ronda

Spanje - Pueblos Blancos, 8 dagen De Witte Dorpen van Andalusië

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Lichte wandelreis vanuit comfortabel hotel

Verscholen tussen de grillige kalkbergen van de Sierra de Grazalema en de Sierra de Ronda liggen de mooiste ‘Witte Dorpen’ van Andalusië. Deze 'Pueblos Blancos' met hun karakteristieke vierkante burchten, vormen een blijvende herinnering aan het vroegere grensgebied waar Moren en Christenen elkaar bestreden. Vanuit een van deze witte dorpen, Zahara de la Sierra, maken we lichte wandelingen langs de mooiste dorpjes, vergezichten en door de geurige mediterrane natuur, die in het voorjaar verandert in één grote bloemenpracht. We brengen ook een bezoek aan het stadje Ronda, dat door een diepe kloof in tweeën is gespleten. De reis wordt begeleid door twee SNP-reisleiders en we verblijven in een sfeervol hotel met zwembad.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek aan Ronda en de grot Cueva de la Pileta
 • Bloemenzee in het voorjaar
 • De Witte Dorpen van Andalusië
 • Twee reisleiders dus dagelijks keuze uit twee wandelingen
 • Verblijf in gastvrij en sfeervol hotel
 • Wandelend door groen mediterraan kalksteenlandschap
Zwaarte
Comfort

Op reis met twee reisleiders

Op een deel van onze groepswandelreizen staan er niet één maar twee reisleiders voor je klaar. Op die manier kun je elke dag ter plaatse kiezen of je meegaat met de lichte wandeling of toch iets meer hooi op de vork wilt nemen. Lees verder...

Dag tot dag

Spanje - Pueblos Blancos * Licht & Comfortabel

Rondom het schitterende, door een diepe kloof in tweeën gespleten stadje Ronda, rijzen de opmerkelijk beboste kalkbergen van de Sierra de Grazalema, de Sierra de Margarita en de Sierra de Ronda omhoog uit de zinderende Andalusische vlakten. Aan deze Sierra, onderdeel van het kustgebergte de Betische Cordillera, lijken stormachtige, toeristische ontwikkelingen voorbij te zijn gegaan. Dat geldt ook voor de vele dorpen die tegen de flanken van dit indrukwekkende massief gevleid liggen. Deze 'Pueblos Blancos' - witte dorpen - met hun karakteristieke vierkante burchten, dragen exotische namen als Zahara de la Sierra, Benomahoma, Benaoján en Cortes de la Frontera. Ze vormen een blijvende herinnering aan het vroegere grensgebied waar Moren en Christenen elkaar bestreden. De bewogen geschiedenis komt terug in de stad Ronda, de fraai gesitueerde stad die we halverwege de reis bezoeken en waar je de voor Andalusische steden kenmerkende mix van Arabische en Europese monumenten kunt bewonderen.

Tijdens deze wandelreis kun je genieten van de natuurlijke schoonheid van een haast vergeten berggebied. Ontdek de overweldigende, mediterrane bloemenpracht in het voorjaar, het unieke en beschermde zilversparrenbos en de rijkdom aan roofvogels, zoals vale gieren en arenden. Het is dus niet voor niets dat dit gebied in 1997 door Unesco tot biosfeerreservaat werd uitgeroepen. Na afloop van elke mooie wandeldag kun je heerlijk genieten van die typische Zuid-Spaanse sfeer in een van de pittoreske, witte dorpjes.

Tijdens deze ‘lichte & comfortabele’ wandelreis verblijf je in het gastvrije hotel Los Tadeos, dat aan de rand van het natuurpark van Grazalema ligt, op een paar minuten wandelen van het witte dorpje Zahara de la Sierra. Hier geniet je van de Spaanse gastvrijheid, de smakelijke Andalusische keuken en van het heerlijke panoramische zwembad. Omdat er twee reisleiders meegaan, heb je dagelijks de keuze tussen een lichte wandeling en een iets inspannender wandeltocht. Zo kun je elke dag zelf bepalen of je het rustig aan wil doen of voor een iets uitdagender wandeling kiest.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht van EIndhoven naar Málaga. Hier staat een bus klaar die ons in ongeveer twee uur naar het hotel brengt, net buiten het witte dorpje Zahara de la Sierra. We komen hier in de loop van de avond aan. Diner in het hotel.

Overnachting in

Zahara de la Sierra - Hotel Los Tadeos

Dag 2

We beginnen de wandelweek met een wandeling vanuit het hotel door het vriendelijke cultuurlandschap bij Zahara. Op het programma staan twee wandelingen. De lichtere wandeling volgt de Sendero de la Bodega, naar een uitzichtpunt over de kloof Garganta Verde. We hebben schitterend zicht op Zahara met de monumentale toren op de rots. Wie deze korte wandeling wil uitbreiden, kan nog verder wandelen naar het hoog boven het dorp gelegen Moorse kasteel van Zahara. Via een steil trappenpad kun je de toren beklimmen. Daarna dalen we af naar het dorpsplein. Vervolgens lopen we via het dorpscentrum terug naar het hotel. Wandeling: 6 km, 175 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Wie meer wil wandelen, kan vanuit Zahara een rondwandeling maken door olijfboomgaarden onder Zahara en door  het dal van Bocaleones. Het laatste stuk volg je een deel van de oude doorgaande schapenroute ('cordel') van Arcos de la Frontera naar Zahara. Wandeling: 9 km, 300 m stijgen en dalen, 3,5 uur.  Ook na deze wandeling is er nog ruim de tijd om het kasteel van Zahara te bezoeken. 

Ter afsluiting van de dag kun je heerlijk genieten van de zonsondergang bij de ‘infinity-pool’ van het hotel.

Overnachting in

Zahara de la Sierra - Hotel Los Tadeos

Dag 3

Na een transfer van veertig minuten laten we ons afzetten op de pas Puerto de los Alamilllos, vlakbij Grazalema. Daar begint de langere route van vandaag: een mooie wandeling over goede paden door het dal van de rivier Acebuche, door de  uitgestrekte steeneik-‘dehesas’ (landschap met verspreid staande bomen) en door het beekdal van de Alamos. Onderweg komen we allerlei loslopend maar tam vee tegen: koeien, geiten, paarden, schapen en natuurlijk ook de scharrelvarkens waar de beroemde Iberische ham van wordt gemaakt. De wandeling eindigt in het afgelegen dorpje Villaluenga del Rosario. Dit is de langere wandeling over brede landwegen, tractorsporen en zandpaden. Wandeling: 13 km, 250 m stijgen en 100 m dalen, 4 uur.

Wie voor de kortere route kiest, wordt via Grazalema naar het dorpje Benamahoma gebracht. Daar begint een eenvoudige route door een lommerrijk valleitje met een beek die altijd water voert, naar El Bosque. Onderweg bezoeken we de botanische tuin van El Bosque. Wandeling: 8 km, 100 m stijgen en 250 m dalen, 3 uur.

Aan het eind van de middag rijden we terug naar Zahara.

Overnachting in

Zahara de la Sierra - Hotel Los Tadeos

Dag 4

Een bezoek aan Ronda mag natuurlijk niet ontbreken op deze reis. Ronda is ook een mooie bestemming voor een dagje rust, want in dit kleine, op een klif gelegen stadje is immers van alles te zien. Ronda is een gezellige stad met een oud Arabisch centrum. Voor wie wil, zijn er ook nog twee wandelmogelijkheden.

Wie voor een langere route kiest, wordt in het plaatsje Montejaque afgezet, voor een prachtige wandeling naar Ronda. Eerst stijg je een stuk over het oude stenen pad dat je al ziet liggen vanuit Montejaque. Vervolgens loop je door weilanden en langs boerderijen geleidelijk aan naar Ronda, dat je, spectaculair hoog op de klif, al vanaf grote afstand ziet liggen. Ronda is een gezellige stad die door een diepe kloof, El Tajo, in twee delen wordt gesplitst. Het Moorse centrum wordt 'La Ciudad' genoemd. Wandeling: 11 km, 400 m stijgen en 350 m dalen, 4,5 uur.

Als je een kortere wandeling wil maken, kun je vanuit Ronda een rondwandeling maken, waarbij je eerst stevig afdaalt naar het dal van de Tajo en dan via een lus terug wandelt naar de stad. Zo zie je de stad vanuit een heel ander perspectief. Wandeling: 6,5 km, 250 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Aan het eind van de middag rijden  we in ongeveer 1 uur naar Zahara terug.

Overnachting in

Zahara de la Sierra - Hotel Los Tadeos

Dag 5

We rijden naar het plaatsje Montejaque, aan de voet van de Sierra de Montalate. Wie de korte wandeling wil doen, wordt naar het stille stationnetje van Jimera de Líbar gebracht. Daar begint de wandeling door het mooie dal van de rivier de Guadiara naar Benaoján. Wandeling: 8,5 km, 175 m stijgen, 125 m dalen, 3 uur.

De wandelaars voor een uitdagender tocht beginnen in Montejaque. Vanuit dit dorpje maken we een rondwandeling over brede zandwegen en stenige voetpaden. Door de olijfboomgaarden rondom de markante piek 'El Hacho', wandelen we terug naar het fotogenieke Montejaque. Wandeling: 8,5 km, 250 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Aan het einde van de middag bezoeken we met zijn allen de Cueva de la Pileta, waar we onder leiding van een gids de goed bewaarde grottekeningen gaan bekijken. Daarna rijden we in één uur terug naar Zahara.

Overnachting in

Zahara de la Sierra - Hotel Los Tadeos

Dag 6

Het hart van het meer dan 50.000 hectare grote Parque Natural de Grazalema wordt gevormd door de 1650 meter hoge bergrug Sierra de Pinar. Aan de relatief vochtige noordzijde ligt een strikt beschermd reservaat van 300 hectare waar het grootste Andalusische bos van de blauwe Spaanse zilverspar (Abies pinsapo) ligt. Dit is een blauwgrijze, stijve en erg prikkende soort, die alleen maar in deze streken voorkomt en hier de vochtige omstandigheden treft die hij nodig heeft. Andere bijzondere boomsoorten zijn de hulsteik, de johannesbroodboom en de montpellier-esdoorn. Alleen onder begeleiding van een lokale gids van het natuurpark mag je dit gebied bezoeken.

Wie vandaag voor de langere tocht kiest, kan op een wandeling door dit gebied mee, die van vlakbij Grazalema naar Benamahoma voert. Deze wandeling is wat pittiger dan de andere wandelingen van de reis, en is niet in te korten. Wandeling: 11,5 km, 300 m stijgen en 900 m dalen, 5 uur. 

Voor wie deze wandeling niet wil doen, is er, na een bezoek aan het prachtige witte dorp Grazalema, een korte wandeling aan de zuidkant van de Sierra de Pinar. Vanaf de picknickplaats Llanos del Campo wandelen we eerst op en neer naar het idyllische uitzicht via de zogenoemde ‘Hertenroute’ Llanos del Berral. Daarna wandelen we naar El Tesorillo en aansluitend wacht een afdaling naar Benamohama, langs de Arroyo del Descansadero. Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en 350 m dalen, 2,5 uur.

Noot: van juni t/m oktober is het Pinsapar bos afgesloten om het risico van bosbranden zo klein mogelijk te maken. Daarom doen we in de najaarsreis slechts een deel van het park aan en wandelen heen en weer naar het bos en dalen dan vanaf het startpunt  af naar Grazalema, waar we de wandeling afsluiten met een culturele wandeling door het stadje, waarbij de gids over de geschiedenis van de streek vertelt. Wandeling: 8 km, 300 m stijgen, 500 m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Zahara de la Sierra - Hotel Los Tadeos

Dag 7

Na een korte rit van vijftien minuten stappen we voor de pas Puerto de los Acebuches uit het busje en beginnen aan een wandeling over brede landwegen naar een weidegebied, met mooi zicht op de hoge toppen van de Sierra de Grazalema. We zijn hier in het hart van het Parque Natural de Grazalema. In het voorjaar is de bloemenpracht hier overweldigend, maar ook in het najaar is de natuur hier nog opvallend groen. Vanaf het weidegebied Llanos del Rabel kunnen de liefhebbers een extra rondje maken over een stenig pad door mooi eikenbos. Hier en daar staan fraaie Spaanse zilversparren langs het pad (Spaans: pinsapo). Vanaf de Llanos del Rabel wandelen we terug naar de weg bij de pas Puerto de los Acebuches.

Lange wandeling: 11 km, 240 m stijgen en dalen, ongeveer 4 uur.
Korte wandeling: 8,5 km, 150 m stijgen en dalen, ongeveer 3 uur.

Noot: gedurende de reis met vertrek in september kan het extra rondje door het eikenbos niet plaatsvinden. Het bos is in deze periode verboden gebied, ter preventie van bosbranden.   

