Frankrijk - Queyras, 8 dagen Ongerepte bergwereld vol marmotten en gemzen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

(ezel)tocht langs hotel, herberg en berghut

Bergwandelen in het meest ongerepte berggebied van de Franse Alpen, met op de achtergrond het geluid van fluitende alpenmarmotten. De fraaie en stille bergtoppen van dit rijke natuurpark liggen aan je voeten, met wellicht een ontmoeting met één van de vele gemzen die hier leven. Naar keuze loop je de reis in het gezelschap van een ezel, of je beklimt alle bergen helemaal op eigen benen. Je bagage wordt vervoerd langs vriendelijke berghotelletjes in fraaie bergdorpjes met bijzondere zonnewijzers. Een spannende tocht met overnachting in een hooggelegen berghut maakt het avontuur compleet.

Uniek aan deze reis

 • Bergpensions en berghut
 • Alle maaltijden inclusief op wandeldagen
 • Hoogstgelegen dorp Europa
 • Naar keuze met of zonder ezel
 • Ongerepte bergnatuur in zonnig klimaat
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Family special 6 jaar en ouder

Dag tot dag

Frankrijk - Queyras

In het uiterste oosten van de Franse Alpen ligt de Queyras, een nog authentieke bergstreek die veel te bieden heeft, behalve bewoners: slechts 2500 mensen bevolken de streek naast 2500 gemsen en 2500 plantensoorten! Je maakt hier een trektocht met een onovertroffen bergpanorama, naar keuze als ezeltrektocht of gewoon op eigen kracht. De scherpe bergkammen steken altijd af tegen de blauwe lucht want na de mediterranée is de Queyras de landstreek met de meeste uren zon. Vandaar ook dat in de oude dorpjes steevast een fraaie zonnewijzer aanwezig is.

De dalen liggen hier al tussen 1600 en 2000 meter en St. Veran is het hoogstgelegen dorp van Frankrijk. Zo zijn de hogere bergregionen ook voor kinderbenen toegankelijk! In de kleine bergdorpen passen de van hout en natuursteen gemaakte huizen perfect in het landschap. Dit gebied is niet voor niets een beschermd natuurpark; het wordt bevolkt door de steenarend, gems, alpenmarmot en zelfs enkele wolven. En je kunt ook op zoek naar de zeldzame edelweiss. Indien je de reis als ezeltrektocht maakt kunnen de kinderen af en toe uitrusten op de rug van deze metgezel. De bagage wordt vervoerd (behalve naar de berghut), dus de ezel is er helemaal voor de kinderen en eventuele dagbagage.

Je verblijft in karakterisktieke kleine berghotels en herbergen en één nacht in een hoog gelegen berghut; vrijwel zeker voor de kinderen een echte ‘topervaring’.

Dag 1

Aankomst in het bergdorp Molines en Queyras, waar jullie kamer bij het het eerste hotel vanaf het eind van de middag gereed is. Neem zeker de tijd om wat rond te struinen in dit fraaie bergdorpje.

Overnachting in

Molines en Queyras - Hotel la Maison de Gaudissard

Dag 2

In de ochtend breng je de auto naar Saint Veran. Als je een ezel hebt gehuurd, krijg je na aankomst instructie hoe je met het dier moet omgaan en hoe het te verzorgen. We raden aan na deze instructie de korte wandelvariant te volgen. Lopers zonder ezel kunnen zich aan de zwaardere bergvariant wagen.

Korte variant: 8 km. (ca. 3 uur) lopen, 170 m stijgen en 270 m dalen. Je loopt door de vallei van de l’Aigue Blanche via een aantal gehuchten naar Molines-en-Queyras. Onderweg kom je de bijenkorven van La Chalp tegen.

Lange variant: 12 km (5 uur), 600 m stijgen en 700 m dalen. Meteen een bergtocht van formaat voor de echte bergwandelaars. Je klimt omhoog naar de kapel van Saint Simon, het bergmeertje ‘Lac des Clots’ en de alpenweiden bij de ‘Col de Pres de Fromage’. Bij de afdaling heb je uitzicht op het dorp Molines en de prachtige kerk St Romain.

