Portugal - Centro - van Douro tot kust, 11 dagen Culturele hoogtepunten en onontdekte natuurparken

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis met (huur)auto langs hotels

Onbekende natuurparken en beroemde cultuurhistorie in landelijke gebieden waar Portugal nog echt Portugal is. Hier vind je talloze imposante bouwwerken en steden uit het rijke verleden, waaronder Coimbra en Fatima. Minder bekend is dat hier enkele van de meest fraaie natuurparken en landschappen van het land te vinden zijn. De Dourovallei is bekend, maar Arouca of de Serras de Aire e Candeeiros? Met je eigen vervoer ben je flexibel en kun je hier fraaie wandelingen maken. Wij zorgen voor bijzondere en kleinschalige hotels, van een oud paleis tot designhotel.

Uniek aan deze reis

 • Het mooiste van Centraal Portugal in één reis
 • Keuze uit diverse programmaonderdelen
 • Natuur als kunstwerk in Serra de Aire e Candeeiras
 • Onbekend Arouca Geopark
 • Slapen in paleis, quintas, klooster en designhotel
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Een rondje Midden-Portugal

In Midden-Portugal toer je tussen kloosters en wolfabrieken, moestuinen en surfstranden, geheimzinnige grotten en ‘zwanger’ graniet. Lees het artikel op Op Pad...

Dag tot dag

Portugal - Van Douro tot kust

Tijdens deze actieve rondreis door het westelijke deel van Centraal Portugal tussen Porto en Lissabon, dring je door tot het hart van het Portugese vasteland. 

Via de beroemde wijngaarden van de Dourovallei reis je via het verrassende Geopark van Arouca naar de omgeving van de fraaie universiteitsstad Coimbra. Verscholen in de Serra da Lousã vind je prachtige ‘schistdorpen’ in groene en waterrijke valleien. Nabij het aan een rivier gelegen stadje Sertã zijn fijne rivierstrandjes en mooie beekdalen met geurende maquis. Je bezoekt er een plaatselijk initiatief voor herbebossing. Na een bedevaart in Fatima kom je in het natuurpark Serras de Aire e Candeeiros, dat bestaat uit poreuze kalksteen, die er imposante kliffen en grotten gevormd heeft. Een optioneel verlengd verblijf in een literair hotel in historisch Obidos geeft je tenslotte de kans om de kustregio te verkennen met bekende bad- en surfplaatsen als Peniche en Nazaré.

Je verblijft onderweg in bijzondere accommodaties: van traditionele quintas tot een oud paleis, een voormalig klooster en een modern designhotel. Wat ze gemeen hebben is 4* comfort, fijne entou-rage, uitstekende service en fraaie ligging.

Dag 1 Reis naar Pinhão

Vanaf Porto volg je de Dourovallei richting Pinhão, waar de steile dalhellingen bedekt zijn met wijngaarden. Op ons wijnlandgoed maak je kennis met de mooie wijnen van deze regio, waaronder natuurlijk de Port.

Overnachting in

Pinhão

Dag 2 Dourovallei

Het kleine spoorwegstation van Pinhão, dat met fraaie ’azulejos’ is versierd, was vroeger van groot belang voor het transport van de druiven. Dit is het startpunt voor een rondwandeling over authentieke Portlanderijen, die zich uitstrekken op de steile dalwand. De wijngaarden worden afgewisseld door stukjes bos en woest stromende beken. Je passeert een paar schitterend gelegen, witte wijnhuizen, de zogenaamde quinta’s. Onderweg heb je geregeld schitterend uitzicht op de vallei. Via het dorpje S. Cristovão do Douro en het nauwe zijdal van de Riu Pinhão bereik je na een pittige klim het hooggelegen dorp Casal de Loivos, vanwaar je een magnifiek uitzicht hebt over Pinhão en de Douro. Na de afdaling is het mogelijk een van de befaamde en prachtig gerestaureerde portkelders van het dorp te bezoeken.
Wandeling: 12 km, 510 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Pinhão - Quinta de la Rosa

Dag 3 Passadico do Paiva, Arouca Geopark

Vandaag rijdt je vanaf de Dourovallei naar een onbekende parel in het landschap: het Arouca Geopark. Dit is een geologisch fascinerend gebied met bijzondere gesteenteformaties, verlaten mijnen en een kloof met een kilometers lang trappen-pad, de Passadico do Paiva. De autorit is ca 120 km, je kunt kiezen verder te rijden via de Dourovallei, of via een toeristische route door een ruig gebied met fantastische uitzichten. Tenslotte kun je nog iets omrijden langs de mooie stad Viseu, vanwaar je een ruim 40 km lange fietstocht over een oude spoorlijn kunt maken.
Je verblijft in een aangenaam landelijk verblijf aan de rand van het stadje.

Overnachting in

Arouca

Dag 4 Arouca Geopark

We stellen voor om de hele dag uit te trekken om een van de drie ‘georoutes’  door het gebied te volgen. Onderweg kun je uitstappen bij bijzondere landschappelijke en geolo-gische fenomenen (geossitios) en krijg je een goede indruk van de omgeving. Inclusief uitstapjes  neemt een geosites autorit zo'n 4 - 5 uur in beslag. Een zeer afwisselende dag waarbij je ook enkele verlaten mijnstadjes kunt bezoeken waar nu nog enkele geitenhoedster leven die er hun kuddes hoeden. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een of twee wandelingen en minder autokilometers. Door het gebied lopen 16 PR's. Parel onder de wandelroutes is de Paiva Walkway, de Passadiços do Paiva, een 8 kilometer lange 'boardwalk' door de kloof die de rivier de Paiva heeft gevormd. Steile trappen overbruggen de hoogteverschillen.

Overnachting in

Arouca

Dag 5 Paleistuinen Buçaco, naar Lousã

Als je koers zet naar de idyllisch gelegen ‘Aldeias de Xisto’ (schistdorpen) reis je langs het immense exotische park rondom het al even weelderige Paleis van Buçaco (voorheen Bussaco), nabij Luso. Nadat je je hier hebt kunnen verbazen kom je in het kleine provinciestadje Lousã aan bij je eigen paleis, waar je de komende twee dagen overnacht.

Overnachting in

Lousã

Dag 6 Aldeias de Xisto

Lousã is de poort naar de Serra da Lousã, een gebergte dat bekend is om haar fraaie dorpjes, gebouwd met het lokale schistgesteente. Het is een groene streek en vanaf het oude fort van Lousã kun je door waterrijke dalen een heerlijke wandeling maken langs enkele van de fraaiste dorpjes. Met de auto kun je een rondrit langs nog meer ‘Aldeias de Xisto’ maken. De oude en eens bijna verlaten dorpjes worden overal weer opgeknapt en trekken onder andere kunstenaars en natuurliefhebbers.

Vanuit Lousã kun je verschillende korte wandelingen maken, de een iets inspannender dan de ander. Bijna een 'moetje' is de wandeling naar kasteel Lousã, die je kunt verbinden met een (pittige) wandeling naar Talasnal en andere fraaie schistdorpen in het gebied.
Wandeling vanuit kasteel van Lousã: 8,5 km, 670 m stijgen en dalen, 4 uur. 

Overnachting in

Lousã

Dag 7 Coimbra, naar Sertã

Als je doorreist naar Sertã heb je een mooie gelegenheid om de beroemde oude universiteitsstad Coimbra te bezoeken. Slenter hier door de stad en bezoek de fraaie universiteitsgebouwen. Nabij Coimbra is bovendien een zeer bezienswaardige Romeinse opgraving. Op weg naar Sertã hebben we nog een tip voor een prachtig rivierstrandje of een korte wandeling naar een fraaie oude brug over de indrukwekkende Zêzere-rivier bij Pedrogão Pequeno. Wandeling: 6,5 km, 230 m stijgen en dalen, 3 uur.

Het kleine stadje Sertã is heerlijk zichzelf gebleven en daardoor een fijne plek om te verblijven. Je overnacht er in een voormalig klooster met uitzicht op het park bij de rivier.

Overnachting in

Sertã

Dag 8 Agua Formosa, dal Zêzere-rivier

Na het ontbijt verken je de heuvelachtige streek ten zuiden van Sertã.  Er is op de weg van Sertã naar Agua Formosa een korte wandeling te maken vanuit Chão de Telha (5 km, 120 m stijgen en dalen, 2 uur). In Agua Formosa zijn her en der sporen van bosbranden te zien, die Portugal  regelmatig teisteren. In de vallei van het fraaie schistdorpje Agua Formosa kom je een bijzonder herbebossingsproject tegen. In dit dorpje kun je ook lunchen (of je vraagt om een lunchpakket bij het hotel). Vervolgens kun je een van de wandelingen doen vanuit Agua Formosa, bijvoorbeeld de Caminho de Xisto (7,5 km, 140 m stijgen en dalen, 2,5 uur) of de Rota das Conheiras. Je kunt natuurlijk ook de wandeling bij Pedrogão Pequenho nog maken als je daar gisteren niet aan toegekomen bent. Ter afsluiting zwemmen bij één van de mooie rivier-strandjes waar de omgeving om bekend is?

Overnachting in

Sertã

Dag 9 Tomar, Fatima, Serras de Aire e Candeeiros

Na het ontbijt zeg je de landelijke omgeving van Sertã vaarwel en is het tijd voor een portie cultuur-historie. Het oude klooster van Tomar en bedevaartsoord Fatima zijn toegangspoorten voor de Serras de Aire e Candeeiros, een klein natuurpark met indrukwekkende kalkrotsen en grotten. Al net zo bijzonder is ons designhotel in dit gebied. Verken de fraaie vallei per e-bike, maak een korte wandeling of ga gewoon lekker relaxen bij het zwembad.

Overnachting in

Alvados

Dag 10 Serras de Aire e Candeeiros

Neem vandaag de tijd om een wandeling langs de prachtige kalkkliffen van het natuurpark te maken of de bijzonder fraaie druipsteengrotten te bezoeken. Allebei kan natuurlijk ook. SNP heeft de mooiste wandelvarianten beschreven, maar via het hotel kun je met een GPS ook nog meer tochten maken. Fietsliefhebbers kunnen zo ook een lange tocht met de E-bike maken.
Wandelingen: 6,5 km, 170 m stijgen en dalen, 2,5 uur of 11,5 km, 300 m stijgen en dalen, 4,5 uur. 
Fietstocht: 37 km, 810 m stijgen en dalen

Na afloop van een actieve dag is het tijd voor een kleine ‘cooking-class’, als je onder begeleiding en met een lekker glas wijn (een deel van) je eigen diner kunt maken. Een mooie introductie van de Portugese keuken en de recepten krijg je als souvenir mee naar huis.

Overnachting in

Alvados

Dag 11 Einde reis of verlenging Obidos

Na het ontbijt eindigt het arrangement, tenzij je kiest voor een verlenging in Lissabon of (tip) in ons literaire hotel in het fraaie vestingstadje Óbidos. In dit populaire toeristenstadje kun je een wande-ling over de stadsmuren maken met mooie uitzichten en natuurlijk moet je ginha proberen, de bijzondere kersenlikeur. Vanuit Óbidos ben je ook snel bij het bijzonder mooie klooster van Alcobaca en de mooie zandstranden van Peniche of Nazaré. Hier leven veel surfers zich uit en ook beide plaatsjes zijn een bezoek waard.

Overnachting in

Optioneel: Obidos

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De plaatsen waar je tijdens deze reis verblijft zijn een verhaal apart. We hebben een bijzondere mix  van uitstekende hotels samengesteld, die je laat kennismaken met de meest typerende onderkomens die je in Portugal kunt vinden. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal een ‘verhaal’ en een eigen sfeer hebben. 

Op de hellingen van de Douro-vallei hoor je natuurlijk in een historisch wijndomein te overnachten. We hebben een quinta van naam uitgezocht waar de liefhebbers van wijn en port meer te weten kunnen komen over deze dranken. Uitstekende kamers met uitzicht op de Douro en een zwembad in de tuin.

In het landelijke Arouca Geopark verblijf je ook op een historische quinta (boerderij). Deze dateert zelfs uit de 15e eeuw. Bijzondere details, een fijne tuin met klein zwembad en eigenaren die het gebied op hun duimpje kennen maken dit een heerlijke plek.

In Portugal vind je grootse paleizen uit Portugals gouden eeuw. Die sfeer hoor je dus ook te proeven! We hebben een klein maar fijn exemplaar in het stadje Lousã uitgezocht, daterend uit de 18e eeuw. Er zijn zowel moderne als klassieke kamers en de eetzaal is prachtig. Ook hier weer een mooie tuin met zwembad.

Historisch van een heel andere orde is het  voormalige klooster in het provinciestadje Sertã. Dit is door een bevlogen eigenaresse omgetoverd tot een bijzondere mix van hedendaags comfort en historische elementen. Overheerlijk ontbijt in een indrukwekkende zaal. Je kijkt uit over het park bij de rivier en ook hier een klein zwembad.

Niet historisch, maar wel heel bijzonder is het Cooking & Nature Emotional hotel in het natuurpark Serras de Aire e Candeeiros. Dit moderne boutique-hotel in het dorpje Alvados heeft ruime themakamers en door de grote ramen is er een verbinding met het omringende natuurpark. Comfort met veel stijl en aandacht voor de betere Portugese keuken.

Over de maaltijden

Er staat in de ochtend overal een overheerlijk ontbijt voor je klaar. Daar kun je wel even op vooruit. In Portugal wordt overdag massaal geluncht in restaurantjes met een simpel dagmenu. Onderweg is ook genoeg gelegenheid om ingrediënten te kopen voor een picknick in het veld. Voor het avondeten kun je altijd in of vlakbij de accommodatie terecht. Omdat de keuze in menu's, prijs en sfeer bijna overal ruim is, laten we dit vrij. Op één uitzondering na: bij de tweede overnachting in het hotel in Alvados sluit je af met een kleine 'cooking-class'. Je maakt onder begeleiding een deel van je maaltijd zelf klaar en leert en passant wat over de Portugese keuken. Dit alles onder het genot van een drankje en wees gerust: het meeste werk wordt je uit handen genomen. De recepten krijg je mee voor thuis.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • kookles (dag 10)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • autohuur (los bij te boeken; zie heen- en terugreis)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je rijdt met eigen auto of huurauto van de ene accommodatie naar de volgende en van en naar de startpunten van de rondwandelingen. De wandelingen in deze reis zijn voor iedereen met een redelijke wandelconditie goed te doen, mede doordat de wandelingen worden afgewisseld met bezoeken aan fraaie bezienswaardigheden in die streek. Ook zijn er diverse opties voor een 'rustiger' programma en vergeten we ook niet tips te geven voor meer relaxte activiteiten of een meer culturele invulling overdag.

De wandelingen tijdens deze zijn doorgaans niet heel lang door heuvelachtig terrein, de routes voeren hier meestal over goede, brede paden of onverharde wegen, afgewisseld met smalle paadjes. Die laatste zijn zeker te vinden in de meer bergachtige streken tijdens deze reis. Waar mogelijk geven we opties voor een kortere en langere wandeling.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. In elke verblijfplaats is genoeg te doen voor een verlengd verblijf. Diverse suggesties vind je in de reisdocumentatie.

Extra's

Verlengingshotels

Literary man hotel

Wie het fraaie Obidos binnen strompelt over de oeroude kinderkopjes van het middeleeuwse stadje  (ze zijn misschien hét redmiddel tegen nog meer bezoekers) zal niet geloven dat achter het witte geveltje van The Literary Man Hotel 40.000 boeken staan opgeborgen. Ze sieren de wanden tot aan de plafonds, in de eetzaal, de gangen, de kelders met ginbar en in de kamers. The Literary Man Hotel en heel Obidos zijn luilekkerland voor boekenliefhebbers en kunstenaars. Zorg dat je vroeg (of laat) het bijzondere stadje bekijkt, buiten de uren dat de toeristenbussen hier komen. Dat kan makkelijk, want het slapen gebeurt in comfortabele kamers, sommige zelfs met openslaande deuren naar de tuin.

Het Literary Man Hotel is een bijzonder boutiquehotel in een oud pandnet buiten de stadsmuren van het historische centrum van Obidos. Je kunt overal, tot in je kamer, welgevulde boekenkasten vinden en dus naar hartelust lezen. Dat kan ook in de sfeervolle lounge of de zitjes in de hal.

De kamers en verdere inrichting is in een aparte combinatie van klassiek en modern, met oog voor 'design'. In de kamers vind je al het comfort en goede bedden zoals van een goed hotel verwacht mag worden. Doordat het een oud gebouw is, zijn er geen balkons, soms wel 'french windows'. 

Hotel Boa Vista (Porto)

Het historische hotel Boa Vista heeft een prachtig zicht op de monding van de rivier de Douro en de oceaan. Het oorspronkelijke hotel is al 150 jaar oud. Tegenwoordig is het gemoderniseerd en uitgebreid, maar de oude sfeer proeft u nog steeds. Op het dak van de moderne vleugel is een heerlijk zwembad. De kamers zijn modern en met een goede badkamer. Klasse ***

De ligging maakt dat je de rust en het ruisen van de oceaan (met fraai zandstrand) op loopafstand hebt, maar het centrum van Porto is uitstekend met het openbaar vervoer (tram) bereikbaar met een mooie rit langs de Douro.

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Pinhão is ca. 2000 km. De transfers tijdens deze reis vinden vervolgens per eigen auto plaats. Parkeren kan bij alle hotels.

Vluchtinformatie

We raden aan bij deze reis een heenvlucht op Porto en een terugvlucht vanaf Lissabon te kiezen. Dit past het beste bij de reisvolgorde.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je verplaatst je tijdens deze reis per auto. Als je niet met de eigen auto naar Portugal rijdt, dan is die auto te huur via SNP. SNP biedt ‘all-inclusive’ autohuur, dus gegarandeerd zonder extra toeslagen, volledige verzekering, géén eigen risico en geen hoge borgsommen. Voor deze reis heb je van de eerste tot de laatste dag een auto nodig.

Vanaf het vliegveld van Porto rijdt je naar de eerste accommodatie. Vanaf de laatste accommodatie rijdt je zelf naar het vliegveld. Bij alle accommodaties is parkeergelegenheid. Informatie over routes is te vinden in de reisdocumentatie.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kunt dit arrangement het hele jaar door boeken. Het voorjaar is in Portugal een paradijs voor de bloemenliefhebber, de zomer is droog en warm (tot zeer warm) en daarom minder geschikt om te wandelen, je zult dan meer tijd bij het zwembad of een (rivier)strandje kunnen doorbrengen. In de herfst gaat een geuren- en kleurenfestival gepaard met de oogst van kastanjes en ander fruit. In de winter is er uiteraard meer kans op bewolkt weer en regen, maar er zijn ook altijd zonnige momenten en dan loopt de temperatuur al snel weer op richting 15-20 graden. Ook bij minder goed weer biedt het programma genoeg interessante opties. In de winter zijn bv. populaire steden en bezienswaardigheden heerlijk rustig! Houd er rekening mee dat het weer in de bergen altijd wat wisselvalliger van karakter is dan in het laagland. Echt hoog kom je deze reis nergens.

Bij deze reis help je een dag actief mee bij het voorkomen van bosbranden in Portugal. Nabij Sertã bezoek je een herbebossingsproject waar je zelf inheemse bomen kunt planten, die veel minder gevoelig voor brand zijn dan de veel voorkomende exotische eucalyptus en dennen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Portugal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Portugal - Centro - van Douro tot kust

Culturele hoogtepunten en onontdekte natuurparken

Actieve rondreis met (huur)auto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.