Madeira

Portugal - Madeira wandelvakantie, 8 of 12 dagen De mooiste wandeltochten van Madeira en Porto Santo

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelen langs hotels

Afwisselende wandelvakantie op het subtropische eiland Madeira in de Atlantische Oceaan, bekend om zijn bijzondere bloemenpracht. Wandel op Madeira door een groen vulkanisch berglandschap met diepe kloven en hoge kliffen, waar boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers bewerken. Verleng je wandelreis op het kleinere en drogere eiland Porto Santo, inclusief nagenieten aan een prachtig zandstrand. Uniek voor Madeira zijn de levadawandelingen langs, soms spectaculair aangelegde, irrigatiekanalen; de levada's. Bij mooi weer is het pad langs de hoogste toppen een onvergetelijke ervaring.

Uniek aan deze reis

 • Eeuwenoude paden langs levada's
 • Uitgestrekte zandstranden op Porto Santo
 • Vulkanisch bloemeneiland
 • Het hele jaar door goed wandelweer
 • Met transfers naar de mooiste plekken
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Reisverhaal 'Dol op Madeira'

De beste manier om Madeira te leren kennen is met wandelschoenen aan je voeten. Dirk Wijnand deelt zijn ervaring over dit prachtige eiland. Lees het verhaal.
Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Visit Madeira Portugal.

Dag tot dag

Portugal - Madeira wandelvakantie

Het vulkanische bloemeneiland Madeira is reeds lang geliefd bij vele rijken en groten der aarde om zijn schitterende botanische tuinen, zuivere lucht en ideale klimaat. Met name de Engelse aristocratie vond in de directe omgeving van Funchal een zeer geschikt overwinteringsverblijf.

Maar wie kent het onbekende Madeira, met zijn bergachtige binnenland, waar boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers bewerken, de schilderachtige dorpjes en de weelderige, tropisch aandoende plantengroei? De boeren verbouwen hier bananen, suikerriet en zoete aardappels tussen fruit- en papayabomen. Niet voor niets wordt Madeira de bloementuin van de Atlantische Oceaan genoemd.

Een prachtig netwerk van levada's, smalle waterkanalen, maakt de hoge bergmassieven en diepe ravijnen toegankelijk voor de wandelaar. Ook loop je over kleine weggetjes en oude muilezelpaden door het kleinschalige cultuurland, met veel verspreid liggende witte huisjes. In deze afwisselende wandelweek krijg je een goede indruk van het moois dat dit kleurrijke wandeleiland te bieden heeft.

Dag 1

Na de landing op de, half op palen in zee gebouwde, startbaan van het vliegveld van Madeira, volgt een korte transfer. Je gaat naar Santo da Serra, dat op 700 meter hoogte ligt, hoog boven het gewoel aan de kust. Door de week is het een rustig dorp. In het weekend komen hier veel bezoekers, bijvoorbeeld om te eten in een van de vele restaurantjes, maar vooral  om de zondagmarkt te bezoeken. Vooral in de zomer is Santo da Serra populair omdat het er, vanwege de hoogte, lekker koel is.

Overnachting in

Santo da Serra

Dag 2

Na een korte transfer start je de wandeling in Camacha. De wandeling voert langs de Levada dos Tornos naar Santo António da Serra.

Vanuit Camacha daal je een klein stukje af en loopt vervolgens het grootste deel van de dag langs de vlakke levada. Afwisselend gaat het door cultuurland met wat bebouwing en stille bossen. Er zijn een paar tunneltjes waar je je zaklamp nodig hebt, en geregeld heb je zicht op zee. De laatste loodjes zijn het zwaarst, want het is, over een rustig weggetje, nog even stevig klimmen naar Santo da Serra.

Wandeling: 18,5 km, 250 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Santo da Serra

Dag 3

Per taxi word je naar Baia de Abra gebracht, op het magnifieke schiereiland Ponta de São Lourenço (20 minuten). De meest oostelijke punt van Madeira verschilt qua landschap hemelsbreed met de rest van het eiland en is populair bij bezoekers. Er valt zelden regen en al in het begin van de lente is het gras hier vergeeld.

Als je vandaag over het schiereiland dwaalt, zul je meerdere malen worden verrast door de spectaculaire uitzichten. De rotsen hebben hier de prachtigste kleuren en rijzen hoog op vanuit de zee. Er is zelfs een echte oase, compleet met palmbomen en nieuwsgierige hagedissen. Na afloop reis je per lijnbus naar Machico of Santa Cruz.

Wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Machico of Santa Cruz

Dag 4

Na een korte, stevige klim vanuit Machico leidt de wandeling je slingerend langs de Levada do Canical door een aantal groene en lieflijke valleien in het achterland van het uitgestrekte Machico. Je loopt door een kleinschalig cultuurlandschap, met steeds wisselende uitzichten op terrassen en valleien. Als je de noordkust bereikt bij Boca do Risco (het 'gevaarlijke gat'), gaat de wandeling verder over een spectaculair kustpad, 350 meter boven de oceaan, naar Porto da Cruz.

Wandeling: 16 km, 650 m stijgen en dalen, 6 uur.

Er is voor deze dag ook een kortere wandeling beschreven in geval van slecht weer. Wandeling: 14,5 km, 400 m stijgen en 150 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Porto da Cruz

Dag 5

Vandaag staat de wandeling van Ribeiro Frio naar Portela op het programma. Na een transfer volg je de Levada do Furado door een altijd groen, bemost bos, naar Portela. Stukken van deze levada zijn echt spectaculair te noemen, met tunneltjes, rechts een diepe afgrond en een schitterend uitzicht. Onderweg beklim je de flanken van de Pico do Suna (1028 m) om een erosiegevoelig stuk met steile hellingen te vermijden.
Vanaf Portela, een uitzichtpunt waar een aantal wandelingen begint, kun je in twee uur afdalen naar Porto da Cruz, langs boerderijtjes en groene akkertjes, met mooie vergezichten.

Wandeling: 12 + 4,5 km, 500 m stijgen en 650 m dalen + 20 m stijgen en 575 m dalen, 4 + 2 uur.

Als alternatief is de Vereda das Funduras te lopen  naar Portela. De start is in Maroços, waar u zich met de taxi kunt laten afzetten in plaats van bij Ribeiro Frio. Je kunt er ook voor kiezen om slechts het traject vanaf Portela te lopen, of vanaf Portela in de namiddag met bus of taxi in ongeveer tien minuten naar Porto da Cruz terug te gaan.

Als je geen zin hebt om te wandelen, blijf je fijn aan zee. Je kunt er heerlijk zwemmen, op een terrasje zitten of gaan kijken bij de oude suikerrietraffinaderij.

Overnachting in

Porto da Cruz

Dag 6

Een transfer van 25 minuten brengt je naar Casa das Queimadas, een fraaie pousada in het nevelwoud.

Vandaag maak je een spectaculaire levadatocht naar de Caldeirão Verde. De tocht van 4,5 uur voert je eerst door een oud parkbos, dat allengs overgaat in de weelderige begroeiing van de nevelwouden die hier de hellingen bedekken. Enorme varens, mostapijten en watervalletjes kruisen je weg. Voor diegenen die vast in de schoenen staan, volgt een avontuurlijke wandeling naar de Caldeirão Verde via een smalle levada, langs diepe afgronden en prachtige uitzichten. Daarna keer je een stukje terug via dezelfde levada en vervolgt de route met een lange afdaling naar het plaatsje Ilha de São Jorge. Daar pak je de lijnbus of taxi naar Santana.

Wandeling: 13 km, 75 m stijgen en 600 m dalen, 5 uur.

Er is ook een kortere wandeling beschreven door het cultuurlandschap rond Santana, waarbij je onder andere enkele 'colmo's' tegenkomt. Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur.

Overnachting in

Santana of omgeving

Dag 7

Deze laatste dag gaat u met de bus naar São Jorge voor een niet al te lange, maar spectaculaire wandeling langs de kust. Het is voor een deel pittig klimmen, maar dat wordt ruimschoots vergoed door prachtige vergezichten over de Noordkust. U daalt af tot vlak bij zee. Daarna loopt u terug naar Santana door cultuurlandschap met veel kleine akkertjes en wijngaardjes.
Wandeling: 8 km, ca. 3 uur; 425m stijgen en 300m dalen.

Overnachting in

Santana of omgeving

Dag 8

Na het ontbijt eindigt je 8-daagse wandelreis op Madeira. Of toch niet? Er zijn drie opties:

 • 8-daagse variant: vandaag word je naar het vliegveld gebracht, voor de terugvlucht naar huis.
 • 12-daagse variant: je wordt naar de haven van Funchal gebracht om je reis te vervolgen op het zonnige eiland Porto Santo (ca. 2,5 uur varen). Zonniger en droger, want lagere bergen. En dus een heel ander klimaat en landschap. Maar ook een prachtig uitgestrekt zandstrand. Een heerlijke verlenging van je wandelreis. Na een transfer naar het centrale deel van Porto Santo, vanwaar je via de Pico de Castelo (met 460m de hoogste top van het eiland) een goed uitzicht over het grootste deel van het eiland hebt. Je loopt al dalend met mooi uitzicht terug naar je hotel.
  Wandeling: 6,5 km, 190 m stijgen, 430 m dalen, 2-3 uur. LET OP: check de informatie over de vaarschema's van de bootverbinding onder 'Praktisch - Geschikte Reisperiode'!
 • Verlenging Funchal: je transfer gaat naar het centrum van Funchal. Je kunt er ook voor kiezen nog een of meerdere dagen in Funchal bij te boeken. De stad en directe omgeving bieden genoeg bezienswaardigheden (voor beschrijving: zie dag 12).

Overnachting in

(11 daagse reis) Porto Santo, Vila Baleira

Dag 9

Vanaf het hotel is er een transfer naar het noordwesten van Porto Santo voor de koningsetappe van het eiland. Je begint met een pittige wandeling naar de Pico Branco en Terra Chã, wellicht het mooiste stukje Porto Santo! Bijzondere gesteenteformaties, Cypressenwoud, heerlijke uitzichten en goed bewaarde oorspronkelijke vegetatie maken je tocht in dit Natura2000 gebied meer dan de moeite waard. Vervolgens over de hellingen rond de toppen van de Pico do Facho en de Pico do Castelo via het uitzichtpunt Miradouro da Portela over het strand terug naar Vila Baleira en je hotel.
Wandeling: 13,5 km, 4,5 uur, 350 m stijgen en 530 m dalen.

Overnachting in

Porto Santo, Vila Baleira

Dag 10

Een laatste volle dag op Porto Santo. Voor wie wil is er nog een mooie wandeling op het zuidwestelijk deel van het eiland vanaf een mooi gelegen kapel naar de Pico de Espigão en uitzichtpunt Miradouro dos Flores, boven de zuidwestelijke kaap. Een wandeling naar een stukje eiland, waar niet veel toeristen zich wagen met onderweg bizarre rotspartije en steeds fraaie uitzichten op verscholen baaitjes. Een prachtig uitzichtpunt met 'uitzichtschommel' nodigt uit tot een langere pauze. Je kunt na afloop langs het strand relaxed terugwandelen of een taxi bestellen (eigen kosten). 
De wandeling over de kam vergt tredzekerheid en niet teveel hoogtevrees; daarom is er ook een makkelijker alternatief en je kunt natuurlijk ook kiezen om vandaag te relaxen of een strandwandeling te maken.
Wandelingen: 11,5 of 11 km, 4 of 3 uur, beide varianten 280 m stijgen en 330 m dalen.

Overnachting in

Porto Santo, Vila Baleira

Dag 11

Omdat de boot terug naar Madeira meestal pas in de loop van de middag gaat heb je nog een groot deel van de dag om van Porto Santo te genieten. Natuurlijk kun je je verblijf op Porto Santo verlengen met extra dagen, maar anders kom je vandaag (meestal in de late namiddag) terug in Funchal, waar je naar een hotel in het centrum gebracht wordt. Transfers op Porto Santo en bij aankomst Funchal zijn inbegrepen. Dan is er vast nog tijd om heerlijk te slenteren door het vriendelijke centrum van Funchal, langs de levendige Mercado dos Lavradores of de Sé-Kathedraal en natuurlijk een fijn restaurant.

Overnachting in

Funchal

Dag 12

Vandaag eindigt met een transfer naar het vliegveld ook de 12-daagse wandelreis op Madeira en Porto Santo. Of toch niet? Je kunt natuurlijk je verblijf in Funchal verlengen om meer tijd voor de stad en omgeving, bijvoorbeeld.

 • Een uitstapje met de kabelbaan naar Monte, met het mooie barokke kerkje en de tropische tuinen. Nog een toeristische afdaling per toboggan?
 • Nog een prachtige levadawandeling van Monte naar Palheiro (botanische tuinen) of Camacha. Per bus terug.
 • Met bus of kabelbaan naar de beroemde botanische tuinen (dit is met een bezoek aan Monte te combineren als dagtocht).
 • Uitgebreid de tijd voor het centrum van Funchal en bijvoorbeeld het museum over historie en cultuur van Madeira.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede hotels met douche en toilet op de kamer van gemiddeld 3* niveau. We kunnen niet op voorhand zeggen in welk onderkomen je precies verblijft. Om toch een idee te geven van het type accommodatie dat je kunt verwachten, vind je hieronder een korte beschrijving van de meest gebruikte accommodaties. De uiteindelijk geboekte accommodaties staan op de boekingsbevestiging.

In Santo da Serra begin je in de beste accommodatie van de reis. Het is hier een oase van rust in het groen.
In Machico overnacht je nabij de boulevard en het oude centrum, maar de overnachting kan ook in het dorp Santa Cruz zijn.
In Porto da Cruz verblijf je in een klein hotel, nabij de oceaan. De kamers zijn wat minder ruim zijn, maar ligging en uitzicht vergoeden dat. We proberen hier voor u kamers met balkon en zeezicht te reserveren.
In Santana is het  verblijf meestal een iets groter hotel met eigen restaurant en mooi uitzicht. Maar je kunt hier ook in wat kleinere traditionelere accommodaties verblijven. In Santana zijn weinig hotels en het is ook mogelijk dat je in één van de dorpen in de omgeving verblijft.
12 dagen: Op Porto Santo is het verblijf direct aan of vlakbij het grote zandstrand. Geniet van comfort en ligging.
In Funchal slaap je in een eenvoudig stadshotel middenin het centrum.

NB. De meeste hotelkamers op Madeira hebben gescheiden bedden. Indien je een kamer met tweepersoonsbed aanvraagt kunnen we dat niet in alle hotels garanderen.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt in de vorm van een buffet verzorgd in de hotels. Een Portugees ontbijt kan voor een wandelaar soms wat licht zijn, met name in Funchal.
Het diner kun je soms in de hotels gebruiken, maar vaak is een nabijgelegen eethuisje leuker. Het zal je niet verbazen dat er veel vis op het menu staat. De lunch koopt u in de dorpjes onderweg.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 6
 • taxitransfers volgens programma op dag 1, 2, 3, 5, 6 en 8
 • 12 daagse reis: ferry Porto Santo v.v., transfers op Porto Santo, Funchal en naar vliegveld conform programma
 • digitale reisinformatie
 • originele kaart van Madeira (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • overige transfers
 • optionele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
 • transfers naar en van de plaats van een eventuele reisuitbreiding (met uitzondering van de bij dag 8 aangegeven transfer)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting in Santo da Serra (€ 1,- p.p.p.n.)*

* het is mogelijk dat ook op andere locaties toeristenbelasting geheven gaat worden; ook die is dan ter plekke bij het hotel te betalen.

Over de activiteiten

U wandelt door bergachtig terrein over veelal vlakke, maar soms ook stijgende en dalende paden. Een groot deel van de wandelingen voert over paden langs levada’s, die een uitgebreid irrigatienetwerk vormen. Het zijn betonnen goten waarlangs een smal pad ligt. Soms gebruikt u de rand van de levada zelf om over te lopen. De afgronden ernaast kunnen diep zijn, dus voor mensen met hoogtevrees is deze reis niet mogelijk. Door de vele tunnels die gegraven zijn om de levada’s door de bergen heen te leiden heeft u op sommige dagen een zaklamp nodig. Daarnaast loopt u veel door landbouwgebied met kleine akkertjes en veel verspreid staande huizen. Hier loopt u meestal over asfaltweggetjes of restanten van oude (trappen)paden. Op een aantal dagen is aan het eind van de wandeling een busrit nodig om bij uw hotel te komen. Meestal sluit dit prima aan; als de aansluiting wat minder goed is kunt u ter plekke vaak een taxi nemen die u voor een redelijk bedrag vervoert. De taxi chauffeurs van Madeira zijn helemaal ingespeeld op wandelaars. Op een aantal dagen zijn er meerdere wandelingen beschreven, zodat er meestal een alternatief is voor een zwaardere wandeling.
Ter plekke ontvangt u een kaart van het eiland die goed te gebruiken is bij de wandelingen (schaal 1: 60.000) en verder nog informatie over oa. busvervoer geeft.

NB. Op het zeker in de winter vochtige Madeira kan het altijd voorkomen dat een pad langs een steile bergwand of levada beschadigd raakt door een kleine aardverschuiving; door regen kunnen paden (erg) glad worden. Tredzekerheid is daarom op deze reis een vereiste. Als er serieuze gevolgen zijn voor het wandelprogramma hoort u dit ter plekke van onze lokale partner.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. In Santo da Serra kunt u heerlijk tot rust komen. Machico is de 2e stad van Madeira en er kan wat geflaneerd worden over de boulevard en door het oude centrum. Funchal is een erg leuke stad om wat tijd door te brengen. Indien u met de kabelbaan naar het bezienswaardige Monte, met zijn tropische tuin, wilt gaan kijken, is een extra nacht aan te bevelen.
NB. In de winter is de kans op mooi weer in Funchal (zuidkant) groter dan in Santana/Porto da Cruz aan de noordkant.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel do Centro 2* (Funchal)

Kleinschalig stadshotel in een van de smalle straatjes van hartje Funchal. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. We proberen voor u een kamer met balkon aan de rustige achterzijde te reserveren. Het comfortniveau en de inrichting is eenvoudig, zonder opsmuk, maar alles is aanwezig: de kamers hebben allemaal een eigen badkamer, airco en TV.

Elke ochtend is er een eenvoudig ontbijtbuffet voor de gasten.

Hotel Do Carmo 3* (Funchal)

Hotel do Carmo is een prima modern 3*hotel middenin het centrum van Funchal. Het biedt origineel comfort met retro-style thema kamers, een heerlijk dakterras mét zwembad én uitzicht over het centrum en de haven van Funchal. Alle bezienswaardigheden en restaurants liggen op loopafstand!

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Excursies

Madeira

Dolfijnexcursie Madeira - halve dag (vanaf € 55,- per persoon)

Tijdens je verblijf in of nabij Funchal kun je een dolfijnexcursie maken; die vertrekt vanuit de haven. Deze duurt ca. 3 uur. We reserveren een plek voor je op een 12 tot 18-persoons excursieboot. Dit zijn snelle en wendbare 'riptop' boten. Er gaan twee Engels sprekende begeleiders mee die in contact staan met een uitkijkpost op de vaste wal, die walvissen en dolfijnen lokaliseert. Hoewel er geen garanties zijn dat je iets zult zien, is zeker de kans op het spotten van dolfijnen heel groot. Maar er is ook een kans dat je walvissen kunt zien, waaronder de imposante potvis.

 • Om er zeker van te zijn dat er plaats is, dien je deze excursie vooraf te boeken, samen met de reis. De prijs is per persoon.

NB: De excursie wordt afgeraden voor mensen met ernstige rugklachten of hartklachten. Omdat je nat kunt worden, krijg je een regenpak en uiteraard een reddingvest. SNP werkt samen met een verantwoorde dier- en milieuvriendelijk werkende organisatie ter plekke. Je kunt desnoods de excursie ook zelf ter plekke boeken, maar deze excursies zijn zeer geliefd en dus is de kans aanwezig dat er dan geen plaats meer is.

Transfers

Transfer van vliegveld Madeira naar Funchal (vanaf € 46,- per boeking)

Bij het boeken van een verlengingshotel in Funchal vooraf aan een reis, is een extra transfer vanaf het vliegveld naar dit hotel te boeken.

Voorwaarden:

De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Deze transfer dient bij boeking van het arrangement gereserveerd te worden.

Transfer van Funchal naar vliegveld Madeira

Bij verlenging in Funchal van een reis waarbij de laatste nacht Funchal en bijbehorende transfer niet inclusief is: optionele transfer van (een hotel in) Funchal naar het vliegveld van Madeira.

Voorwaarden:

De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Deze transfer dient bij boeking van het arrangement gereserveerd te worden.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Funchal.

Transavia vliegt een paar keer per week rechtstreeks naar Funchal. TAP Portugal vliegt dagelijks met overstap op Lissabon. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Transavia vliegt rechtstreeks op Funchal. Andere maatschappijen, zoals TAP, met overstap in Lissabon.

Op dag 1 is er een transfer per taxi (20 min) van het vliegveld van Funchal naar het hotel. Op de laatste dag van uw arrangement wordt u naar het vliegveld teruggebracht (30 min).

U kunt dit arrangement starten van begin januari tot half december. Het hele jaar door heerst er op Madeira een mild klimaat met heerlijk wandelweer. Via de levada's (waterkanalen) wordt het water van de vochtige noordkant naar de droge zuidkant van het eiland geleid, hetgeen de bijzondere bloemenpracht mogelijk maakt. In de winter kunnen aan de noordkust korte periodes met slecht weer voorkomen.
Tussen begin november en eind maart zijn niet alle hotels op Porto Santo geopend; het kan zijn dat we dan naar een alternatief moeten zoeken indien je de combinatie Madeira-Porto Santo boekt.

Flowerfestival (mei)
Elk jaar wordt er een groots bloemenfestival gehouden op Madeira met Funchal als belangrijkste locatie. De data wisselen, maar zijn steeds gedurende ca. 3 weken in mei. Gedurende met name de eerste week van die periode geldt voor alle hotels in Funchal een minimum verblijfsduur van ca. 4 tot 7 nachten; exacte data en aantal nachten wisselt per hotel. Bij een overnachting in de reis zal een alternatief zo dichtbij mogelijk gezocht worden, voor verlengingsnachten in Funchal raden we aan minimaal 4 nachten aan te vragen. Data vind je op de website van VisitMadeira, onder tab 'events'.

Ferry Porto Santo (incl. in de reis waarbij je ook naar Porto Santo gaat):
Op verschillende dagen in het jaar kan het voorkomen dat de ferry niet vaart of pas 's avonds laat naar Porto Santo vaart waardoor de wandeling uit het programma niet kan worden gedaan. Ferry tijden zijn in te zien op de website van Portosantoline. Kijk hier goed naar alvorens een reisaanvraag te doen. Ruwweg is er geen afvaart op dinsdag tussen 1 oktober en 1 juli en is er op vrijdag een late afvaart, met soms tevens een ochtendboot. Het beste is dus om de overtocht naar Porto Santo niet te plannen op dinsdag of vrijdag. Tevens is groot onderhoud gepland aan de veerboot gedurende januari en deels februari. Dan is deze variant van de reis dus niet mogelijk.

Verblijf Funchal na terugkeer van Porto Santo
Gedurende de periode van het Flowerfestival zijn er geen losse overnachtingen in Funchal mogelijk. Terugkomend van Funchal in de eerste helft van mei dien je er rekening mee te houden dat we een hotel elders moeten boeken. De minimum verblijfsduur van hotels in Funchal ligt dan tussen 4 en 7 nachten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Madeira ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Madeira

Portugal - Madeira wandelvakantie

De mooiste wandeltochten van Madeira en Porto Santo

Wandelen langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.