Charentes

Frankrijk - Charente Maritime, 8 dagen Tussen zee en wijngaarden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hotes

Ten noorden van Bordeaux maak je een zeer afwisselende fietstocht waar alles in zit wat je zoekt op een fietsvakantie in Frankrijk. De Atlantische kust, historische stadjes, wijngaarden, (getijde)rivieren en heerlijk zonnig weer. Je begint in Saintes, een plaats met Romeinse roots. Royan ligt aan zee en hier maak je kennis met het lange afstand fietspad Vélodyssée, De laatste fietsdag brengt je naar Cognac, een naam die geen verdere uitleg behoeft. Je overnacht in met zorg uitgezochte hotels en chambres d'hôtes.

Uniek aan deze reis

 • Historische plaatsen Cognac en Saintes
 • Autoluwe fietsroutes
 • Getijde rivieren
 • Glooiend landschap met wijngaarden
 • Atlantische Oceaan
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Charente Maritime

Korte weergave van het programma

 • Dag 1 aankomst in Saintes
 • Dag 2 fietsen rond Saintes
 • Dag 3 fietsen van Saintes naar Royan
 • Dag 4 fietsen rond Royan
 • Dag 5 fietsen van Royan naar Pons
 • Dag 6 fietsen rond Pons
 • Dag 7 fietsen van Pons naar Saintes
 • Dag 8 einde arrangement

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

Dag 1

Aankomst in Saintes. De stad is een levende getuigenis van twintig eeuwen geschiedenis. De roze daken van het oude stadscentrum liggen trapsgewijze tegen de oever van de vredige Charente. Zij verbergen ommuurde tuintjes en door platanen overschaduwde binnenplaatsjes. Fraai zijn ook het Romeinse amfitheater, de Abbaye aux Dames en de gotische Saint-Eutrope,

Overnachting in

Saintes

Dag 2

Vanuit Saintes maak je een rondtocht en volgt min of meer de Charente richting zee. Het wordt hier een echte getijderivier met zijn eigen dynamiek. Langs de oever en in de omgeving liggen leuke plaatsjes voor een pauze, zoals Saint-Savinien-sur-Charente en Port d'Envaux met het enorme Chateau Panloy. Fietstocht ca. 50 km.

Overnachting in

Saintes

Dag 3

Je gaat op weg naar de kust. Daarbij kom je door het wijngebied van de Cognac. Je kan een bezoek brengen aan Domaine & Distillerie Brillouet, vlakbij de mysterieuze Tour de Pirelonge. Daarna kom je door Saujon, bekend van de thermische baden. Het laatste stuk gaat over de Vélodyssée, een fraai fietspad langs de Franse Atlantische kust.
Fietstocht ca. 45 km

Overnachting in

Royan

Dag 4

Je peddelt weg van de kust naar Mornac sur Seudre, gelegen in het binnenland aan een getijderivier. Hier worden oesters gekweekt. Dan op weg naar de naaldbossen aan de kust en de Phare de la Coubre. Deze vuurtoren is van verre zichtbaar en waakt over de monding van de Dordogne en Garonne in de Atlantische Oceaan. Terug naar Royan over de vertrouwde Vélodyssée. Fietstocht ca. 55 km

Overnachting in

Royan

Dag 5

Je volgt het kustfietspad zuidwaarts naar Talmont-sur-Gironde waar een fort de monding van de Gironde bewaakt. Iets verder liggen de witte kliffen van Caillaud, waar de vissersnetten te drogen hangen. De weggetjes kunnen wat steiler worden op weg naar Mortagne-sur-Gironde waar je definitief de kust verlaat en op weg gaat naar het middeleeuwse Pons aan de Seudre. Fietstocht: ca. 65 km

Overnachting in

Pons

Dag 6

Terug in het wijngebied, volg je tijdens deze rondrit min of meer de Seugne op zoek naar leuke plaatsjes zoals het historische Jonzac, met oa. een kasteel en een windmolen. Fietstocht ca. 45 km

Dag 7

Op de fietstocht terug naar Saintes gaat vooral door de stille binnenlanden, met een paar plekken waar je kleine riviertjes met trekpontjes oversteekt. Must-see vandaag is de plaats Cognac aan de Charente, bekend vanwege de wereldberoemde, gelijknamige drank, die de streek rijk heeft gemaakt. Fietstocht ca. 60 km.

Overnachting in

Saintes

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je keert huiswaarts of rijdt door naar een andere bestemming in Frankrijk.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Saintes ben je te gast op een Domaine met zwembad, net buiten de stad. Als hier geen plek is overnacht je in het historisch centrum.
In Royan ligt het hotel aan de boulevard en het strand.
In Pons overnacht je in een sfeervolle chambres d'hôtes.
Je overnacht altijd op kamers met privé badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen.
Voor de lunch kom je onderweg genoeg winkeltjes en eethuisjes tegen.
In de stadjes waar je overnacht is er ruime keuze aan eethuisjes.
Alleen de eerste avond is een welkomst diner inbegrepen.  

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 1x avondeten in Saintes
 • bagagevervoer op dag 3, 5 en 7 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • Fietsroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele fietshuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekering

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

We hebben onze best gedaan om deze afwisselende fietstocht zo autoluw mogelijk te maken. Je fietst voornamelijk over rustige, smalle asfaltweggetjes. Langs de kust is er een breed fietspad. In het binnenland zijn er wat korte stukjes over goede gravelweggetjes. De hoogteverschillen zijn niet groot. Het terrein is glooiend, met slechts af en toe een wat steiler klimmetje.
Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken. Royan leent zich goed voor een rustdag aan zee. 

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 173,- per persoon)

Hiermee reserveer je een goede hybride fiets. Deze fiets heeft voldoende versnellingen, verlichting, bagagedrager met minimaal één achtertas, stuurtas, bidonhouder, reparatieset, helm pomp en slot. 

E-Bike (vanaf € 271,- per persoon)

Hiermee kun je een volledig uitgeruste E-bike reserveren. Deze fiets heeft voldoende actieradius en versnellingen, verlichting, computertje, bagagedrager met minimaal één achtertas, reparatieset, helm pomp en slot. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Saintes is ca. 950 km. Indien je overnacht in het buiten Saintes gelegen Domaine, kan je de auto gratis bij de accommodatie parkeren. Overnacht je in het centrum dan ben je aangewezen op een (meestal betaalde) openbare parkeerplaats.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Saintes.

Indien je overnacht in het buiten het plaatsje gelegen Domaine, dan neem je een taxi (5 km). Anders kun je lopend naar het hotel in het centrum (10 min).

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren.

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober.

We raden aan een fietshelm te dragen (verplicht voor kinderen onder de 12).
Indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort kun je deze zelf mee nemen.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Charentes

Frankrijk - Charente Maritime

Tussen zee en wijngaarden

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hotes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.