Portugal - Serra da Lousã - Aldeias do Xisto, 5 dagen De schistdorpen van het Lousã gebergte

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs guesthouses en hotel

Te voet langs levadas en over oude keienpaden langs de mooiste bergdorpjes van Portugal, de ‘Aldeias do Xisto’. Bewonder tijdens deze wandelvakantie oude molens en het imposante fort van Lousã, geniet van een ruisende beek en groene bossen en verbaas je over de grijsbruine schistdorpjes die helemaal opgaan in hun omgeving. Deze wandelvakantie brengt je in een stukje Portugal waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Overnachten in gezellige guesthouses en eenvouding dorpsshotel, soms met zwembad.

Uniek aan deze reis

 • De mooiste bergdorpjes van Portugal
 • Authentieke gastvrije verblijven
 • Groene en waterrijke omgeving
 • Oude paden en levada’s
 • Rijke historie en ambachten
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Serra da Lousã - Aldeias do Xisto

Laat je bekoren door de traditionele schistdorpen, die verscholen liggen tussen de lommerrijke bergen van de Serra de Lousã. De huisjes van de dorpen zijn gebouwd van platige schist, een gesteente dat veelvuldig voorkomt in deze regio. De tinten van deze steen, die ook gebruikt wordt voor het straatwerk van de smalle, steile straatjes, gaan perfect op in het natuurlijke landschap:  landschapskunst ‘avant la lettre’. Niet voor niets trekt de streek creatieve geesten, die er mede voor zorgen dat de oude dorpjes weer in ere hersteld worden.

Over het eveneens herstelde padennetwerk en oude levadas (irrigatiekanaaltjes) maak je prachtige wandeltochten langs oude molens, een oud fort, een natuurlijk zwembad en de oudste Hydro-elektrische centrale van Portugal. Onderweg genieten van een typisch Portugees kopje koffie in een eeuwenoud huisje, zittend op dezelfde natuursteen als waarvan de muren gemaakt zijn.

Overnachten doe je in drie verschillende onderkomens waar je gastvrij wordt verwelkomd.

Dag 1

Je wordt ontvangen door de Nederlandssprekende accommodatiehouders van 'Quinta No Pinhal’. Deze quinta ligt aan de bosrand, net buiten het dorp Vila Nova de Poiares. Inchecken kan vanaf 15.00 uur. Je kunt lekker bijkomen van de reis bij het zwembad.

Als je vroeg genoeg bent, óf als je nog een extra nacht in Vila Nova de Poiares boekt, kun je nog (een deel van de) fraaie molenwandeling maken. Je wordt naar de molens van Portela de Oliveira of Gavinhos gebracht, afhankelijk van de lengte die je wilt lopen. Onderweg komt je langs 14 gerestaureerde, typische Portugese molens. Wandeling: 11 tot 18 km; 250 tot 550 m stijgen en 400 tot 750 m dalen, 4 tot 7 uur.

Overnachting in

Vila Nova de Poiares - Quinta no Pinhal

Dag 2

Je wordt vandaag naar het schistdorpje Cerdeira gebracht, middenin de heuvels van de Serra da Lousã. De top van dit groene heuvellandschap gaat tot ruim 1.200 m met mooie uitzichten over de omgeving. Je wandelt over rotsige bospaden en komt via deels verlaten en deels mooi gerestaureerde dorpen langs de oudste hydroelectriciteitscentrale van Portugal. De levadas (toevoerkanalen voor de electriciteitscentrale) wijzen je hierbij de weg. Je loopt regelmatig langs steile afgronden, dus enige tredzekerheid en wandelervaring is aangeraden. Het grootste gedeelte van de wandeling daal je af richting Lousã, waar je wordt opgehaald voor je volgende overnachting in een authentieke Portugese accommodatie, met zwembad. Wandeling: 10 km, 230m stijgen en 740 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Lousã - Quintal de Além do Ribeiro

Dag 3

Je wordt naar het Castelo (burcht) van Lousã gebracht en maakt een rondwandeling langs vier nog bewoonde schistdorpjes: Talasnal, Vaquerinho, Chiqueiro en Casal Novo. Na afloop van de wandeling kun je relaxen bij  het natuurzwembad van Nossa Sra de Piedade dat in de loop van de rivier gelegd is en helemaal uit schist bestaat (alleen in de zomer geopend). Aan het einde van de rondwandeling wordt je weer opgehaald voor je overnachting nabij Lousã. Wandeling: 8,5 km, 670 m stijgen en dalen, 4 uur. 

Overnachting in

Lousã - Quintal de Além do Ribeiro

Dag 4

Vandaag maak je een tocht langs de Aldeias de Xisto (schistdorpen) in de gemeente Góis. Je dag begint met een transfer naar Aigra Nova, waar je een klein eco-museum over de schistdorpen kunt bezoeken. In de vallei is het heerlijk vertoeven voor herten en everzwijnen. Verder naar Aigra Velha, Pena en Comareira waar je de belletjes hoort van de schapenkuddes, die op de omringende velden grazen. De straten stonden vroeger vol met karavanen en handelaren, nu hoor je slechts het tsjilpen van de vogels. Weer terug in Aigra Nova wordt je naar Gois gebracht waar je vanavond in een eenvouding dorpshotel overnacht ‘bij Antonio’. Wandeling: 9 km, 440 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Goís

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je kunt per bus of evt. taxi terug naar Vila Nova de Poiares, voor je verdere (terug-)reis. Een leuke optie is verder een of meerdere nachten in de fraaie oude universiteitsstad Coimbra te verblijven, ook beroemd vanwege de Fado.

Heb je vandaag nog tijd, of ga je voor een extra overnachting in Goís, dan hebben we nog een leuke extra wandeling voor je in petto. Je volgt de oude rivierloop van de rivier de Ceira die middels een sluisje gebruikt wordt als irrigatiekanaal voor het omringende land. Vertrekpunt is de door een watermolen aangedreven olijvenperserij. Of je start in het dorpje Folgosa, als je voor een kortere wandeling kiest. Wandeling: 7 km (Folgosa) of 11 km, max. 375 m stijgen en 475 m dalen, 4 uur. Het benodigde transport hiervoor kun je zelf via de accommodatie regelen.

Overnachting in

Evt. Goís

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in twee gezellige Portugese Quintas (voormalige boerderijen) met zwembad en een eenvoudig dorpshotel.

De eerste Quinta bij Vila Nova de Poiares is landelijk gelegen op een hectare groot terrein. Er is een leuke tuin met fijn zwembad. Daarachter is een omheining waarin een aantal dieren rondscharrelt. Het ontbijt wordt geserveerd op de veranda.

Het tweede verblijf is een quinta net buiten het stadje Lousã, met landgoed die onderdeel uitmaakt van het netwerk Turismo Rural. Dit netwerk staat garant voor fraaie landelijk gelegen accommodaties die authenticiteit uitstralen. Je wordt er verwend met typisch Portugese gerechten en o.a. zelfgemaakte likeuren, eigen honing.

Tot slot verblijf je in Gois in een eenvoudig dorpshotel. Het toerisme staat in deze omgeving nog in de kinderschoenen maar men doet zijn best om het dorpje en omgeving geschikt te maken voor (wandel)toeristen. Met zijn geplaveide straatjes en een rivierstrand in het centrum is het een prima verblijf voor de laatste nacht van de wandelvakantie in een nog onontdekt stukje Portugal. 

Over de maaltijden

Bijna alle maaltijden zijn tijdens de reis verzorgd: ontbijt, een lunchpakket op de wandeldagen en een goede Portugese avondmaaltijd bij de eerste twee verblijfplaatsen. In Gois overnacht je in het dorp zelf en kun je ter plekke zelf een restaurantje uitkiezen dat je leuk lijkt.

Bij je eerste verblijfplaats word je per auto naar en van het restaurant vervoerd. Je krijgt een 3-gangen menu naar keuze in een nabijgelegen Portugees restaurant, incl. aperitief, drankje en koffie. Bij de tweede Quinta nabij Lousã dineer je bij de accommodatie zelf, zodat je na het einde van je wandeling lekker kunt bijkomen zonder nog de deur uit te hoeven.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 3x Lunchpakket
 • Avondmaaltijden incl. drankje dag 1 t/m 3
 • bagagevervoer op dag 2 en 4
 • transport naar start en eindpunt van de wandelingen dag 2 t/m 4
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal
 • GPS tracks

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Eventuele transfer of busreis van Gois terug naar Vila Nova de Poiares
 • Avondmaaltijd in Gois
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Je wandelt ca. 5-6 uur per dag met gemiddeld tussen 700 à 800 m. hoogteverschil. De eerste en laatste dag zijn ook wandelingen mogelijk; hier zijn kortere en minder zware varianten van. Je loopt doorgaans over smalle, maar goede paden, die af en toe stenig zijn. Soms over brede bospaden en af en toe loop langs steile afgronden, dus enige tredzekerheid en wandelervaring is aangeraden. In en rond de schistdorpjes tref je fraai geplaveide paden aan.

