Dieren Zuid-Afrika

Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal, 16 of 18 dagen Eindeloos dieren spotten 'out of Africa'

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis per huurauto langs B&B's , hotels, rondavels en lodges

Zuid-Afrika is een heerlijk land om per eigen huurauto te verkennen. Geniet in de provincie Mpumalanga van de fameuze Panoramaroute, wandel door het nevelwoud bij Gods Window of door de Blyde River Canyon. Verbaas je over de eindeloze stroom wilde dieren die je zult treffen in hèt wildpark van Afrika: Kruger National Park. Overnacht in een luxe safaritent in een private nature reserve en maak hier gamedrives met een ranger. 

Op je route zuidwaarts doorkruis je Swaziland, oftewel eSwatini, waar je in het Phophonyane Nature Reserve overnacht. Je bereikt de provincie KwaZulu-Natal waar enkele veel minder bekende natuurparken op je wachten: het mKhuze Game Reserve en het Hluhluwe-Umfolozi Nationaal Park, ook weer boordevol groot wild. Snorkel bij Cape Vidal in het iSimangaliso Wetland Park en verken de prachtige kustduin-vegetatie.

Dan zet je koers naar de Drakensbergen, door de Zulu's genaamd de 'muur van speren'. Wandel in Royal Natal NP, onderlangs de 'muren' van 3000 meter hoog die het Amphitheater vormen. Per 4x4 jeep wordt je over de 2880 m hoge Sani Pass getild en wandel je dorpen van het Basotho-volk binnen, de bewoners van het land Lesotho.

In het overwegend subtropische klimaat in het noordoosten van Zuid-Afrika is het heerlijk om 'voetpade te slaan', te genieten van de mix aan met zorg geselecteerde accommodaties en de verkenning van een mix aan toeristische plekken afgewisseld met onbekende juweeltjes.

De basisreis duurt 16 dagen en eindigt in Durban. Door een verblijf in Clarens en Golden Gate Highlands National Park toe te voegen maak je er een 18-daagse reis van die eindigt in Johannesburg. Dat is duurzamer want dat scheelt een binnenlandse vlucht van Durban naar Jo'burg.

 

Uniek aan deze reis

 • 'Big 5' wildparken Kruger, Hluhluwe en uMkhuze
 • Gamedrives en verblijf Ngama Tented Safari Lodge
 • Phophoyane Falls Ecolodge, paradijsje in Swaziland
 • Keuze uit 16- of 18- daags programma
 • met eigen auto rijden door Kruger
 • Over de Sani pas door de Drakensbergen naar Lesotho
 • Spot bultruggen (jun-aug)
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal

Nadat de huurauto is opgehaald op de luchthaven van Johannesburg, kan je actieve rondreis beginnen. Met een SNP-routeboek en eventueel een navigatie-app kun je in dit heerlijke 'autoland' niet meer verdwalen. Op de scheiding van het hoogveld en het laagveld ligt de Blyde River Canyon. De Blyde-rivier stroomt diep onder je voeten langs de Three Rondavels. Het profiel van deze rotsformatie lijkt op die van drie rondavels, de typische Zuid-Afrikaanse ronde hutjes. 

Door God’s Window zie je het laagveld liggen waarin het Krugerpark ligt. Tijdens je verblijf in het Ngama Tented Safari Lodge geniet je vanaf je privé terras van het uitzicht. Heerlijk veel privacy in dit kleinschalige privë game resort waarin je 's avonds de wilde verhalen rondom het kampvuur met reisgenoten kunt delen. Het tentenkamp vormt een mooie uitvalsbasis om de grote diversiteit aan wilde dieren in Kruger te spotten.

Met het verblijf in Swaziland blijven we weg van het vaak druk bezochte Mlilwane Game Sanctuary, hoe mooi ook. Met deze reis verblijf je in een prachtige 'hide-away' in het noordwesten van Swaziland. In het Phophonyane Falls Nature Reserve (600 hectare) leven meer dan 240 vogelsoorten, kleine antilopen (rode duiker en bosbok) en meerkatten. Wandel door het tropisch paradijsje boordevol stromend water.

De kleinste provincie van Zuid-Afrika, KwaZulu-Natal, staat synoniem aan de 'Big 5' wildparken uMkhuze en Hluhluwe. Het iSimangaliso Wetland Park bestaat uit verschillende ecosystemen, wetlands, moerassen, kustduinvegetatie en natuurlijk haar bewoners (nijlkrokodillen, nijlpaarden en vogels in overvloed). Zowel in Hluhluwe-Umfolozi, het oudste park van Zuid-Afrika als uMkhuze komen de zeldzame witte en zwarte neushoorns voor.

Met de boot de Indische Oceaan op om walvissen te spotten (juni t/m augustus). De glooiende heuvels met suikerrietplantages langs de kustweg staan in schril contrast met de ‘muur der speren’, oftewel de Zulu-naam voor de Drakensbergen. Met een 4x4 jeep wordt je over de 2873 meter hoge Sani Pass geloodst en steek je de grens over naar Lesotho. Een stap terug in de tijd in de wereld van de Basotho's. Gekleed in warme dekens op paarden zijn deze bewoners gehard in het hooggebergte van Lesotho. Jijzelf geniet van de weidse uitzichten over het landschap, een landschap dat menigeen niet associeert met Zuid-Afrika. Zo overweldigend! 

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven van Johannesburg staat de shuttlebus van het hotel voor je klaar om naar het nabij gelegen hotel te rijden. 

Overnachting in

Johannesburg - Airport Game Lodge

Dag 2-3

Na het uitgebreide ontbijtbuffet vindt er een briefing plaats met de lokale partner van SNP waarin je allerlei vragen kunt stellen over o.a. het autorijden, de veiligheid of de route die je gaat afleggen. Hierna rijd je met de shuttlebus van het hotel naar de luchthaven waar je de huurauto in ontvangst neemt. Na het nodige papierwerk kan de reis beginnen. Je rijdt over het Hoogveld richting het Kruger National Park. Na ongeveer 400 km (5 uur) rijden kom je aan in het plaatsje Hazyview.

De volgende dag heb je alle tijd om te voet of met de auto de omgeving te verkennen. Hazyview is de ideale uitvalsbasis om de Panorama route te verkennen. Bij God's Window ligt een mooi aangelegd wandelpad door fynbos met prachtige vergezichten. Verwonder jezelf over de tot wel 6 meter diepe kolkgaten die de Treur- en Blyde rivier diep hebben uitgesleten in het zachte gesteente. Het uitzicht op Three Rondavels, drie rotsen van dolomiet die door erosie zodanig zijn gevormd dat ze een gelijkenis hebben met de typische Afrikaanse rondavels, is iconisch en vormt een ware trekpleister.

In het voormalige mijnstadje Pilgrim's Rest, op slechts 10 km vanaf Graskop, krijg je een goede indruk hoe deze stad eruit zag ten tijde van de goudkoorts aan het einde van de 19e eeuw. Veel gebouwen staan op de Nationale Monumentenlijst.

Tegen de rand van Graskop ligt de Graskop Gorge Lift. Met een lift daal je 51 meter naar beneden om in een betoverend Afromontaan bos uit te komen. Dit habitat, dat in geheel Zuid-Afrika maar 0,5% van de oppervlakte beslaat, komt voor in bergachtige gebieden met voldoende water. Gebieden waar je dit weelderige bos het meeste aantreft zijn zuidelijke hellingen (die weinig direct zonlicht verkrijgen) en rivier ravijnen zoals de Graskop kloof. Onder de bovenlaag van bomen tref je planten aan, insecten, vlinders, reptielen en vogels die tezamen een uniek ecosysteem vormen. Langs het vlonderpad van 600 meter lengte staan fraai gedecoreerde maar bovenal informatieve borden. 

Optionele uitbreiding
Indien je meer tijd wilt hebben voor verkenning van de omgeving van de Panoramaroute, met name van de Blyde River Canyon, boek dan het 3-dagse arrangement bij in de Blyde Canyon. Deze plaats je dan na dag 3.

Overnachting in

Hazyview - Gecko Lodge

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Drakensbergen Noord * Blyde River Canyon

3-daagse arrangement vanuit lodge
The Blyde River Canyon is een absolute must voor natuurliefhebbers, die bijvoorbeeld onderweg zijn naar Kruger Park. De fraai gevormde heuvels en diep ingesleten canyon liggen ten westen van het Nationale Park en laten zich op een panoramische autorit het best bewonderen. Vanuit de fraaie lodge maak je eenvoudige tot middelzware  (eigen keuze) wandelingen en bewonder je het uitzicht op de 'Three Rondavels', een markant en onvergetelijk natuurfenomeen.

Dag 4-5

Je rijdt naar de Orpen-toegangspoort van het Kruger National Park. Kies voor een langere route die je nogmaals via de Panoramaroute leidt (215 km; 3,5 uur rijden) met mogelijkheden voor een extra wandeling, of neem de kortere route (85 km) via de arme thuislanden rondom de R40 weg, en voel je echt in Afrika. Op de grens met Kruger verblijf je de komende nachten in het Guernsey Private Game Reserve, waar je overnacht in een kleinschalig vriendelijk safaritenten kamp. Het kamp heeft een heerlijke 'bush-feeling', precies wat wij je willen meegeven met dit verblijf nabij Kruger. Met een ranger maak je een aantal gamedrives in de vroege ochtend en late middag. De rangers communiceren met elkaar waar het wild te vinden is, dus dit vergroot je kans om de Big Five te ontmoeten. Omdat er geen hekken staan tussen Kruger NP, Guernsey en het Thornbush Nature Reserve kan het wild vrij rondstappen .

Meer safari in het middelste gedeelte Kruger! Voordat je naar Ngama rijdt, kun je uitbreiden met een verblijf in de noordelijker gelegen Sefapane Lodge. Met zijn perfecte ligging naast Kruger (ter hoogte van de Phalaborwa-toegangspoort) verken je het rustigere middengedeelte van Kruger.

Overnachting in

nabij Kruger Nationaal Park - Ngala Private Game Reserve

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Kruger * Sefapane Phalaborwa Experience

3-daags arrangement vanuit lodge
Door de ligging van 2 km vanaf het Kruger Nationaal Park, is de Sefapane Lodge de perfecte springplank om het vermaarde Krugerpark te verkennen. De lodge heeft zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld als dé safari-specialist voor het centrale en noordelijke gedeelte van Kruger. Met zijn ruim opgezette tropische tuin met safari-huizen, rondavels en chalets, biedt de lodge voor iedereen een onbezorgd verblijf. Kinderen vermaken zich in een apart zwembad met speeltuin. Zelfs voor de allerkleinste bezoekers wordt oppas geregeld. De lodge biedt meerdere facultatieve excursies aan waarvan de echte aanrader de Bush Walk is - met zonsopgang onder leiding van rangers te voet door Kruger! - en de boottocht over de Olifants-rivier waarbij je krokodillen en olifanten van dichtbij kunt waarnemen. In ieder geval is 1 excursie van een halve dag inbegrepen, die kun je ter plekke uitkiezen. Natuurlijk kun je met je eigen huurauto Kruger ook zelf verkennen, de lodge vormt daarvoor de perfecte springplank.'s Avonds vormt de lodge dan weer je 'thuis' en sluit je de dag af met een diner in het goede restaurant. Het verblijf is inclusief ontbijt. 

Dag 6

Na je gegidste verblijf in Ngama ga je nu met je eigen huurauto dwars door Kruger rijden. De wegen zijn prima, het wild overvloedig, maar het is natuurlijk wel een stukje drukker dan in je vorige verblijf. Toch is het erg leuk om zelf al het wild te ontwaren tussen het struikgewas. Soms lange tijd niets te zien en dan plotseling sta je oog in oog met een olifant, wrattenzwijn, zebra of giraf. Talloze bokkensoorten en antilopen zullen je pad kruisen, en heb je echt geluk dan zie je misschien wel een leeuw of cheetah.
Via het Satara Restcamp en Lower Sabie Restcamp rijd je naar het uiterste zuidoosten van Kruger waar je de Crocodile rivier oversteekt om het park te verlaten. Afstand ongeveer 240 km maar omdat je gemiddeld snelheid 35-40 is doe je er toch zo'n 6 uur over. Onderweg kun je stops maken en uitstappen in de omheinde  'restcamps'. Je verkrijgt deze dag een prachtige dwarsdoorsnede van het grootste en een-na-oudste nationale park van Zuid-Afrika. Zodra je het Krugerpark verlaat, rijd je nog 10 km naar Komatipoort, een goede uitvalsbasis om de volgende dag naar Swaziland te rijden. Je overnacht in een kleinschalige B&B waar jullie hartelijk welkom worden geheten. Het zwembad zal aangenaam zijn na een lange reisdag.

Overnachting in

Komatipoort - Trees Too Guest House

Dag 7-8

Na het ontbijt is het tijd voor een nieuw avontuur. Via de N4-snelweg rijd je een stukje westwaarts om snel de afslag te nemen naar Swaziland. Bij de grensovergang Jeppe's Reef rijd je Swaziland in, officieel het Koninkrijk eSwatini, dat zijn onafhankelijkheid verkoos boven opname in het grote Zuid-Afrika ten tijde van de afschaffing van de apartheid. Veel meer dan in Zuid-Afrika heeft de Swazi-bevolking haar rijke cultuur weten te behouden. De kleurrijke gewaden van de verschillende etnische bevolkingsgroepen bepalen in belangrijke mate het straatbeeld.

De komende nachten verblijf je in een cottage in de Phophonyane Falls - Ecolodge & Nature Reserve. Deze klassieke lodge ligt in zijn eigen reservaat met een deels zelf aangeplante natuur met daarin een prachtige waterval die je het beste op een van de wandelingen bewondert. Met recht een tropisch paradijsje!  Misschien kom je in de avonduren zelfs een 'bushbaby' tegen.
De lodge tapt zijn eigen water af via een kanaal dat zo hun eigen doorstromende natuurlijke zwembad vult.

Dagafstand: 115 km rijden (2 uur)

Overnachting in

Noordelijk van Piggs Peak - Swaziland - Phophonyane Falls Ecolodge

Dag 9

Je hebt de afgelopen dagen een mooie indruk van Swaziland kunnen krijgen, met haar rotsachtige groene westen tot aan de droge hoge vlaktes tegen de grens aan met Mozambique. Als je vandaag op tijd vertrekt, overweeg dan nog een bezoek aan het wildreservaat Mlilwane Game Sanctuary, een wildpark dat zijn ontstaan dankt aan de koning van Swaziland die het eens als zijn privé park beschouwde. Ook kun je Mantenga Cultural Village bezoeken waar het leven in een Swazi-kraal wordt nagebootst. Door middel van een rollenspel ervaar je hoe de hiërarchische verhoudingen in een clan geregeld zijn. Tijdens de traditionele dans zie je hoe flegmatiek de 'krijgers' zijn.

Het einddoel van vandaag ligt ca. 50 km zuidelijk van de grensplaats Lavumisa vlakbij de plaats Mkuze, terug in Zuid-Afrika, in de provincie KwaZula-Natal. 

Dagafstand: 300 km rijden (4,5 uur)

Overnachting in

Mkuze - Ghost Mountain Inn

Dag 10

Vandaag onderneem je een 3 uur durende gegidste 'cultural experience' om meer te weten te komen over het leven van de Zulu's. Je bezoekt een Zulu-familie in een dorpje in de bergen, waarbij je uitleg krijgt over de Zulu-cultuur waarin polygamie nog steeds gangbaar is. Je verneemt hoe er getrouwd wordt, wie welke bruidsschat betaalt, welke werkzaamheden iedereen uitvoert en waar overledenen hun laatste rustplaats krijgen. Indien het buiten de weekenden en vakanties is bezoek je ook de lokale school. Het is een leerzame excursie in een prachtig landschap waar je zelf nooit zou komen.

Ook voor de rest van de dag zijn er meerdere activiteiten mogelijk. Natuur- en dierliefhebbers kunnen met een ranger in een open 4x4 safarivoertuig op pad (halve dag of hele dag met lunch) om het nabijgelegen uMkhuze Game Reserve te verkennen. Natuurlijk kun je dit ook weer 'selfdrive' met je eigen huurauto doen. Het wildpark bestaat uit de oostelijke hellingen van de Lebombo Mountains, rivierbossen, savanne vlaktes spaarzaam begroeid met bomen en Miombo Woodland waarin de kenmerkende boom Brachystegia de naamgever is van dit biotoop. Witte en zwarte neushoorns komen er voor, olifanten, luipaarden, giraffen, buffels, leeuwen (in 2013 uitgezet), heel veel 'plain game' en maar liefst 420 getelde vogelsoorten. Tijdens je gamedrive bezoek je beslist de 'hide' met zicht op een waterhole. Stil zitten, genieten en afwachten wat zich allemaal in en rondom het water afspeelt.

Op het nabijgelegen Lake Jozini worden bootexcursies aangeboden. 

De middag kun je beëindigen op zijn Afrikaans met een 'sundowner' op een punt vanaf waar je een weids zicht hebt op Lake Jozini met hopelijk een mooie zonsondergang. In de lodge zelf kun je uiteraard tot rust komen.

Overnachting in

Mkuze - Ghost Mountain Inn

Dag 11

Eindelijk naar de kust! In een kleine twee uur rijd je door KwaZulu-Natal, één van de kleinere provincies van Zuid-Afrika, bekend om zijn prachtige stranden en ongerepte natuur. Je verblijft in de St.Lucia Wetlands Guesthouse, al jaren lang bestierd door het vriendelijke echtpaar Derrick en Hettie. De woonkamer ziet er klassiek uit met een grote ronde schoorsteenmantel, maar het fijnste is toch wel het balkon waar elke dag met een ontbijt je dag begint. Hettie heeft de groene vingers en zorgt voor bijzondere planten en bloemen in de tuin. Aan de voorzijde van het guesthouse bevindt zich een zwembad.

De dag van aankomst leent zich uitstekend om het dierenleven in en rondom de lagune St. Lucia vanaf een boot waar te nemen. Boek ter plaatse de bootexcursie die om 15.00 uur vertrekt naar de lagune St. Lucia. Nijlpaarden, krokodillen en vele vogels neem je waar vanaf het dek met tekst en uitleg van een lokale gids. Walvissen spotten? De beste tijd om dit vanuit St. Lucia te doen zijn de maanden juni, juli en augustus. In principe komen er walvissen voor van mei t/m begin december. De excursie zal ca. 2 a 3 uur duren. Het toeristische stadje St. Lucia biedt voorts een paar restaurants waar zeker de visliefhebber aan zijn of haar trekken zal komen.

Dagafstand: 120 km rijden (2 uur)

Overnachting in

St. Lucia - St.Lucia Wetlands Guesthouse

Dag 12

Deze vrije dag laat zich makkelijk vullen met enerverende belevenissen. Er valt namelijk veel in en rondom St. Lucia te ondernemen. Verken het op drie kwartier rijden gelegen oudste wildreservaat van Zuid-Afrika, het Hluhluwe Umfolozi Nationaal Park. Dit unieke 'big 5' park is beroemd om zijn grote verscheidenheid aan vogels en wilde dieren, in het bijzonder de zwarte en witte neushoorns.

Ten noorden van St. Lucia ligt op drie kwartier rijden Cape Vidal. Met zijn ligging aan de Indische Oceaan is dit een prachtplek om de onderwaterwereld al snorkelend te verkennen. Vlak voor de kust ligt een rif waar vele mooie vissen en andere dieren zich ophouden. Of je kunt snorkelen hangt mede af van het tij en de weersomstandigheden. In het SNP informatiepakket lees je hier meer over bij welke organisatie je dit kunt regelen. Het snorkelen vindt plaats onder professionele begeleiding, een goede snorkeluitrusting en een T-shirt ter bescherming van je schouders.

Ook heb je de mogelijkheid om met een Zuid-Afrikaanse ranger op stap te gaan tijdens een makkelijke 2,5 uur durende wandeling in het iSimanagliso Wetland Park. In een gebied waar geen olifanten, buffels en neushoorns komen, leert deze 'bushwalk' je veel over diersporen, interessante insecten, eetbare vruchten en het is dé manier om van dichtbij zebra's, impala's en gnoes te zien.

Overnachting in

St. Lucia - St.Lucia Wetlands Guesthouse

Dag 13

Je laat St. Lucia achter je en rijdt verder zuidwaarts langs de 'Dolphin' kust. Haar naam is ontleend aan de tuimelaars die zich ophouden in de wateren van de Indische Oceaan. Wellicht valt het je op  dat bijna de gehele kuststrook is volgebouwd. De omgeving van het dorpje Blythedale vormt hierop nog een uitzondering en om die reden een plek waar je de natuurlijke kustvegetatie nog aantreft. In de wintermaanden juni t/m augustus staat dit gebied bekend om haar milde winters met aangename temperaturen van gemiddeld 20 tot 25 °C. In Umhlanga Rock, een moderne stad ten noorden van Durban, overnacht je in een kleinschalige B & B.

Dagafstand: 225 km rijden (3 uur)

Overnachting in

Umhlanga - Honey Pot Guesthouse

Dag 14

De subtropische kust verruil je voor het koelere binnenland. De suikerrietplantages maken plaats voor berghellingen, riviervalleien, alpine en sub-alpine landschappen van de Drakensbergen en het zuidelijk gedeelte van het uKhahlamba Nationaal Park. Niet alleen de hoogste bergreeks in Zuid-Afrika, met toppen boven de 3000 meter hoogte, maar ook nog eens een botanische tuin die zich van laag naar hoog laat lezen als het boodschappenlijstje van een gepassioneerde tuinman. Via een stukje N3-snelweg bereik je na 250 km (3 uur)  rijden Underberg, een dorpje aan de voet van de bergen.
Afhankelijk van het tijdstip van aankomst maak je in de middag nog een korte wandeling.

Overnachting in

Underberg - Cedar Gardens B & B

Dag 15

Vandaag maak je met een lokale gids een dagexcursie over de grens naar Lesotho. Tijdens dit uitstapje stap je in de - niet stuk te krijgen- oude Landrover van de gids. De weg zigzagt spectaculair omhoog en wringt zich door een smalle kloof naar de Sani-pas op een hoogte van 2873m. Op elk moment kun je foto's maken, zo mooi! Onderweg krijg je uitleg van de gids over vogels en planten en kun je nog bevroren watervallen zien. De roerige geschiedenis van de Sani-pas wordt belicht evenals de onzekere toekomst met plannen om de gehele weg te asfalteren (...).  Je steekt de grens met Lesotho over (inderdaad, paspoort mee!). Bij het oversteken van de grens duik je direct in een andere wereld. Basotho's gaan gekleed met dekens om hen heen en getooid met fraaie hoeden. Het paard is bij uitstek hun vervoermiddel in dit onherbergzame gebied. Je bezoekt een familie in een dorpje waar men o.a. leeft van de wol van schapen. Met een traditionele lunch eet je zelf gebakken brood en kun je een lokaal gebrouwen biertje proeven. Je ziet waar de schapen geschoren worden (van oktober t/m eind januari) en de geiten (mei). Geniet van het landschap, de vergezichten en een drankje in de 'highest pub' in Lesotho voordat je de Sani-pas voorzichtig afdaalt weer terug naar de B & B.

Overnachting in

Underberg - Cedar Gardens B & B

Dag 16

Programma 16-daagse reis 

De laatste rit van je reis voert je terug naar de kust. In ca. drie uur (250 km) rijd je naar King Shaka airport, de internationale luchthaven van Durban. Hier lever je de huurauto weer in alvorens je de reis voortzet of weer naar huis terugvliegt. Vanuit Durban vlieg je eerst naar Johannesburg of Kaapstad voor je aansluitende vlucht naar Europa.

Programma 18-daagse reis

Om de binnenlandse vlucht van Durban naar Johannesburg over te slaan (duurzamer) kun je ook de reis met je huurauto met 2 dagen verlengen zodat je naar Johannesburg rijdt. In dat geval reis je van Underberg naar het dorpje Clarens in de provincie Vrijstaat.
Het is ongeveer 295 km (3,5 uur) rijden naar het Royal Natal National Park, een van de mooiste stukjes van de gehele Drakensbergen Mountain Range. In het bezoekerscentrum kun je je laten voorlichten waarna je nogmaals te voet de bergen in trekt, bijvoorbeeld over de Mahai Falls Trail of door de Tugela Gorge.
Hierna is het nog 85 km (1,5 uur) rijden over een fantastisch mooie route naar het dorpje Clarens, waar je overnacht.

Optionele uitbreiding
Of je nu de 16-daagse of 18-daagse variant neemt, wil je meer tijd hebben om op eigen gelegenheid in de Drakensbergen te wandelen dan kun je het korte arrangement Giants Castle of Royal Natal toe voegen aan je rondreis. Beide plekken bieden meer dan uitstekende wandelmogelijkheden.

Overnachting in

Clarens (alleen 18-daagse reis) - Patcham Place B & B

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Drakensbergen KwaZulu-Natal * Giant's Castle

3-daags arrangement vanuit zelfvoorzienende bungalow
Wat een locatie! Giant’s Castle, ook wel ‘de bloem van de Drakensbergen’ genoemd vanwege zijn indrukwekkend rijke bloemendiversiteit, glooiende graslanden, rotsen en kliffen. Verbluffend rijke dierenwereld met gnoes, antilopen, arenden, gieren en de nieuwsgierige rotsklipdas. Aan de voet van deze machtige bergketen ligt het Giant’s Castle Resort, met uitzicht op de Bushman’s River,  waar je verblijft in een fijne bungalow met geheel ingerichte keuken, badkamer, zitgedeelte en slaapgedeelte. Als je wilt  kun je dus voor je eigen maaltijden zorgen, of je laat je verwennen in het Izimbali Restaurant of in de bar The Overhang, met een mooie terras.

Een netwerk van uitgestippelde paden spreidt zich uit langs de rivier, in de uitlopers of in de bergen zelf, en biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelaars.
Het wereldberoemde Giant’s Castle Main Caves Museum biedt een fascinerende blik in de wereld van het verdwenen San-volk (of Bosjesmannen) die duizenden jaren lang in deze valleien leefde en een onschatbare erfenis van rotstekeningen achterliet.
De wereldberoemde Vulture Hide biedt de vogelliefhebber en fotograaf een unieke kans om diverse roofvogels en gieren te bekijken en te fotograferen, zoals de met uitsterven bedreigde lammergier, de Kaapse gier en de Verreaux arend die in de regio voorkomen.

Drakensbergen KwaZulu-Natal *  Royal Natal NP

3-daags arrangement vanuit zelfvoorzienende bungalow
In het noordelijk gedeelte van het uKhahlamba Nationaal Park ligt het Royal Natal Nationaal Park. Een Werelderfgoed. Het Amfitheater en de beroemde Tugela Falls (een van de hoogste ter wereld) ligt haast binnen handbereik. Deze haast 8 km lange basalten rotswand torent als een ware draak boven je uit, landschappelijk een fenomeen. Er zijn vele goed gemarkeerde dagwandelingen, variërend van makkelijk tot pittig. Vanuit het Restcamp Thendele loop je zo dit wandelparadijs binnen, op zoek naar zeldzame lammergieren, zwarte arenden, bavianen, dik diks en elandantilopen.
Je verblijft in een zogenaamde 'zelfvoorzienende' bungalow, met geheel ingerichte keuken, zitgedeelte, slaapgedeelte en badkamer. Er is geen restaurant of bar aanwezig, dus je moet je eigen levensmiddelen en dergelijke meebrengen. Er is een 'upper' en 'lower' camp waarbij de bungalows in het uppercamp iets comfortabeler en iets duurder zijn.

Dag 17

Programma 18-daagse reis

Clarens is een heerlijk dorpje met vele prachtige Victoriaanse gebouwen, leuke winkeltjes en boetiekjes en fijne restaurants en koffiebarretjes. Een ideale plek om je rondreis door Zuid-Afrika af te sluiten. Beetje rondkijken, een souvenirtje kopen, terrasje pikken in dit volgens vele mooiste dorpje van de regio.
Maar je kunt ook zeker nog een keer actief worden! Gisteren, op weg naar Clarens, reed je er al doorheen, het prachtige Golden Gate Highlands National Park.Hier tref je een totaal ander landschap aan dan dat je tot nu toe gezien hebt, een echte toevoeging dus. Het natuurpark kenmerkt zich door diepe canyons en kaarsrechte wanden, opgebouwd uit zandkleurig gesteente. Maak een korte wandeling om ten volle te kunnen genieten van dit fraaie landschap. Je overnacht wederom in Clarens.

