viarhona

Frankrijk - Via Rhona, 7 dagen Fietsen langs de Rhône van Condrieu naar Orange

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Ontspannen fietsvakantie langs hotels

Ontdek per fiets een deel van de Via Rhona, de goed gemarkeerde, veelal autoluwe lange-afstandsroute, speciaal ontwikkeld en aangelegd voor fietsers.Tweeduizend jaar geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met deze oude handelsroute langs de Rhone-rivier. Mooie landschappen, authentieke steden en dorpen, boomgaarden en wijnstokken, en schaduwrijke oeverbossen vormen het decor van deze vrijwel vlakke fietstocht. Je begint net ten zuiden van Lyon en vervolgt je route stroomafwaarts. Al snel wordt duidelijk waarom de Rhône zo'n aantrekkingskracht had op vele volkeren en beschavingen. Op allerlei plaatsen leer je over het belang van riviernavigatie en over de handelsposten langs het water. Veel steden die je passeert hebben een historie die teruggaat tot het Romeinse Rijk. Op de zonnige en steile hellingen liggen beroemde wijngaarden en des te zuidelijker je komt, des te mediterraner wordt de sfeer. De tocht eindigt na een week in Orange, een historisch stadje met Nederlandse twist.

Uniek aan deze reis

 • Fiets over voies vertes
 • Historische dorpjes en stadjes
 • Trektocht langs de Rhône
 • Uitsluitend vlakke etappes
 • Zeer goede hotels
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Via Rhôna, van Lyon naar Orange

Wat is er toch met fietsers en rivieren? Terwijl wandelaars vooral de binnenlanden intrekken en de stilte van heuvels en bergketens opzoeken, zijn fietsers dol op het volgen van stromend water. Bekijk hier het artikel...

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Via Rhona

De laatste jaren worden in Frankrijk allerlei lange-afstand fietsroutes ontwikkeld en veelal vormen rivieren hierbij de 'rode draad'. Ook deze reis vormt een onderdeel van een groter project: de Via Rhona. Uitstekend bewegwijzerd met richtingsborden en pijlen, aangelegd over autoluwe plattelandsweggetjes of speciaal getrokken Voie Vertes, 'fietspaden in het groen' vormen ze een genot voor iedere fietser die ontspannen en genietend door een fraai landschap wil 'peddelen'.  De brede Rhône vallei vormt het decor; een historisch beladen streek waar al duizenden jaren menselijke aanwezigheid is geweest. Een echte handelsader vormde deze rivier; soms lastig bevaarbaar, op vele plaatsen gekanaliseerd en bedwongen met stuwen en sluizen.

Je krijgt tijdens deze route veel mee van de geschiedenis van de rivier middels de vele informatiepanelen die men langs de route (in twee talen) heeft geplaatst. Bovendien passeer je overdag ook allerlei dorpjes en kleine stadjes en is er veel tijd voor het bezoeken van allerlei bezienswaardigheden. De hotels zijn stuk voor stuk uniek, meestal gerund door gastvrije families en comfortabel en sfeervol te noemen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijke fietsvakantie.

Dag 1

Aankomst in Condrieu. Het heerlijke hotel ligt pal aan de Rhône en heeft een fraai terras aan het water. Mooi begin van deze reis.
Wil je Lyon, een gastronomische en culturele metropool met een fraai historisch centrum bezoeken, dan kan je een extra nacht in Condrieu bijboeken en met de trein Lyon bezoeken. Eventueel neem je de fiets mee. Een goed idee is om de ochtend door te brengen in de binnenstad van Lyon en na de lunch met de trein naar Vienne te reizen (ca 20 min). In Vienne pak je de Via Rhona op en is het nog 12 kilometer fietsen naar Condrieu. 

Overnachting in

Condrieu

Dag 2

Van Condrieu naar Tournon-sur-Rhône (ca. 59 km, 40 m stijgen en 60 m dalen).
Een heerlijke etappe met afwisselende fietspaden langs de rivieroever, door groene tunnels van elzen en populieren, langs bloemrijke graslanden met in het voorjaar prachtige orchideeën, onderlangs steile wijnheuvels en dan weer kleinschalige boomgaarden en akkergronden. Onderweg passeer je dorpjes als Serrieres en Andancette. Je rijdt de Ardèche binnen en het landschap aan de westkant wordt beduidend ruiger en droger. Hier komen de topklasse Saint-Joseph wijnen vandaan. De tocht eindigt in het vrolijke Tournon-sur-Rhône, een gemoedelijk stadje met een Romeins verleden, waar je verblijft in het vriendelijke familiehotel vlakbij het station.

Overnachting in

Tournon-sur-Rhône

Dag 3

Van Tournon-sur-Rhône naar Loriol-sur-Drôme (65 km, 30 m stijgen en dalen).
Vandaag de langste etappe van deze reis, grotendeels langs 'Voie Vertes', de prachtig aangelegde fietspaden langs de rivieroever. Halverwege bereik je de oude stad Valence, en mooie onderbreking en eventuele lunchplek. Het fraaie stadspark met de oude muziektent biedt een schaduwrijke rustplaats. Je verlaat Valence en vervolgt de fietsroute eerst langs de oostelijke oever en later weer langs de westelijke oever. Net voorbij het punt waar de rivier de Drôme in de Rhône uitstroomt, verlaat je de Via Rhona om naar je hotel in Loriol te fietsen, gelegen in een olijfboomgaard. Het zwembad brengt hier de nodige verkoeling na deze lange dag.

Overnachting in

Loriol-sur-Drôme

Dag 4

Van Loriol-sur-Drôme naar Montélimar (39 km, 20 m stijgen en 40 m dalen).
Een korte etappe maar dat komt goed uit want daardoor arriveer je op tijd in Montélimar, een heerlijk mediterraan stadje waar het prima vertoeven is. De etappe begint vrij bruut met een slinger rondom een van de grootste kerncentrales van Frankrijk, maar al vrij snel pik je een prachtige 'Voie Verte' op die je door een heerlijk rvierlandschap meeneemt. Onderweg bij Rochemaure steek je een rivierarm over via een spectaculaire hangbrug (Himalayan style) en fiets je de Provence binnen. het landschap verandert, de cicades laten zich horen, en even later bereik je Montélimar, een van de oudste bewoonde plekken van Frankrijk (meer dan 50.000 jaar) maar tegenwoordig vooral bekend als de stad van de nougat. Vanuit het aangename stadshotel in het centrum wandel je zo het historische hart binnen.

Overnachting in

Montélimar

Dag 5

Van Montélimar naar  Pierrelatte (30 km, 20 m stijgen en 30 m dalen).
Geen haast vanochtend, lekker uitgebreid ontbijten op het terras van je hotel, Want vandaag een korte etappe, maar wel een fraaie met vrijwel uitsluitend Voie Verte. Je passeert twee historische stadjes: Viviers en Bourg-Saint-Andéol waar de middeleeuwse sfeer nog goed voelbaar is. Om in Pierrelatte te arriveren moet je ook even de Via Rhona verlaten. Ook hier wacht een heerlijk verblijf tussen de olijfbomen, met zwembad en terras.

Overnachting in

Pierrelatte

Dag 6

Van Pierrelatte naar Orange (51 km, geen hoogteverschillen)
De laatste etappe voert naar Orange, een klein stadje met een indrukwekkende Romeinse achtergrond en met een Nederlandse twist vanwege ons koningshuis (van Oranje). Onderweg passeer je nog het ommuurde Pont-Saint-Esprit, een fraai Provencaals dorp, een prima lunchplek. Maar uiteindelijk arriveer je in Orange met haar Romeinse bouwwerken zoals de 'Arc de Triomf' en natuurlijk het UNESCO Amfitheater. ook hier verblijf je in een verrassend leuk stadshotel in het centrum van Orange.

Overnachting in

Orange

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in verschillende hotels, allemaal met douche en toilet op de kamer. De hotels zijn, hoewel zeer verschillend qua ligging en uiterlijk, sfeervolle en comfortabele, drie-sterren accommodaties, vrijwel allemaal ingericht voor de sportieve fietser en voorzien van speciale fietsstalling. De landelijk gelegen hotels in Loriol en Pierrelatte beschikken over een tuin met zwembad.

Over de maaltijden

In het arrangement zijn standaard alle ontbijten inbegrepen. Dat is meestal een Frans ontbijt (met koffie of thee, croissant, stokbrood, boter en jam), soms een iets uitgebreider buffet.
De avondmaaltijd is niet inbegrepen; we laten de restaurantkeuze graag aan jou over. Er zijn altijd wel mogelijkheden, soms in het hotel of anders in de buurt.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • SNP digitale reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Eventuele treinritten en entrees
 • Fietshuur (is bij te boeken)
 • Verzekering
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De Via Rhona wordt gekenmerkt door het ontbreken van steile klimmetjes of anderszins zware etappes. In feite fiets je met de stroom mee met een licht verval. Er zijn dan ook geen grote hoogteverschillen te overbruggen. Vanaf halverwege de tweede etappe fiets je voornamelijk over autovrije voies vertes die het oude jaagpad langs het kanaal volgen. Een enkele keer fiets je een stukje het glooiende achterland in om je accommodatie te bereiken of een stadje te bezoeken. De afstanden variëren van 30 tot maximaal 60 kilometer en zijn door een ieder met een normale conditie goed te doen. De werkelijke afstanden die in de dagbeschrijving worden vermeld zijn soms langer omdat de accommodatie niet direct aan de route ligt. 

Geschikt voor kinderen

Deze fietstocht is uitstekend te doen voor kinderen vanwege de vrijwel vlakke etappes en de autovrije dan wel autoluwe trajecten. In en rond de steden moet je bij sommige stukken wel goed op het verkeer letten, ook al fiets je veel over speciale fietsstroken.

Extra dagen

Je kan in alle accommodaties een extra overnachting boeken. Kies zelf waar je voorkeur naar uitgaat, een extra nacht in een stedelijke omgeving (Tournon-sur-Rhone,  Montelimar of Orange) of juist in een meer landelijke omgeving (Condrieu, Loriol of Pierrelatte).

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 226,- per persoon)

Hiermee reserveer je een goede hybride fiets. Deze fiets heeft voldoende versnellingen, verlichting, bagagedrager met minimaal één achtertas, stuurtas, bidonhouder, reparatieset, helm pomp en slot. 

E-bike (vanaf € 314,- per persoon)

Hiermee kun je een volledig uitgeruste E-bike reserveren. Deze fiets heeft voldoende actieradius en versnellingen, verlichting, computertje, bagagedrager met minimaal één achtertas, reparatieset, helm pomp en slot. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar startpunt Condrieu bedraagt ca. 950 km. Je kan je auto in het dorp (betaald) parkeren. Na afloop keer je (in een kleine 2 uur) per trein terug uit Orange en haalt je auto op.

Neem je je eigen fietsen mee, dan dien je te bedenken dat je met de fietsen en je bagage in de trein terugkeert van Orange naar St-Clair-les-Roches (Condrieu). In beide plaatsen is er een afstand af te leggen tussen station en hotel, hetgeen niet met een normale taxi lukt. Dit is dus een logistieke uitdaging waar je even over moet nadenken. Neem bv. je bagage mee in een rugzak, waarmee je een klein stukje kunt fietsen.
Je kan ook eerst langs Condrieu rijden, daar je spullen en fietsen in het hotel afgeven en doorrijden naar Orange. Daar kan je de auto betaald parkeren bij het hotel (ca. €12 per dag) en per trein terugreizen naar St-Clair-les-Roches. Nu kan je op de laatste dag in Orange alles inladen en naar huis rijden. Geef aub bij boeking aan of je voor deze optie kiest, zodat we een parkeerplaats bij het hotel in Orange kunnen reserveren.

Er gaat regelmatig een rechtstreekse trein (TER) tussen Orange en Condrieu (station St-Clair-les-Roches), waarin de fiets mee kan.
Klik hier voor treintijden (kies Train TER, hierin kan je de fiets meenemen).

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar St-Clair-les-Roches en een terugreis vanaf Orange.

Het hotel in Condrieu ligt op ca. 2 km van station St-Clair-les-Roches
In Orange ligt het station op ca. 1 km van het hotel.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren. 

Je kan dit arrangement dagelijks starten van begin april tot eind oktober. In de zomermaanden moet je rekening houden met hoge temperaturen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Via Rhona ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden aan een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is het sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht om een fietshem te dragen! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt is het aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk - Via Rhona

Fietsen langs de Rhône van Condrieu naar Orange

Ontspannen fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.