Duitsland - Ostseeradweg - Rügen en Usedom, 8 dagen Fietsen langs de Oostzee naar beroemde Kaiserbäder

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Langs de Ostsee-radweg fiets je over twee van de mooiste eilanden in de Oostzee: Rügen en Usedom. Maar ook de prachtige Hanzesteden Stralsund en Greifswald op het vasteland worden niet vergeten. Fiets door afwisselende landschappen, door loofbossen, langs kalkrotsen, grote landerijen en de brakke wateren van de Bodden. Over vlak of glooiend terrein met slechts af en toe een klimmetje. Deze reis voert je langs pittoreske haventjes, gotische kerkjes, en in oude luister herstelde badplaatsen met een bijzondere Duitse badplaatsarchitectuur. Kies je verblijf: 'gewoon' comfortabel of de 'SNP selectie'.Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere combinatie van zee, bos en boerenland
 • Hanzesteden met fraaie baksteengotiek
 • Het grootste eiland van Duitsland
 • Kustlijn met krijtrotsen, zandstrand en 'Kaiserbäder'
 • Weinig hoogteverschillen en wind mee
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Fietsen met route-app

Als vakantiefietser heb je het onderweg al druk genoeg met genieten van de omgeving en zit je er dus niet op te wachten om steeds te moeten afstappen om op een kaart of routebeschrijving te turen. De oplossing: smartphone op je stuur en de routes in een overzichtelijke app. Bij deze reis hebben we de routes voor jou beschikbaar gemaakt in onze gemakkelijk te bedienen route-app. Download de routes voor vertrek op je telefoon en fietsen maar!

Ostseeküstenradweg

Zee, geschiedenis, een droog klimaat en een nagenoeg vlak parcours. Dat zijn de ingrediënten voor de verrassende SNP-fietsreis langs de Duitse Oostzee. Over afwisselende Waddeneilanden en langs oude Hanzesteden. Lees verder...

Dag tot dag

Duitsland - Ostseeradweg - Rügen en Usedom

De Ostseeradweg is een populaire langeafstandsfietsroute langs de Duitse Oostzeekust. Wij hebben gekozen voor het in onze ogen mooiste traject: van Hanzestad Stralsund via de eilanden Rügen en Usedom naar de befaamde 'Kaiserbäder' op Usedom. Deze keizerlijke badplaatsen hebben nog steeds de allure van de 'belle epoque' en vormen een waardig einde van de tocht, met fraaie zandstranden. Het begin in Stralsund is niet minder interessant: deze oude Hanzestad heeft een prachtig oud centrum met fraaie 'baksteengotiek'. Daarnaast is het enorme zeemuseum 'Ozeanium' een bezienswaardigheid van formaat, met o.a. grote zeeaquaria.

Vervolgens voert de fietstocht je over Rügen, het grootste eiland van Duitsland, langs de typische Boddenkust, prachtige krijtrotsen die je aan Dover of Calais doen denken. Het licht glooiende binnenland kent prachtige verstilde weggetjes en fraaie stadjes. Langs de kust vind je stijlvolle badplaatsen met in de parkachtige omgeving mooie oude villa's.
Via het mooie stadje Greifswald bereik je uiteindelijk op Usedom. Prachtige pieren, stijlvolle 'Kurhäuser' en oude hotels vormen een bezienswaardigheid op zich.

Je fietst over voornamelijk vrijliggende fietspaden en meestal met de wind in de rug, daar we van west naar oost fietsen. Elke dag trek je verder naar een nieuw hotel, terwijl wij zorgen voor het vervoer van je bagage.

Dag 1

Aankomst in Stralsund. 
Je hotel bevindt zich zo dicht mogelijk bij het oude centrum van Stralsund. Als je nog tijd hebt moet je zeker even via de Küterpoort - een van de oude stadspoorten – naar het oude centrum lopen, waar een aantal prachtige gotische gebouwen zijn te bewonderen, onder andere op de Alter Markt. Vooral het stadhuis is zeer de moeite waard.

Overnachting in

Stralsund

Dag 2

Fietstocht van Stralsund naar Breege, 61km.
Vandaag verlaat je het vasteland om drie nachten op Rügen te verblijven, een verrassend en zeer afwisselend eiland dat slechts van Stralsund wordt gescheiden door het smalle Strelasund. Eerste doel is het Wittower Fähre, de boot die je in een paar minuten naar Rügens schiereiland Wittow brengt. Via een rustige route langs het water fiets je vervolgens naar het leuke plaatsje Wiek, waar je in de bakkerij tegenover de kerk van je eerste Kaffee mit Kuchen kunt genieten. Al met al een heerlijke tocht om 'in te komen', over nagenoeg vlak terrein.

Overnachting in

Breege of omgeving

Dag 3

Fietstocht van Breege naar Sassnitz, 43 km.

Na de vrijwel vlakke etappe van gisteren, gaat het landschap vandaag ineens wat heuvelen. Na Bobbin stijg je voor het eerst naar zo'n honderd meter hoogte, midden in het boerenland. Bij helder weer zie je achter je de zee. In Jasmund, het noordoostelijk deel van het eiland, kom je door een fraai beukenbos uit bij de beroemde Königsstuhl, een uitzichtspunt van het nationale park over imposante krijtrotskliffen aan de kust. Een plek waar je zeker even bij stil moet gaan staan.

Overnachting in

Sassnitz

Dag 4

Fietstocht van Sassnitz naar Lauterbach, 50 km, 260 m stijgen en dalen.

Via de fraaie voetgangersbrug ga je nog één keer naar de haven van Sassnitz om parallel aan de kust naar het half afgebouwde Prorahotel te fietsen, een bizar project uit de nazi-tijd. Het volgende doel is jachtslot Granitz, gelegen op een meer dan 100m hoge heuvel. Door prachtige loofbossen fiets je vervolgens naar badplaats Sellin. Na een koffiestop in de bakkerij volg je een schitterende route door een idyllisch en kleinschalig landschap met fraaie dorpjes, waar je over fietspaden en kleine weggetjes fietst.

Overnachting in

Lauterbach of Putbus

Dag 5

Fietstocht van Lauterbach naar Greifswald, 53 km, 170 m stijgen en dalen.

Vandaag verlaat je het eiland Rügen. Maar niet voordat je door verstilde loofbossen naar het stadje Garz bent gereden, het oudste plaatsje van het eiland. Na Garz opent het landschap zich en fiets je via de voormalige bedevaartskerk van Zudar naar het Glewitzer Fähre, de boot waarmee je het Strelasund over gaat. Na een lunch in het haventje zet je koers naar het prachtige oude Hanzestadje Greifswald, dat net als Stralsund over een aantal prachtige gotische monumenten beschikt. Vergeet niet een bezoek aan het gezellige haventje van Greifswald te brengen.

Overnachting in

Greifswald

Dag 6

Fietstocht van Greifswald naar Zinnowitz, 15, 35 of 65,5 km, afhankelijk of je een stuk per trein reist of niet.

Vanaf de historische Markt in Greifswald, fiets je naar de haven. Langs het water rijd je naar het ophaalbruggetje van Wiek. Dan volgt een rustige en fraaie route langs het Bodden, het brakke water dat bevolkt wordt door vissoorten uit zowel zoete als het zoute wateren. Je komt ze vandaag weer tegen in een van de vele viskramen langs de route. Tussen Kröslin en Wolgast kun je kiezen voor een traject over de weg, of voor een zeer rustige, maar wat oncomfortabeler route over landelijke weggetjes. Na Wolgast rijd je door landelijk gebied naar de kust, waar je door het dennenbos naar de nog immer populaire, en in oude luister herstelde badplaats Zinnowitz fietst.

Overnachting in

Zinnowitz of omgeving

Dag 7

Fietstocht van Zinnowitz naar Ahlbeck, 27 km, 160 m stijgen en dalen.

Vandaag fiets je over in oude luister herstelde strandpromenades en door prachtige loofbossen langs de zee. Omdat de route toch maar kort is, is er voldoende tijd voor een stop op het zandstrand of aan zee. Je eindigt vandaag in Ahlbeck of één van de andere twee Kaiserbäder, allemaal prachtige oude badplaatsen voor de voormalige elite, met veel gerestaureerde villa's uit de tweede helft van de 19e-eeuw. Een waardige afsluiting van je reis.

Overnachting in

Bansin, Heringsdorf of Ahlbeck

Dag 8

Na het ontbijt eindigt deze fietstrektocht. Het is de moeite waard te overwegen deze reis met een of meer nachten uit te breiden in het bezienswaardige Stralsund of in Berlijn. Zeker als je met de trein reist zijn dat prettige opties!

Indien je met eigen auto bent en die in Stralsund hebt achtergelaten reis je met de trein van het eindpunt van de reis terug naar Stralsund. Huurfietsen kunnen bij het eindpunt achtergelaten worden. Indien je eigen fietsen hebt moet je die zelf mee terug nemen (inclusief je bagage).Tegen meerkosten kunnen we zorgen voor vervoer van je bagage naar een hotel in Stralsund (aankomst bagage tot 18.00 uur), of je regelt ter plekke zelf een taxi voor je bagage naar het station via het hotel.  

 

NB Programma

De vermelde dagafstanden zijn een goede indicatie, maar de werkelijk te fietsen afstanden zijn afhankelijk van de geboekte hotels. De ene dag kan daardoor wat langer en de andere wat korter zijn dan in het dagprogramma beschreven is.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De hotels die we voor deze reis gebruiken zijn er naar keuze in twee kwaliteitsklassen: van gewoon goede kwaliteit (van niveau 2-3*, 'comfortabel') tot comfortabel en soms zelfs met een vleugje luxe (hotels van niveau 3-4*, 'SNP selectie'). We werken met veel verschillende hotels, die wisselen van plek tot plek van stijl en sfeer en ook zullen het comfort en de faciliteiten per locatie wisselen. Iedere dag brengt de fietstocht je weer naar een volgend hotel. Modern comfort, rustige ligging, verzorgde badkamer en goede bedden zijn vanzelfsprekend. Alleen kun je kiezen voor basiscomfort of luxer comfort (en luxere inrichting en entourage).

De ene keer overnacht je in een typisch Duits familiehotel bij zee, de andere keer weer in een statig oud pand of juist een moderner ingericht verblijf. Overal kun je prettig buiten zitten; een balkon is er echter zeldeen, zeker niet bij de klassieke panden waar je af en toe in verblijft. Bij een aantal hotels is er een aparte (soms overdekte) fietsenstalling, maar helaas is dat niet te garanderen. De ligging is afwisselend in het stadje of dorp of aan of vlakbij zee.

Over de maaltijden

Het verblijf langs de fietsroute is op basis van logies en een uitstekend ontbijt. Voor de lunch kun je elke dag onderweg terecht in horeca of winkels langs de route. Voor het avondeten kun je terecht in de accommodatie of in restaurants in de buurt. In de oude Hanzesteden Stralsund en Greifswald is bijzonder veel keuze.

Inbegrepen

 • 7x overnachting met ontbijt
 • 6x bagagetransfer (dag 2 t / m 7; max. 15 kg per tas/ koffer, meerdere items toegestaan)
 • Indien fietshuur: servicehoteline en briefing over reis en fiets
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (optioneel bij te boeken)
 • Entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting

Over de activiteiten

Deze fietsreis stelt geen speciale eisen aan de conditie, maar een dagetappe van zestig kilometer moet je wel aankunnen. De lange etappe van zeventig kilometer kun je inkorten door een stuk per trein te reizen. Het terrein is over het algemeen vlak of licht glooiend. Korte steile stukjes komen voor, maar nooit meer dan 100 meter. Je fietst langs de kust en hebt te maken met wind. Doordat we globaal van west naar oost fietsen heb je die echter  meestal mee.

Je fietst vaak op vrijliggende fietspaden, kleine autoluwe weggetjes en onverharde wegen en paden van goede tot behoorlijke kwaliteit. Stukken over grotere wegen worden in de door SNP aangeboden route gemeden. Keerzijde is wel dat het wegdek bij de alternatieven soms van matige kwaliteit is. Hierin word je echter in bijna alle gevallen een keuze aangeboden.

Geschikt voor kinderen

Door de aanwezigheid van zee en strand is deze reis aantrekkelijk voor kinderen. Maar dan wel alleen voor oudere kinderen (vanaf ca. 12 jaar) die graag fietsen, want de dagafstanden zijn soms pittig (tot ca. 60 km). Verder moet er elke dag verder gefietst worden naar een volgend hotel; het wordt zo nooit saai, maar een rustdag onderweg is niet mogelijk.

Extra dagen

Extra nachten zijn bij dit arrangement mogelijk na afloop in de accommodatie van dag 7, bij de 'Kaiserbäder' en in Stralsund vooraf of na het einde van de reis.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

myer's-hotel-berlin---aussenansicht3a.jpg

Myer's Hotel (Berlijn)

Hotel Myers in Berlijn ligt in een rustige straat middenin de trendy en groene wijk Prenzlauer Berg, in het voormalige Oost-Berlijn, op ca 10 minuten lopen van Alexanderplatz. Het hotel is gesitueerd in een klassiek Berlijns huis dat dateert uit 1873. Het hotel beschikt over goede kamers. Er is een ontbijtruimte met uitstekend ontbijtbuffet, een kleine stadstuin, een conferentieruimte en een sauna. Het hotel kan ook  huurfietsen regelen.

Transfers

Bagagetransfer van laatste hotel naar hotel in Stralsund (vanaf € 44,- per persoon)

Optionele bagagetransfer van het laatste hotel van de reis naar het eerste hotel van de reis in Stralsund. Mocht je nog een of meer nachten in een ander hotel in Stralsund verblijven na afloop van de reis, dan kan de bagage daar heen gebracht worden. Indien je dit hotel zelf boekt dien je de naam daarvan tijdig aan SNP door te geven.

Voorwaarden:

 • Je kunt deze bagagetransfer alléén bijboeken indien je na afloop van de reis een extra nacht in Stralsund verblijft. De reden is dat we geen vaste tijd kunnen garanderen waarop je bagage in Stralsund aankomt.
 • Je dient deze transfer bij boeking aan ons door te geven. Deze transfer is op aanvraag.

Fietshuur

E-bike (vanaf € 185,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning huren. Er is alleen een damesmodel beschikbaar. De fiets is uitgerust met 8 versnellingen, V-brakes of hydraulische remmen, bagagedrager met achtertas, stuurtasje, slot, pomp, reparatiesetje en verlichting. De accu biedt ondersteuning tot 25 km/uur en heeft een gemiddelde actieradius van ca. 80 km.

Voorwaarden:

We raden aan de E-bike meteen bij boeking te reserveren, de voorraad is beperkt. Vergeet vooral niet bij reservering aan te geven:

 • de lichaamslengte
 • waar je de fiets in ontvangst wil nemen: bij het hotel of bij het kantoor van onze plaatselijke vertegenwoordiger (gunstige parkeergelegenheid).

Nota Bene:
Je neemt je fiets in ontvangst voor vertrek van de fietstocht op dag 2. Op dag 8 kun je de fiets in het laatste hotel laten staan.
Indien je met de auto komt en deze parkeert bij het kantoor van onze partner (nb: onder voorbehoud van beschikbaarheid), kun je de fietsen ook meteen in de (na)middag van de dag van aankomst meenemen. Laad dan dus eerst je bagage uit bij het hotel in Stralsund!

We raden aan een fietshelm te gebruiken. In verband met hygiëne en pasvorm worden helmen niet verhuurd en een fietshelm dien je dus zelf mee te nemen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Vanuit Utrecht is Stralsund 710 kilometer rijden via Osnabrück, Bremen, Hamburg en Lübeck. Parkeren kan bij het hotel, voor tussen ca. €6,- en €20,- per dag. Ook is het mogelijk je auto elders in Stralsund te parkeren (met/ zonder kosten); voor meer informatie zie hier.

Na afloop reis je met de trein terug van Heringsdorf via Züssow naar Stralsund.
Deze treinrit is niet inbegrepen bij de reis en dien je zelf ter plekke te regelen. Bv. via https://reiseauskunft.bahn.de (van Heringsdorf (Usedom) naar Stralsund Hbf).
Bij het meenemen van eigen fietsen: let er hierbij wel op of je de fietsen mee kunt nemen in de trein. Vaak kan dit wel, maar niet altijd. Bedenk ook dat je tevens je bagage mee de trein in moet nemen. Tegen meerkosten is ook een bagagetransfer van het eindpunt naar Stralsund bij te boeken.

Treininformatie

Voor de terugreis is Züssow het vertrekstation; je neemt zelf vanaf je laatste overnachtingsplaats nog even de Regionalbahn naar Züssow.

Je kunt ook eerst per trein naar Stralsund terugreizen en een of meerdere extra nachten in Stralsund boeken, zodat je vanaf Stralsund terug kunt reizen. Het is mogelijk via Berlijn te reizen zodat je ook daar een reisuitbreiding kunt plannen.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Stralsund   09:10 - 18:12 1
Züssow– Amsterdam CS 09:56 - 19:00 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Deze reis kun je maken tussen eind april en eind september.

Het klimaat langs de Oostzee lijkt op het onze. Het weer laat zich nog het beste vergelijken met het weer langs onze eigen kust. In de zomer relatief veel zon en minder regen, maar wel wat koeler dan in het binnenland. Richting herfst neemt de kans op een bui toe, maar de temperaturen blijven zacht. Wel dien je rekening te houden met wind, maar omdat we van west naar oost fietsen heb je die meestal grotendeels mee.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

http://reiseauskunft.bahn.de/

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan deze reis te beginnen.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Ostseeradweg - Rügen en Usedom

Fietsen langs de Oostzee naar beroemde Kaiserbäder

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.