Portugal - Madeira wandelvakantie, 8 dagen Kloven, kliffen en levada's in het oosten van Madeira

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelen langs hotels

Afwisselende wandelvakantie op het subtropische eiland Madeira in de Atlantische Oceaan, bekend om zijn bijzondere bloemenpracht. Wandelen door vulkanisch berglandschap met diepe kloven en hoge kliffen, waar boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers bewerken. Het eiland is toegankelijk gemaakt door, soms spectaculair aangelegde, levada’s, de bekende irrigatiekanalen.

Uniek aan deze reis

 • Eeuwenoude paden langs levada's
 • Het hele jaar door wandelweer
 • Met transfers naar de mooiste plekken
 • Vulkanisch bloemeneiland
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Madeira wandelvakantie

Het vulkanische bloemeneiland Madeira is reeds lang geliefd bij vele rijken en groten der aarde om zijn schitterende botanische tuinen, zuivere lucht en ideale klimaat. Met name de Engelse aristocratie vond in de directe omgeving van Funchal een zeer geschikt overwinteringsverblijf. Maar wie kent het onbekende Madeira, met zijn bergachtige binnenland, waar boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers bewerken, de schilderachtige dorpjes en de weelderige, tropisch aandoende plantengroei? De boeren verbouwen hier bananen, suikerriet en zoete aardappels tussen fruit- en papayabomen. Niet voor niets wordt Madeira de bloementuin van de Atlantische Oceaan genoemd. Een prachtig netwerk van levada's, smalle waterkanalen, maakt de hoge bergmassieven en diepe ravijnen toegankelijk voor de wandelaar. Daarnaast loopt u ook over kleine weggetjes en oude muilezelpaden door het kleinschalig cultuurland met veel verspreid liggende witte huisjes. In deze afwisselende wandelweek krijgt u een goede indruk van het moois dat dit kleurrijke wandeleiland te bieden heeft. Deze Madeira vakantie richt zich vooral op de oostkant van Madeira en is (nagenoeg zonder overlap) te combineren met de rondreis (820030) aan de westkant van het eiland tot een 15-daagse reis.

Dag 1

Na de landing op de, half op palen in zee gebouwde, startbaan van het vliegveld van Madeira, volgt een korte transfer naar het op 700m hoogte, hoog boven het gewoel aan de kust, gelegen dorp Santo da Serra. Dit is door de week een rustig dorp, maar in het weekend komen hier veel bezoekers, bv. om te eten in een van de vele restaurantjes, maar vooral naar de drukbezochte zondagmarkt. Vooral in de zomer is Santo da Serra populair omdat het er, vanwege de hoogte, lekker koel is.

Overnachting in

Santo da Serra

Dag 2

Na een korte transfer start u de wandeling in Camacha. De wandeling voert langs de Levada dos Tornos naar Santó António da Serra. Vanuit Camacha daalt u een klein stukje af en loopt vervolgens het grootste deel van de dag langs de vlakke levada. Afwisselend gaat het door cultuurland met wat bebouwing en stille bossen. Er zijn een paar tunneltjes waar u uw zaklamp nodig zult hebben en geregeld heeft u zicht op zee. De laatste loodjes zijn het zwaarst, want het is, over een rustig weggetje, nog even stevig klimmen naar Santo da Serra. Wandeling: 18,5 km, 250 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Santo da Serra

Dag 3

Per taxi wordt u naar Baia de Abra op het magnifieke schiereiland Ponta de São Lourenço gebracht (20 min). De meest oostelijke punt van Madeira verschilt qua landschap hemelsbreed met de rest van het eiland en is populair bij bezoekers. Er valt zelden regen en al in het begin van de lente is het gras hier vergeeld. Als u vandaag over het schiereiland dwaalt zult u meerdere malen verrast worden door de spectaculaire uitzichten. De rotsen hebben hier de meest prachtige kleuren en rijzen hoog op vanuit de zee. Er is zelfs een echte oase compleet met palmbomen en nieuwsgierige hagedissen. Na afloop reist u per lijnbus naar Machico. Wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Machico

