Noorwegen - Jotunheimen, 8 dagen Cross-country in het Land van de Reuzen

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Cross-country langlaufen vanuit berghut

Een cross-country skitocht voor de beginnende toerlanglaufer die wil genieten van de vrijheid buiten de geprepareerde loipe en houdt van de eindeloze winterse wildernis van de ruige Jotunheimen. Sneeuwzekerheid lijkt gegarandeerd, evenals onvoorspelbare sneeuwstormen, strakblauwe vriesluchten en ijzige kou. Vanuit berghut Gjendesheim verken je de omgeving van het Gjendevatn en de Beseggen.

Uniek aan deze reis

  • Cross-country voor beginners
  • Mooie berghut met goede maaltijden
  • Ruige en sneeuwzekere Jotunheimen
  • Verblijf aan het einde van de wereld
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Jotunheimen

De ruimte en de ruigte van het nationale park Jotunheimen lenen zich uitstekend voor een avontuurlijke tocht voor de beginnende toerlanglaufer. Sneeuwzekerheid lijkt gegarandeerd, evenals onvoorspelbare sneeuwstormen, strakblauwe vriesluchten en ijzige kou. Vanuit de comfortabele en gezellige DNT berghut van Gjendesheim verkennen we de oostelijke Jotunheimen tijdens flinke dagtochten op brede langlaufskies. Over (dichtgewaaide) loipes, bevroren meren en moerassen, door poedersneeuw in berkenbosjes en omhoog naar ijzige toppen zoals de Nordre Gåpåpiggen en Brurskardknappen.
Halverwege de week kun je eventueel, onder begeleiding van een deskundige Noorse gids, afdalen in de ijzige kloof van de Sjoarivier: een unieke ijsbeleving van grillig bevroren watervallen en ijsspelonken. 

Dag 1

Je vliegt van Amsterdam naar Oslo met aansluitend een bustransfer (5 uur) van Oslo naar Gjendesheim. De rit voert langs een van de grootste meren van Noorwegen, het Mjösa meer, en langs de olympische stad Lillehammer. Dan ga je via het Gudbrandsdalen naar het Sjoadal: de ingangspoort naar de ruige witte wereld van de oostelijke Jotunheimen.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 2

We beginnen vandaag met een uitleg over het materiaal: ski's, bindingen, stijgvellen, stokken en het waxen. Daarna leren we in de nabije  omgeving van de hut de beginselen van het langlaufen buiten de loipe. Hoe ga je zo handig mogelijk omhoog, en vooral, hoe kom ik weer heelhuids beneden!
Afhankelijk van de vorderingen maken we een korte tocht.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 3

Deze tocht toont ons alle landschapsvariaties van de omgeving. We beginnen langs de rivier en maken dan een lange klim door de berkenbossen naar de markante, boven de boomgrens gelegen Nordre Gåpåpiggen (1398m). Het topje is vanwege weggewaaide sneeuw vaak alleen te voet bereikbaar. Vanuit deze wereld van sneeuw, ijs en rots volgt er een lange afdaling naar het aan de overkant van de Sjoa gelegen Bessheim waar we genieten van zeer verdiende Noorse wafels en warme chocomelk. Het is dan nog een uurtje terug naar Gjendesheim. 
Tochtinformatie: afstand 16 km, hoogteverschil: 450 m stijgen en dalen, duur: 6 uur.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 4

Via een route door de berkenzone rond Maurvangen maken we een geleidelijke klim tussen de boven de boomgrens gelegen toppen Nordre en Sördre Brurskardknappen. Onderweg valt er bij helder weer te genieten van prachtige vergezichten op de westelijk gelegen steile toppen van de Jotunheimen. We gaan verder over het bevroren bergmeer Bruskardtjönne. Via de helling van de Molflyin dalen we af naar Gjendesheim, dat we in de verte zien liggen.
Tochtinformatie: afstand: 15 km, hoogteverschil: 350 m stijgen en dalen, duur: 6 uur.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 5

Vandaag kun je een spectaculaire tocht maken door de bevroren kloof van de Sjoa. Deze excursie is optioneel en betaal je ter plekke (NB. deze excursie is niet altijd mogelijk vanwege het weer, de veiligheid in de kloof of te weinig aanmeldingen). Na een busrit van 30 min. daal je af naar de plaats waar de Sjoa-rivier zich in de zomer door een nauwe kloof omlaag stort. Extreme kou zorgt in de winter voor grillige ijsformaties en onder de deskundige begeleiding van een Noorse gids ontdek je deze bijzondere wereld van ijssculpturen. Je loopt door het dennenbos bovenlangs de kloof en daalt hier een aantal keren in af. Soms is dit minder geschikt voor mensen met hoogtevrees.
Tochtinformatie: afstand: 6 km, hoogteverschil: 150 m, duur: 4 uur (excl. bustransfers).

Degene die niet de bevroren kloof in gaan kunnen met de reisleider een mooie langlauftocht maken, bv. via een lange klim naar het fraaie bergmeer Bessvatnet, vanwaar mooi uitzicht over de vallei. Na een rondje over het verstilde meer tussen de hoge bergtoppen, brengt een mooie afdaling ons weer met beide voeten op de grond.  Tochtinformatie: ca. 15 km, 500m stijgen en dalen, 6 uur.

 

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 6

Onderlangs de steile bergwanden van het Besseggenmassief trekken we de eerste kilometers over het bevroren Gjendemeer. Vervolgens gaan we omhoog door het brede en stille Leirungdal naar de voet van de boven de boomgrens gelegen Brurskardknappen, om daarna de tocht af te ronden met een avontuurlijke afdaling terug naar Gjendesheim.
Tochtinformatie: afstand: 18 km, hoogteverschil: 200 m stijgen en dalen, duur: 6 uur.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 7

Na een korte bustransfer naar Russtangen beginnen we aan een tocht langs de met dennenbossen begroeide oevers van het lange dal van de Sjoa. Regelmatig skiën we over bevroren meren met weidse vergezichten op de toppen van de Bessfjellet en de Heimdalshøe. Dan weer door berkenbos met de typische Noorse blokhutjes.
Na warme chocomel en wafels in Bessheim laufen we de laatste kilometers van deze week, terug naar Gjendesheim.
Tochtinformatie: afstand: 18 km, hoogteverschil: 200 m stijgen en dalen, duur: 6 - 7 uur.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 8

Na het ontbijt rijden we met de bus naar Oslo en aansluitend volgt de vlucht Oslo - Amsterdam. Je komt aan op Schiphol.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft deze week in de mooi gelegen berghut Gjendesheim. Vanuit de berghut heb je een schitterend uitzicht over het bevroren Gjendemeer en de omringende toppen. Je bevindt je hier middenin een verlaten witte wereld van sneeuw en ijs, aan de rand van het nationale park Jotunheimen.
In de grote berghut heb je de beschikking over een eenvoudige, kleine slaapkamer met douche en wc op de gang (meestal in het bijgebouw),  een gezellig ingerichte zitkamer met open haard en een eetzaal met uitzicht (in het hoofdgebouw). Er is géén wifi, wel 4G. Het gebruik van beddengoed en één handdoek is inbegrepen (wel zelf bed opmaken, het blijft een berghut).
Het is mogelijk om met (een deel van) de groep een avond onder de sterren in de Badestamp (hot tub) door te brengen. Een bijzondere ervaring. Reken hiervoor op ca. 100 NOK, afhankelijk van het aantal deelnemers. Omdat men een dag bezig is het water op te warmen is de Badestamp alleen mogelijk met minimaal iets van 8 mensen.

Over de maaltijden

’s Morgens maak je het lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Je zelf meegebrachte thermoskan wordt gevuld met thee, koffie of warm bessensap.
Na terugkomst van de langlauftocht is er thee, gevolgd door een zeer goede maaltijd. Een kopje koffie bij de open haard maakt het vakantiegevoel compleet.
Was het eten in de Noorse berghutten vroeger het beste te omschrijven als “eenvoudig”, tegenwoordig serveren ze smakelijke maaltijden met veel groenten en maken ze gebruik van lokale producten. Een duidelijke vooruitgang!

Inbegrepen

• Verblijf in Gjendesheim incl. alle maaltijden vanaf diner op dag 1 tot en met lunch op dag 8
• Transfer luchthaven Oslo Gardermoen - Gjendesheim v.v.
• Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis (optioneel)
• Huur toerlanglaufuitrusting
• Optionele tocht in bevroren Sjoakloof onder begeleiding van een Noorse gids (ca. 450 NOK pp)
• Verzekeringen
• Persoonlijke uitgaven

Let op! Het vervoer van de ruimbagage (koffer) is bij KLM niet meer inbegrepen. Voor KLM vluchten kan het vervoer van ruimbagage met korting geboekt worden via KLM.com. Op de luchthaven moet het volledige tarief betaald worden (ongeveer 30 euro per koffer). Actuele informatie staat op de website van KLM ( www.klm.com).

Over de activiteiten

Deze reis is ideaal voor de langlaufer die eens buiten de loipen wil skiën. Hiervoor is minimaal een week langlaufervaring nodig (bv. een SNP langlaufcursus met goed gevolg afgesloten hebben, of andere vergelijkbare ervaring). Je maakt tochten van 6 tot 7 uur, waarbij aanzienlijke hoogteverschillen (tot max 500 m) overwonnen worden. Niet bang zijn om te vallen, een goede conditie en prima evenwichtsgevoel zijn een vereiste. 
De weersomstandigheden zijn onvoorspelbaar op 1000m hoogte in de Jotunheimen. Mooie, stille dagen kunnen afgewisseld worden door gure, ijskoude sneeuwstormen met nog maar 10m zicht (een bijzondere ervaring!). Kleding en uitrusting moeten hier tegen kunnen.

Omdat je de hele week op dezelfde plek verblijft kan je altijd een dag thuisblijven, om op de heerlijke banken in de lounge een boek te lezen of weg te dromen bij het mooie uitzicht. Eventueel maak je op eigen gelegenheid een kort tochtje over de gemarkeerde loipes rond de hut.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op de luchthaven Gardermoen van Oslo.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je rechtstreeks met KLM naar Oslo v.v.

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo vertrek om 10.05 aankomst 11.55 uur
KL 1144 Oslo - Amsterdam vertrek om 12.40 aankomst 14.35 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLMwat de bagageregels zijn voor je bestemming.

Praktische informatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jotunheimen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je kan Noorse kronen voor privé-uitgaven pinnen op de luchthaven in Oslo. Cash geld (bv. 500 NOK) is handig tijdens de pauze in de busrit en voor warme chocomel op 2 of 3 dagen tijdens het langlaufen. In Gjendesheim kan je drankjes en eventuele skihuur met een creditcard of bankpas betalen. Dit geldt ook voor de optionele excursie langs de Sjoa rivier.

Vanaf het vliegveld van Oslo reizen we per touringcar in 5 uur via een prachtige route naar de Jotunheimen. Voor de terugreis geldt hetzelfde. Tijdens de reis maken we gebruik van een lokale minibus.

Toerlanglaufski’s zijn breder dan gewone langlaufski’s, licht getailleerd en hebben speciale bindingen en stalen kanten. Ze zijn ontwikkeld voor gebruik buiten de loipe in glooiend landschap. Toerlanglaufski’s hebben een behoorlijke voorspanning en worden geleverd met of zonder afzetschubben. De lengte van de stokken voor toerlanglaufen is langer dan die bij alpine skiën (onderarm in rechte hoek met bovenarm, stok met hand in handvat, stokpunt op grond), dus veel korter dan bij klassiek langlaufen.
Je kan de uitrusting het beste ter plaatse huren. Het merk is Åsnes Amundsen en deze ski's hebben een Nansen Rottefelle BC binding en het zijn wax skies (zonder schubben). Als je boekt, dan dien je je lengte, gewicht en normale schoenmaat op te geven. De huurprijs bedraagt ca. 550 NOK per week.

Je kan de uitrusting natuurlijk ook in Nederland huren. Kijk voor verhuur van deze uitrusting op www.outdoor.org , www.vasasport.nl en www.demmeniesport.com. Bedenk echter dat de kosten om het materiaal met het vliegtuig mee te nemen, hoog zijn.
Neem je het materiaal vanuit Nederland mee, dan is het handig om de toerlanglaufschoenen op de heen en terugreis aan te doen. Je toerlanglaufschoenen lopen immers als een gewone bergschoen. Hiermee bespaar je ruimte in je bagage.

In Noorwegen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot warm, zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je kleding en uitrusting moet dus van een goede kwaliteit zijn.

Paklijst:

• GELDIG paspoort
• Eenvoudige EHBO middelen (bv. pijnstillers en sporttape)
• Rugzak (35 liter)
• Wandelschoenen
• (Hut)slippers
• Extra handdoek
• Thermo-ondergoed, fleecejack, etc.
• Muts, handschoenen en warme wanten (winddicht)
• Wind- en waterdichte jas en broek
• Gamaschen
• Thermosfles
• Toerlanglaufuitrusting (ter plaatse te huur)
• Zonnebrandcrème, goede zonnebril en pet
• Goed boek

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

winter_in_de_jotunheimen.jpg

Noorwegen - Jotunheimen

Cross-country in het Land van de Reuzen

Cross-country langlaufen vanuit berghut

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen