent die je bij aankomst krijgt uitgereikt, gebruik je gedurende het gehele arrangement. Je dient zelf voor een luchtbed of ligmatje en slaapzak te zorgen. Eventuele kampeerkosten tijdens dit traject zijn niet inbegrepen.

Het aantal tenten per gezin dat je meekrijgt is gebaseerd op een bezetting van 2 personen van 16 jaar en ouder per tent, waarbij jongere kinderen als 3e persoon in de tent overnachten. Het is eventueel mogelijk een extra tent bij te boeken (zie extra opties). Indien je liever je eigen tent en kookuitrusting mee wilt nemen kan dat, maar daar is helaas geen korting voor mogelijk.

Over de maaltijden

Er zijn geen maaltijden inbegrepen. Je krijgt per kano een brander inclusief brandstof en pannenset mee om je eigen maaltijden te bereiden; bord, mok en bestek neem je zelf mee. Onderweg passeer je soms dorpjes met restaurants en winkels waar je levensmiddelen kunt kopen. De eerste en laatste dag overnacht je op het terrein van Sandvikengarden, waar ook een restaurant is.

Inbegrepen

 • Huur Canadese kano
 • Kanokarretje
 • Zwemvesten
 • Peddels
 • Waterdichte tonnen
 • Tent en kookuitrusting
 • Tentplaats op Sandvikengarden dag 1 en dag 7
 • Transfer naar het afvaarpunt
 • Transfer naar Sandvikengarden op dag 7
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Alle maaltijden

Over de activiteiten

Je vaart zo’n vier tot zes uur per dag over een rustige rivier en kleine meren, waarbij het weer de zwaarte van de tocht sterk beïnvloedt. Golven en wind kunnen het toch wel zwaar maken. Verder is het goed te bedenken dat je je armspieren niet vaak zo intensief gebruikt als bij het kanoën; af en toe alvast een dagtocht maken in Nederland ter oefening is daarom aanbevolen.
Kano-ervaring is niet vereist, je moet wel kunnen zwemmen. De minimum leeftijd van acht jaar geldt alleen voor kinderen met pit en/of enige kano-ervaring.

Eén kind tot twaalf jaar kan zonder probleem als derde persoon mee in de kano van de ouders; deze derde persoon krijgt een extra zitje en kanoot niet zelf mee. Voor de 2 kanoërs is dit dus wel pittig peddelen! U kunt er ook voor kiezen om naast de tweepersoons kano een extra kajak te huren. In de kayak is geen plaats voor een bagageton. Deze moet dan in de kano.
Worden de kinderen ouder (groter), dan moet je je bagage heel erg weten te beperken als je met drie personen in een kano wilt en kun je beter een extra kayak bijhuren (zie extra opties). Twee kinderen zelfstandig in een kano moeten minstens dertien jaar oud zijn. Het kanoën wordt af en toe onderbroken door landtransporten waarvoor je een special kano-karretje mee krijgt. Het uit het water trekken van de kano kan een lastige klus zijn, zeker als je nog een stukje omhoog moet. Daarom dienen er minimaal twee volwassenen bij te zijn.

Extra dagen

Het is ook mogelijk om tijdens de reis extra nachten bij te boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Edane is ca. 1300 km. Je kunt de auto parkeren bij het kanocentrum. Gezien de wat gecompliceerde openbaar vervoer verbindingen is het reizen met de eigen auto het meest aan te raden.

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen.

Je kan met openbaar vervoer naar Sandvikengarden reizen of in Oslo een auto huren

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming en eventueel autohuur. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven van Oslo reis je verder per trein en bus naar Arvika of Edane.

Vanaf het vliegveld Oslo reis je per shuttletrein (30 min, ca. 100 NOK) naar het treinstation in het centrum. Daar neem je de trein naar Arvika of Edane. 
In Arvika of Edane kun je je door Sandvikengården laten ophalen (ca. 15 resp. 3 km). Deze transfer naar de camping dien je vooraf te boeken.

De terugreis gaat via dezelfde route.

Voor treinreizen binnen Noorwegen en Zweden is reserveren vaak noodzakelijk, kijk op www.nsb.no en www.sj.se.

Boek pas een vlucht als je de precieze vertrektijden van de trein Oslo-Arvika weet.

Dit arrangement kun je elke dag beginnen vanaf medio juni tot eind augustus.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Köla-rivier ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Er kan bij 2 personen 1 hond mee in de kano. Dit moet bij boeking worden aangevraagd. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Honden moeten uiteraard goed kunnen zwemmen.

 • kompas en waterdichte kaartenhoes
 • slaapzak (isolerend tot 0°C)
 • slaapmatje of luchtbed
 • zaklamp
 • zwemkleding
 • regenkleding
 • warme en luchtige kleding
 • surfschoentjes of gymschoenen die nat mogen worden
 • wandelschoenen
 • biologisch afbreekbare vloeibare zeep, wasmiddel en afwasmiddel
 • toiletpapier
 • zonnebril, zonnehoed, zonnebrandcrème en lippencrème
 • muggenolie en eventueel muskietennetje (hoofdnetje)
 • ehbo-benodigdheden
 • eventueel (wieler)handschoenen i.v.m. trekken van de kano
 • bord, mok, bestek
 • lucifers
 • evt. visuitrusting, deze is evt te koop in Arvika
Verpak uw bagage in plastic (vuilnis)zakken en neem tape mee om die dicht te plakken, ook al krijgt u ter plekke per kano 1 waterdichte ton mee. De ton heeft een inhoud van 60 liter en is 60 cm hoog. Probeer de bagage die u op de trekking mee neemt zoveel mogelijk te beperken. Tegen extra betaling (ca. 50 SEK) is ter plekke desgewenst een extra ton verkrijgbaar.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Zweden hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zweden erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Zweden geldig is dan kunt u een korte-termijnverzekering afsluiten aan de grens.

Voor een verblijf in Zweden hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Bijzondere medicijnen
Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste vijf dagen invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen (bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala). De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat.

Apotek
Voor medicijnen kunt u terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Toeristen worden in Zweden slechts zelden het slachtoffer van gewelddadige criminaliteit, maar in de drukkere winkelstraten van de grote steden zijn wel veel zakkenrollers actief. Zweden heeft efficiënte en betrouwbare hulpdiensten. De politie is zeer behulpzaam en spreekt zijn talen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

het_fraaie_varmeln_meer.jpg

Zweden - Köla-rivier

Een Zweeds kano-avontuur

Gezinsvakantie met tenten

Zwaarte
Comfort
Actief op het water
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten