banner 03

Spanje - Andalusië - Sierra Nevada, 8 dagen Rondom de Sneeuwbergen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Rondreis met (huur)auto langs landelijk hotel, grothotel en casa rural

Per (huur)auto maak je je eigen ‘vuelta’ rondom de Sierra Nevada, de machtige Sneeuwbergen van Andalusië. Verken de zeer uiteenlopende landschappen aan de voet van de Sierra: te voet, per auto, fietsend of misschien wel te paard. Bewonder het erfgoed dat de Moren hier achterlieten en ontdek de lichtheid van het bestaan in Al Andalus. Verblijf in bijzondere accommodaties, elk met een geheel eigen karakter.

Uniek aan deze reis

 • Actief rond de Sierra Nevada
 • Bezoek Granada
 • Westernsfeer in de badlands van Guadix
 • Witte dorpen van Alpujarras
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Andalusië - Sierra Nevada

In de Zuid-Spaanse landstreek Andalusië reiken de bergtoppen van de Sierra Nevada tot ver boven de drieduizend meter. In de luwte van deze besneeuwde gigant lag ooit het machtige kalifaat van Al Andalus, het rijk van de Moren. Nog altijd is de erfenis van dit rijk terug te vinden. Je ziet het in de mooie steden als Granada, maar ook in de prachtige, witte dorpjes van de Alpujarras, die achteloos verstrooid op de zonnige leisteenhellingen van de Sierra Nevada liggen. De landschappen die zich aan de voet van de Sierra uitstrekken, zijn prachtig en zeer verschillend van elkaar, welhaast Afrikaans aandoend. De heuvels en bergen herbergen exotische planten- en diersoorten die men eerder in Noord-Afrika zou verwachten.
Al-Busherat, het grazige land, noemden de Moren het vruchtbare land aan de zuidzijde van de berg. Zij brachten met hun vooruitstrevende terrassenbouw en irrigatietechnieken de berghellingen in bloei. De bouwstijl van de Berbers is nog goed te herkennen in de opeenstapeling van kleine huizen met platte daken. Hier kun je eindeloos wandelen, pittige fietstochten maken, of de bergflanken te paard verkennen. Hier raak je niet uitgekeken. Aan de noordzijde van de Sneeuwbergen ligt een heel ander landschap: een grillig erosielandschap van het bekken van Guadix, waar de badlands meer dan eens het decor waren van westerns. Een leeg land, dat bij nader beschouwing toch bewoond lijkt te zijn, al zocht de mens er eeuwen lang zijn toevlucht ondergronds. De loop van een beekje, een warmwaterbron: het zijn de enige plekken waar het land groen is, voor de rest weidsheid en stilte...
In de buurt van de parel van Moors Andalusië, de stad Granada met haar onvolprezen paleizencomplex Alhambra, ligt het vriendelijke stadje Alhama. Dit is een klassiek Andalusisch stadje, met witte huizen en een robuuste kerk, gelegen bij een diepe kloof. Hier begint je eigen ‘vuelta’ rondom de Sierra Nevada. Alhama is de eerste dagen je gastvrije uitvalsbasis voor een verkenning van het onbekende berggebied van Almijara en Alhama. Alleen in september, als de jaarlijkse feria losbarst, ontwaakt het stadje uit zijn sluimering. Immers, Andalusië is vooral ook het land van de vrolijkheid, van feesten, van het licht en van lekker eten. Je verblijft tijdens deze rondreis in drie uiteenlopende accommodaties: in een ruraal hotel met een prima restaurant, in een bijzonder grothotel dat onder meer een prachtige hammam heeft, en in een vriendelijk, door Nederlanders gerund 'casa rural' in de bergen van de Alpujarras.

Dag 1

Aankomst in Alhama de Granada, een fraai stadje met witte huizen met bruine daken die overschaduwd worden door de toren van de robuuste Gotische kerk. Vooral de ligging van het stadje aan de rand van een indrukwekkende kloof is bijzonder fraai. Bij de Arabieren was het stadje al bekend als kuuroord (alhama betekent ‘bad’).

Overnachting in

Alhama de Granada - Hotel Rural La Seguiriya

Dag 2

Vanuit Alhama de Granada zijn prachtige wandelingen te maken in het betrekkelijk onbekende en rustige natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama, met bergpieken tot boven de tweeduizend meter. Bijzonder zijn de steenbokken en (kleine) taxus-oerbossen Ook kun je vanuit Alhama gemakkelijk de cultuurhistorisch unieke stad Granada bezoeken (50 km) . Wereldberoemd is het paleizencomplex Alhambra, met de prachtige tuinen van de Generalife. Verder zijn de kathedraal en de oude wijk Albaicín een bezoek waard en is het heerlijk om rond te wandelen in deze gezellige stad. Maar, ook een dagje strand (50 km) behoort tot de mogelijkheden.

Let op: als je het Alhambra wil bezoeken, dien je ruim van tevoren tickets te bestellen (kan via meerdere websites en ticketbureau's).

Overnachting in

Alhama de Granada - Hotel Rural La Seguiriya

Dag 3

Van Alhama de Granada naar Guadix/Baza (110 km).
Vandaag reis je naar de grillige en uitgestrekte badlands van het bekken van Guadix, aan de noordzijde van de Sierra Nevada (150 km). Je passeert de stad Granada, waar je natuurlijk het wereldberoemde Alhambra kunt bezoeken. Een andere mogelijkheid is om vanuit Granada naar de hoogste regionen van de Sierra Nevada te gaan. Een prima en spectaculaire panoramische weg brengt je tot het skioord Pradollano. In de zomermaanden kun je met de auto zelfs tot de op 3200 meter hoge kam rijden. Van daar is een wandeling mogelijk over de ruige, grijze leistenen bergkam naar de hoogste toppen. Een bijzondere ervaring; het Andalusië van de witte dorpen en olijfgaarden lijkt hier mijlen ver weg.

Overnachting in

Benalúa de Guadix - Cuevas La Granja

Dag 4

Deze dag staat in het teken van de badlands van het bekken van Guadix. Een leeg en bizar landschap van grillig verweerde leemheuvels, waar groene valleitjes zich doorheen slingeren. Kleurige sedimenten, witte, gele en roze kleien en zanden, zijn hier neergelegd in een vroegere binnenzee. Deze zachte formaties zijn door stortregens geërodeerd tot de meest grillige vormen. Je wandelt door dit landschap met zijn bevloeide dalen te midden van het droge geërodeerde landschap. Woestijnvorming is een reële bedreiging voor dit gebied, dat maar liefst door vijf bergketens wordt omringd met zijn soms besneeuwde bergtoppen van over de tweeduizend meter. Getuigenissen van de vroegere zee zijn te vinden in de vorm van fossiele schelpen en zee-egels. Hier en daar liggen kleine kuuroorden, zoals Alicún waar je een duik in het helende water van het badcomplex kunt nemen. Overal zijn grotwoningen, waarvan er een aantal nog steeds bewoond zijn, zoals bijvoorbeeld in Gorafe. In het SNP-informatiepakket geven wij je wandelopties voor twee korte wandelingen in het Natuurpark Sierra de Baza en voor een bijzondere gegidste 'desert experience tour'. 

Overnachting in

Benalúa de Guadix - Cuevas La Granja

Dag 5

Van Guadix naar Bérchules (90 km).
Vandaag weer een reisdag. Via de enige doorgaande passenweg over de Sierra Nevada, over de tweeduizend meter hoge Puerta de la Ragua, rijd je naar de zuidzijde van de Sierra Nevada, naar de Alpujarras (150 km). Vanaf de pas zijn mooie wandelingen over de glooiende hellingen van de Chullo te maken. Ook kun je onderweg de slingerende, maar prachtige en stille weg door de Sierra de Baza nemen, dwars door een nauwelijks bezocht en wild berggebied vol diepe ravijnen. Het gebied is bijzonder rijk aan vogels. Een langere route (die in de wintermaanden onvermijdelijk is) voert via het woestijnachtige landschap van Tabernas, waar menige spaghetti-western is opgenomen.

Overnachting in

Bérchules - Casa Rural El Paraje

Dag 6-7

Bérchules is de ideale uitvalsbasis voor verkenningen van de Alpujarras: te voet, per mountainbike, te paard of per auto. Je kunt er genieten van het authentieke bergleven en de rust van de Alpujarras. Hier, op de zonovergoten zuidflank van de Sierra Nevada, zijn de mogelijkheden legio; het landschap is van een grote schoonheid. Dit gebied ademt nog een echt Arabische sfeer, met zijn mooie witte dorpjes, door de Moren aangelegde akkers, irrigatiekanaaltjes en dorsvloeren. Hier verbleven de laatste Moren op Spaans grondgebied, totdat ook zij werden gedwongen het land te verlaten. Je kunt rondwandelingen maken vanuit prachtige dorpjes als Trevélez, Bubión, Pórtugos en Bérchules, of meteen vanuit de voordeur van de accommodatie Cortijo El Paraje. Een 'desert experience tour', pittige mountainbiketochten vanuit Trevélez en paardrijtochten vanuit Bérchules. Een kleine opsomming van diverse activiteiten die je zelf kunt ondernemen tijdens deze actieve rondreis. 

Overnachting in

Bérchules - Casa Rural El Paraje

Dag 8

Je verblijf in Bérchules zit er op. Hier eindigt het arrangement.

NB Programma

Alhambra
Het Alhambra is het meest bezochte monument van Spanje. Het is noodzakelijk om enkele weken van tevoren een reservering voor je bezoek te maken. Je kunt een reservering maken via www.alhambra-patronato.es (kies rechtsboven voor English). Kies voor een bezoek overdag Alhambra General. 

De bottleneck bij het Alhambra zijn de schitterende Nasrid Palaces (‘Palacio de los Nazaries’). In het boekingsproces kun je een tijdslot kiezen (half uur). Daarvóór of daarna kun je de rest van het complex bezoeken, gedurende de hele dag. Let op: hier wordt zeer strikt op gelet en je kaartje wordt vaak gecontroleerd. Een toegangskaartje kun je het beste zo vroeg mogelijk regelen. Vooral in het voorjaar gaat het hard.

Een avondbezoek (na 22:00 uur) is vaak makkelijker te plannen maar dan kun je slechts een klein deel van het complex zien. Je kunt deze aanvullen met 'Night Visit to Gardens and Generalife'.
N.B. Voor SNP is het veel moeilijker dan voor privé-personen om een ticket voor het Alhambra te bemachtigen. Mocht je er zelf niet uit komen, dan kun je ons altijd vragen om te helpen bij het reserveren.
N.B. 2: je dient je paspoort mee te nemen. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De accommodaties waar u te gast bent hebben elk hun eigen charme. U verblijft op comfortabele kamers met eigen badkamer. De accommodaties beschikken alle over een eigen restaurant.

Noot: bedenk wel dat de zwembaden in Spanje vaak pas in juni gevuld worden. 

Over de maaltijden

In dit arrangement verblijft u op basis van logies/ontbijt. Zo heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van de verschillende restauranttips die u in uw reisinformatie kunt verwachten. Alle drie de onderkomens hebben echter een restaurant, zodat u er ook voor kunt kiezen in uw accommodatie te dineren op de dagen waarop er gekookt wordt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • huurauto (bij te boeken)
 • eventuele entrees en persoonlijke uitgaven
 • overige maaltijden
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens deze rondreis rondom de Sierra Nevada bieden wij u dagelijks een keur aan suggesties: bezienswaardigheden, restaurants, wandelingen, fietstochten of andere activiteiten. Bij dit arrangement ontvangt u een reispakket met diverse gedetailleerd beschreven wandelroutes. De zwaarte van de routes is uiteenlopend. U kunt uw reis dus zo inspannend maken als u zelf wilt. Vrijheid staat voorop, heeft u geen zin in lichamelijke inspanning dan hoeft er ook niets.

Extra dagen

U kunt in elke accommodatie extra dagen bijboeken. Een extra dag in Alhama de Granada is aan te raden, zodat u 1 dag kunt uittrekken voor de wandelingen in het natuurpark en 1 volle dag voor een rustig bezoek aan Granada, inclusief het Alhambra. Bedenk wel dat je een ticket voor het Alhambra ruim van tevoren moet boeken. 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Reina Cristina (Granada)

Eén van de meest stijlvolle hotels in het hart van Granada, op loopafstand van de kathedraal en het Alhambra. Het gebouw is een fraai Andalusisch herenhuis uit de 19e eeuw en behoorde toe aan de dichter Luís Rosales. In 1936 bracht de beroemde dichter Federico García Lorca in dit huis zijn laatste dagen door.
De kamers zijn comfortabel ingericht, hebben wifi en airco. Het hotel beschikt over een restaurant. Op ca 300m ligt een parkeergarage. 

Hotel Alcazar

Hotel Alquézar is een modern *** hotel, dat onlangs geheel is gerenoveerd. De kamers zijn modern en comfortabel ingericht. Het hotel ligt in het centrum van Sevilla, tegenover het mooie Parque Murillo. In het hotel wordt een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd; en er is een grote, moderne lobby. Parkeren kun je in de parkeergarage onder het Parque Murillo, vlakbij het hotel dus.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Alhama de Granada is ca. 2400 km. U reist rond met eigen (huur)auto en bent dus niet afhankelijk van openbaar vervoer. U kunt uw (huur)auto bij alle accommodaties parkeren.

Vluchtinformatie

 

Deze reis is het beste te combineren met een vlucht op Malaga of Granada.

 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven reist u verder per huurauto. De afstand van Malaga naar de eerste accommodatie in Alhama de Granada bedraagt ongeveer 80 km. Vanuit Granada is het ca. 60 km rijden. Vanaf de laatste accommodatie in Berchules bedraagt de afstand naar Malaga ca. 155 km en naar Granada ca. 100km.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

U kunt dit arrangement dagelijks starten in de periode van 1 maart tot half december. De mooiste seizoenen qua temperatuur zijn natuurlijk het voor- en najaar, dan is het aangenaam warm en valt er weinig neerslag. De zomermaanden zijn erg warm en droog. Wij adviseren u dan om uw activiteiten in de vroege ochtend of late namiddag te plannen. In de Alpujarras en vooral hoog in de Sierra Nevada is het in het algemeen wat koeler. Op de hellingen van de Sierra Nevada kan men tot mei sneeuw verwachten. Het hoogste deel van de weg naar de Sierra Nevada is zelfs pas vanaf juli open. In de winter kan het koud tot fris zijn, uiteraard afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. De meeste regen/sneeuw in Andalusië valt in de wintermaanden. In de Sierra Nevada wordt in de wintermaanden geskied.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Sierra Nevada ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Trevélez, Spanje's hoogste witte bergdorp in de Alpujarras (1476 m.)

Spanje - Andalusië - Sierra Nevada

Rondom de Sneeuwbergen

Rondreis met (huur)auto langs landelijk hotel, grothotel en casa rural

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)