Fietserpad Achterhoek naar Waddenzee

Nederland - Het Fietserpad, etappe 2, 7 dagen Op de fiets van Achterhoek naar Waddenzee

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Iedereen kent het Pieterpad, hét lange afstand pad voor wandelaars. Maar wist je dat iets soortgelijks ook voor fietsers bestaat, namelijk het Fietserpad! Deze route is speciaal voor SNP ontwikkeld en in twee arrangementen gegoten, samen goed voor 600 km fietsplezier. Een uniek avontuur, want je volgt geen knooppunten, maar een lekker eigenwijze route. Een unieke reis door je eigen land laat je kennismaken met Nederland in al zijn facetten. In het eerste deel van het Fietserpad fiets je van Eijsden in Zuid-Limburg naar Doetichem. Het tweede deel van deze unieke fietsroute brengt je van de Achterhoek naar de Waddenzee. Je fietst over kleine paden met grote afwisseling: Twente's hoevenland, brinkdorpen in Drenthe en Gronings wad. Overnacht in fijne, kleinschalige accommodaties. Bagagevervoer is inbegrepen of neem je zelf mee op de fiets.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
 • Fietsklassieker in eigen land
 • Fietsen met route-app
 • Prima te combineren met etappe 1 (reiscode 701001)
 • Verrassende onderkomens
 • Veelal vrijliggende fietsen en autoluwe weggetjes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Het fietserpad, is dat wat?

We krijgen nog net geen high-five, maar de eigenaar van het Pieterpad-café in Pieterburen schenkt onze glazen extra vol. Bekijk het artikel op Op Pad.

Dag tot dag

Nederland - Het Fietserpad, etappe 2

Goed bekeken is ons kleine land een architectonisch hoogstandje waar ijs, water en wind onvermoeibaar hun krachten op uitleefden. Met een meesterlijk landschap als resultaat. Weidse polders en veengebieden verheffen zich tot bosrijke stuwwallen en duinen. Groene weilanden doorbreken de goudkleurige cadans van korenvelden en de zompige zeeklei rond Groningen biedt een degelijk tegenwicht aan de speelse beekdalen van Twente. In een kleine 600 kilometers verken je de grens met onze oosterburen, fietsend over rustige wegen en fietspaden. Je kan het Fietserpad aaneengesloten of in twee etappes fietsen.

Fietserpad etappe 2: van Doetichem naar Pieterburen
De Nederlandse oostgrens kenmerkt zich door natte veengebieden, paarse heidevelden, stuifzandgronden met rijke struwelen van jeneverbessen en slingerende beken. Je fietst door het kleinschalige hoevenlandschap van Twente en de Achterhoek, het roemruchte land van de ‘tumultuaria’ of Saksen. De landgoederen Singraven, Denekamp en Ootmarsum vormen idyllische plekjes op je tocht. Via Duitsland en het prachtige Vechtdal fiets je verder naar Drenthe. Je doorkruist hoogveengebieden en volgt langgerekte waterwegen. Gestaag buigende ja-knikkers, geheimzinnige hunebedden en uitgestrekte heidevelden vormen het oer-Hollands decor van je tocht. Je klimt over Drenthe’s ruggengraat ‘de Hondsrug’ en daalt via Groningen af richting het Fries-Groningse zeekleigebied. Door een typisch wierdenlandschap en langs het meanderende Reitdiep gaat het verder noordwaarts. Vlagen zilte zeelucht duiden erop dat het eindpunt van je tocht nadert. Een laatste klimmetje en de Waddenzee strekt zich voor je uit: een waardige afsluiting van dit schitterende Fietserpad.

 

Dag 1

Aankomst in Doetinchem waar je in het fraaie hotel Villa Ruimzicht overnacht. Prachtig gelegen, klassiek gebouw, maar met een eigentijdse inrichting en volop sfeer. Zorg dat je hier op tijd bent zodat je kunt genieten van het hotel en eventueel diner in het restaurant (niet inclusief).

Overnachting in

Doetinchem

Dag 2

Door een kleinschalig hoevenlandschap fiets je door de Achterhoek. Onderweg kom je langs vele gezellige dorpjes, zoals het vestingstadje Bredevoort met haar stellingmolen en middeleeuws restaurant. Bij gehucht 't Woold is het mogelijk even de afslag erbij te nemen naar het mysterieuze Wooldse Veen op de grens met Duitsland. Dè plek voor het zien van de 'witte wieven'!. Via het schitterende Zwillbrockerven, met broedende flamingo's, fiets je naar Eibergen waar je in het buitengebied overnacht.

Dagafstand: 79 km.

Overnachting in

Eibergen / Haarlo

Dag 3

Deze etappe fiets je door het Twentse land. Je volgt de Buurserbeek en treft ten zuiden van Haaksbergen aan het water de restanten van een schans, een militair verdedigingswerk uit vroeger tijden. Ooit was zo'n beetje het gehele grensgebied van oost-Nederland bedekt met ondoordringbare moerassen. Nu fiets je langs enkele restanten, zoals het Buurserveen, Aamsveen en Witte Veen. Bij Losser kom je terecht in het stroomdal van het meest idyllische riviertje van Oost-Nederland, de Dinkel natuurlijk. Hoogtepunt van je route is wel het Landgoed Singraven met haar havezathe en watermolen. Prima terras trouwens voor een pauze! Het laatste stukje van je fietstocht wordt het wat heuvelachtiger. Dit is de stuwwal van Ootmarsum, met de 89 m hoge Poascheberg al hoogste punt.
Je overnacht in het bijzonder aantrekkelijke stadje Ootmarsum.

Dagafstand: 70 km

Overnachting in

Ootmarsum

Dag 4

Net buiten Ootmarsum volgt meteen een prachtig stukje door het Sprengendal en het Dal van de Mosbeek, met de watermolens van Frans en Bels. Je steekt de grens over met Duitsland en door een glooiend landschap trap je verder naar Uelsen. Let onderweg op de talrijke gebouwen, opgetrokken uit lokaal gewonnen bontzandsteen, in plaats van de gebruikelijke bakstenen. Verder ga je, door het fraaie dal van de rivier de Vecht, maar ook af en toe door wat meer grootschalige veenontginningen. Nabij Coevorden fiets je de provincie Drenthe binnen. Via het 13de-eeuwse Landgoed de Klencke bereik je het monumentale esdorp Aalden, met fraaie Saksische boerderijen rondom de centrale brink.

Dagafstand: 75 km

Overnachting in

Zweeloo / Aalden

Dag 5

Vandaag een relatief korte dag, dus alle tijd om rustig aan te doen en wat vaker te stoppen.  Over fraaie fietspaden door de bossen doorkruis je Zuid-Drenthe. Net ten noorden van Zweelo voel je weer een kleine opheffing in het landschap: je 'beklimt' de Hondsrug, ook weer een restant van een stuwwal, overgebleven uit de ijstijden'die helemaal doorloopt tot in de stad Groningen. Niet veel verder passeer je hunebed D49, de Papeloze Kerk genaamd. 5000 jaar geleden vestigden zich het Trechterbekervolk zich in deze streek, en bouwde met zwerfstenen hun grafmonumenten, de hunebedden. Via de uitgestrekte bossen van Boswachterij Schoonlo en Boswachterij Grollo kom je in het stroomgebied van de Drentsche Aa. Prachtig meanderende riviertjes, maar ook de uitgestrekte heide van het Balloërveld, met schaapskooi, vormen samen het Nationaal Park Drentsche Aa.
Via Rolde, Taarlo en Oudemolen bereik je je hotel in de Zeegser Duinen.

Dagafstand: 55 km

Overnachting in

Zeegser Duinen

Dag 6

Nog even kun je genieten van het stroomdal van de Drentscha Aa nabij Schipborg en Zuidlaren. Dan nader via het Paterswoldse meer je de gezellige stad Groningen .Stop zeker even in het mooie centrum met de Prinsenhof en Prinsentuin en natuurlijk een keur aan terrasjes. Vervolgens bereik je het weidse Groninger platteland met in het voorjaar schitterend bloeiende koolzaadvelden en veel natuurontwikkeling langs het Reitdiep. Via mooie plaatsjes als Winsum, Eenrum en Garnswerd fietst je door naar het noordelijkste plaatsje van je reis door Nederland: het aan het wad gelegen Pieterburen met de inmiddels beroemde zeehondencrèche van Lenie 't Hart. Even verder bereik je het laatste onderkomen van je fietsavontuur.

Dagafstand: 70 km

Overnachting in

Molenrij / Kloosterburen

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je fietst op eigen gelegenheid naar Baflo of Winsum waar je op de trein stapt naar huis.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in hotels en herbergen met ieder een geheel eigen sfeer, op comfortabele kamers met douche en toilet. In Doetinchem overnacht je in het fraaie en klassieke landgoedhotel Villa Ruimzicht, beschikkend over een erg goed restaurant. In Eibergen overnacht je in een kleinschalige Achterhoekse boerderijherberg, in Ootmarsum in een klein familiehotel in het leuke stadje, met een fijne tuin en terras. In Aalden verblijf je in een hotel met eenvoudige kamers, maar met een goed Grand-café restaurant met huiskamersfeer.  In Zeegse overnacht je in het Fletcherhotel, midden in de hei en bossen gelegen en ook weer met een heerlijk terras. In de eenvoudige accommodatie in Molenrij, in de omgeving bekend vanwege de uitstekende keuken, kan het voorkomen dat je de badkamer deelt. Omdat de meeste hotels maar een klein restaurant hebben kun je het beste al voor aankomst met ze bellen of je daar voor die avond een tafeltje kunt reserveren. Het zijn allemaal fietsvriendelijke hotels die beschikken over een veilige plaats voor je fiets, weliswaar stal je altijd op eigen risico.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van ontbijt. In Ootmarsum (dag 3) en Molenrij (dag 6) is ook het diner inbegrepen. Het hotel in Doetinchem (dag 1) heeft een zeer goed restaurant, dus als je vroeg aankomt kun je hier natuurlijk dineren. Ook in Zeegser Duinen beschikt het hotel over een eigen restaurant. Het hotel in Eibergen (dag 2) heeft geen restaurant. Er zijn voldoende mogelijkheden in Eibergen om te dineren. Onderweg heb je voldoende mogelijkheden om steeds inkopen te doen in een supermarkt voor een picknicklunch.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Diner in Ootmarsum en Molenrij
 • Bagagevervoer dag 2 t/m 6 (1 stuk p.p.)
 • Fietsroute in route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Toeristenbelasting
 • Evt. bagagevervoer van en naar treinstation (dag 1 en dag 7)
 • Fietshuur (niet mogelijk)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je fietst door het vlakke Nederlandse land, merendeels over vrijliggende fietspaden en autoluwe weggetjes. Je legt flink wat kilometers af, zodat het toch enige fietsconditie vergt om deze tocht te volbrengen. De hoofdrichting is noord, dus je hebt de grootste kans om wind mee te hebben. Je fietst afstanden van 70 tot 80 km per dag.
Omdat de route geen rondje is maar lineair kun je geen fietsen huren maar moet je zelf fietsen meenemen. Aan het eindpunt ga je met de fiets op de trein terug naar je eindbestemming of waar je auto staat.

Extra dagen

Je kan overal een rustdag boeken.

Extra's

Aanvullende opties

Fietsvakantie zonder bagagevervoer

Korting bagagevervoer

Bagagevervoer is standaard inbegrepen. Toch kun je er voor kiezen om daar geen gebruik van te maken en je bagage in zelf meegebrachte fietstassen op je eigen fiets te vervoeren. Dat scheelt in de kosten want daarvoor krijg je natuurlijk een korting. Maar ook vanuit duurzaamheid is het een idee te overwegen om zelf je bagage op de fiets mee te nemen. Er hoeft dan namelijk geen taxi voor jou te rijden van plaats naar plaats. Je bent al heel duurzaam bezig doordat je fietst op je vakantie, maar al helemaal duurzaam als je ook je bagage zelf op je fiets vervoerd.

De korting hiervoor wordt verwerkt in de reissom.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met eigen vervoer komt, moet je de auto parkeren in Doetinchem, maar je kunt hem niet voor een hele week bij het hotel plaatsen. Vanaf het eindpunt neem je de trein vanuit Baflo of Winsum weer terug naar Doetinchem. Je regelt zelf bagagevervoer van de laatste accommodatie in Kloosterburen naar het treinstation van Baflo (12km) of Winsum (15km).

Trein informatie

Je reist per trein naar Doetinchem en vanaf Baflo of Winsum weer terug. Je regelt zelf bagagevervoer van het treinstation in Doetinchem naar het hotel (2 km) en van de laatste accommodatie in Kloosterburen naar het treinstation van Baflo (12km) of Winsum (15km). Je kunt uiteraard ook je bagage op de fiets meenemen voor dat stukje. 

Je kan dit arrangement op elke dag van de week starten van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Achterhoek ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Fietserpad Achterhoek naar Waddenzee

Nederland - Het Fietserpad, etappe 2

Op de fiets van Achterhoek naar Waddenzee

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.