Overnachting in

Zahara de la Sierra - Hotel Los Tadeos

Dag 8

We worden vroeg in de ochtend in ongeveer twee uur naar het vliegveld van Málaga gebracht, van waar we terugvliegen naar Nederland.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

LET OP: tijdens de reis met vertrek op 5-5-24 verblijven we de eerste twee nachten in een goed hotel in het stadje Ronda. Hotel Maestranza is een comfortabel ****-hotel in het centrum van de stad, op de klif boven de Guadalevínrivier. Hotel Maestranza is een uitstekend en bijzonder gastvrij hotel in het hart van Ronda. De 18e eeuwse stadsvilla was ooit de residentie van de eerste stierenvechter van het land; Pedro Romero. De stijlvolle inrichting herinnert nog aan de dagen van de aristocratie. De kamers zijn comfortabel en modern. Het hotel beschikt over een ruime lounge en in de ontbijtzaal wordt een goed ontbijtbuffet geserveerd. We dineren in het restaurant van het hotel.
Vanwege deze aanpassing is ook de volgorde van het programma voor deze vertrekdatum wat gewijzigd: op dag 2 doen we de wandeling van dag 4 van Montejaque naar Ronda. En op dag 3 doen we het oorspronkelijke programma van dag 5 (rondom Montejaque en bezoek aan de Cueva de la Pineta). Op dag 4 doen we de wandeling van dag 2 (rondom Zahara) en op dag 5 de wandeling van dag 3 (Puerto de los Alamillos en Benamahoa).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel-Restaurant Los Tadeos, ligt net buiten het dorpje Zahara de la Sierra, in het natuurpark van Grazalema. Het hotel ligt op een rustige plek tussen de olijfgaarden en biedt de gasten een mooi uitzicht over het Andalusische landschap. De kamers zijn comfortabel en in Andalusisiche stijl ingericht. De kamers hebben onder meer airco en moderne badkamer. De meeste kamers hebben fraai uitzicht over het landschap of op het dorp met het Moorse kasteel. Het hotel beschikt over een in bij de lokale bevolking befaamd restaurant met een traditionele Andalusische keuken. Gerechten worden met lokale producten gemaakt, volgens traditionele recepten. Verder beschikt het hotel over een groot buitenzwembad met mooi terras en uitzicht.

LET OP: tijdens de reis met vertrek op 5-5-24 verblijven we de eerste twee nachten in een goed hotel in het stadje Ronda. Hotel Maestranza is een comfortabel ****-hotel in het centrum van de stad, op de klif boven de Guadalevínrivier. Hotel Maestranza is een uitstekend en bijzonder gastvrij hotel in het hart van Ronda. De 18e eeuwse stadsvilla was ooit de residentie van de eerste stierenvechter van het land; Pedro Romero. De stijlvolle inrichting herinnert nog aan de dagen van de aristocratie. De kamers zijn comfortabel en modern. Het hotel beschikt over een ruime lounge en in de ontbijtzaal wordt een goed ontbijtbuffet geserveerd. We dineren in het restaurant van het hotel.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn diner en ontbijt inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. Tijdens de wandeldagen (dag 2 t/m7) wordt er voor een lunchpakketje gezorgd. Ontbijt en diner zijn in het restaurant van het hotel.

Inbegrepen

 • Overige transfers per midibus of minibusjes conform programma
 • Verblijf in hotel
 • Verblijf op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Lunchpakket op dag 2 t/m 7
 • Moorse kasteel Zahara, dag 2
 • Entree Cueva de la Pileta, dag 5
 • Lokale gids tijdens wandeling door Pinsapar de Grazalema, dag 6
 • Diensten 2 SNP-reisleiders

Niet inbegrepen

 • Lunches dag 1 en 8
 • Overige entrees
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Transfers naar en van de plaats van je eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze wandelvakantie zijn licht en omdat je de hele reis in dezelfde accommodatie verblijft, kan je iedere dag bepalen of je wel of niet meewandelt. We nemen alle tijd voor de wandelingen en er is volop gelegenheid om pauzes te nemen en van de natuur en de uitzichten te genieten.  De wandelingen zijn niet lang en voeren grotendeels over zandwegen of halfverharde wegen. Soms zijn in dit rotsachtige landschap smallere,  stenige paden onvermijdelijk. Omdat er twee reisleiders meegaan is het op alle dagen mogelijk om te kiezen uit een lichte korte of een iets langere en inspannendere wandeling. Soms betreft dat twee verschillende wandelingen, soms is de langere wandeling een uitbreiding van de korte route. De lichtere wandelingen duren meestal 2 tot 3 uur en zijn gemiddeld 5 tot 8 km lang, met tot 250m hoogteverschil. Kortom; een ontspannende, lichte wandelvakantie, die je naar eigen believen uitdagender kan maken.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Malaga of in de accommodatie in Zahara de la Sierra.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia vanaf Eindhoven rechtstreeks naar Malaga v.v.

Vluchtschema
Eindhoven- Malaga vertrek om 16.10 aankomst 19.00 uur
Malaga - Eindhoven vertrek om 11.20 aankomst 14.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek. 

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.

Het klimaat van Andalusië wordt gekenmerkt door droge, hete zomers en zachte winters. Op de meeste plaatsen valt veel minder neerslag dan in Nederland. De meeste neerslag valt voornamelijk in de winter. De zomers zijn droog en heet. In het voor- en najaar is het meestal aangenaam en zonnig weer, maar kan er wel regen vallen, vaak in de vorm van korte buien. Regenkleding meenemen is daarom noodzakelijk. De reizen zijn bewust in het voor- en vroege najaar gepland, omdat dan de temperaturen het aangenaamst zijn. Bovendien zijn er dan in Zuid-Spanje veel vogels op doortrek en is de mediterrane flora op haar mooist.  Het stadje Grazalema (830 m hoogte) heeft in het voor- en najaar een gemiddelde dagtemperatuur van 20º tot 23 ºC. In Zahara, dat op ca. 350m hoogte ligt, wordt de dagtemperatuur in voor-en najaar gemiddeld rond de 25°C. De avonden koelen dan af tot zo'n 15 tot 20°C. Warme kleding is daarom wel nodig. 

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. In alle grotere Spaanse dorpen vind je pinautomaten.  Gemiddeld zal je aan ca. € 100,- voor je persoonlijke uitgaven voldoende hebben.

De transfers tijdens deze reis gaan per comfortabele midibus.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding op de wandelingen adviseren wij je voorafgaand aan de reis een paar wandelingen te maken. Het is bovendien van belang dat je schoenen goed ingelopen zijn.

 • Maximaal 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort
 • Euro-pinpas of contant geld
 • Fotokopieën van paspoort, reisverzekering-, ziekenfonds en/ of ziektekostenverzekeringspapieren
 • Enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)
 • Eventueel zwemkleding en badhanddoeken
 • Eventueel verrekijker, fototoestel, planten-, vogelgids, reisgids
 • Wandelschoenen die goed ingelopen zijn en voorzien zijn van goed profiel
 • Dagrugzakje (min. 30 liter)
 • Grote veldfles (min. 1,5 liter)
 • Warme en luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Zonnebrandcrème, zonnepet en lippenpommade
 • Eventueel uitschuifbare wandelstokken 
 • Waadschoenen/sandalen (vooral voorjaar, voor beekoversteek)
 • Evt zakmes en zitmatje voor de picknicks in het veld
 • Evt. hoofdlampje voor grot (ook ter plekke aanwezig)

7-12-23:
tijdens de reis met vertrek op 5-5-24 verblijven we de eerste twee nachten in een goed hotel in het stadje Ronda. Hotel Maestranza is een comfortabel ****-hotel in het centrum van de stad, op de klif boven de Guadalevínrivier. Hotel Maestranza is een uitstekend en bijzonder gastvrij hotel in het hart van Ronda. De 18e eeuwse stadsvilla was ooit de residentie van de eerste stierenvechter van het land; Pedro Romero. De stijlvolle inrichting herinnert nog aan de dagen van de aristocratie. De kamers zijn comfortabel en modern. Het hotel beschikt over een ruime lounge en in de ontbijtzaal wordt een goed ontbijtbuffet geserveerd. We dineren in het restaurant van het hotel.
Vanwege deze aanpassing is ook de volgorde van het programma voor deze vertrekdatum wat gewijzigd: op dag 2 doen we de wandeling van dag 4 van Montejaque naar Ronda. En op dag 3 doen we het oorspronkelijke programma van dag 5 (rondom Montejaque en bezoek aan de Cueva de la Pineta). Op dag 4 doen we de wandeling van dag 2 (rondom Zahara) en op dag 5 de wandeling van dag 3 (Puerto de los Alamillos en Benamahoa).

Deze reis wordt begeleid door twee ervaren SNP-reisleiders. Zo kunnen we de groep gemakkelijk opsplitsen en kan je dagelijks kiezen uit een lichte of een iets uitdagender wandeling.
Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

puebloblanco_mariette_wijne.jpg

Spanje - Pueblos Blancos

De Witte Dorpen van Andalusië

Lichte wandelreis vanuit comfortabel hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.