Overnachting in

Molines en Queyras - Hotel la Maison de Gaudissard

Dag 3

Het pad dat je loopt volgt een voormalige waterloop. In het dorpje Pierre-Grosse staan fraaie huizen in de typische ‘fustes’-stijl van de streek; ze zijn gemaakt van massief larixhout. Je stijgt verder naar de alpenweiden en de almhut van La Gardiole alvorens bij jullie fraaie berghotel bovenin het gehucht le Coin aan te komen. Wandeling: 9,5 km, 550m stijgen, 300m dalen, ca. 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Le Coin - Hotel la Lobio

Dag 4

Vandaag loop je door alpenweiden op en neer naar de Pas du Chaï (2660 m). Onderweg passeert u vele marmottenburchten en er is een grote kans dat je ze ook te zien krijgt. Bovenop de pas kunt u genieten van een indrukwekkend panorama. Het fluiten van de marmotten, het gekras van de Alpenkraaien en het geruis van de wind is het enige dat je hier hoort. Wandeling: 7 km (2,5 uur), 640 m stijgen en dalen.
Je kan ook een langere wandeling (alleen zonder ezel) maken langs het oude tracé van een bevloeiingskanaal door alpenweiden met mooi uitzicht op het dal van de rivier l'Aigue Agnelle en de omringende bergen. De route is recent opgeknapt en goed te volgen. Terug volg je het dal van de rivier naar het fraaie dorpje Fontgillarde. Wandeling: 15 km, 260 m stijgen en dalen, 5 uur lopen

Overnachting in

Le Coin - Hotel la Lobio

Dag 5

Wandeling: 10 km (3,5 uur), 260 m stijgen en 380 m dalen.
Een afwisselende dag. Door het dal naar het pittoreske dorpje Fontgillarde, het laatste dorp voor de Col Agnelle en Italië…. Door lariksbossen en langs de stortbeek l’Aigue Agnelle vervolg je de tocht. Langs het ‘Bois des Amoureux’ volg je een mooi pad met fraai uitzicht dat leidt naar het hoogstgelegen bewoonde dorp van Europa: St-Véran.
In St. Veran is een bezoekje aan het musée du Soum inbegrepen, om te zien hoe de bewoners hier in het verleden geleefd hebben.

Overnachting in

Saint Veran - Chalet auberge l’Estoilies

Dag 6

Wandeling: 11 km (4 uur), 730 m stijgen en 70 m dalen.
Vandaag ga je echt hoog de bergen in en overnacht je in een fraai aan een meertje gelegen berghut op 2500m hoogte. Je verlaat St-Véran en volgt de Aigue Blanche stroomopwaarts. Bij de kapel van Clausis kom je boven de boomgrens. Verder over alpiene weides. Bij de hut heb je een spectaculair zicht op het meertje en de omringende toppen van meer dan 3000 m: le Rocca Bianca, Tete des Toilies, Tete de Longet. Het is ongelooflijk hoeveel sterren je hier kunt zien!

Overnachting in

Refuge de la Blanche - Refuge de la Blanche

Dag 7

Vanuit Ref de la Blanche kun je eerst een rondwandeling in het hooggebergte maken (de ezel moet bij de hut wachten). Vanaf de refuge omhoog naar de Col du Blanchet (2894m), op de grens met Italië. Prachtig uitzicht over dit indrukwekkende berggebied met hoge pieken en prachtige bergmeertjes, waarvan je er twee kunt bezoeken. Wandeling: 5 km, 430m stijgen en dalen, 2,5 uur lopen.
Dan daal je af langs de restanten van een marmergroeve. Verderop, langs het ‘grand canal’, kom je onderlangs een oude kopermijn; niet alleen het landschap is rijk, ook de gesteenten zelf bevatten hier een zekere rijkdom. Langs de berghelling loop je geleidelijk dalend terug naar Saint Veran. Wandeling: 12 km, 270m stijgen, 960m dalen, 4 uur lopen.
De ezelwandelaars zullen daar de zware taak hebben om afscheid te nemen van hun trouwe langorige vriend van de afgelopen dagen.

Overnachting in

Saint Veran - Chalet auberge l’Estoilies

Dag 8

De bergwandelvakantie eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in twee hotels (2*) en een pension op familiekamers, altijd met eigen badkamer. In deze accommodaties verblijf je steeds twee nachten. Één nacht slaap je in een hooggelegen berghut in primitievere omstandigheden en is er alleen gedeeld sanitair. De accommodaties zijn allemaal sfeervol en prachtig gelegen.

 • In Molines en Queyras verblijf je op 1750 m. hoogte in een tot hotel verbouwde oude Queyras-boerderij.
 • Het berghotel La Lobio is ook een oude boerenfarm, daterend uit 1699. Een werkelijk prachtig gebouw op een prima locatie op 2000 m. hoogte.
 • Vervolgens slaap je in een sympathieke herberg nabij het hoogstgelegen dorp van Frankrijk en misschien wel Europa: St. Verran, op 2040 m. hoogte.
 • Vanuit St. Veran maak je de tocht naar de berghut Refuge de la Blanche. De hut is simpel ingericht, maar serveert wel complete maaltijden. Er zijn eenvoudige, maar schone gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en je overnacht op een kleine slaapzaal. Op de bedden zijn dekbedden en kussens beschikbaar. Je moet voor deze berghutovernachting handdoek en een lakenzak (of dekbedovertrek+onderlaken) en kussensloop meenemen. De laatste nacht van de tocht slaap je weer in St. Veran.

Voor meer details en foto’s van de accommodaties klik je op de link bij het dag tot dagprogramma

Nota Bene: de hierboven en bij het dagprogramma genoemde accommodaties zijn de standaard verblijfplaatsen indien je de reis mét een ezel boekt. Boek je de reis zónder ezel, dan kan het zijn dat je in andere, maar vergelijkbare, accommodaties verblijft. Alleen het Hotel la Lobio en de berghut zijn altijd voor beide varianten.

Over de maaltijden

Ontbijt en avondeten worden prima verzorgd op de plek waar je overnacht. NB. Afhankelijk van waar je overnacht bij St Veran, loop je hier een stukje naar een restaurant voor het avondeten.
In de dorpjes onderweg is nauwelijks gelegenheid om lunch in te kopen, vandaar dat we bij deze reis (op de wandeldagen) een goed verzorgd lunchpakket inclusief doen. 
De maaltijden worden met zorg bereid en in de overheerlijke streekgerechten wordt veel gewerkt met locaal geteelde biologische produkten. Ook de lunchpakketten zijn zeer uitgebreid met vaak ook bv. een pastasalade of iets dergelijks erbij.
Alleen in Molines en Queyras en St. Véran zijn winkeltjes, voor een enkele aanvulling onderweg.

Info kindvriendelijkheid

Je kunt voor deze tocht een ezel huren. Kinderen kunnen dan af en toe op de ezel zitten. Alleen op wat steilere stukken en smallere paadjes kan dit niet. Bij de ezelinstructie krijg je hier nadere informatie over. Per ezel moeten er om veiligheidsredenen minimaal twee volwassenen zijn (of 1 ouder en een kind van 14 jaar of ouder). Je verblijft in de hotels en de herbergen op familiekamers, in de berghut op slaapzaaltjes. Met name hotel La Lobio is een fijne plek voor kinderen met veel speelruimte.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 6x uitgebreid lunchpakket
 • bagagevervoer (1 tas / koffer van max 15 kg per persoon), behalve naar en van de berghut
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • ezelhuur (eventueel bij te boeken)
 • verzekering
 • persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Deze tocht is geschikt voor kinderen vanaf 6-7 jaar. Gezien het ruige terrein kunnen kinderen niet overal op de rug van de ezel meereizen, ze moeten dus ook zelf goed kunnen lopen. Goede bergwandelschoenen zijn voor iedereen noodzakelijk. De wandelingen gaan over goed begaanbare paden en zijn niet lang maar de tocht speelt zich af in het hooggebergte en dan is enige ervaring met (berg-)wandelen toch aan te raden. De wandelingen zijn uitstekend gemarkeerd. Het programma bestaat uit relatief korte wandeldagen met matige tot grote hoogteverschillen. 

De bagage wordt vervoerd tussen de onderkomens in de dalen. Op dag 6 en 7 dien je wat extra bagage in de rugzak mee te nemen naar en van de berghut. Denk aan toilettas, handdoek, lakenzak, kussensloop en kleren voor 's avonds. 
Ook als je een ezel huurt, wordt de hoofd bagage per auto vervoerd. Wel kan de ezel (een deel van) de dagbagage dragen in de beide zadeltassen.

Geschikt voor kinderen

We geven bij onze ezel-reizen aan dat ze geschikt zijn voor kids vanaf 6 jaar.
Dit kan uiteraard ook al vanaf bv. 5 jaar, afhankelijk van hoe avontuurlijk/sportief de kinderen zijn.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement geen extra dagen boeken.

Extra's

Aanvullende opties

Ezel

Je kunt deze reis als ezeltrektocht maken. Je huurt dan voor 6 dagen een ezel. Zo zullen ook kinderen graag meegaan op de bergwandelingen en ze mogen het dier ook mee helpen verzorgen. Als ze moe zijn kunnen ze af en toe op de rug van het dier zitten (maar niet op steile bergpaden). De ezel draag ook de dagbagage; de 'grote' bagage wordt steeds per auto vervoerd. De ezel is er dus helemaal voor de kinderen.

Voorwaarden:

Je dient de ezel bij boeking te reserveren; dat kan doe je altijd voor de hele reis. Een ezel kan alleen geboekt worden indien er minimaal 2 volwassenen zijn, of 1 volwassene en een kind van 14 jaar of ouder.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Molines en Queyras is ca. 1200 km. Op dag 2 rijd je naar St.Veran waar je de auto achterlaat bij de accommodatie waar je de laatste nacht slaapt. Afhankelijk van waar je overnacht is het parkeren gratis of kost ca. 10 euro per week. Vervolgens wandel je terug naar Molines.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Montdauphin-Guillestre.
Vanwege de lokale aansluitingen is het verstandig om per nachttrein te reizen en dus de dag voor aanvang van het arrangement uit Nederland te vertrekken.

Na aankomst in Montdauphin-Guillestre reis je per bus (lijn 573 en 575 van Zou) verder naar Molines en Queyras (35 km, 1 uur reistijd, meestal met overstap in Ville-Veille, bussen wachten op elkaar).
Op de terugweg neem je de bus vanuit St.Veran naar Gare Montdauphin-Guillestre.

Hieronder twee websites die de dienstregeling zouden moeten geven. Meestal sluit de bus aan op de trein.
Klik hier voor de bustijden (typ onder Horaires de nummers van buslijn 573 en 575). 
Klik hier voor de bustijden (Klik op ETE (zomer), dan 'Entre Guillestre et le Queyras (payant)', tot slot 'Gare SNCF <> Saint-Véran' .

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Op onderstaande sites schijnt de nachttrein niet altijd te boeken te zijn. Probeer dan www.sncf-connect.com/en-en/train-ticket.
Je zoekt op de nachttrein van station Paris-Austerlitz naar Montdauphin-Guiillestre. 

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Je kunt deze reis boeken van half juni tot half september. Vanwege de hoge ligging van de routes is het, ondanks de zuidelijke ligging, zeker niet te warm om in de zomer te lopen. Wel profiteer je van een zonnig klimaat.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Queyras ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Denk, naast alles wat je normaal meeneemt, aan het volgende:

 • dagrugzak, met genoeg inhoud voor spullen 1 hutovernachting (ca. 35 liter)
 • evt. sloffen of hutslippers
 • lakenzak (of dekbedovertrek+onderlaken) en kussensloop
 • zaklamp
 • handdoek voor hutovernachting
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk - Queyras

Ongerepte bergwereld vol marmotten en gemzen

(ezel)tocht langs hotel, herberg en berghut

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.