Kroatië - Istrië, 7 dagen Van Motovun naar zee

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en konoba

Istrië, in noordelijk Kroatië, is een hartvormige schiereiland in de Adriatische zee. De Italiaanse invloeden van het nabije Venetië zijn onmiskenbaar. Je wandelt door verstilde landschap en de heuveltoppen worden gesierd door middeleeuwse dorpjes. Men leeft van kleine wijn- en olijfgaarden en het verzamelen van truffels in de uitgestrekte eikenbossen.  Aan het begin en eind een bijzonder hotel, onderweg vriendelijke herbergen. Een rustgevende wandeltocht met heerlijk eten, die eindigt aan een overweldigend blauwe zee.

Uniek aan deze reis

 • Fraaie hotels en gastvrije konoba
 • Historisch Motovun op heuveltop
 • Kleinschalig en verstild landschap
 • Mooi einde aan zee
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De grandeur van Opatija

De sfeer van de negentiende eeuw is in Opatija nog sterk aanwezig. Anne Wesseling vertelt meer over de sfeer in deze badplaats en vijf dingen die je hier zeker wilt doen. Lees verder...

Dag tot dag

Kroatië - Istrië

Istrië vormde de plek, waar - niet altijd even zachtaardig - de Slavische, Romaanse en Germaanse culturen elkaar raakten. Na de Illyriërs, Romeinen en Venezianen viel het in handen van de Slovenen en Kroaten. De roerige geschiedenis zie je terug in de grote verscheidenheid aan monumenten, bouwstijlen, gastronomie en zelfs taal. Achter de kustlijn van de Adriatische zee, met haar toeristische stranden, ligt een golvend heuvellandschap verborgen, waar het heerlijk wandelen is tussen wijn- en olijfgaarden en langs de bijzonder fraaie, historische vestingstadjes.
Hier tref je de sfeer van het Italiaanse Umbrië, maar dan 30 jaar geleden, onbedorven en niet plat gelopen, met stokoude kerkjes met fresco's daterend uit de 12e eeuw. Verbaas je verder over de gastronomische hoogstandjes van de Istrische keuken: over de volle smaak van de truffel, de ham en niet te vergeten de lokale wijnen. Na een stevige tocht over het ruige Ucka massief, eindigt deze wandelvakantie in het kuuroord Opatija, de parel van de ‘Kvarner Riviera’ met haar imposante, pastelkleurige villa's en oude hotels van rond 1900.

Dag 1

Aankomst in het bekende stadje Motovun, boven op een heuvel in Istrië. Het hotel ligt aan het plein op het hoogste punt van het plaatsje. Vanuit de tuin heb je mooi uitzicht over de groene omgeving.

Overnachting in

Motovun - Hotel Kastel

Dag 2

De Kaldir vallei gelegen aan de voet van Motovun is plaatselijk bekend om haar fruit en tijdens deze rondwandeling loop je door boomgaarden vol appels, perziken, kersen en pruimen. Langs de route passeer je diverse landelijke altaartjes en loop je door kleine afgelegen gehuchten. Een hoger gelegen kam biedt prachtige vergezichten op de top van de berg Ucka en op de zee aan de andere kant. Zoek een mooi picknickplekje tussen de olijfbomen, kijk uit naar honing buizerds en luister naar het timmeren van de kleine bonte specht. Aan het eind van de wandeling wacht nog een pittige klim, terug naar het hotel in Motovun. Wandeling: 19 km, 650m stijgen en dalen, 7,5 uur lopen.

Overnachting in

Motovun - Hotel Kastel

Dag 3

Na het verlaten van Motovun loop je aanvankelijk wederom door de Kadir vallei. Een slingerende klim over kleine bospaden omgeven door groen gevleugelde orchideeën leidt vervolgens langs diverse kleine dorpjes gelegen hoog boven de Mrna River. Je kunt de kerkklokken horen luiden beneden in de valleien en de blauwe rotslijster zien fladderen tussen de takken terwijl je over een stenig pad dat sinds de middeleeuwen door handelaren en reizigers werd gebruikt verder omhoog klimt. In de verte zie je Sovinjak al voor je liggen, een prachtig minuscuul gehuchtje met 29 inwoners. Wandeling: 14,5 km, 430m stijgen en 400 m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Sovinjak

Dag 4

Over kleine paadjes daal je vanuit Sovinjak de helling af langs akkertjes en olijfgaarden tot je bij de Mrna rivier arriveert. Hierna volgt een vlak stuk door de beukenbossen en bereik je de thermale baden van Istarske Toplic gelegen aan de voet van een indrukwekkende 85 meter hoge rotspunt die steil oprijst. De warme thermale wateren bevatten vele helende mineralen waaronder zwavel die als sinds de oudheid door de lokale bevolking benut werden. Om de rotspunt te beklimmen kun je een smal paadje volgen langs de 14 stations van een Kruisweg. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. De route terug naar Sovinjak voert wederom over kleine paadjes en langs een enkele kleine nederzetting. Wandeling: 10 km, 340m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Sovinjak

Dag 5

Vandaag loop je aanvankelijk over een rustige asfaltweg met weinig verkeer door het glooiende heuvellandschap tot bij het dorpje Sveti Donat. Vanaf daar loopt de route veelal over kleine paadjes door de bossen tot bij Kozari. Onderweg kun je genieten van de heerlijke rust die er heerst en wellicht kruis je het pad van een van de vele herten die hier leven. Steile kalkrotsen zijn zichtbaar in de verte terwijl je afdaalt door de ongerepte natuur en arriveert bij het pittoreske gehuchtje Kotli dat welgeteld 1 permanente inwoner telt. Stop bij het kleine barretje alvorens je weg te vervolgen naar Hum, officieel het kleinste stadje ter wereld, met stadsmuur, kerk en kerkhof. Na de wandeling word je naar Opatija gebracht.
Wandeling: 15 km, 410m stijgen en 360m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Opatija - Hotel Savoy

Dag 6

De dag begint met een transfer naar de Poklonpas (922m). Het uitzicht door het beukenbos is beperkt, maar de blauwe Adriatische zee in de diepte is niet te missen. Bij mooi weer kan je op en neer naar de top van de Vojak (1401m). Er staan wat lelijke antennes, maar het uitzicht is adembenemend. Bij Poklon begint de lange afdaling naar zee, eerst over smalle, soms steile paadjes door het bos, later tussen bebouwing, waarbij de wandelroute de weg kruist, met regelmatig mooi uitzicht. De kuststrook staat vol met klassieke villa's, ooit gebouwd voor rijke Oostenrijkers en Hongaren die hier de winter kwamen doorbrengen, er is nauwelijks hoogbouw. Eenmaal beneden volg je een wandelpad langs zee, waarover je, in een uur, ontspannen naar je hotel wandelt, langs jachthavens, kleine paleisjes en lonkende terrassen. Wandeling: 12,5 km, 40m stijgen, 940m dalen, 5 uur lopen.
Wil je minder afdalen, dan kan je je een stuk lager laten afzetten.
Extra voor beklimming Vojak: 7,5 km, 450m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Opatija - Hotel Savoy

Dag 7

Je kunt nog een duik in het zwembad of de zee nemen. Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Motovun overnacht je boven in het dorp in een fraai, historisch hotel, met tuin en (binnen)zwembad. In Sovinjak is je onderkomen een sympathieke konoba, een klein restaurantje met gastenkamers. De kamers zijn niet groot en hebben een klein raampje (standaard in de oude huizen), maar in de tuin is een overdekt terras met fraai uitzicht en als het koud is brand binnen de haard. In Opatija verblijf je in een gerenoveerde villa aan zee, die van alle gemakken, zoals een zwembad, is voorzien.
Alle kamers hebben een privé badkamer.

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een lekker ontbijt voorgezet. Op dag 4 en 5 krijg je van de konoba in Sovinjak een lunchpakket mee. Het avondeten is in Sovinjak ook inbegrepen. In Motovun en Opatija kun je zelf een restaurant opzoeken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 lunchpakketten
 • 2 diners
 • transfer op dag 5 en 6
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting Motovun en Opatija (ca. EUR 1,50 pppn)

Over de activiteiten

De wandelingen gaan door glooiend heuvelland, met kleine olijven- en wijngaardjes. De dorpjes liggen bijna allemaal op een heuveltop, zodat er de nodige meters geklommen en gedaald moeten worden. Je loopt over smalle boerenweggetjes, karrensporen en wandelpaden.
De laatste dag verandert het landschap enorm. Je kan de top van de Ucka beklimmen en maakt een lange afdaling naar zee. 

Extra dagen

Je kunt overal een extra nacht bijboeken. We raden Motovun aan vanwege het heerlijke hotel en leuke stadje, en Opatija om een dagje na te genieten aan zee.

Extra's

Transfers

Transfer Rijeka (vliegveld) - Motovun (vanaf € 207,- per boeking)

Privé transfer van vliegveld Rijeka naar hotel in Motovun

Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis

Transfer Triest (vliegveld) - Motovun (vanaf € 158,- per boeking)

Privé transfer van vliegveld Triest naar hotel in Motovun

Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis

Transfer Pula (vliegveld) - Motovun (vanaf € 134,- per boeking)

Privé transfer van vliegveld Pula naar hotel in Motovun

Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis

Transfer Opatija - Motovun (vanaf € 159,- per boeking)

Privé transfer van het laatste hotel in Opatija naar Motovun. Handig indien je daar je auto hebt staan.

Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis

Transfer Opatija - Triest (vliegveld) (vanaf € 200,- per boeking)

Privé transfer van het hotel in Opatija naar vliegveld Triest

Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis

Transfer Opatija - Pula (vliegveld) (vanaf € 146,- per boeking)

Privé transfer van het hotel in Opatija naar vliegveld Pula

Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis

Transfer Opatija - Rijeka (vliegveld) (vanaf € 97,- per boeking)

Privé transfer van het hotel in Opatija naar vliegveld Rijeka

Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Motovun is ca. 1350 km. Je kunt de auto, na uitladen van de spullen, het best parkeren op een parkeerplaats onder aan het plaatsje. Hier kan de auto de hele week blijven staan (tegen betaling). Vanwege ontbrekend rechtstreeks openbaar vervoer raden we aan voor de laatste dag een transfer van Opatija naar Motovun bij te boeken.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Triest, Pula of Rijeka.

Transavia vliegt vanaf april vanaf Rotterdam een aantal keer per week naar Pula en vanaf Eindhoven 2/3 keer per week naar Rijeka.

SNP regelt graag de lijnvlucht of vlucht met Transavia naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Het vliegveld van Rijeka ligt op ca. 95 km van Motovun en 45 km van Opatija
Het vliegveld van Pula ligt op ca. 65 km van Motovun en 100 km van Opatija
Het vliegveld van Triest ligt op ca. 105 km van Motovun en Opatija.

We adviseren voor de heenreis transfers van een van deze luchthavens naar Motovun bij te boeken. Voor de terugreis vanuit Opatija is het mogelijk een bus te nemen, waarbij het laatste stuk naar het vliegveld met een taxi plaats zal vinden.
Gemakshalve bieden we ook voor de terugreis transfers aan.

Klik hier voor de bustijden van maatschappij Arrvia.

Je kunt dit arrangement starten van begin april tot eind oktober, m.u.v. augustus. Het voorjaar kent heerlijke wandeltemperaturen en een uitzonderlijke bloemenpracht. In de zomermaanden kan het zeer warm worden en is het drukker aan de kust. Het najaar is prima om te wandelen en de zee is tot laat in het jaar op zwemtemperatuur.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Istrië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Kroatië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/kroatie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/kroatie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter..

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië zijn nog niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken. Zie voor verder informatie: Reisadvies Kroatië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

aaaa.jpg

Kroatië - Istrië

Van Motovun naar zee

Wandelvakantie langs hotels en konoba

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.