Portugal - Madeira & Porto Santo, 15 dagen Wandelen met huurauto langs groene kliffen en gouden stranden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelreis inclusief huurauto langs quinta’s en hotels

De meest complete wandelreis van Madeira, met als toetje het vulkanische Porto Santo met haar prachtige koraalstrand. Vanuit de zwembaden tussen de basaltrotsen van Porto Moniz reis je rond het subtropische eiland Madeira, bekend om de enorme bloemenpracht, spectaculair aangelegde levada's (irrigatiekanalen) en groene terrashellingen. Optimale vrijheid met je eigen huurauto en een ruime keuze aan wandelingen, maar ook tijd voor een relaxen bij het zwembad van één van onze bijzondere accommodaties. Met de ferry naar het afgelegen Porto Santo, waar je wandelt langs bizarre vulkanische rotsen en over een immens koraalstrand, waar je ook je hotel vindt. Je sluit af in het sfeervolle Funchal en Monte, met zijn botanische tuinen en wijnhuizen!

Uniek aan deze reis

 • Fraai gelegen quinta's en hotels
 • Het hele jaar lekker wandelweer
 • Vrijheid met eigen auto
 • Wandelingen over het hele eiland
 • GPS-tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Reisverhaal 'Dol op Madeira'

De beste manier om Madeira te leren kennen is met wandelschoenen aan je voeten. Dirk Wijnand deelt zijn ervaring over dit prachtige eiland. Lees het verhaal.
Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Visit Madeira Portugal.

Dag tot dag

Portugal - Madeira - Porto Santo wandelreis met huurauto

Het vulkanische bloemeneiland Madeira, ver weg in de Atlantische Oceaan, is reeds lang geliefd bij de rijken en groten der aarde om zijn schitterende botanische tuinen, zuivere lucht en ideale klimaat. Met name de Engelse aristocratie vond in de directe omgeving van Funchal een zeer geschikt overwinteringsverblijf. De smaakvolle madeirawijn zal hiertoe zeker ook hebben bijgedragen. Recentere populariteit geniet het kleine Porto Santo: bizarre vulkanische rotsen en een fantastisch (koraal)zandstrand.

Wandeleiland Madeira heeft veel te bieden aan de actieve reiziger, die het bergachtige binnenland verkent. Hier bewerken boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers, je vindt er schilderachtige dorpjes en weelderige, tropisch aandoende plantengroei. De boeren verbouwen hier bananen, suikerriet en zoete aardappels tussen kleurrijke bloemen, heesters en fruit- en papayabomen. Niet voor niets wordt Madeira de bloementuin van de Atlantische Oceaan genoemd. Met je huurauto heb je veel vrijheid en we bieden een divers wandelaanbod, waarmee je via het prachtige netwerk van levada’s de hoge bergmassieven, steile kliffen en diepe ravijnen te voet kunt doorkruisen.

Na 10 dagen laat je je auto staan en neem je de ferry naar het buureiland Porto Santo. Dit is een stuk droger en samen met de vreemde vulkanische rotsformaties, een heel andere vegetatie en je kunt er na je wandeling nagenieten op het fraaie zandstrand. Je hotel ligt direct aan dit strand.

Dag 1

Op het vliegveld van Funchal haal je je huurauto op en rijdt in 1,5 uur, naar het uiterste noordwesten van Madeira. Porto Moniz is je eerste verblijfplaats. Je zult zich verbazen over de ingenieuze wijze van wegenbouw op dit grillige eiland. Op sommige trajecten rijd je meer door tunnels dan erbuiten. Toch krijg je genoeg mee van de subtropische begroeiing, de overal verspreide huisjes en de schitterende kustlijn. Indien er na aankomst nog tijd is, kun je nog een verfrissend bad nemen in één van de rotspoelen tussen de lavarotsen voor de kust.

Overnachting in

Porto Moniz

Dag 2

Vandaag zijn er twee opties. Óf je maakt een rondwandeling langs de kliffen van de zuidkust bij Paul do Mar of verkent de noordelijkste punt van Madeira en het hooggelegen achterland.

Vanaf Prazeres start je makkelijk door via het dorp en het levadapad naar Raposeira te lopen. Dan daal je via een weinig gelopen oud slingerpad en een bananenplantage af naar de Fajã van Paul do Mar. In het dorpje kun je bijkomen van de afdaling en je voorbereiden op de klim terug omhoog. Over zonder twijfel één van de mooiste voetpaden van Madeira zigzag je over een oud pad omhoog langs de kliffen. Onderweg zie je de meest fantastische rotsformaties en drie watervallen. Wandeling: 12,5 km, 720 m stijgen en dalen, 5 uur.

Ver boven Porto Moniz begint een van de mooiste levadawandelingen: Levada da Ribeira da Janela. Eerst heb je fraai zicht op de kleine terrasjes en huisjes met oranje daken op de steile helling aan de overkant, dan loop je een weelderig laurierbos binnen, gelegen in een ongerepte, onpeilbaar diepe vallei. Deze vlakke wandeling duurt maximaal 2,5 uur (max. 25 m stijgen en dalen). Er is ook een langere rondwandeling vanuit Porto Moniz (10,5 km, 570 m stijgen en dalen, 4,5 uur). Na afloop rijd je weer omlaag naar Porto Moniz.

Overnachting in

Porto Moniz

Dag 3

Verkenning van het westpunt van Madeira. Via de slingerende rondweg rijd je in ca. 1 uur, door afwisselend bos en dorpjes, naar Ponta do Pargo waar een klassieke vuurtoren het meest westelijke puntje van Madeira markeert. Vanaf 350 m hoogte kijk je neer op de branding en de kliffen die de hele noordwestpunt van het eiland domineren. Uitgebreide wijnbouw zoals aan de zuidkust van Madeira is op deze winderige plek niet mogelijk. Het is hier wat minder dichtbevolkt, er worden andere gewassen verbouwd en er loopt wat vee.
Iets voorbij Ponta do Pargo kun je een afwisselende rondwandeling maken (10 km, 400 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen). Je loopt omhoog het bos in en pikt daar Levada Nova op. Het dennen-eucalyptusbos is heel open zodat je vanaf de levada veel zicht op zee hebt en de dorpjes onder je. Na een steile afdaling bereik je een kapel met uitzicht op zee. Je keert langs een indrukwekkend uitzichtpunt en een vriendelijk dorp, met veel bloemen en mandarijnenboompjes, terug naar je auto. Je rijdt dan door naar je volgende overnachtingsplaats in de omgeving van Calheta.

Overnachting in

Calheta

Dag 4

Je rijdt 10 km omhoog naar de bergkam op 1300 m hoogte. Hier zet je de auto neer en daal je aan de andere kant van de kam af, het dal van Rabacal in. Door dit dal stroomt het water van de hoogvlakte Paúl da Serra naar beneden. Middels levada’s op vier niveaus wordt het water opgevangen en via tunnels naar de zuidkant van de bergrug geleid, waar het in de Levada Nova verdeeld wordt over de uitgestrekte landbouwgebieden. Je wandelt over mossige levada’s, onder bomen vol baardmos en langs druipende rotswanden naar de 25 Fontes, waar het water van een enorme waterval en meerdere kleinere bronnen opgevangen wordt, daalt af naar Levada da Rocha Vermelha en ziet hoe deze, onder aan een loodrechte wand, in een 2 km lange tunnel verdwijnt. Na genoten te hebben van het uitzicht over de imposante groene vallei van de Ribeira da Janela, klim je weer omhoog naar de Levada das 25 Fontes en ziet ook deze in een tunnel verdwijnen. Op deze dag krijg je een goed beeld van de noeste arbeid die verricht is om Madeira groen te houden. De wandeling kan naar believen ingekort of juist verlengd worden. Het is zelfs mogelijk het begin en eind met een taxibusje af te leggen, zodat er slechts een korte wandeling naar de mooiste plekken gemaakt hoeft te worden. Totale wandeling: 8,5 km, 530 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Calheta

Dag 5

Je verblijft op een heerlijke plek voor een rustige dag, maar je kunt ook een heel fraaie rondwandeling langs de kliffen van de zuidkust bij Paul do Mar maken.

 • We hebben een korte wandeling (4,5 km, 200 m stijgen en dalen, 2 uur lopen) voor je door het typerende cultuurlandschap van Madeira: kleine akkertjes, huisjes en overal kleurige bloemen.
 • Een prachtige, maar qua hoogteverschillen pittige, wandeling start vanaf Prazeres. Eerst loop je vlak over een levadapad naar Raposeira. Dan daal je via een weinig gelopen oud slingerpad en een bananenplantage af naar de Fajã van Paul do Mar. In het dorpje kun je bijkomen van de afdaling en je voorbereiden op de klim terug omhoog. Over zonder twijfel één van de mooiste voetpaden van Madeira zigzag je over een oud en zeer spectaculair pad omhoog langs de kliffen. Onderweg zie je de meest fantastische rotsformaties en drie watervallen. Wandeling: 12,5 km, 720 m stijgen en dalen, 5 uur.
 • Langer wandelen kan ook langs de Levada Nova, die boven Calheta stroomt. Deze levada is enorm lang, maar je moet natuurlijk wel heen en weer lopen om bij de auto terug te komen. Maar je kunt ook in de auto stappen en in 5 minuten naar een van de mooiste dorpjes van Madeira rijden. Jardim do Mar ligt aan zee, onder aan een steile klif en je kunt er goed eten.

Overnachting in

Calheta

Dag 6

Je verlaat je verblijfplaats aan de zonnige zuidkust en rijdt via Paúl da Serra en de Encumeada-pas (1083 m) naar Sao Vicente aan de groene en vochtige noordkust. Hier volg je een tijdje de kustweg, onderlangs spectaculaire kliffen, naar het volgende overnachtingsadres in Boaventura of Arco de Sao Jorge. Totale rijafstand is ca. 60 km.
Onderweg kun je twee stops maken in het groene en grillige berggebied rond Encumeada. Eerst stop je bij Bica da Cana (1600 m) voor een uitstapje naar het uitzichtpunt. Bij de Encumeada-pas kun je een stuk heen en weer lopen over de Vereda da Encumeada, de ruim 11 km lange kamwandeling naar Pico Ruivo. Je loopt door een spectaculair berglandschap, waarbij het wel even flink stijgen en vervolgens terug weer afdalen is (op en neer naar Curral jangao is 7 km, 260 m stijgen en dalen, 2,5 uur lopen). 
Vlak bij de huisjes van je accommodatie in Arco de Sao Jorge ligt een bijzondere botanische tuin met onder meer een fraaie rozentuin met meer dan duizend variëteiten, een van de grootste collecties in Portugal.

Overnachting in

Arco de Sao Jorge

Dag 7

Je kunt vandaag een heel afwisselende rondwandeling maken via het cultuurland rond Boaventura of langs de Koninklijke Levada: levada do Rei. Terwijl je door jungle-achtige vegetatie langs een authentieke levada loopt, heb je ook zicht op Boaventura en de oceaan. Wandeling: 7,5 - max. 11 km, 380 m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen.
Het kan echter slecht weer zijn aan de noordkust. Niets staat je dan in de weg om naar Funchal te rijden (75 km, grotendeels over Via Expresso), waar het waarschijnlijk wel mooi weer is. Funchal is een gezellige stad met leuke terrasjes en eethuisjes, maar ook aardige musea en historische gebouwen. Uiteraard heb je hier ook de gelegenheid om Madeira-wijn te proeven in eeuwenoude wijnkelders.

Overnachting in

Arco de Sao Jorge

Dag 8

Vandaag ga je naar een volgende plek in het oostelijke binnenland van Madeira. Maak onderweg een mooie rondwandeling door het cultuurlandschap rond Santana, waarbij je onder andere enkele 'colmo's' tegenkomt. Wandeling: 7 km, 115 m stijgen en dalen, 2 uur.
Een korte autorit van 25 minuten brengt je naar Casa das Queimadas, een fraaie pousada in het nevelwoud. Het kan hier druk zijn, maar de locatie is echt prachtig. Je kunt een stuk heen en weer lopen over de zeer mooie levada die vanaf hier loopt, naar Caldeirão Verde. Kies hiervoor wel een mooie dag uit, zonder nevel of regen! Als het juist mooi weer is, rijd je misschien liever naar Teixeira op 1600 m hoogte en beklimt de Pico Ruivo, met 1862 m de hoogste top van Madeira. Dit is een makkelijk, maar soms druk, wandelpad.