Dag 4

Na een korte, stevige klim vanuit Machico leidt de wandeling u slingerend langs de Levada do Canical door een aantal groene en lieflijke valleien in het achterland van uitgestrekte Machico. U loopt door kleinschalig cultuurlandschap met steeds wisselende gezichten op terrassen en valleien. Als u de noordkust bereikt bij Boca do Risco (het gevaarlijke gat), gaat de wandeling verder over een spectaculair kustpad, 350m boven de oceaan, naar Porto da Cruz. Wandeling: 16 km, 650m stijgen en dalen, 6 uur. Er is voor deze dag ook een kortere wandeling beschreven in geval van slecht weer. Wandeling: 14,5 km, 400m stijgen en 150m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Porto da Cruz

Dag 5

Vandaag staat de wandeling van Ribeiro Frio naar Portela op het programma. Na een transfer volgt u de Levada do Furado door een altijdgroen, bemost bos, naar Portela. Stukken van deze levada zijn echt spectaculair te noemen met tunneltjes, rechts een diepe afgrond en schitterend uitzicht.
Vanaf Portela, een uitzichtpunt waar een aantal wandelingen beginnen, kunt u in 2 uur afdalen naar Porto da Cruz, langs boerderijtjes en groene akkertjes, met mooie vergezichten.
Wandeling: 11 + 4,5 km, 300 m stijgen en 450 m dalen + 20 m stijgen en 575 m dalen, 4,5 + 2 uur.

U kunt u er ook voor kiezen om slechts het traject vanaf Portela te lopen of vanaf Portela in de namiddag met bus of taxi in ca. 10 min. naar Porto da Cruz terug te gaan.
Indien u geen zin heeft om te wandelen blijft u fijn aan zee en kunt heerlijk zwemmen, op een terrasje zitten of gaan kijken naar de oude suikerrietraffinaderij.

Overnachting in

Porto da Cruz

Dag 6

Een transfer van 25 minuten brengt u naar Casa das Queimadas, een fraaie pousada in het nevelwoud. Vandaag maakt u een spectaculaire levadatocht naar de Caldeirão Verde. De tocht van 4,5 uur voert u eerst door een oud parkbos wat allengs overgaat in de weelderige begroeiing van de nevelwouden die hier de hellingen bedekken. Enorme varens, mostapijten en watervalletjes kruisen uw weg. Voor diegenen die vast in de schoenen staan volgt een avontuurlijke wandeling naar de Calderao Verde via een smalle levada, langs diepe afgronden en prachtige uitzichten. Daarna keert u een stukje terug via dezelfde Levada en vervolgt vervolgens de route met een lange afdaling naar het plaatsje Ilha de São Jorge. Vanaf daar pakt u de lijnbus of taxi naar Santana. Wandeling: 13 km, 75m stijgen en 600m dalen, 5 uur. Er is ook een kortere wandeling beschreven door het cultuurlandschap rond Santana, waarbij u oa. enkele colmo's tegenkomt. Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur.

Overnachting in

Santana

Dag 7

Deze laatste dag gaat u met de bus naar São Jorge voor een niet al te lange, maar spectaculaire wandeling langs de kust. Het is voor een deel pittig klimmen, maar dat wordt ruimschoots vergoed door prachtige vergezichten over de Noordkust. U daalt af tot vlak bij zee. In het dal van de Ribeira de São Jorge heeft u nog de mogelijkheid om te zwemmen in een zwembad. Daarna loopt u terug naar Santana door cultuurlandschap met veel kleine akkertjes en wijngaardjes.
Wandeling: 8 km, ca. 3 uur; 425m stijgen en 300m dalen.

Overnachting in

Santana

Dag 8

Na het ontbijt wordt u van Santana naar het vliegveld gebracht, of naar Funchal indien u de reis daar verlengt.

Indien u meer tijd heeft loont het zeker de moeite nog een of meerdere dagen in Funchal bij te boeken. De stad en directe omgeving bieden genoeg bezienswaardigheden, bijvoorbeeld:

 • een uitstapje met de kabelbaan naar Monte, met het mooie barokke kerkje en de tropische tuinen.
 • met bus of kabelbaan naar de beroemde Botanische tuinen (dit is met een bezoek aan Monte te combineren als dagtocht).
 • met de boot in 2,5 uur naar het zonovergoten eiland Porto Santo, met zijn uitgestrekte stranden. Op het einde van de dag kunt u terug, maar het is ook mogelijk hier extra nachten te boeken.
 • heerlijk slenteren door het vriendelijke centrum van Funchal, langs de levendige Mercado dos Lavradores, de Sé-Kathedraal of het museum over historie en cultuur van Madeira.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht steeds in goede hotels met douche en toilet op de kamer van gemiddeld 3* niveau. Gezien de kleinschaligheid van onze selectie aan accommodaties kunnen we niet op voorhand zeggen in welk onderkomen u exact zult verblijven. Om u toch een idee te geven vindt u hieronder een korte beschrijving van de meest gebruikte accommodaties. De uiteindelijk geboekte accommodaties treft u aan op de definitieve bevestiging van uw boeking.

In Santo da Serra is het hotel relatief groot, maar een oase van rust in het groen, met ook een binnenzwembad.
In Machico overnacht u meestal op een steenworp van de boulevard en het oude centrum. Op vrijdag en zaterdagavond kunt u hier last hebben van het uitgaansleven.
In Porto da Cruz overnacht u in een kleiner hotel, nabij de oceaan. De kamers kunnen wat minder ruim zijn, maar de ligging en het uitzicht vergoeden dat weer. We proberen hier voor u kamers met balkon en zeezicht te reserveren (maar kunnen dit niet garanderen).
In Santana is het hotel weer wat groter en heeft een binnenzwembad.
NB. De meeste hotelkamers op Madeira hebben gescheiden bedden. Indien u een kamer met tweepersoonsbed aanvraagt kunnen we dat niet in alle hotels garanderen.

Over de maaltijden

Uw ontbijt wordt in de vorm van een buffet verzorgd in de hotels. Een Portugees ontbijt kan voor een wandelaar soms wat licht zijn, met name in Funchal.
Het diner kunt u vaak in de hotels gebruiken, maar vaak is een nabijgelegen eethuisje leuker. Het zal u niet verbazen dat er veel vis op het menu staat. Uw lunch koopt u in de dorpjes onderweg.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 6
 • taxitransfers volgens programma op dag 1, 2, 3, 5, 6 en 8
 • SNP-reisdocumentatie en routebeschrijvingen
 • originele kaart van Madeira (ontvangt u ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • overige transfers
 • eventuele toeristenbelasting
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
 • transfers naar en van de plaats van een eventuele reisuitbreiding (met uitzondering van de bij dag 8 aangegeven transfer)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting in Santo da Serra (€ 1,- p.p.p.n.)*

* het is mogelijk dat ook op andere locaties toeristenbelasting geheven gaat worden; ook die is dan ter plekke bij het hotel te betalen.

Over de activiteiten

De wandelingen verschillen in lengte. Op een aantal dagen zijn er meerdere wandelingen beschreven, zodat er altijd een alternatief is voor een zwaardere wandeling. U wandelt door bergachtig terrein over veelal vlakke, maar soms ook stijgende en dalende paden. Een groot deel van de wandelingen voert over paden langs levada’s, die een uitgebreid irrigatienetwerk vormen. Het zijn betonnen goten waarlangs een smal pad ligt. Soms gebruikt u de rand van de levada zelf om over te lopen. De afgronden ernaast kunnen diep zijn, dus voor mensen met hoogtevrees is deze reis niet mogelijk. Door de vele tunnels die gegraven zijn om de levada’s door de bergen heen te leiden heeft u op sommige dagen een zaklamp nodig. Daarnaast loopt u veel door landbouwgebied met kleine akkertjes en veel verspreid staande huizen. Hier loopt u meestal over asfaltweggetjes of restanten van oude (trappen)paden.Op een aantal dagen is aan het eind van de wandeling een busrit nodig om bij uw hotel te komen. Meestal sluit dit prima aan; als de aansluiting wat minder goed is kunt u ter plekke vaak een taxi nemen die u voor een redelijk bedrag vervoert. De taxi chauffeurs van Madeira zijn helemaal ingespeeld op wandelaars.

Ter plekke ontvangt u een kaart van het eiland die goed te gebruiken is bij de wandelingen (schaal 1: 60.000) en verder nog informatie over oa. busvervoer geeft.

NB. Op Madeira kan het altijd voorkomen dat een pad langs een steile bergwand beschadigd raakt door een kleine aardverschuiving als gevolg van noodweer. Als dit gevolgen heeft voor het wandelprogramma hoort u dit ter plekke van onze lokale partner.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. In Santo da Serra kunt u heerlijk tot rust komen. Machico is de 2e stad van Madeira en er kan wat geflaneerd worden over de boulevard en door het oude centrum. Funchal is een erg leuke stad om wat tijd door te brengen. Indien u met de kabelbaan naar het bezienswaardige Monte, met zijn tropische tuin, wilt gaan kijken, is een extra nacht aan te bevelen.
NB. In de winter is de kans op mooi weer in Funchal (zuidkant) groter dan in Santana/Porto da Cruz aan de noordkant.

Extra's

Verlengingshotels

acc15316att88.jpg

Hotel do Centro (Funchal)

Aardig kleinschalig stadshotel in een van de smalle straatjes van hartje Funchal. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. We proberen voor u een kamer met balkon aan de rustige achterzijde te reserveren. Het comfortniveau en de inrichting is eenvoudig, zonder opsmuk, maar alles is aanwezig: de kamers hebben allemaal een eigen badkamer, airco en TV.

Elke ochtend is er een eenvoudig ontbijtbuffet voor de gasten.

HotelCarmoPool.jpg

Hotel Do Carmo (Funchal)

Hotel do Carmo is een prima modern 3*hotel middenin het centrum van Funchal. Het biedt origineel comfort met retro-style thema kamers, een heerlijk dakterras mét zwembad én uitzicht over het centrum en de haven van Funchal. Alle bezienswaardigheden en restaurants liggen op loopafstand!

TPEntrada.jpg

Hotel Torre Praia (Porto Santo)

Modern hotel, fraai gelegen aan het strand bij het plaatsje Villa Baleira, het hoofddorp van het eilandje Porto Santo. Het hotel heeft uiteraard een zwembad en alle andere voorzieningen.
Strand ligt op 10m afstand, het dorp op 500m.

het_gouden_strand_van_porto_santo.jpg

Hotel Praia Dourada (Porto Santo)

miraparque_hotel.jpg

Hotel Miraparque (Lissabon)

Hotel in het centrum van Lissabon, gevestigd in een historisch gebouw met uitzicht op Park Eduardo VII. Dankzij de centrale ligging loopt u binnen 15 minuten het centrum van Lissabon in, maar op loopafstand vindt u ook metrostation Parque vanwaar u binnen enkele minuten verschillende andere bezienswaardigheden kunt bereiken. In de directe omgeving van de accommodatie vindt u plein Marquês de Pombal en één van de grootste winkelcentra van Lissabon, El Corte Inglês. De accommodatie beschikt over WIFI, parkeren kan op openbare parkeergelegenheden.

Transfers

Transfer van Funchal naar vliegveld Madeira

Optionele transfer van (een hotel in) Funchal naar het vliegveld van Madeira.

Voorwaarden:

De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Deze transfer dient bij boeking van het arrangement gereserveerd te worden.

transfer haven Porto Santo - hotel Porto Santo (vanaf € 5,- per persoon)

transfer hotel Porto Santo - haven Porto Santo (vanaf € 5,- per persoon)

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Funchal.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Transavia vliegt rechtstreeks op Funchal. Andere maatschappijen, zoals TAP, met overstap in Lissabon.

Op dag 1 is er een transfer per taxi (20 min) van het vliegveld van Funchal naar het hotel. Op de laatste dag van uw arrangement wordt u naar het vliegveld teruggebracht (30 min).

U kunt dit arrangement starten van begin januari tot half december. Het hele jaar door heerst er op Madeira een mild klimaat met heerlijk wandelweer. Via de levada's (waterkanalen) wordt het water van de vochtige noordkant naar de droge zuidkant van het eiland geleid, hetgeen de bijzondere bloemenpracht mogelijk maakt. In de winter kunnen aan de noordkust korte periodes met slecht weer voorkomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Madeira ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kleurrijk_eiland.jpg

Portugal - Madeira wandelvakantie

Kloven, kliffen en levada's in het oosten van Madeira

Wandelen langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten