Frankrijk - Vercors, 8 dagen Kalkkliffen en weidse plateaus

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Schitterende fietsvakantie door een woest en adembenemend mooi natuurgebied. Je fietst over smalle, spectaculaire weggetjes, uitgehakt in loodrechte rotswanden, door kleine tunneltjes en langs diepe kloven. Van weidse vergezichten tot ondergrondse spelonken. Bovenop het plateau wacht je een heel andere wereld: van bloemrijke keteldalen tot schaduwrijke bossen.

Uniek aan deze reis

 • Lekker eten na een inspannende dag
 • Aangenaam in de zomer
 • Kloven en kalkmassieven
 • Leuke overnachtingsplekken
 • Spectaculair mooi landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Vercors

Hoog, woest, verlaten en adembenemend mooi: 'Les Hauts Plateaux du Vercors'. Een bergachtig land bekend om haar spectaculaire wegen die hier in het begin van de 19e eeuw in de steile rotsen zijn uitgehouwen. Kilometers lang boren smalle weggetjes zich door loodrechte wanden. Kleine tunneltjes torsen het gewicht van de metershoge kalkmassieven erboven. IJzingwekkende gorges schieten de eindeloze diepte in. Het vormt tezamen een spectaculair decor voor een onvergetelijke fietsreis. Het pittoreske St-Paul-les-Romans vormt je toegangspoort tot de Vercors. Eenmaal op het plateau aangekomen na een pittige kuitenbijter, is het ontspannen fietsen door lommerrijke bossen, bloemrijke keteldalen en glooiende valleien. De slingerende weg naar de Col de Rousset biedt onvergetelijke vergezichten over de heuvels rond Die en de noordelijke Provence. Maar de schoonheid van de Vercors is niet alleen oppervlakkig, hij gaat ook dieper. Stap van het zadel en begeef je in de fascinerende onderwereld van grotten, spelonken en onderaardse rivieren. Je kan terecht in La Draye Blanche of Le Brudour. De Col de la Bataille en Cisterciënzer abdij van Leoncel vormen het uiteindelijk slotakkoord van deze indrukwekkende fietsvakantie, waarbij - niet onbelangrijk - ook de fijnproevers aan bod komen.

Dag 1

Aankomst in St-Paul-lès-Romans of St.Lattier.

Overnachting in

St-Paul-lès-Romans of St.Lattier

Dag 2

Rondrit St-Paul-lès-Romans of St.Lattier (40 km, 460 m stijgen en dalen).
St-Paul-les-Romans vormt een toegangspoort naar het natuurpark van de Vercors.
Deze eerste fietsdag is echter bedoeld om rustig in te fietsen. Je maakt een rondrit in noordelijke richting door afwisselend heuvelland. Onderweg fiets je door St. Antoine l' Abbaye, een heel mooi dorp met een bekende abdijkerk uit 1297. Tijdens de hele tocht houd je zicht op het ruige massief van de Vercors. De grijze rotswanden zien er ontoegankelijk uit, maar morgen weet je beter...

Overnachting in

St-Paul-lès-Romans of St.Lattier

Dag 3

63 km van St-Paul-lès-Romans of St.Lattier naar La Chapelle en Vercors (1300 m stijgen en 640 m dalen).
Vandaag volgt de klim naar het plateau van de Vercors. Je fietst noordwaarts, parallel aan het massief, door een vrijwel vlak landschap. St. Nazaire-en-Royans met zijn opvallende aquaduct, biedt prettige terrasjes voordat je aan de klim naar het plateau begint. Heel geleidelijk stijgt het tot aan Pont en Royans met de beroemde 'hangende huizen'. Daarna ontdek je de imposante rotswanden van de Gorges de la Bourne. Spectaculair nauwe doorgangen en donkere tunneltjes leiden je omhoog naar het plateau van de Vercors. Onderweg passeer je bij Choranche een van de mooiste grottencomplexen van Frankrijk.

Overnachting in

La Chapelle en Vercors

Dag 4

Rondrit vanuit La Chapelle en Vercors 33 of 67 km (520 of 1160 m stijgen en dalen).
Na de inspannende tocht van gisteren kan je vandaag kiezen voor een ontspannen rondtochtje of een pittigere variant. Bij beide varianten fiets je eerst door een relatief vlak terrein via St. Martin en Vercors naar St. Julien. Hier kies je tussen beide varianten. De eerste voert je door een prachtig glooiend, bosrijk terrein en talloze charmante boerengehuchtjes. Tijdens de langere tocht doe je Vilard de Lans aan, een mondain dorp met vele voorzieningen, en klim je daarna over een redelijk steile pas om weer af te dalen naar La Chapelle.

Overnachting in

La Chapelle en Vercors

Dag 5

Van La Chapelle en Vercors naar Léoncel/Le Chaffal 44,5 of 52,5 km (900 of 1100 m stijgen en dalen).
Het wordt een inspannende fietsdag waarop je een keten van cols aan elkaar rijgt. Via o.a. de Col de Carri en de Col de la Machine bereik je het Foret de Lente. Het imponerende bos van Lente, bijna 3000 hectare groot op de toppen van het plateau, werd lang geleden geëxploiteerd door de chartreuses. De kans om wild (herten, gemzen) op je (fiets)pad in het mysterieuze Foret de Lente tegen te komen is niet bepaald klein! Wolven zijn er ook, maar die laten zich niet zien. Je moet in elk geval ook de Combe Laval bezoeken omdat dit natuurverschijnsel zijn weerga niet kent. Van de cols die nog resten is de Col de la Bataille de laatste en de hoogste, met een adembenemend uitzicht tot ver in de Provence en bij helder weer de Mont Ventoux.

Overnachting in

Léoncel / Le Chaffal

Dag 6

Rondrit vanuit Léoncel / Le Chaffal (45km, 800 m stijgen en dalen).
Vandaag kan je een rondrit maken. Je zal opnieuw verbaasd staan van het natuurgeweld van de Vercors. Je hebt prachtig uitzicht over de vallei van de Drôme en het bos van Saou. Later zie je de westelijke kliffen van het Vercorsmassief en kijk je uit over de Vallei van de Isère en de bergen van de Ardèche.

Overnachting in

Léoncel / Le Chaffal

Dag 7

Van Léoncel / Le Chaffal naar St-Paul-lès-Romans / St.Lattier (48 km, 350 m stijgen en 1050 m dalen).
De laatste etappe laat je kennis maken met de westelijke zijde van het massief: een mooie afdaling tot aan Peyrus via de Col des Limouches. Je ontdekt kleine glinsterende dorpjes. De vallei van de Isère is vlak, zodat je kan bijkomen van de lange beklimmingen gedurende je verblijf in de streek.

Overnachting in

St-Paul-lès-Romans of Saint Lattier

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kleine, landelijke hotels en chambres d'hôtes. Laatstgenoemden kunnen vanwege hun kleinschaligheid wel eens zijn volgeboekt. Voor enkele chambres d'hôtes hebben we dan ook een gelijkwaardig alternatief in de nabijheid.

Over de maaltijden

In de accommodaties waar je verblijft, wordt zorggedragen voor het ontbijt en diner.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Alle diners
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Bagagevervoer (bij te boeken)
 • Lunches
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

De zwaarte van de fietsetappes in dit programma verschilt nogal. De eerste fietsdag is bedoeld om ontspannen in te fietsen. U fietst door een licht glooiend terrein aan de voet van het Vercors-massief. Vervolgens fietst u het plateau op en moet daarbij een behoorlijk hoogteverschil overbruggen. De klim is echter nergens steil en voor wie een lange adem heeft, vormt ze geen probleem. 
Eenmaal op het plateau fietst u zonder al te grote hoogteverschillen door prachtige groene dalen, kleine Franse gehuchtjes en heeft af en toe schitterende vergezichten. De laatste fietsdag biedt u nog twee prachtige cols, alvorens u het plateau af suist. De Vercors is een gebied dat nog relatief onontdekt is door het toerisme. U fietst dan ook meestal over rustige asfaltweggetjes. In de buurt van Léoncel fiets je een enkele keer over een onverharde weg van een paar kilometer.
Je kan de tocht prima met een racefiets doen. De onverharde stukjes in de beschrijving zijn kort en je kan deze (met een kaart erbij) makkelijk omzeilen, via een asfaltweg.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement geen extra (rust-)dag boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - St-Paul-les-Romans bedraagt ca. 1025 km. Je kan je auto veilig parkeren bij de eerste accommodatie. Aan het einde van de reis keer je hier weer terug.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vanaf Valence kan je per lokale trein verder reizen naar Romans-Bourg-de-Péage. Hier neem je buslijn 36 of een taxi naar St-Paul-lès-Romans, bushalte Grande Place.
Voor meer informatie over de busdienstregeling tussen Romans-Bourg-de-Péage en St-Paul-lès-Romans, klik je hier. Je kan vanaf Valence ook rechtstreeks per taxi naar je accommodatie (ca. 15 min.).

NB Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je dient dan ter plekke een fiets te huren.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Valence TGV   08:15 - 14:40 1
Valence TGV – Amsterdam CS 13:17 - 20:44   1

Je kan dit arrangement elke dag starten tussen 1 mei en 31 oktober. In het voorjaar is het doorgaans fris en zonnig weer. In de maanden juli en augustus is het in de Vercors prima fietsen, vanwege de aangename temperaturen op het plateau. In het begin van de herfst zijn de temperaturen aangenaam en met name de kleuren in de natuur zeer bijzonder.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Vercors ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vercors

Frankrijk - Vercors

Kalkkliffen en weidse plateaus

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten