515205banner

Italië - Trentino - Val di Sole, 8 dagen Sneeuwwandelen in het Ortlermassief

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit hotel

Aan de voet van de Ortler ligt het Val di Sole, de zonnige vallei. Hier neemt de sympathieke hoteleigenaar Giulio Pretti je deze winter mee op sneeuwschoenen door de bergen die hij kent als zijn broekzak. Zijn passie voor deze bergstreek werkt even aanstekelijk als de menukaart van het restaurant! Op het programma staat iedere dag een topbeklimming, dus het wordt een reis voor bikkels met een uitstekende conditie en een voorliefde voor veel hoogtemeters!

Uniek aan deze reis

 • Deskundige lokale gids
 • Gezellig hotel
 • Pittige tochten met veel hoogtemeters
 • Kleine groep: max. 12 deelnemers
Zwaarte
Comfort

Artikel | Ga toch sneeuwwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. 'Alles' over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden. Lees meer...

Dag tot dag

Italië - Trentino - Val di Sole

Het sterk verijsde bergmassief van de Ortler in de Noord-Italiaanse provincie Trentino is de kern van het Parco Nazionale di Stelvio. Aan de zonnige zuidzijde van dit ongenaakbare rotsmassief ligt het sneeuwzekere en zeer zonnige Val di Sole. In een van de zijdalen ligt hotel Ortles: de uitvalsbasis van een heerlijke wintervakantie. Na het uitgebreide ontbijtbuffet kan je met Giulio Pretti, de vriendelijke eigenaar van het hotel en tevens bergwandelgids, een schitterende tocht maken op sneeuwschoenen. Door de diepe poedersneeuw van het Valle del Monte en over dicht beboste flanken van de Cima Vallòn neemt deze vriendelijke Italiaan je mee naar de mooiste plekken van het Parco Nazionale.

Op de sneeuwwandelmenukaart staan deze week een aantal bergtoppen die vragen om een bezoek. Hopelijk zijn weers- en sneeuwomstandigheden goed genoeg om de gehele menukaart af te werken, Wat te zeggen van de Malga Mason (2178 m), de Tovi Balardi (2191 m), Alpe Alta Saviana (2400 m) en de Alpe Pozze (2400 m). De uitzichten zullen in ieder geval een prachtige beloning zijn van de vaak pittige klim!

Dag 1

Aankomst in Cogolo di Peio.

Overnachting in

Cogolo di Peio

Dag 2

Na het ontbijt deelt Giulio de sneeuwschoenen uit en wandelen we het dorp uit. Over de beboste hellingen lopen we via het dal van de Rio van Comasine omhoog naar de Malga Comasine (2088 m). In het dal staan lariksen van wel 500 jaar oud. Vervolgens wandelen we boven de boomgrens naar de Malga Mason (2178 m). Over een breed slingerend pad dalen we weer af naar een oude mijn en aan het einde van de middag arriveren we weer in Peio.
Afstand: 12 km, 700 m stijgen, 1000m dalen.

Overnachting in

Cogolo di Peio

Dag 3

Vanuit Cogolo di Pejo wandelen we langzaam stijgend naar Malga Levi (2015 m). Als de omstandigheden goed zijn wandelen we nog verder naar de Passo Cercena (2623 m). Hier zal het uitzicht over de het Val die Peio en de Ortles Cevedale een mooie beloning zijn van deze pittige inspanning. We dalen af via dezelfde route.
Afstand: 11 km, 850 m - 1400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Cogolo di Peio

Dag 4

Na het ontbijt rijden we met het hotelbusje naar het vlakbij gelegen dorpje Ossana. Hier trekken we de sneeuwschoenen aan en wandelen we via de Malga Dosso naar de Tovi Balardi (2191 m). Grote delen van de tocht zal door de poedersneeuw gaan. De afdaling is dus heerlijk!
Afstand: 10 km, 1150 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Cogolo di Peio

Dag 5

Met het busje rijden we richting Passo di Tonale. Net voorbij Pizzano trekken we de sneeuwschoenen aan. Over zonnige en besneeuwde hellingen wandelen we door het Val Saviana omhoog. Op hoogte hebben we een mooi uitzicht over de Presanella bergketen met zijn markante steile noordwanden. Een mooie afdaling via Malga Verniana brengt ons weer terug in het Val di Sole. Met het busje rijden we terug naar Cogolo.
Afstand: 10 km, 1100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Cogolo di Peio

Dag 6

Nadat het busje ons in Ortise heeft afgezet, stijgen we over de zuidelijke hellingen naar de prachtig gelegen Malga Pozze (2337 m). Het uitzicht vandaag is misschien wel het mooiste van de week. We zien bij helder weer de Brenta, de Adamello en de Ortles. “Een plek om nooit meer te willen verlaten” aldus Giulio de gids.
Afstand: 9 km, 1000 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Cogolo di Peio

Dag 7

Na het ontbijt rijden we met het hotelbusje naar het vlakbij gelegen dorpje Bolentina. Hier trekken we de sneeuwschoenen aan en lopen we via de Malga Bolentino alta (1822 m) naar de Cimon di Bolentina (2287 m). We wandelen over de zonnige bergkam tussen het Val di Rabbi en het Val di Sole.
Afstand: 9 km, 900 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Cogolo di Peio

Dag 8

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Omdat er bijna iedere dag een bergtop op het programma staat, moeten de omstandigheden natuurlijk wel goed en veilig zijn om dit programma uit te voeren. Lukt het niet om de top te bereiken, dan zal de gids een andere route aanbieden. Bij weinig sneeuw wordt meestal het hotelbusje ingezet om op een wat grotere hoogte met de wandeling te beginnen. 
Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Ortles is een gezellig driesterrenhotel, dat gerund wordt door Giulio en Orianna Pretti. Het hotel ligt in het dorpje Cogolo (1170 m), in een zijdal van het Val di Sole. Er is een sauna, Turks stoombad en whirlpool (zwemkleding verplicht). Er is gratis wifi beschikbaar.

De kamers van het hotel zijn eenvoudig maar comfortabel ingericht en uiteraard met douche en WC. Tegen toeslag kun je een 1-persoonskamer boeken. Je hebt de keuze tussen een standaard eenpersoonskamers en een ruime eenpersoonskamer (tweepersoonskamer voor alleengebruik). 

Over de maaltijden

Het verblijf is op basis van ontbijt en diner. Daarnaast krijg je op dag 2 t/m 7 een lunchpakket. Iedere morgen is er een uitgebreid ontbijtbuffet. ’s Avonds heb je in het restaurant een smaakvol diner.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 6 x lunchpakket
 • gebruik sauna en stoombad
 • gebruik sneeuwschoenen en stokken
 • transfers dag 2 t/m 7 volgens programma
 • diensten lokale sneeuwwandelgids

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • verzekeringen en persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting: ca. EUR 2,- per persoon per nacht

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Dit is een reis voor sneeuwwandelaars die het comfort van een lekker hotel willen combineren met een dagelijkse inspanning om een bergtop te bedwingen. Bedenk dat sneeuwwandelen vermoeiender is dan normaal wandelen. Bijzondere technieken zijn echter niet noodzakelijk en als je conditie uitstekend is, zal deze reis geen probleem voor je zijn. Je wandelt 5 tot 7 uur per dag en de dagelijkse hoogtemeters die overwonnen moeten worden variëren van 800 m tot 1150 m.

Het vermelde dagprogramma geldt als een voorbeeldprogramma. De uitvoering van dit programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Omdat er bijna iedere dag een bergtop op het programma staat, moeten de omstandigheden natuurlijk wel goed en veilig zijn om dit programma uit te voeren. Lukt het niet om de top te bereiken, dan zal de gids een andere route aanbieden. Giulio heeft zelf zeer veel tochten in de omgeving uitgezet en bepaalt per dag welke tocht het beste bij de weer en sneeuwcondities van die dag past. Bij weinig sneeuw wordt meestal het hotelbusje ingezet om op een wat grotere hoogte met de wandeling te beginnen. 

Extra's

Transfers

treinstation Malé - hotel Ortles v.v. (vanaf € 110,- per persoon)

Optionele transfer vanaf het treinstation in Malé naar Hotel Ortles in Cogolo di Pejo. Aan het eind van de reis word je weer naar het station van Malé gebracht. 

Voorwaarden: Wil je gebruik maken van deze transfer, dan dien je dit bij boeking te vermelden.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je reist op eigen gelegenheid naar Italië. Je ontmoet je reisgenoten in het hotel.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Cogolo is ca. 1110 km, vanaf Brussel 1050 km. Je kan bij het hotel parkeren.

Treininformatie

Kies een retourticket naar Malé. In Nederland kun je waarschijnlijk maar een ticket kopen tot Bolzano. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Vanaf Bolzano reis je per lokale trein en bus verder. Hieronder vind je het schema van de dagtrein naar Bolzano. De dagtrein komt te laat aan in Bolzano om nog dezelfde dag te kunnen doorreizen. Je kunt bijvoorbeeld in Bolzano overnachten en de volgende dag verder reizen. Als je niet met de dagtrein naar Bolzano reist, maar al eerder op de dag ter plaatse bent kun je met het openbaar vervoer naar Cogolo reizen. Neem vanuit Bolzano de trein naar Trento of Mezzocorona (op de lijn Bolzano-Trento) en vervolgens de lokale trein naar Malé of - indien mogelijk - nog een stukje verder tot Mezzana. Tickets voor deze lokale trein zijn alleen ter plaatse te koop. Vanuit Male of Mezzana neem je de bus naar Cogolo en Peio (25 km).
Klik hier voor de trein en bustijden van Trento / Mezzocorona, via Malé, naar Cogolo en Peio.
Eventueel kun je bij boeking een optionele transfer van Malé naar het hotel bijboeken.

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Düsseldorf Hbf  07:37 - 09:33  RE19
Düsseldorf Hbf- München Hbf   10:12 - 15:09   ICE 623
München Hbf  - Bolzano/Bozen            15:34 - 19:27  EC 83

Terugreis Tijden      Treinnr.
Bolzano/Bozen - Innsbruck Hbf                  07:45 - 09:56    RJX 184
Innsbruck Hbf   - München Hbf   10:40 - 12:26 EC 286
München Hbf  - Düsseldorf Hbf    12:51 - 17:38 ICE 626
Düsseldorf Hbf - Arnhem CS  18:12 - 19:28 ICE 122

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Val di Sole ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Geld voor privé-uitgaven.

Ter plaatse maken we gebruik van minibus van het hotel.

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee (verstelbare) skistokken als evenwichtsteun. Het gebruik van het materiaal is bij deze reis inclusief.

Verder raden we aan de volgende uitrusting mee te nemen:

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Bij geen / weinig sneeuw: chainsen spikes / sneeuw spikes (raster van kleine kettingen voor onder je bergwandelschoenen)
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleecejack
 • Handschoenen
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Zwemkleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Thermosfles, drinkfles en lunchtrommel, Boc'n'Roll o.i.d.
 • Lang ondergoed
 • Skipully
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Skibril
 • Lippencrème met UV-filter
 • Gamaschen
 • Bevestigingsriempjes om de sneeuwschoenen aan de rugzak te binden
 • EHBO eenvoudige middelen en sporttape

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door hoteleigenaar Giulio Pretti. Zijn kennis van het Duits ligt niet op universitair niveau maar hij kent het gebied op zijn duimpje. Met zijn grappige mengelmoes van Duits en Italiaans leidt Giulio je door de sneeuw. Er gaat geen SNP-reisleider mee vanuit Nederland.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a.huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, blarenpleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

sneeuwwandelen_in_het_val_di_sole.jpg

Italië - Trentino - Val di Sole

Sneeuwwandelen in het Ortlermassief

Sneeuwwandelen vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten