De accommodaties van SNP

Het comfort van de accommodaties

De accommodaties die wij gebruiken in onze reizen zoeken we met zorg uit. Comfort, ligging ten opzichte van de reisroute, ambiance, keuken, service en gastvrijheid zijn hierbij belangrijke criteria. Bij ons geen grote hotelketens, maar veelal sfeervolle en landelijke onderkomens.

Bij iedere reis staat de gemiddelde kwaliteit van de accommodaties vermeld. Meer informatie vind je ook op de pagina over 'Zwaarte en comfort'.

De beste keuze!

Je kunt erop vertrouwen dat SNP altijd de best mogelijke accommodaties vastlegt die op het moment dat je boekt beschikbaar zijn. Soms is er niet veel keuze in een bepaalde plaats, maar vinden we de locatie zo de moeite waard dat een eenvoudiger onderkomen toch acceptabel is; voor bepaalde wandel- en fietsroutes ontkomen we daar niet aan. Op andere momenten moeten we naar een alternatief uitwijken, omdat de eerste keuze vol zit, of omdat sommige accommodaties in een druk seizoen geen boekingen voor één nacht aannemen. Tijdig boeken vergroot de kans dat je in de optimale accommodaties kunt verblijven.

Duurzaamheid door kleinschalige accommodaties
Het mijden van massaliteit zit in onze reisformule besloten. Onze reizen brengen je vaak op onbekende en afgelegen plekken. We overnachten overwegend in kleinschalige accommodaties, veelal in authentieke stijl, gebouwd en gerund door eigenaren met trots en passie voor hun landstreek. Onze komst draagt dan ook direct bij aan de lokale economie van deze kleine gemeenschappen.

Het type accommodatie

De overnachtingsmogelijkheden die wij bij onze reizen selecteren passen bij het land of het gebied van de reis. Ook is de keuze van de accommodatie karakteristiek voor de aard van de reis. Zo zal bij een trektocht eerder gebruik worden gemaakt van refugio's, blokhutten en gîtes d'étapes, en bij gezinsreizen eerder van accommodaties met een zwembad. Een algemene beschrijving van de diverse soorten accommodatie lees je hieronder (let op: per land kunnen er grote verschillen zijn).

Gastgezin / Homestay
Voor de meest authentieke ervaring. Je verblijft bij een gezin in huis. Soms heb je een eigen kamer, soms is er een gemeenschappelijke slaapruimte. Meestal deel je de gezamenlijke voorzieningen met de andere bewoners, zoals bad en toilet. Vaak is er een mogelijkheid om mee te eten, waarbij je dan meestal aanschuift bij de familie des huizes.

B&B / Chambre d'hôte / Casa particular / Agriturismo
Deze formule is ideaal om in contact te komen met de lokale bevolking terwijl je toch enige privacy behoudt. Door de kleinschaligheid is een verblijf in deze accommodaties heel sfeervol en persoonlijk getint. Je hebt een eigen kamer in het huis van een particulier. Soms heeft de kamer een badkamer en toilet. Vaak zijn er meer gastenkamers in het huis. Ze kunnen allemaal verschillend zijn. Meestal zijn er geen verdere faciliteiten, maar een ontbijt wordt altijd geserveerd. Soms kun je 's avonds mee-eten (op bestelling). Je dineert dan vaak met andere gasten aan één tafel. Let erop dat de aankomsttijd (en eventueel vertrektijd) afhankelijk is van de aanwezigheid van de eigenaar en daardoor iets minder flexibel kan zijn. Accommodatiehouders in Italië en Spanje bieden vaak onderdak in de vorm van een agriturismo. Je verblijft dan bij een agrarisch bedrijf, waar het ontvangen van gasten vaak de hoofdbron van inkomsten is. De accommodatie varieert van eenvoudig tot zeer luxe, meestal mooi gelegen in de natuur.

Guesthouse / Pension
Dit type accommodatie is vaak net iets eenvoudiger dan een hotel, met over het algemeen minder faciliteiten. Soms krijgen de accommodaties alleen vanwege de kleinschaligheid geen officiële hotelerkenning, maar zijn ze toch erg comfortabel. Een guesthouse of pension wordt vaak gerund door een lokale familie, die hier een inkomen mee verdient. Guesthouses zijn vaak sfeervol en persoonlijker dan een hotel. Gasten hebben altijd een eigen kamer en krijgen vaak een ontbijt; soms is er ook een klein restaurant bij.

Berghut / Gîte d'étape / Refugio

Je verblijft in een landelijke omgeving, vaak in een voor de streek karakteristiek onderkomen. De accommodaties zijn vaak ideaal bij een trektocht door landelijk of bergachtig gebied, waar niet veel hotels te vinden zijn. Je slaapt meestal op slaapzalen of gedeelde kamers. Soms is een eigen kamer te boeken. Vaak heb je een eigen slaapzak en kussen nodig. Badkamer en toilet zijn meestal in gezamenlijk gebruik.

Jeugdherberg / Hostel
Jeugdherbergen zijn tegenwoordig voor alle leeftijden toegankelijk. Wereldwijd kunnen de jeugdherbergen erg verschillen en per jeugdherberg zijn de type kamers vaak zeer uiteenlopend. Vaak slaap je in een slaapzaal met meerdere (stapel-)bedden, soms zijn er ook 2- of 4-persoonskamers. Vaak heb je een eigen slaapzak en kussen nodig. Badkamer en toilet zijn meestal in gezamenlijk gebruik.

Camping / Camp ground / Tented Camp
Ook hiervoor geldt dat er veel verschil is in niveau van comfort en voorzieningen per camping en per bestemming. Over het algemeen zijn er gezamenlijke douches en toiletten, meestal een receptie en soms een restaurant. Tijdens sommige reizen zal er in meer afgelegen gebieden gekampeerd worden. Bij sommige van onze groepskampeerreizen zorgen we toch voor optimaal comfort door een kok die de maaltijden bereidt. Bij afgelegen tented camps zijn geen sanitaire voorzieningen, hooguit is er een wc-tent.

Safaritenten in Europa
Onze comfortabele kampeerformule in Europa. Grote (6 x 9 meter) canvas 'safaritenten' op een houten vlonder met een grote luifel en een terras. Compleet ingericht met goede bedden en houten meubilair. De tenten hebben een verrijdbare buitenkeuken met complete uitrusting en zijn gelegen op rustieke kleine campings met vrij uitzicht en goede en ruime sanitaire voorzieningen.

Bungalow / Chalet / Cabin / Appartement / Studio
In dit type accommodatie ben je in de meeste gevallen zelfverzorgend, wat betekent dat je in ieder geval de mogelijkheid hebt om zelf te koken. Vaak behoort je onderkomen tot een groter complex waar ook een restaurant en eventueel andere faciliteiten aanwezig zijn. De indeling kan variëren. In een studio zijn de woon- en slaapkamer samengevoegd; een appartement heeft altijd minstens één gescheiden slaapkamer. NB: 'Chalet' in wintersportgebieden betekent vaak een kamer in een groter chalet, dat vaak volledig als hotel uitgerust is.

Lodge / Tented lodge
In Afrika tref je dit type accommodatie vaak aan in of nabij nationale wildparken/reservaten. Je hebt altijd een privé (en-suite) badkamer. Een tented lodge verschilt alleen in de beleving van een lodge omdat de 'muren' en het dak bestaan uit canvasdoek. Een restaurant is bijna altijd aanwezig en meestal ook een zwembad. Lodges in Nepal liggen direct langs de populaire trekkingroutes. Je hebt vaak een eigen kamer met gedeeld eenvoudig sanitair. Soms is er een solar-douche; dat betekent meestal slechts koud water. In het restaurant zijn de maaltijden eenvoudig.

Hotel / Herberg / Resort / Pousada / Parador
Wat deze types accommodaties gemeenschappelijk hebben, is dat je een eigen kamer hebt, meestal met eigen badkamer en toilet. Tevens zijn er faciliteiten als een restaurant. Het comfort en de faciliteiten kunnen uiteenlopen van eenvoudig tot zeer comfortabel. In de meeste landen wordt het comfort met een steraanduiding aangegeven. De meest luxe kunnen een zwembad en andere recreatievoorzieningen hebben. Een resort is vaak een complex van meerdere gebouwen met tussenliggende tuinen, vaak aan de kust gelegen. Portugese pousada's en Spaanse paradores zijn meestal gehuisvest in historische gebouwen met een bijzondere uitstraling.