Overnachting in

Santo da Serra of omgeving

Dag 9

Vandaag rijd je naar de oostpunt van Madeira, naar het bijzondere woestijn-schiereiland Ponta de São Lourenço. De vochtige lucht die tegen de rest van Madeira ver genoeg opstijgt om veel regen en mist te veroorzaken, drijft moeiteloos over het lage schiereiland, vandaar dat het er bijna nooit regent. Er groeit dan ook heel weinig en de roodachtige vulkanische kleuren komen goed tot hun recht (wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur). Daarna kun je een terrasje aandoen in het historische stadje Machico. Zarco, een van de ontdekkers van Madeira, is in 1419 in Machico aan land gekomen. In het centrum staan nog wat aardige historische panden naast eeuwenoude platanen en er wordt aan het eind van de dag druk geflaneerd aan de boulevard. Weer terug naar je fraaie onderkomen in Santo da Serra.

Overnachting in

Santo da Serra of omgeving

Dag 10

Vanuit Santo da Serra is makkelijk een bezoekje aan de (omgeving van) de hoofdstad Funchal te maken. Ga bijvoorbeeld naar een of meerdere prachtige tropisch aandoende tuinen als de Palheiro Gardens, de Tropical Gardens bij Monte of de botanische tuinen. Nog een toeristisch ritje met de tobbogan? Je kunt de auto in Monte laten staan en per kabelbaan afdalen naar het centrum van Funchal. Ook het uitzichtspunt bij Ribeiro Frio is een bezienswaardigheid. Als je dat nog niet gedaan hebt is ook de beklimming van de Pico Ruivo een mooie optie (zie dag 8).
Aan het einde van de dag lever je je auto weer in en slaap je nog een nacht in Santo da Serra.

Overnachting in

Santo da Serra

Dag 11

Na een vroeg ontbijt (meestal vertrekt de boot vroeg) word je naar de haven van Funchal gebracht om je reis te vervolgen op het zonnige eiland Porto Santo (ca. 2,5 uur varen). Zonniger en droger, want lagere bergen. En dus een heel ander klimaat en landschap. Maar ook een prachtig uitgestrekt zandstrand. Een heerlijke verlenging van je wandelreis.
Na aankomst van de veerboot wordt je naar het centrale deel van Porto Santo gebracht, vanwaar je via de Pico de Castelo (met 460m de hoogste top van het eiland) een goed uitzicht over het grootste deel van het eiland hebt. Je daalt vanaf de top af met steeds mooi uitzicht op de oceaan, het strand en Vila Baleira met je hotel. In de namiddag kun je relaxen op het strand.
Wandeling: 6,5 km, 190 m stijgen, 430 m dalen, 2-3 uur.

LET OP: check de informatie over de vaarschema's van de bootverbinding onder 'Praktisch - Geschikte Reisperiode'!

Overnachting in

Porto Santo, Vila Baleira

Dag 12

Vanaf het hotel is er een transfer naar het noordwesten van Porto Santo voor de koningsetappe van het eiland. Je begint met een pittige wandeling naar de Pico Branco en Terra Chã, wellicht het mooiste stukje Porto Santo! Bijzondere gesteenteformaties, Cypressenwoud en heerlijke uitzichten maken je tocht in dit Natura2000 gebied meer dan de moeite waard. Vervolgens over de hellingen rond de toppen van de Pico do Facho en de Pico do Castelo via een bijzonder 'cactuspad' naar de Capela da Graça, een heerlijke pauzeplek met uitzicht. Er volgt een afdaling door de velden terug naar Vila Baleira en je hotel.
Wandeling: 13,5 km, 4,5 uur, 350 m stijgen en 530 m dalen.

Overnachting in

Porto Santo, Vila Baleira

Dag 13

Een laatste volle dag op Porto Santo. Voor wie wil is er nog een mooie wandeling op het zuidwestelijk deel van het eiland vanaf een mooi gelegen kapel naar de Pico de Espigão en uitzichtpunt Miradouro dos Flores, boven de zuidwestelijke kaap. Een wandeling naar een stukje eiland, waar niet veel toeristen zich wagen met onderweg bizarre rotspartije en steeds fraaie uitzichten op verscholen baaitjes. Een prachtig uitzichtpunt met 'uitzichtschommel' nodigt uit tot een langere pauze. Je kunt na afloop langs het strand relaxed terugwandelen of een taxi bestellen (eigen kosten). 
De wandeling over de kam vergt tredzekerheid en niet teveel hoogtevrees; daarom is er ook een makkelijker alternatief en je kunt natuurlijk ook kiezen om vandaag te relaxen of een strandwandeling te maken.
Wandelingen: 11 of 11,5 km, 3 of 4 uur, beide varianten ca. 250 m stijgen en 300 m dalen.

Overnachting in

Porto Santo, Vila Baleira

Dag 14

Je wordt vandaag weer terug naar de haven gebracht en vaart terug naar Madeira en Funchal. Omdat de boot terug naar Madeira meestal pas in de loop van de middag gaat heb je nog een groot deel van de dag om van het strand en Porto Santo te genieten. In tegenstelling tot Madeira kun je hier een flinke strandwandeling maken. Natuurlijk kun je je verblijf op Porto Santo verlengen met extra dagen. Eenmaal terug in Funchal wordt je naar een hotel in het centrum gebracht. Dan is er wellicht nog tijd om heerlijk te slenteren door het vriendelijke centrum van Funchal, langs de levendige Mercado dos Lavradores of de Sé-Kathedraal en natuurlijk een fijn restaurant.

Overnachting in

Funchal

Dag 15

Na het ontbijt eindigt het arrangement en word je naar het vliegveld gebracht. Je kunt er ook voor kiezen nog een of meerdere dagen in Funchal bij te boeken. De stad en directe omgeving bieden genoeg bezienswaardigheden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht tijdens deze reis op zeer verschillende plekken, verspreid over Madeira en op Porto Santo. Door de kleinschalige accommodaties waar me mee werken en de grote vraag kunnen wij pas bij boeking zekerheid geven over de exacte accommodatie waar je zult verblijven, maar het verblijf is altijd comfortabel, met vrijwel altijd balkon of terras.

 • De eerste dagen verblijf je bij de noordwestpunt van Madeira in Porto Moniz. Geniet van fijne mooie kamers met balkon en uitzicht over de rotszwembaden en de oceaan..
 • Vervolgens verblijf je op enige hoogte aan de (meestal) zonnige zuidkust in de omgeving van Calheta, tussen wijngaarden en een parkachtig landschap in een oude (wijn)quinta of prima hotel, met goede voorzieningen en meestal ook een zwembad. In deze omgeving zijn diverse accommodaties waarmee wij samenwerken.
 • Aan de noordkant van Madeira verblijf je bij Arco de Sao Jorge vrijwel altijd in een van de huisjes die verscholen staan in een enorme, bloemenrijke tuin met zwembad. Deze huisjes zijn volledig ingericht met zitje, badkamer en keukenhoek, maar zijn allemaal net even anders van vorm en grootte. In deze omgeving zijn niet veel accommodaties, dus lukt de boeking in de huisjes niet, dan zoeken we een zo goed mogelijk alternatief, maar dat zijn dan geen huisjes en dit kan wat extra reistijd opleveren.
 • In het zuidoosten van Madeira slaap je in een kleinschalig, stijlvol en landelijk gelegen hotel, temidden van een grote tuin (en soms ook een zwembad, binnen of buiten) bij Santo da Serra. We werken hier met meerdere kleine hotels. Als die volgeboekt zijn moeten we uitwijken naar een eenvoudiger hotel in het nabijgelegen kleine en rustige stadje Machico. Voordeel is dan wel dat je lopend het leuke oude centrum en de boulevard kunt verkennen.
 • Op Porto Santo is het verblijf direct aan of vlakbij het grote zandstrand in een prima ****-hotel met zwembad. Geniet van comfort en ligging.
 • De laatste nacht in Funchal slaap je in een stadshotel in het centrum.

N.B. De meeste accommodaties op Madeira hebben gescheiden bedden. Indien je een kamer met tweepersoonsbed aanvraagt, kunnen we dat niet overal garanderen.

Over de maaltijden

Elke ochtend wordt er een ontbijt(buffet) voor je verzorgd. Indien je in Calheta in een huisje verblijft én in de huisjes van Arco de Sao Jorge, maak je het ontbijt zelf klaar met ingrediënten die voor je zijn neergezet. ’s Ochtends wordt er vers brood gebracht.
Je kunt zelf inkopen doen voor een lunchpakket, maar ook onderweg neerstrijken in een eethuisje. In Madeira kun je in elk barretje sandwiches naar keus (om mee te nemen) laten klaarmaken. Tijdens de wandelingen kom je weinig horeca tegen.
Voor het avondeten kun je op verschillende plekken terecht. In en nabij Calheta is er een ruime keuze aan eetgelegenheden; in sommige accommodaties wordt ook gekookt. In Arco de Sao Jorge is er een goed restaurant bij de quinta. Tijdens de laatste avond is er een restaurant bij het hotel of op loopafstand in het plaatsje. In de omgeving van alle accommodaties vind je daarnaast meerdere restaurants op 5-10 minuten rijden.
De maaltijden op Madeira zijn over het algemeen niet buitengewoon culinair of uitgebreid, maar vis is altijd een goede keuze. De diepzeevis espada, voor de kenners met gebakken Madeira-banaan, is een lokale specialiteit.

Info kindvriendelijkheid

De Quinta's waar je op deze reis in overnacht liggen beide in een grote tuin en hebben een zwembad. Er is geen speelgelegenheid, maar beide locaties in Calheta en Arco de Sao Jorge hebben in elk geval veel buitenruimte. De wijngaarden van de quinta bij Calheta zijn iets bijzonders en bovendien zijn er op deze locatie huisjes, waar je met kinderen prima kunt verblijven. Kinderen slapen op een sofabed.

In Machico is de accommodatie een klein hotel of pension, en is het stadje erg leuk voor de laatste nacht verblijf, na twee locaties in de natuur. Hier kun je flaneren langs de boulevard of een lekkere pizza eten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto dag 1 t/m 10
 • transfers conform programma op dag 11 t/m 15
 • ferry Porto Santo v.v.
 • digitale reisinformatie 
 • originele (wandel)kaart van Madeira (krijg je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • brandstof en eventuele tol
 • entreegelden
 • inleverkosten huurauto Santo da Serra
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • eventuele toeristenbelasting (verschilt van locatie tot locatie)
 • inleverkosten huurauto Santo da Serra € 25,-

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen (incl. alle verzekeringen en belasting) voor 10 dagen, van aankomst tot en met de dag voordat je naar Porto Santo vertrekt. In de meeste gevallen boeken we de huurauto ook bij onze vertegenwoordiger op Madeira, die ook de rest van de reis regelt, zodat alles in één hand is. Het aanbod aan huurauto's is momenteel echter erg krap en het kan dus ook zijn dat we je huurauto bij een andere aanbieder moeten boeken, meestal is dat Sunny Cars. Dan gelden onderstaande categorieën en informatie niet, maar kijk dan goed bij de boekingsbevesting voor verdere informatie, die voor Sunny Cars in een aparte bijlage komt.

 • voor 1-2 personen: Cat. B - Fiat Punto/ Nissan Micra of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
 • voor 3 personen: Cat. C - Renault Clio IV of vergelijkbaar, 4-deurs met airco.
 • voor 4 personen: Cat. D - Renault Megane DCI of vergelijkbaar, 4-deurs met airco.
 • voor 5 personen: Cat. E - Renault Megane Break DCI of vergelijkbaar, 4-deurs stationwagon met airco.

Indien je een andere categorie auto wenst, dan dien je dat bij boeking aan te geven en betaal je een toeslag. Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden. Eventuele extra services dienen ter plekke betaald te worden (zie onder de huurvoorwaarden).

Over de activiteiten

Met de huurauto heb je grote vrijheid om te doen wat je wilt. Madeira is niet groot en in een week kun het eiland goed verkennen. Om een goed beeld van de verschillende landschappen te krijgen, is wandelen wel de aangewezen manier. Madeira is een echt wandeleiland en daarom kun je tijdens dit arrangement elke dag een wandeling maken. De wandelingen zijn niet lang of zwaar en altijd in te korten. Een groot deel van de wandelingen voert over paden langs levada’s, die een uitgebreid irrigatienetwerk vormen. Het zijn betonnen goten waarlangs een smal pad ligt. Soms gebruik je de rand van de levada zelf om over te lopen. De afgronden ernaast kunnen diep zijn, dus voor mensen met hoogtevrees is deze reis niet geschikt. Daarnaast loop je veel door landbouwgebied met kleine akkertjes en veel verspreid staande huizen. Hier loop je meestal over asfaltweggetjes of restanten van oude (trappen)paden.
Verder is het mogelijk om een aantal botanische tuinen te bezoeken. Een heel mooie tuin ligt vlak bij de tweede overnachtingsplaats, maar de meeste liggen rond Funchal, met name in Monte, hoog boven de stad. Vanuit Monte kun je met een gondelbaan naar het centrum van Funchal afdalen. Dit is een goede optie voor een stadsbezoek, omdat het centrum van Funchal niet echt autovriendelijk is. Funchal en Monte zijn vanuit alle verblijfplaatsen in 30-60 minuten te bereiken. Ook voor het proeven van de bekende Madeira wijn is Funchal de aangewezen plek.
NB. Op Madeira kan het altijd voorkomen dat een pad langs een steile bergwand beschadigd raakt door een kleine aardverschuiving als gevolg van noodweer. Als dit gevolgen heeft voor het wandelprogramma hoor je dit ter plekke van onze lokale partner.

Geschikt voor kinderen

Door je auto ben je heel flexibel in je programma. Wandelen op Madeira is bovendien zo spectaculair, dat het ook voor kinderen zeker een belevenis is. Rondwandelingen zijn schaars, maar heen en weer over een levada richting een waterval, waanzinnig uitzichtspunt of een bergtop is zeker niet saai.
Op diverse plekken kun je in rotszwembaden (Porto Moniz) of bij een kunstmatig strandje (o.a. Calheta) de oceaan in. Met kinderen mag een bezoek aan Funchal zeker niet ontbreken; je kunt er een boottocht (met kans op het zien van dolfijnen) maken met een replica van de boot waarmee Columbus zijn ontdekkingstochten maakte.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.
N.B. In de winter is de kans op mooi weer aan de zuidkant (Calheta) groter dan in Sao Jorge/Boaventura aan de noordkant van Madeira.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel do Centro 2* (Funchal)

Kleinschalig stadshotel in een van de smalle straatjes van hartje Funchal. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. We proberen voor u een kamer met balkon aan de rustige achterzijde te reserveren. Het comfortniveau en de inrichting is eenvoudig, zonder opsmuk, maar alles is aanwezig: de kamers hebben allemaal een eigen badkamer, airco en TV.

Elke ochtend is er een eenvoudig ontbijtbuffet voor de gasten.

HotelCarmoPool.jpg

Hotel Do Carmo 3* (Funchal)

Hotel do Carmo is een prima modern 3*hotel middenin het centrum van Funchal. Het biedt origineel comfort met retro-style thema kamers, een heerlijk dakterras mét zwembad én uitzicht over het centrum en de haven van Funchal. Alle bezienswaardigheden en restaurants liggen op loopafstand!

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Excursies

Madeira

Dolfijnexcursie Madeira - halve dag (vanaf € 55,- per persoon)

Tijdens je verblijf in of nabij Funchal kun je een dolfijnexcursie maken; die vertrekt vanuit de haven. Deze duurt ca. 3 uur. We reserveren in principe een plek voor je op een 12 tot 18-persoons excursieboot. Dit zijn snelle en wendbare 'riptop' boten (*). Er gaan twee Engels sprekende begeleiders mee die in contact staan met een uitkijkpost op de vaste wal, die walvissen en dolfijnen lokaliseert. Hoewel er geen garanties zijn dat je iets zult zien, is zeker de kans op het spotten van dolfijnen heel groot. Maar er is ook een kans dat je walvissen kunt zien, waaronder de imposante potvis.

 • Om er zeker van te zijn dat er plaats is, dien je deze excursie vooraf te boeken, samen met de reis. De prijs is per persoon.
 • (*) NB1:  Bij gebrek aan beschikbaarheid kan het ook voorkomen dat je op een (grotere) catamaran de excursie gaat maken.
 • NB2: De excursie op een ribtop-boot wordt afgeraden voor mensen met ernstige rugklachten of hartklachten; vraag in dit geval bij boeking om geboekt te worden op een catamaran. Omdat je nat kunt worden, krijg je een regenpak en uiteraard een reddingvest. SNP werkt samen met een verantwoorde dier- en milieuvriendelijk werkende organisatie ter plekke. Je kunt desnoods de excursie ook zelf ter plekke boeken, maar deze excursies zijn zeer geliefd en dus is de kans aanwezig dat er dan geen plaats meer is.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Funchal.

Transavia vliegt een paar keer per week rechtstreeks naar Funchal. TAP Portugal vliegt dagelijks met overstap op Lissabon. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000 

U kunt dit arrangement starten van eind februari tot medio december; hotels op Madeira zijn het hele jaar open, op Porto Santo geldt dat niet voor alle hotels. In januari/ februari is er jaarlijks groot onderhoud aan de ferries zodat dit arrangement dan niet mogelijk is. Tussen begin november en eind maart zijn niet alle hotels op Porto Santo geopend; het kan zijn dat we dan naar een alternatief moeten zoeken.
Het hele jaar door heerst er op Madeira een mild klimaat met heerlijk wandelweer. Via de levada's (waterkanalen) wordt het water van de vochtige noordkant naar de droge zuidkant van het eiland geleid, hetgeen de bijzondere bloemenpracht mogelijk maakt. In de winter kunnen aan de noordkust korte periodes met slecht weer voorkomen.

Flowerfestival (mei)
Elk jaar wordt er een groots bloemenfestival gehouden op Madeira met Funchal als belangrijkste locatie. De data wisselen, maar zijn steeds gedurende ca. 3 weken in mei. Gedurende met name de eerste week van die periode geldt voor alle hotels in Funchal een minimum verblijfsduur van ca. 4 tot 7 nachten; exacte data en aantal nachten wisselt per hotel. Bij een overnachting in de reis zal een alternatief zo dichtbij mogelijk gezocht worden, voor verlengingsnachten in Funchal raden we aan minimaal 4 nachten aan te vragen. Data vind je op de website van VisitMadeira, onder tab 'events'.

Ferry Porto Santo:
Op verschillende dagen in het jaar kan het voorkomen dat de ferry niet vaart of pas 's avonds laat naar Porto Santo vaart waardoor de wandeling uit het programma niet kan worden gedaan. Ferry tijden zijn in te zien op de website van Portosantoline. Kijk hier goed naar alvorens een reisaanvraag te doen. Ruwweg is er geen afvaart op dinsdag tussen 1 oktober en 1 juli en is er op vrijdag een late afvaart, met soms tevens een ochtendboot. Het beste is dus om de overtocht naar Porto Santo niet te plannen op dinsdag of vrijdag. Tevens is groot onderhoud gepland aan de veerboot gedurende januari en deels februari. Dan is deze variant van de reis dus niet mogelijk.

Verblijf Funchal na terugkeer van Porto Santo
Gedurende de periode van het Flowerfestival zijn er geen losse overnachtingen in Funchal mogelijk. Terugkomend van Funchal in de eerste helft van mei dien je er rekening mee te houden dat we een hotel elders moeten boeken. De minimum verblijfsduur van hotels in Funchal ligt dan tussen 4 en 7 nachten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Madeira ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

22-01-2024
Najaar 2023 hebben er op het westelijk deel van het eiland branden gewoed. Gedurende het voorjaar zullen alle wandelpaden weer toegankelijk zijn. Wel kun je onderweg op diverse plaatsen nog brandschade kunnen zien. Verreweg het meeste is inmiddels echter weer mooi en groen. In onze SNP Reis app staan bovendien nog een paar extra wandelingen die helemaal niet door brand zijn getroffen. Bij dag 2 twee wandelingen vanuit Fanal en bij dag 3 twee wandelingen vanuit Rabaçal.  

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelreis Madeira met huurauto

Portugal - Madeira & Porto Santo

Wandelen met huurauto langs groene kliffen en gouden stranden

Wandelreis inclusief huurauto langs quinta’s en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.