dolfijnen

Portugal - Azoren, Pico, 8 dagen Op zoek naar walvissen, dolfijnen en vulkanen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

Gezinsvakantie vanuit Casa rural of hotel

Op zoek naar dolfijnen en walvissen op het paradijselijk vulkaaneiland Pico, midden in de Atlantische Oceaan. Aan de voet van de imposante Pico-vulkaan (2300 m) verblijf je een week in een klein hotel of Casa Rural in het walvisvaardersdorp Lajes do Pico. Spectaculaire walvisexcursies met een supersnelle boot worden afgewisseld met voettochten rond de vulkaan. Zwemmen en snorkelen kun je in fantastische rotsbaaien. ’s Avonds val je in slaap bij het bizarre ‘baby-geluid’ van de Kuhls Pijlstormvogels. Een onvergetelijke week.

Nota bene: met name voor juli en augustus, maar ook eind april/ begin mei is er erg veel vraag; boek dus zo vroeg mogelijk!

Uniek aan deze reis

 • Korte wandelingen op Picos en Horta
 • Op walvissafari op de oceaan
 • Zekere waarnemingen
 • Sfeervol verblijf in walvisvaardersdorp Lajes
 • Unieke natuurreis in teken van walvissen en dolfijnen
 • Zwemmen in de oceaan in natuurlijke rotspoelen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Vlog - Naar de Azoren met SNP Natuurreizen

Ben je benieuwd naar een impressie van de Azoren? Wandel mee langs kratermeren en stroombronnetjes en door wijngaarden op de flanken van de vulkaan Pico. Kijk snel op YouTube.


Family special 10 jaar en ouder

Dag tot dag

Portugal - Azoren, Pico

Deze reis brengt je naar het vulkaaneiland Pico, genoemd naar de indrukwekkende 2351 meter hoge stratovulkaan die tot ver boven de passaatwolken naar de hemel reikt. De Atlantische Oceaan rond Pico is het eigenlijke reisdoel. Hier komen meer dan 22 soorten walvissen en dolfijnen voor! De meest gespotte walvissoort is de potvis, die je zeker zal gaan zien.

Je leert zowel het land als de zee rond Pico goed kennen deze week. Elke dag kun je luisteren en kijken bij de locale walvisorganisatie naar presentaties over alle zeedieren die in de oceaan rond het eiland voorkomen. In de lagune van Lajes kun je heerlijk snorkelen en het is interessant om de uitkijktoren te bezoeken waarvandaand de walvissen en dolfijnen gespot worden. Natuurlijk gaat het om de zee-excursies die je kunt maken, op zoek  naar walvissen en dolfijnen. Je gaat aan boord van van een kleine (max. 12 personen), snelle boot die vliegend over de golven snel bij de 'hotspots' kan komen. Het programma ligt niet vast omdat we rekening moeten houden met de weersomstandigheden. Behalve dolfijnen kun je  ook Indische grienden, grampers, zwarte zwaardwalvissen, (soms) orka’s, dwergvinvissen en zeker potvissen bekijken. Deze laatste soort blijft het hele jaar aanwezig en is ‘de’ attractie van de Azoren. We maken ook kans op andere spectaculaire oceaanbewoners als schildpadden, mantaroggen, maanvissen en het zogenaamde Portugese oorlogsschip. Dit is een giftige kwal, met een azuurblauwe kleur waarvan het grootste deel van het lichaam boven water uitsteekt, als een drijvend oorlogsschip.

Op enkele dagen maak je een mooie wandeling op het vulkanische eiland Pico, langs de prachtige kustlijn (met zwemmogelijkheden!), langs de ommuurde wijngaarden van het eiland, door lavavelden en endemisch laurierbos. Je verblijft de hele week in een sfeervolle casa rurale of het kleine hotel 'Whale'come' in het walvisdorpje Lajes do Pico.

Dag 1

Aankomst op de Azoren. Je vliegt altijd met een stopover in Lissabon of Sao Miguel. Lees goed de vervoersinformatie bij ‘Heen en terugreis’ voor de (on)mogelijkheden!

Na aankomst wordt je opgehaald en naar je onderkomen gebracht. Als je vroeg aankomt heb je tijd om het leuke plaatsje te verkennen, alvast een kijkje te nemen bij de plek waar de walvisexcursies starten of misschien een eerste duik in zee te nemen. Ter plekke staat een welkomstdrankje voor je klaar en krijg je de laatste informatie over je weekprogramma.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 2

In de ochtend is het zover; na een eerste introductie gaan jullie de zee op in een 12-persoons supersnelle rubberboot. Je zult vrijwel zeker een of meerdere soorten dolfijnen zien en er is grote kans op het spotten van potvissen. Tot in mei kun je ook diverse soorten grote baleinwalvissen zien; die zijn weer verder getrokken in de zomerperiode.
De zeer stevige en comfortabele rubberboot brengt ons snel naar plaatsen waar walvissen of dolfijnen gespot zijn. De bemanning van de boot staat in contact met waarnemingstorens op de kust, deze geven informatie door over waar de zeezoogdieren zich bevinden. Op deze manier zijn waarnemingen vrijwel zeker.

In de middag na de excursie loont het zeker de moeite om het fraaie walvisvaardersmuseum te bezoeken, waar je kunt zien hoe er tot het midden van de vorige eeuw met eenvoudige middelen op walvissen werd gejaagd. Je kunt dan ook gaan zwemmen of snorkelen in de lagune van Lajes.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 3

Vandaag is een landdag. Je wordt over de rondweg van het eiland naar de oostelijke punt van het eiland gebracht. Je loopt over oude lavastromen van Piedade naar Manhenha. Het is een mooie, en af en toe avontuurlijke, wandeling over ruige lavavelden met de nodige (eenvoudige) klauterpartijen over rotsen. Wandeling: 7 km, 40 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 4

Vandaag worden jullie naar Criação Velha gebracht; daar krijg je eerst een bijzondere rondleiding door de imposante lavagrot, eigenlijk een lavatunnel, van Gruta das Torres. Vanaf de grotten loop je richting kust om te eindigen bij de lava-wijngaarden “Vinhas da Criação Velha” bij Madalena, genoteerd op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO Heritage. Bij zee zijn ook een paar fijne zwem- en snorkelplekken, terwijl je uitkijkt op het eiland Faial aan de overkant. Na afloop reis je vanaf het eilandhoofdplaatsje Madalena met de openbare bus terug naar Lajes.
Wandeling: 7 km, 70 m stijgen en dalen, 2 uur.

Je zou deze dag ook met de veerboot heen en weer naar het stadje Horta op Faial kunnen gaan (maar dag 7 biedt daarvoor ook een mogelijkheid). Nota bene: dit is niet inbegrepen.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 5

Na het ontbijt is het weer tijd om de zee op te gaan voor een volgende walvisexcursie. Kijk maar eens welke nieuwe soorten je vandaag kunt spotten!

In de middag mag je een kijkje nemen bij de Vigia da Queimadas, de walvisuitkijk-toren bij Lajes. Hier wordt met sterke verrekijkers de zee afgespeurd naar walvissen en dolfijnen. Vervolgens worden zo de excursieboten naar die plekken geleid.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 6

Vandaag is weer een landdag. Na een korte transfer van ca. 35 minuten begint de wandeling vanaf het centrale plateau van Pico, bij het kratermeer Lagoa do Capitão. In dit gebied vond in de periode 1562 tot 1654 een vulkaanuitbarsting plaats. Wat koeien genieten van het groene gras. Na enige tijd begint de afdaling naar de noordkust over het oude ‘ezelspad’, onderdeel van de oude karavaanweg van het eiland. Je passeert hierbij zones met bijzondere inheemse plantengroei, om uit te komen bij het havenplaatsje São Roque, waar je een voormalige walvisfabriek kunt bezoeken. Wandeling 9 km, 50 m stijgen, 600 m dalen, 4 uur.

Bij mooi weer, voor mensen met een heel goede conditie, goede bergschoenen, tredzekerheid, bergwandelervaring en géén hoogtevrees, is er een mogelijkheid om naar de top van de vulkaan Pico te klimmen, eventueel met gids. Dit is een zware dagtocht met ca. 1500m stijgen en dalen. Let op: je hebt meerkosten i.v.m. afwijkende transfers en evt. een gids (ter plekke te betalen).

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 7

Deze dag kun je zelf invullen. Een leuk slotaccoord is om vandaag de hele dag de zee op te gaan met een bijzondere zee-excursie, die je ook bij en op het eiland Sao Jorge brengt. Naast walvissen en dolfijnen kun je vandaag ook zeeschildpadden, de spectaculaire kwal ‘het Portugese oorlogsschip’, en haaien zien. Onderweg kun je picknicken op São Jorge, bij Calheta, met ook een mooie snorkelplek. Last but not least kun je diverse bijzondere zeevogels zien. Dit is een bijzonder fraaie dag en een waardig afscheid van Pico. In verband met de beschikbare plaatsen raden we je aan deze excursie reeds bij reservering van dit arrangement te boeken.
NB: de meeste kans dat deze excursie doorgaat is als je boekt op een vrijdag!

Als je dat dag 4 niet hebt gedaan, zou je ook met de veerboot vanaf Madalena een dagje naar Horta op het eiland Faial kunnen gaan. Een leuk stadje, dat een bij zeezeilers wereldberoemd café herbergt: Café Peter Sport. De hele haven is beschilderd door alle bemanningen die hier ooit hebben aangelegd.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een dagje in de omgeving van Lajes genieten en zwemmen of snorkelen.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 8

Vandaag eindigt de reis en vlieg je vanaf Pico weer terug naar huis met een stopover in Lissabon.

De stop in Lissabon maakt het aantrekkelijk om een of meer nachten in deze leuke stad bij te boeken. Wat ook kan is van Pico naar Ponta Delgada vliegen op Sao Miguel en daar onze individuele reis te maken. Op Sao Miguel is veel te zien én je hebt enkele fijne zandstranden.

NB Programma

Het dag tot dagprogramma zoals we dat hier presenteren is een voorbeeld. Je programma bevat alle elementen die we noemen op onze website, maar de volgorde kan anders zijn.

Na aankomst ter plaatse krijg je je definitieve dagindeling. De dagvolgorde is onder andere afhankelijk van je dag van aankomst, maar het uiteindelijke dagprogramma ter plaatse is natuurlijk ook nog afhankelijk van het weer en de zeecondities. 

NB: Het kan voorkomen dat de geplande walvisexcursies, inclusief de eventueel geboekt dagexcursie op zee, op andere dagen uitgevoerd worden. De lokale organisatie kan ook extra excursies regelen, mits er plaats is. Elke walvisexcursie wordt voorafgegaan door een korte introductie. Elke avond is er een interessante presentatie over de diverse diersoorten die je kunt zien in de oceaan, de natuur van het eiland en de historie van Pico. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft deze reis in het centrum van het dorp Lajes do Pico, vlakbij de basis van de walvisexcursies, in het knusse hotel Whale’come ao Pico bij de haven of in het iets hogerop gelegen dorpshuis Casa Flores. Winkels, het walvismuseum en het startpunt van de excursies zijn om de hoek. Zwemmen kan in het natuurlijke 'zwembad'  van Lajes.

Als je op tweepersoonskamers verblijft slaap je vrijwel altijd in het hotel, op meerpersoons (familie) kamers is dit meestal Casa Flores. Elke kamer heeft een eigen badkamer, TV en ontbijt is inbegrepen. Welke locatie er precies voor jullie geboekt kan worden is afhankelijk van de beschikbaarheid. Dit krijg je te zien bij de definitieve boekingsbevestiging.

De inrichting van de kamers is helder en eenvoudig, met houten vloeren en je slaapt op goede éénpersoonsbedden. Omdat het om traditionele gebouwen gaat zijn er geen balkons. Je bent echter zo buiten, waar je heerlijk kunt zitten. Bij Casa Flores is een kleine tuin met een zitje en een gemeenschappelijk terrasje, waarvandaan je fraai uitzicht hebt. Hoewel je in het centrum bent is het er rustig en ’s avonds hoor je het typische geluid van de Kuhls Pijlstormvogel die op de nabij gelegen kliffen broedt.

Verder is het nog mogelijk dat je in een appartement of klein dorpshuisje elders in het dorp verblijft. De kwaliteit is minimaal gelijk aan bovengenoemde accommodaties.

Over de maaltijden

Bij het verblijf is ontbijt inbegrepen. Hotel Whale’come heeft een eigen restaurant met dagelijks wisselend aanbod aan vers gemaakte en zeer betaalbare gerechten. In het dorp zijn nog meerdere eetgelegenheden. Vlakbij zijn ook winkels voor boodschappen en je lunch/ picknicks.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is eigenlijk één groot avontuur en daarom naar ons idee aansprekend voor veel (oudere) kinderen en tieners. De zee op met een snelle boot, de ontmoeting met grote zeedieren, zelf de (sporen van) vulkanisme zien, zwemmen op avontuurlijke plekken, de wijdse oceaan die je het gevoel geeft op een afgelegen plek te zijn........

Daarnaast gaat het leven hier nog heerlijk relaxed zijn gang, is er een vriendelijke sfeer en veel (speel)ruimte en daarnaast is het hier ook veilig. Je kunt je hier op je gemak voelen. De accommodaties zijn weliswaar niet speciaal ingericht op gezinnen, maar maken wel dat je je welkom voelt en er zijn tevens meerpersoonskamers beschikbaar voor wie daar prijs op stelt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen op de Azoren op kamers met douche en toilet
 • transfers bij aankomst en vertrek
 • 2 walvis- en dolfijnensafari's (ca. 3 uur op zee) op dag 2 en 5 begeleid door ervaren walviskenners
 • bezoek walvisspot-toren
 • 2 beschreven wandeltochten inclusief transfers (dag 3 en 6)
 • 1 wandeltocht inclusief transfer heen op dag 4 (terug per bus op eigen kosten)
 • gratis toegang tot presentaties over Pico, natuur, (walvis) onderzoek en ander dierenleven
 • bezoek walvismuseum Lajes
 • entree Gruta das Torres
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches en diners
 • verzekeringen
 • overige entrees
 • transfer terug vanaf Madalena (dag 4)
 • optionele excursie(s), waaronder wandeling top Pico
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Om veilig de zee op te kunnen gaan moet iedereen kunnen zwemmen en in staat zijn instructies van de schippers (in het Engels) op te volgen. Dat maakt deze reis geschikt voor kinderen van een jaar of 10, onder begeleiding van hun ouders. Verder dien je stevig te kunnen zitten op de (stoeltjes van de) excursieboten (dat lukt niet als je te klein bent).

Indien je er gevoelig voor bent zul je je moeten wapenen tegen zeeziekte. Verder zijn de vaartochten niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met ernstige rugproblemen. Bij een gevoelige rug wordt aangeraden achter in de boot te zitten.

Tijdens deze reis maak je afwisselend excursies op zee, korte wandelingen en is er gelegenheid op eigen gelegenheid wat te ondernemen (bv zwemmen, snorkelen).

De wandelingen zijn niet zwaar, en kennen geen al te grote hoogteverschillen; ze voeren naar bijzondere plekken op het eiland die ook het jongere publiek zullen imponeren met (soms na afloop) gelegenheid tot zwemmen. Een enkele afdaling is stevig te noemen. De wandelingen duren 3 tot maximaal 4 uur en de hoogteverschillen die je moet overbruggen zijn in de orde van 100 à 300 m; eentje tot 750 m dalen. De paden verschillen van goed onderhouden landweggetjes tot stenige paden.

Extra dagen

Het is bij deze reis in principe niet mogelijk om extra (rust-)dagen bij te boeken. Een uitzondering kan worden gemaakt indien een extra nacht noodzakelijk is in verband met de heen- of de terugvlucht. Wel kan deze reis gecombineerd worden met één van onze andere Azoren-arrangementen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Talisman (Ponta Delgada) - SNP Selectie

Hotel Talisman (4*) ligt in het historische centrum van de gezellige hoofdstad van de Azoren: Ponta Delgada op het eiland São Miguel. Het hotel is ondergebracht in een fraai gerenoveerd 18e eeuws gebouw in de typische wit-zwart stijl van de Azoren. Op het dak is een fijn dakterras met klein zwembad, waarvandaan je een panoramisch uitzicht over de stad hebt. Het hotel grenst aan een heerlijk park. Rustig gelegen biedt dit hotel een van de beste verblijven in Ponta Delgada, zeker als je van ambiance en stijl houdt. Er is een mooie lounge en een eigen restaurant. De kamers zijn smaakvol ingericht en hebben een goede badkamer.

Hotel Alcides (Ponta Delgada)

Hotel Alcides is een **-hotel in Ponta Delgada. Centrale ligging en goede, basic ingerichte kamers met eigen badkamer. 

Azoren

Hotel Horta

Hotel Horta is een kleinschalig 4* hotel, gelegen net boven het centrum van het stadje en de jachthaven van Faial. Hoewel het hotel er van de buitenzijde niet speciaal uitziet, geldt dat wel voor het uitzicht dat je vanaf je kamer hebt. Geen enkel ander hotel biedt het uitzicht op de grote vulkaan van Pico zoals dit hotel.
Het hotel  heeft een klein zwembad, een lounge en een restaurant. De kamers hebben balkon met uitzicht en de faciliteiten die je van een 4* hotel mag verwachten.

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Excursies

Biodiversiteit - vaarexcursie Sao Jorge (vanaf € 105,- per persoon)

Een hele dag onderweg op zee en land, op zoek naar de biodiversiteit van de zee rond de Azoren. Je vaart langs de zuidkust van Pico naar het oosten, en we steken over naar het eiland Sao Jorge. Naast walvissen en dolfijnen kun je vandaag ook zeeschildpadden, vliegende vissen, de spectaculaire kwal ‘het Portugese oorlogsschip’, en haaien zien, vooral bij de oostelijke punt van Sao Jorge is die kans aanwezig. Onderweg kun je picknicken op São Jorge, bij Calheta, met ook een mooie snorkelplek. Last but not least kun je diverse bijzondere zeevogels zien. Onderweg is er ruim aandacht voor het brede scala aan (zee)dieren dat we in deze wateren tegen kunnen komen, waaronder dus ook haaien!

 • Nota bene:
 • Deze excursie is niet privé en gaat door indien er minimaal 8 deelnemers zijn. Vrijwel altijd is dat het geval, maar indien dit aantal niet gehaald wordt kan de excursie niet doorgaan. Er wordt dan in overleg gekeken naar een zo passend mogelijk alternatief of vergoeding van de kosten ter compensatie.
 • De excursie wordt in principe op vrijdag aangeboden, maar bij genoeg belangstelling ook op andere dagen. 
 

Transfers

Toeslag transfer luchthaven Horta(Faial) naar accommodatie Pico, inclusief overtocht Faial- Pico (vanaf € 33,- per persoon)

Indien je aankomt op het vliegveld van Horta op Faial, wordt je transfer naar de accommodatie vanaf daar geregeld door ons, inclusief de bootovertocht.
Je betaalt hiervoor een toeslag op de reissom.

Voorwaarden:

Indien je je vluchten bij SNP boekt, worden de extra transfers (en de toeslag) automatisch bijgeboekt.

Indien je zelf vluchten boekt, dien je SNP van het vluchtschema op de hoogte te stellen, zodat we de transfers vanaf Horta voor ju kunnen regelen.

De prijs is de prijs voor een enkele reis.

Toeslag transfer accommodatie Pico naar luchthaven Horta (Faial), inclusief overtocht Pico-Faial (vanaf € 33,- per persoon)

Indien je vertrekt vanaf het vliegveld van Horta op Faial, wordt je transfer vanaf de accommodatie naar dit vliegveld geregeld door ons, inclusief de bootovertocht.
Je betaalt hiervoor een toeslag op de reissom.


Voorwaarden:

Indien je je vluchten bij SNP boekt, worden de extra transfers (en de toeslag) automatisch bijgeboekt.

Indien je zelf vluchten boekt, dien je SNP van het vluchtschema op de hoogte te stellen, zodat we de transfers vanaf Horta voor ju kunnen regelen.

De prijs is de prijs voor een enkele reis.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

 

Deze reis is het best te combineren met een vlucht op Pico, vliegen op Horta is ook een optie. 

Er zijn dagelijkse vluchten naar de Azoren via Lissabon of Sao Miguel het hele jaar door met diverse mogelijkheden, afhankelijk van het seizoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene: de Azoren worden steeds populairder en de vluchten zitten richting het hoogseizoen snel vol en/ of worden prijzig. We raden daarom aan om tijdig te boeken!

Wanneer je bij de aanvraag van een reisvoorstel meerdere startdata aan ons doorgeeft , kunnen we kijken naar de meest gunstige vluchtopties.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Aankomst/ vertrek vanaf het vliegveld van Pico.  Na aankomst volgt een transfer van ca. 45 minuten naar de accommodatie in Lajes do Pico. 
Voor de terugreis word je vanuit het hotel naar het vliegveld van Pico gebracht (10 km).

Aankomst/ vertrek vanaf het vliegveld van Faial/ Horta: Hier word je opgewacht en naar de haven van Horta gebracht. Daar neem je de ferry naar Madalena op Pico (vaartijd ca. 30 minuten). Vanaf de haven van Pico is dan een transfer naar de accommodatie op Pico geregeld.
Iindien je terugvliegt vanaf Faial/ Horta, word je naar de ferryhaven van Madalena gebracht met aansluitende transfer naar het vliegveld van Horta.
NB: bij aankomst/ vertrek vanaf Horta op Faial geldt een toeslag op de reissom; zie aanvullende opties-transfers.

Laat je goed informeren over vluchten en raadpleeg:

Tip: boek deze reis zo vroeg mogelijk! Met name in juli en augustus is er al snel (vanaf maart-april) weinig beschikbaarheid meer en worden vluchten duur. Ook de periode rond eind april/ begin mei kent een hoge vraag, vanwege de mogelijkheid de grote baleinwalvissen te zien. Deze reis is zo ingericht dat start op een zaterdag het beste past bij de excursies, maar is ook op andere startdagen mogelijk; dan wordt er ter plekke met excursies geschoven. De optionele excursie bio-diversiteit boek je het beste op een vrijdag.

Deze reis kun je maken tussen begin april en begin november. De tweede helft van april en mei zijn de beste maanden om de grote baleinwalvissen te zien rondom Pico. De overige zomermaanden tot in november zijn in de oceaan rondom Pico vooral potvissen, diverse soorten dolfijnen en enkele kleinere walvissoorten te spotten, hoewel begin juli altijd nog de kans op een baleinwalvis aanwezig is. Daarnaast kun je altijd diverse andere zeezoogdieren zien en bijzondere vogelsoorten zien en horen (waaronder de bijzondere Cory's pijlstaartstormvogel). Voordeel van oktober is bovendien dat het overal een stuk rustiger is en dat prijzen lager zijn.

Op de Azoren heerst vanwege de zuidelijke ligging en vanwege de ligging midden in de Atlantische Oceaan een subtropisch klimaat. In mei kan het soms nog regenachtig zijn, maar het is ook dan al zacht met temperaturen tegen 20 graden. 's Zomers is het warm en vochtig met vrij veel zon, maar soms ook nevel en een regenbui. De temperatuur loopt dan op tot ca. 25ºC. Op de warmere dagen zorgt de altijd aanwezige zeewind voor verkoeling. Vanaf november wordt het weer langzaamaan onbestendiger en is de kans dat je een rustige zee treft kleiner. Maar tot ver in oktober zijn de temperaturen en zeecondities meestal prima.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Azoren ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ter plaatse
SNP heeft er voor gekozen samen te werken met de oudste aanbieder van walvisexcursies in Lajes do Pico, die dat ook op de meest verantwoorde wijze doet. Hiermee proberen we iets bij te dragen aan het behoud van bedreigde zeedieren en daarnaast willen we respect tonen voor de plaatselijke bevolking en hun cultuur. Ook wordt aandacht besteed aan educatie (o.a. schoolkinderen) en bewustmaking van toeristen en bewoners. Daarnaast compenseert Espaco Talassa hun CO2 uitstoot door per excursiedeelnemer € 0,50 te doneren aan stichting www.quercus.pt, die zorgt voor aanplant van locale boomsoorten in de Caramulo-regio, die getroffen is door bosbranden.
Hieronder een korte weergave van de gedragscodes die Espaco Talassa hanteert bij de activiteiten op zee.

Vooraf aan de zee-excursies:
* zorgen wij voor de maximale hoeveelheid informatie over de dieren die je zult zien, in het bijzonder:
* in de bibliotheek zijn boeken en video's, plus toegang tot internet en de statistieken en onderzoek die we hebben opgebouwd sinds 1993.
* er is een 20-minuten durende introductie tot de walvisachtigen van de Azoren zee, hun habitat, communicatie, gedragspatronen etc.
* er zijn biologen beschikbaar om specifieke vragen te beantwoorden

Bij de dieren:
* Voor bijna elke groep dieren onderzoeken we:
De soorten die we waarnemen (elke soort en dier reageert verschillend op de aanwezigheid van schepen)
De aanwezigheid van jongeren in de groep
De toestand van de dieren van de activiteit (bewegen, eten, op de vlucht ...)

* Observeren doen we met respect voor de dieren op een manier die ze zo min mogelijk stoort. Zo varen we niet dichter bij dan 50 meter en passen de vaarrichting en snelheid aan.  

* Espaco Talassa werkt ook mee bij onderzoek als bijdrage tot de bescherming van de dieren.

Respect naar cultuur en bevolking:
Probeer de dagelijkse beleefdheden in het Portugees zeggen ( "obrigado", "bom dia", "como é que esta" ...). Deze kleine inspanning wordt zeer gewaardeerd. Draag in de dorpen passende kleding. Omkleden svp niet in openbare plaatsen, zoals in de haven of op de dokken, maar op daarvoor aangewezen plekken.

Handwerk en souvenirs:
Weiger om souvenirs te kopen die gemaakt zijn van dieren die we waarnemen in de zee. Op de Azoren kunt u verkopers van objecten in walvis bot en ivoor tegenkomen (zonder kenteken), dolfijn tanden, schildpad schelpen, haaientanden etc.

Op dit gebied heeft Espaço Talassa een dubbele doelstelling:
* Bezoekers informeren over de gevaren van de handel in ivoor - het enige element van de potvis met commerciële waarde ... en dus ook een selling point gebruikt door walvisjagers.
* Levend houden van de lokale ambachten met het gebruik van alternatieve materialen zoals hout, steen en plantaardig ivoor.

 

 

 

Je kunt op Pico zonder problemen geld pinnen, er zijn o.a. in Lajes en Madalena geldautomaten.

 • wandelschoenen met stevige zool, liefst hoogsluitend en ingelopen (in verband met ongelijk of stenig terrein)
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn; zorg voor laagjes)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. ademend regenjack en een regenbroek)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zwemkleding
 • eventueel: snorkeluitrusting
 • eventueel voor in de zodiacs: teva's waterschoenen of sandalen die nat mogen worden
 • badhanddoek (gewone handdoeken zijn aanwezig)
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • pinpas
 • niet meer dan 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fotocamera, video camera
 • eventueel: primatour of andere middelen tegen zeeziekte
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Dolfijn_en_boot_-_(c)_Espaco_Talassa.jpg

Portugal - Azoren, Pico

Op zoek naar walvissen, dolfijnen en vulkanen

Gezinsvakantie vanuit Casa rural of hotel

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.