Overnachting in

Clarens (alleen 18-daagse reis) - Patcham Place B & B

Dag 18

Programma 18-daagse reis

Via de plaatsen Bethlehem en Villiers rijd je de 310 km (4 uur rijden) terug naar OR Tambo, het vliegveld van Johannesburg. Hier lever je de huurauto in en maak je je klaar voor de (rechtstreekse) terugvlucht naar Europa of een andere voortzetting van je reis.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in een mix van een airporthotel, B&B' stijl (Komatipoort, S. Lucia, Umhlanga, Drakensberge, Clarens), een fraai gelegen privé tented camp nabij Kruger en SNP-Selectie lodges in Hazyview, Swaziland en Mkuze. Allen behoorlijk wisselend qua stijl, inrichting en locatie. De accommodaties hebben een eigen badkamer met WC/douche, zelfs tijdens je verblijf in Kruger (dag 4-5), in de ingerichte tent.

Het is standaard dat hotels compleet omheind zijn, en de auto binnen de poorten geparkeerd kan worden. Er is ook altijd in de nacht een beveiliger, dus je kunt je volkomen veilig voelen. 

De hotels leveren in het algemeen zeer goede service en er is ruim personeel. Medewerkers zijn vriendelijk en je wordt overal verwelkomd met een grote glimlach. Kamers zijn brandschoon en de bedden en matrassen zijn opvallend goed! Vaak is er een airconditioner op de kamer, maar soms ook alleen een ventilator. Wifi is in elk hotel aanwezig, soms beperkt tot de publieke faciliteiten als lounge en restaurant. Stroom is gewoon 230/240V maar je hebt vaak een stekker adapter nodig. In sommige stopcontacten past wel eens de Euro (platte) stekker.  

In Zuid-Afrika is het gebruikelijk dat huizen verwarmd worden middels elektrische plaatjes aan de wand, extra warme dekens, dikke dekbedden en kruiken. In algemene ruimtes tref je vaak open haarden aan. Ook worden bijna alle zwembaden in Zuid-Afrika niet verwarmd. Het geeft je echter wel altijd de mogelijkheid wat baantjes te trekken, de verkoeling te zoeken of te ontspannen.

Meer informatie over de accommodaties waar je verblijft vind je onder de link in het dag-tot-dag-programma.

Load shedding

Het land zucht onder een gebrek aan elektriciteit. Er is veel meer vraag naar stroom dan het netwerk kan leveren. Iedere dag worden er door het hele land wijken afgesloten van het net voor meerdere uren, soms zelfs meerdere keren per dag. Dit heet ‘load shedding’. In 2023 liep dat al op tot 5-6 uur per dag. Steeds op een ander tijdstip, soms in de ochtend, dan weer in de nacht. Hoe dan ook zul je er zeker mee geconfronteerd worden. Zie het als een stukje avontuur dat bij een reis door een ontwikkelingsland hoort en erger je er niet aan. Veel hotels hebben er een oplossing voor: sommige laten een generator inspringen als de stroom uitvalt, anderen hebben zonnepanelen en huisbatterijen geplaatst. In dat geval doet niet alle verlichting het, maar alleen noodverlichting en meestal ook de wifi, maar geen koelkast of koffiemachine of stopcontacten voor je oplader.

Over de maaltijden

Vrijwel alle hotels en guesthouses beschikken over een restaurant. Het verblijf is altijd op basis van ontbijt inbegrepen (tenzij anders bij de reis staat aangegeven): meestal een buffet, soms kun je a la carte hot breakfast bestellen en stel je zelf continental samen met fruit, yogurt, muesli, juice, koffie en thee, brood, zelfs vaak croissants, soms kaas. Eieren (all kinds), bacon, sausages, mushrooms, onion etc.
Het diner is ook soms een buffet, soms een boma (campfiremeal, geen keus), soms a-la-carte. Eigenlijk altijd en overal verrassend goed. Geen zorgen over hygiëne, is goed voor elkaar. Er staat veel vlees op het menu, maar ook curries, pasta’s, salades, soepen. Wat je geproefd moet hebben is de Malva Pudding! Zéér populair zijn ook de braais; overal in het land zijn barbecuevoorzieningen waar regelmatig een braai wordt gehouden.

Inbegrepen

 • 13 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 2 nachten private safari game reserve o.b.v volpension
 • Cultural Village Tour incl. lunch  (dag 10) in Mkuze
 • Sani Pass Daytour naar Lesotho, incl lunch
 • 15 dagen autohuur (incl. verzekeringen en ongelimiteerde km's)
 • Meet & Greet met de lokale vertegenwoordiging van SNP
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugvlucht
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, lokale belastingen, cross-border fee. one way drop off fee)
 • eventuele upgrade huurauto
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

In Zuid-Afrika rijdt men links. Dat is in het begin misschien even raar, maar went heel erg snel. Wegen zijn een stuk rustiger dan in Nederland, routes worden goed aangegeven met borden en wegnummering. Voor de veiligheid rijd je alleen bij daglicht. De totale afstand die je op deze reis rijdt tussen de overnachtingsplekken bedraagt ongeveer 2000 km.
Standaard inbegrepen bij deze reis is een categorie BW, een autotype SUV, bijvoorbeeld de Toyota Urban Cruiser. In deze auto zit je hoger voor een beter zicht op het (soms slechte) wegdek, kun je veiliger over onverharde wegen rijden, en heb je een betere kijk om het wild te spotten in de parken.

 • bij 1-4 personen: categorie BW (Toyota Urban Cruiser SUV of gelijkwaardig) - , automaat, 2WD, 4-deurs, airconditioned
 • bij 5-6 personen: categorie NSA (Toyota Fortuner SUV of gelijkwaardig) - automaat, 2WD, 4-deurs, airconditioned

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een 4WD of een auto waarin tot wel 8 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag.

Klik hier voor de algemene informatie over autohuur Zuid-Afrika en de huurvoorwaarden.

Ter plaatse te betalen

Entree Kruger National Park (485 ZAR per dag per persoon)

Over de activiteiten

Vanuit de accommodaties waar je verblijft worden allerlei activiteiten aangeboden, zoals gamedrives met een échte ranger, mountainbikehuur, paardrijtochten of een 'walking safari'. Dit kun je allemaal ter plaatse regelen. In het reispakket vind je tevens op diverse plekken tips en beschrijvingen voor korte en langere wandelingen. Vaak kun je die zelfstandig ondernemen, maar het is echt heel leuk om ter plekke een lokale gids in te huren. Dan leer je nog eens wat over het land en help je mee de bewoners een beter inkomen te verschaffen. Zo laat je een positieve footprint achter in Zuid-Afrika!

Extra dagen

Je kunt overal extra dagen boeken. 

Extra's

Aanvullende opties

Wandelen Zuid-Afrika

Drakensbergen Zuid * Giant's Castle

3-daags arrangement vanuit zelfvoorzienende bungalow
Wat een locatie! Giant’s Castle, ook wel ‘de bloem van de Drakensbergen’ genoemd vanwege zijn indrukwekkend rijke bloemendiversiteit, glooiende graslanden, rotsen en kliffen. Verbluffend rijke dierenwereld met gnoes, antilopen, arenden, gieren en de nieuwsgierige rotsklipdas. Aan de voet van deze machtige bergketen ligt het Giant’s Castle Resort, met uitzicht op de Bushman’s River,  waar je verblijft in een fijne bungalow met geheel ingerichte keuken, badkamer, zitgedeelte en slaapgedeelte. Als je wilt  kun je dus voor je eigen maaltijden zorgen, of je laat je verwennen in het Izimbali Restaurant of in de bar The Overhang, met een mooie terras.

Een netwerk van uitgestippelde paden spreidt zich uit langs de rivier, in de uitlopers of in de bergen zelf, en biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelaars.
Het wereldberoemde Giant’s Castle Main Caves Museum biedt een fascinerende blik in de wereld van het verdwenen San-volk (of Bosjesmannen) die duizenden jaren lang in deze valleien leefde en een onschatbare erfenis van rotstekeningen achterliet.
De wereldberoemde Vulture Hide biedt de vogelliefhebber en fotograaf een unieke kans om diverse roofvogels en gieren te bekijken en te fotograferen, zoals de met uitsterven bedreigde lammergier, de Kaapse gier en de Verreaux arend die in de regio voorkomen.

Drakensbergen

Drakensbergen Zuid * Royal Natal NP

3-daags arrangement vanuit zelfvoorzienende bungalow
In het noordelijk gedeelte van het uKhahlamba Nationaal Park ligt het Royal Natal Nationaal Park. Een Werelderfgoed. Het Amfitheater en de beroemde Tugela Falls (een van de hoogste ter wereld) ligt haast binnen handbereik. Deze haast 8 km lange basalten rotswand torent als een ware draak boven je uit, landschappelijk een fenomeen. Er zijn vele goed gemarkeerde dagwandelingen, variërend van makkelijk tot pittig. Vanuit het Restcamp Thendele loop je zo dit wandelparadijs binnen, op zoek naar zeldzame lammergieren, zwarte arenden, bavianen, dik diks en elandantilopen.
Je verblijft in een zogenaamde 'zelfvoorzienende' bungalow, met geheel ingerichte keuken, zitgedeelte, slaapgedeelte en badkamer. Er is geen restaurant of bar aanwezig, dus je moet je eigen levensmiddelen en dergelijke meebrengen. Er is een 'upper' en 'lower' camp waarbij de bungalows in het uppercamp iets comfortabeler en iets duurder zijn.

Drakensbergen Noord * Blyde Canyon

3-daagse arrangement vanuit lodge
The Blyde River Canyon is een absolute must voor natuurliefhebbers, die bijvoorbeeld onderweg zijn naar Kruger Park. De fraai gevormde heuvels en diep ingesleten canyon liggen ten westen van het Nationale Park en laten zich op een panoramische autorit het best bewonderen. Vanuit de fraaie lodge maak je eenvoudige tot middelzware  (eigen keuze) wandelingen en bewonder je het uitzicht op de 'Three Rondavels', een markant en onvergetelijk natuurfenomeen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Johannesburg. Bij de 15-daagse variant kies je voor een terugvlucht vanuit Durban. Bij de 17-daagse variant kies je voor een terugvlucht vanuit Johannesburg.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Algemeen

Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Je kunt deze reis dan ook het gehele jaar en op iedere dag van de week starten.

Houdt er wel rekening mee dat de seizoenen in Zuid-Afrika precies tegengesteld zijn aan die van Nederland. De Zuid-Afrikaanse zomer loopt grofweg van december tot en met februari, de Zuid-Afrikaanse winter loopt ongeveer van juni tot en met augustus. Aangezien Zuid-Afrika een enorm groot land is, zijn er flink wat regionale variaties in het klimaat. Het weer van een bepaalde regio wordt met name bepaald door de hoogte- en geografische ligging ervan. De meeste SNP reizen gaan door een flink gedeelte van het land, daarom zul je op vakantie vaak een combinatie van verschillende klimaten aantreffen

De winters zijn in Zuid-Afrika veelal koel en droog. Met uitzondering van de Kaap provincies, daar regent het dan net het meest. Vaak zijn er uitermate veel zonne-uren in deze tijd van het jaar. Overdag kun je meestal genieten van lekkere temperaturen van 15 tot 20 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen, in de berggebieden tot zelfs onder het vriespunt. In de oostelijke provincies waar Kruger ligt blijft het in de winter ook ruim boven de 25 graden overdag. Alleen aan de zuidoostelijke subtropische kust is de temperatuur van het water en de lucht dan wel hoog genoeg voor een strandverblijf. De winter is vanwege de kalere begroeiing overigens de beste tijd voor het zien van wild in de wildparken.

De zomers zijn in Zuid-Afrika in het binnenland overal warm tot zeer heet en er valt in deze periode grofweg de meeste neerslag van het jaar. Behalve in de Kaap-regio. Aan de westzijde van het land valt overigens vaak zo weinig neerslag, dat je van een woestijnklimaat kunt spreken. Waar de zuidkust nog redelijk gematigde temperaturen kent, is het aan de oostkust en in het Krugerpark in de zomer vaak erg vochtig en warm, er is dan ook sprake van zwoele zomeravonden. Van oktober tot en met april kan in deze regio malaria voorkomen. 

Door de lokale schoolvakanties zijn december en januari de drukste maanden van het jaar wat betreft toerisme en kunnen beter ontlopen worden.  

Voor deze reis 

In de wintermaanden van Zuid-Afrika (juni t/m augustus) varieert de temperatuur in het noordoosten en oosten in het algemeen van aangenaam overdag tot koude nachten (tot bijna het vriespunt) in met name de hoger gelegen gebieden (Johannesburg, Graskop en Swaziland). De kustgebieden langs de zuid- en oostkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen hier oplopen tot 40 graden in de zomer (oktober t/m maart) en tot 25 graden in de winter (april t/m september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden zelfs koud. Hou hiermee rekening indien je bijvoorbeeld een vroege gamedrive maakt. De vrijwel constante temperatuur van 21°C van het zeewater in de Indische Oceaan (kan in de wintermaanden dalen tot 17°C) heeft zijn effect op het kustklimaat in KwaZulu-Natal. Temperaturen overdag variëren in de wintermaanden (mei t/m augustus) in Durban van 16 tot 25 °C (in de zomermaanden van 23 t/m 33 °C). Naarmate je van Durban langs de kust verder omhoog gaat, worden de temperaturen subtropisch met kans op een hoge luchtvochtigheid en zwoele nachten. Neerslag valt er in het noordoosten van Zuid-Afrika in het algemeen niet veel, doch een tropische bui in de warme zomermaanden is beslist te verwachten! En ook al is de periode juni t/m augustus niet de regenperiode, er kan dan ook beslist af en toe een bui vallen. Zowel de wintermaanden (voor ons de zomervakantie) als de najaarsmaanden (voor ons de meivakantie) zijn topmaanden om het oosten van het land te verkennen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

 

Tijdens jullie reis dienen je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). De kosten van levensonderhoud liggen lager dan in Nederland: je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70 - 120 p.p. en een diner ZAR 150 - 200 p.p. Tevens is het gebruikelijk op verschillende plekken een fooi te geven (benzinestations 10 rand) en in restaurants ongeveer 10% fooi toe te voegen aan het totaal. 
Houd rekening met een bedrag van € 450-550 per persoon aan uitgaven tijdens deze reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.
In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met een creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits jullie in het bezit zijn van een pinpas voorzien met het vignet Maestro.Ter voorkoming van misbruik hebben veel banken de pinpas standaard op gebruik 'Europa' staan. Vergeet om die reden niet de pinpas op 'Wereld' te plaatsen. De persoon op wiens naam de auto is gehuurd moet tevens beschikken over een creditcard (VISA, Mastercard, American Express) waarop de borg en andere gerelateerde huurkosten worden vastgezet. Tevens kun je met een creditcard vrijwel overal en alles betalen, dat is veel handiger dan met cash geld.

Van SNP krijg je een uitgebreid informatiepakket met tips voor wandelingen en excursies zoals deze in het dag-tot-dag- programma zijn vermeld. Het SNP-informatiepakket is afgestemd op de standaardreis en je persoonlijke aanpassingen (andere route of extra nachten) worden daarin niet verwerkt. Wel vind je tevens informatie in je reispakket van de door jou geboekte aanvullende bouwstenen. In sommige parken kun je ter plaatse een gedetailleerde kaart ontvangen of kopen. Het totale SNP-informatiepakket is specifiek gericht op de natuurlijke belevingen. Het wordt dan ook aangeraden om hiernaast een algemene reisgids van Zuid-Afrika aan te schaffen.
Tevens krijg je vooraf in de Mijn SNP-omgeving digitaal het Nederlandstalige pakket van het lokale agentschap, met routebeschrijvingen (hierin zijn wel persoonlijke aanpassingen verwerkt) en lokale informatie en de vouchers.
Met name in de steden kan het soms wat lastig zijn om de routebeschrijving naar je hotel te volgen. Een navigatiesysteem kan je daarbij helpen. Dit kun je optioneel vooraf huren bij de auto of je neemt je eigen navigatie mee, of je gebruikt een navigatie app.
Ter plaatse ontvang je tijdens een Meet & Greet een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Tevens ontvang je een lokale SIMkaart met dus een Zuid-Afrikaans telefoonnummer, die voor je geregistreerd wordt. Wel moet je zelf in een telefoonwinkel daar 'airtime' en 'data' opzetten, indien je van de lokale SIMkaart gebruik wilt maken. Dit geeft je de gelegenheid om telefonisch in contact te blijven met het agentschap, middels whatsapp of SMS, zonder de hoge belkosten van je Nederlandse mobiele nummer.

 • reistas of koffer
 • dagrugzak
 • wandelschoenen en sandalen/slippers
 • hervulbare waterfles
 • zomerkleding, zwemkleding 
 • kleding voor de koele avonden
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • insectenwerend middel
 • regenkleding en/of paraplu
 • zaklamp
 • verrekijker
 • paspoort
 • navigatie app op je telefoon of aparte hardware
 • evt extra mobiel voor lokale simkaart
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club) en creditcard
 • fotokopieën van je paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals tape, pleisters, middel tegen blaren bv. Second Skin, verband, en een koortswerende pijnstiller bv. paracetamol.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

Ga je binnenkort op reis naar Zuid-Afrika bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zuid-afrika. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/zuid-afrika/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

NB: deze samenvatting kan ieder moment gewijzigd worden door Immigrations van South-Africa. Check daarom ook altijd hun informatie op Travel with children to South Africa

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 30 dagen na vertrek uit het land geldig zijn..

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal

Eindeloos dieren spotten 'out of Africa'

Actieve rondreis per huurauto langs B&B's , hotels, rondavels en lodges

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.