Morvan

Frankrijk - Morvan, 6 dagen Van Avallon naar Vezelay

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs twee hotels

Korte wandeltocht in de Bourgogne van het mooie stadje Avallon, naar de Basiliek Sainte-Marie-Madeleine in bedevaartsoord Vezelay en terug. Dit is ook een tocht van de roodachtige graniet, waaruit de heuvels van het Parc Naturel Regional du Morvan zijn opgetrokken, naar de gelaagde kalksteen waarop de wijnstokken rond Vezelay het al eeuwen goed doen. In beide plaatsen is van alles te zien en doen, je kan er een ontspannen rondwandeling maken en na afloop heerlijk eten. In Vezelay kan je kiezen voor een sfeervol boutique hotel op steenworp van de Basiliek.

 

Uniek aan deze reis

 • De beroemde Basiliek van Vezelay
 • Groen wandelgebied niet ver van huis
 • Het historisch centrum van Avallon
 • In Vezelay keuze uit twee hotels
 • Ontspannen verblijf in de natuur
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Morvan

Korte weergave van het programma

 • Dag 1 aankomst, en overnachting in Avallon
 • Dag 2 rondwandeling en overnachting in Avallon
 • Dag 3 wandeling naar, en overnachting in Vezelay
 • Dag 4 rondwandeling en overnachting in Vezelay
 • Dag 5 wandeling naar, en overnachting in Avallon
 • Dag 6 optionele wandeling bij Chateau Chastellux, einde arrangement

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

Dag 1

Aankomst in Avallon, een oud stadje met vestingwallen, gebouwd op roodachtige granietrotsen boven de rivier de Cousin. Het is leuk dwalen door het historisch centrum.

Overnachting in

Avallon

Dag 2

Vanuit Avallon kan je een rondwandeling maken door de omgeving. Eerst daal je vanuit het centrum af in het dal van de Cousin, daarna loop je door een afwisseling van bos en weiland, langs enkele gehuchtjes. Je steekt nog een aantal watertjes over in het groene land en klimt dan uit het dal weer naar het plateau waarop Avallon ligt. Wandeling 14,5km, 330m stijgen en dalen, 5 uur lopen.
Je kan vandaag (als je met de auto bent) ook de kortere wandeling, beschreven op dag 6 maken.

Overnachting in

Avallon

Dag 3

Langs de stadsmuren loop je Avallon uit en wandelt langs de oever van de Cousin. Dit kan wat lastig zijn door gladde stenen en modder. Het alternatief is een rustig asfaltweggetje aan de overkant van het rustig stromend water. Vanaf Pontaubert verlaat je de rivier en gaat op zoek naar de platte top van de Montmartre (354m). Hier stond ooit een Romeinse tempel. In de wijngaarden rond de heuvel vond men zo'n 200 jaar geleden een dozijn min of meer intacte beelden van kalksteen en marmer, die nu in het museum in Avallon te zien zijn. Vandaag de dag is er weinig meer te doen op de Montmartre, je kijkt in stilte uit over de omgeving. Langs dorpjes, door glooiende bossen en weiden bereik je Asquins aan de rivier de Cure en hebt voor het eerst zicht op Vezelay met de imposante Basiliek. Je volgt het pelgrimspad naar boven. Velen zijn je voorgegaan op weg naar Santiago de Compostela. Wandeling: 20 km, 460 m stijgen en dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Vezelay

Dag 4

Na de lange tocht van gisteren, kan je het vandaag wat rustig aan doen. Er is een wandeling beschreven in de vorm van een 8. De eerste lus (van een dikke 2 km) brengt je naar plekjes binnen de stadsmuren van Vezelay, die je anders misschien minder snel zou vinden. Er is tijd om de Basiliek te bezoeken en eventueel een museum. Na de lunch kan je de tweede lus (van ca. 7 km) maken, door de ommelanden van Vezelay, waarbij opvalt dat de Basiliek van welke kant je ook komt, een baken voor wandelaars is.
Wandeling:9 km, 190 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Vezelay

Dag 5

Via een geheel andere route, zuidelijker langs de Morvan, loop je terug naar Avallon. Eerst daal je af naar St.Père aan de Cure, waar je langs de kerk met fraai voorportaal loopt. Verder door  het mooie heggenlandschap, waarbij je vanaf wat hoger gelegen paden nog lang de Basiliek van Vezelay in het oog houdt. Van het op kalksteen gebouwde Vezelay, loop je terug naar de graniet van de Morvan en Avallon, door stille bossen en weilanden, waar de witte Charolais koeien vredig grazen. Wandeling 20,5 km, 340m stijgen en dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Avallon

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. 
Op 20 km rijden van Avallon is er een korte wandeling beschreven, voor degenen die de benen nog willen strekken voor ze naar huis gaan, of verder Frankrijk inrijden. Je wandelt rond het imposante Chateau de Chastellux, gelegen boven de Cure. Hier is het oude heggen landschap nog intact en vormt een mooie afwisseling met gehuchtjes en bossen. Na een bezoek aan de tuinen van het Chateau kan je nog een kijkje nemen bij het stuwmeer Barage du Crescent, waaruit de rivier de Cure ontspringt.
Wandeling 8,5 km, 170 m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in twee vriendelijke en comfortabele hotels in of nabij het centrum van Avallon en Vezelay. Alle kamers hebben een eigen badkamer.

Bij deze reis heb je de keuze uit twee varianten; comfortabel en de SNP-selectie.

Bij beide variant verblijf je in Avallon in een comfortabel 3*** hotel, dit hotel is gelezen tussen het treinstation en het centrum en aan een rustige laan.

In Vezelay ligt het aan de variant die je kiest welk hotel we boeken:

Comfortabel

Hier overnacht je in een prima, maar eenvoudig 2** hotel aan de rand van het plaatsje.

SNP-selectie

Hier reserveren we een mooie kamer in een boutique hotel in een 17e eeuws pand, op een steenworp van de basiliek

 

 

Over de maaltijden

De dag begint goed met een uitgebreid Frans ontbijt. Inkopen voor een lunchpakket doe je in de plaats waar je overnacht. Voor het avondeten heb je keuze uit meerdere restaurantjes.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Toeristenbelasting
 • Bagagevervoer op dag 3 en 5 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • SNP-reisdocumentatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Eventuele transfers
 • Overige maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt door het glooiende landschap over karrensporen, bospaden en soms een onvermijdbaar asfaltweggetje. De hellingen zijn nooit heel steil, maar er is zeker wat hoogteverschil.
De twee wandelingen tussen Avallon en Vezelay zijn vrij lang, de beide rondwandelingen veel korter, zodat je tijd hebt beide leuke plaatsen te verkennen.

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen als je wat meer tijd in een van beide plaatsen wilt doorbrengen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Avallon is ca. 650 km. Je kan in Avallon gratis en onbewaakt parkeren.

Treinreis

Je reist per trein naar Avallon. Het hotel ligt op loop afstand van het station.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Avallon

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Morvan ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist en het verschil tussen de A (comfortabel) en B (SNP-selectie) reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Niet al te grote, netjes opgevoede honden mogen mee. De kosten voor je hond zijn tussen de € 5 en € 10 per dag - ter plaatse te betalen.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Morvan

Frankrijk - Morvan

Van Avallon naar Vezelay

Wandelvakantie langs twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.