Geschikt voor kinderen

De wandelpaden zijn uitdagend genoeg om het ook wat oudere kinderen naar de zin te maken. Regelmatig kom je water of een zwemmogelijkheid tegen (ook bij de accommodaties) en met de transfers die inbegrepen zijn worden de wandelingen ook nooit te lang. De hoogteverschillen zijn wel pittig, dus we denken dat vooral kinderen vanaf de middelbare schoolleeftijd, met enige tredzekerheid en wandelervaring, dit korte wandelarrangement leuk gaan vinden. 

Extra dagen

Je kan overal een extra nacht bijboeken.

Een extra dag in Vila Nova de Poiares geeft je de gelegenheid om de molenwandeling te lopen, die beschreven staat bij dag 1.
In het dorpshotel in Goís is een verlengd verblijf aantrekkelijk omdat je dan de bij dag 5 beschreven wandeling nog kunt maken. 

Extra's

Verlengingshotels

miraparque_hotel.jpg

Hotel Miraparque (Lissabon)

Hotel in het centrum van Lissabon, gevestigd in een historisch gebouw met uitzicht op Park Eduardo VII. Dankzij de centrale ligging loopt u binnen 15 minuten het centrum van Lissabon in, maar op loopafstand vindt u ook metrostation Parque vanwaar u binnen enkele minuten verschillende andere bezienswaardigheden kunt bereiken. In de directe omgeving van de accommodatie vindt u plein Marquês de Pombal en één van de grootste winkelcentra van Lissabon, El Corte Inglês. De accommodatie beschikt over WIFI, parkeren kan op openbare parkeergelegenheden.

Hotel Moov Centro (Porto)

Modern ingericht hotel in een bijzonder gebouw: een oude bioscoop uit de eerste helft 20e eeuw. Gunstig gelegen in het centrum en fijne kamers. Comfort zonder opsmuk.

acc15793att88.jpg

Hotel Astória (Coimbra)

Aan de oever van de Mondego rivier, ligt in het hart van de historische universiteitsstad Coimbra Hotel Astória. Het hotel is stijlvol en klassiek ingericht. De kamers zijn ruim en comfortabel. De inrichting is in de stijl van de jaren twintig. De kamers beschikken over een goede badkamer, tv, airco en dubbel glas. In de lobby is gratis wifi; verder is er een smaakvolle bar en in het restaurant wordt een goed ontbijtbuffet geserveerd.

Excursies

Traditionele Fado-avond in Coimbra (vanaf € 13,- per persoon)

Coimbra is naast Lissabon één van de plaatsen die beroemd is om de 'Fado'. De stijl in Coimbra is echter heel anders dan die van Lissabon, al is het alleen maar omdat in Coimbra het Fado-genre vaak het domein van mannen is, terwijl in Lissabon voornamelijk vrouwelijke artiesten zijn.

Het optreden begint ongeveer om 21.30 uur en voor diegene die dat leuk vinden kan voorafgaand hieraan ter plekke warm eten. Als je aan het nagerecht begint dan begint zo ongeveer de Fado. Bij de reservering dien je aan te geven als je mee wilt eten. Er is gewoon een menukaart waar je uit kan kiezen. Niet zo uitgebreid als in een restaurant maar zeker voldoende. En: makkelijk en sfeervol!

Transfers

treinstation Coimbra - Vila Nova de Poiares

U kunt bij ons een transfer reserveren van het treinstation in Coimbra naar de eerste accommodatie in Vila Nova de Poiares. De treinen vanaf Porto of Lissabon komen aan op treinstation Coimbra B aan de rand van de stad.

Voorwaarden:

 • Deze optionele transfer dien je bij boeking van de reis te reserveren
 • Indien je zelf je vluchten regelt dienen wij zo spoedig mogelijk door te krijgen met welk vluchtschema je reist en hoe laat de aankomst is
 • Die gegevens hebben we nodig om een inschatting van de transfertijd te maken. Zodra je weet hoe laat je in Coimbra aankomt, dien je onze plaatselijke vertegenwoordiger te informeren.

Transfer Porto luchthaven - Quinta no Pinhal

vliegveld Lissabon - Vila Nova de Poiares

Je kunt bij ons een transfer reserveren van het vliegveld van Lissabon naar de eerste accommodatie in Vila Nova de Poiares.

Voorwaarden:

 • Deze optionele transfer dien je bij boeking van de reis te reserveren
 • Indien je zelf je vluchten regelt dienen wij zo spoedig mogelijk door te krijgen met welk vluchtschema je reist en hoe laat de aankomst is

Transfer van Gois naar treinstation Coimbra

Je kunt bij ons een transfer reserveren van de laatste accommodatie op de reis naar het treinstation B in Coimbra. De treinen naar Porto of Lissabon vertrekken van treinstation Coimbra B aan de rand van de stad.

Transfer van Gois naar Vila Nova de Poiares

Je kunt bij ons een transfer reserveren van de laatste accommodatie op de reis in Gois, terug naar de eerste accommodatie van de reis in Vila Nova de Poiares. Handig als je daar je auto wilt ophalen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Vila Nova de Poiares is ca. 2100 km. Je kan je auto parkeren bij de eerste, accommodatie, op de terugweg van Goís kan je de auto vanaf hier, na een transfer vanaf Gois (ter plekke te regelen, niet inbegrepen) weer meenemen.

Indien je met de auto aankomt (ook als dat een huurauto is), geef dat svp aan bij boeking, zodat wij een parkeerplaats bij de accommodatie kunnen reserveren (die zijn er nl. maar beperkt)!

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Porto of Lissabon.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven van Porto reis je met de metro in een half uur naar het treinstation in de stad. Hier vertrekken tussen 06.00 en 01.30 uur regelmatig treinen naar Coimbra. Deze rit duurt ongeveer 1 uur. In Coimbra wandel je in 15 minuten van trein- naar busstation of je neemt een taxi.
Je kan vanaf vliegveld Porto ook per metro naar het busstation (Campo 24 de Agosto) in de stad reizen en vervolgens met de bus van Rede Expressos van Porto naar Coimbra reizen. Deze rit duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Voor meer informatie over de busdienstregeling, klik hier.

In Coimbra neem je de bus naar Vila Nova de Poiares, duur: ca. 45 minuten. Doordeweeks gaat er vrijwel ieder uur een bus. In het weekend vertrekken er slechts enkele bussen per dag. De terugreis gaat op dezelfde wijze.

Vanaf de luchthaven van Lissabon reis je per metro in 5 minuten naar het treinstation Lisssabon Oriente. Je kan ook lopend gaan (ca. 15 minuten) of een taxi nemen. Op het station neem je de trein naar Coimbra. De rit duurt ca. twee uur. Vanaf 07.00 tot 22.30 uur vertrekt er bijna elk uur een trein naar Coimbra.
Je kan vanaf vliegveld Lissabon ook te voet, per shuttlebus of per taxi naar het busstation van Rede-Expressos in Sete Rios. Op dit busstation van Rede Expressos in Lissabon neem je de bus naar Coimbra. De rit naar Coimbra duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten. Voor meer informatie over de busdienstregeling, klik hier.

In Coimbra neem je de bus naar Vila Nova de Poiares, duur: ca. 45 minuten. Doordeweeks gaat er vrijwel ieder uur een bus. In het weekend vertrekken er slechts enkele bussen per dag. De terugreis gaat op dezelfde wijze.

Je kan ook transfers reserveren van en naar het vliegveld (zie aanvullende opties).

Je kan dit arrangement op elke dag starten van begin maart tot en met eind oktober, behalve gedurende bepaalde weken in augustus (zie reiskalender). Denk er aan dat het in de maanden juli en  doorgaans (te) heet is, met overdag temperaturen van boven de 30 graden. Deze twee maanden zijn dus niet zo geschikt als wandelmaanden. Je kunt dan wel kortere varianten doen (in overleg ter plekke), want er is wel af en toe schaduw onderweg en verkoeling van een beek of bij een rivierstrandje.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar het land rond Coimba ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Portugal - Serra da Lousã - Aldeias do Xisto

De schistdorpen van het Lousã gebergte

Wandelvakantie langs guesthouses en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten