Italië - Sardinië * Kort, 8 dagen De essentie van een minicontinent

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto langs agriturismo's en hotels

Sardinië is een eigenzinnige Italiaanse wereld op zich, waarvan we je de essentie laten proeven in deze boeiende rondreis met tal van verrassingen: van de bronstijdforten van het volk der Nuraghen, tot idyllische baaien en langerekte zandstranden, omgeven door groenbeboste duinen of steile kliffen, ruige bergen en kloven, verlaten mijnen en verstopte dorpjes. Maak prachtige wandelingen in het toeristisch verlaten binnenland en vergaap je aan surrealistische rotspartijen. Met een huurauto inclusief, in alle vrijheid langs bijzondere accommodaties.
Tip: wil je meer van Sardinië ervaren? Kijk ook eens bij onze 15-daagse variant.

Uniek aan deze reis

 • Drie bijzondere landelijke hotels
 • Ervaar de essentie van Sardinië
 • Perfecte mix van reizen-wandelen-rust
 • Veelzijdigste eiland in de Middellandse Zee
 • Wandelingen langs tempels, grotten en Nuraghes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De mooiste wandelgebieden van Sardinië

De Sardijnen wandelen zelf amper, er is geen netwerk van doorgaande wandelroutes, laat staan een knooppuntensysteem. Sardinië is een tamelijk onbekende wandelbestemming maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Italië - Sardinië * Kort

Om de veelzijdigheid van het ‘mini-continent’ Sardinië in korte tijd te ervaren hebben we voor deze autovakantie de drie meest bijzondere landschappen van het eiland geselecteerd. Per verblijfplaats zijn er twee dagen om de omgeving beter te verkennen; te voet op fraaie wandelingen, naar verborgen oudheden, leuke dorpjes en zonnige strandjes.

Van de groene Costa Verde in het zuidwesten, met haar bergachtige achterland en mijnbouwgeschiedenis, reis je naar de Supramonte en de oostkust. Hier duiken hoge kliffen de azuurblauwe zee in, nestelt een wit strandje zich in de zon en bewaken mysterieuze Nuraghe-dorpen de oude cultuur. Het kalksteenmassief van de Supramonte, vooral bezocht door schaapskudden, staat borg voor spectaculaire uitzichten en bijzondere plekken als de karstbron Su Gologone en de kloof Gola di Gorrupu. In het bizarre granietlandschap van de Gallura laat de natuur je verbazen over de vormenrijkdom van rotspartijen. De fotogenieke Maddalena-eilanden of het schiereilandje Capo Testa bieden naast fraaie wandelmogelijkheden heerlijke strandjes.

Al even bijzonder als het landschap van Sardinië zijn onze verblijfplaaatsen. Van een relaxte Agriturismo waar je geheel in Italiaanse stijl aan lange tafels eet met andere gasten tot een prachtig gelegen hotel waar zoveel te ervaren is op culinair en cultureel gebied, dat je bijna zou vergeten hoe mooi je daar kunt wandelen. Op dit voor wandeltoerisme nog nauwelijks ontsloten eiland bieden we dagelijks zelf beschreven wandeltochten, die het ware Sardinië tonen zonder te hoeven verdwalen.

Dag 1

Naar de Costa Verde.
Vanaf het vliegveld stap je in je huurauto en zet koers naar het in het zuidwesten gelegen Natuurpark Costa Verde. Deze kuststrook doet haar naam eer aan, want is begroeid met groene pijnboombossen en maquis. Prachtige en uitgestrekte zandstranden, grenzend aan fraaie duinen nodigen uit tot een wandeling of gewoon heerlijk luieren om bij te komen van de reis. Dankzij de status van het gebied is de kust toeristisch nauwelijks ontwikkeld. Je verblijft in een heerlijke agriturismo iets van de kust af in een mooie groene omgeving.

Overnachting in

Arbus - Agriturismo Rocce Bianche

Dag 2

Costa Verde en omgeving
Vanuit je knusse agriturismo rijd je de bergen in naar de verscholen liggende Romeinse tempel van Antas. Hier hebben we een fraaie rondwandeling gemaakt die je deels via een oude Romeinse weg, voert langs de grot en opgraving van Su Mannau (8 km, 380 m stijgen en dalen, 2,5 uur).

In de namiddag kun je een bezoek brengen aan de indrukwekkende overblijfselen van de mijnbouw in dit gebied en gaan zwemmen bij de duinen en het strand van Piscinas.

Overnachting in

Arbus - Agriturismo Rocce Bianche

Dag 3

Via Sadali/ Barumini naar de Supramonte
Afhankelijk van je belangstelling zijn er vandaag diverse programma’s mogelijk. Hoe dan ook rijd je richting Barumini en de nabij gelegen hoogvlakte van Giara di Gesturi. Als je hier wandelt zie je wellicht nog wilde paarden (5,5 km, 20 m stijgen en dalen, 2 uur). Nabij is ook de beroemde Nuraghe Su Nuraxi, maar wellicht interessanter en rustiger is het bij de Nuragische opgraving Santa Vittoria bij Serri.

Nabij het fraaie dorpje Sadali kun je via de grot Is Janas een prachtige korte wandeling door een kloof naar een poel met waterval maken: Pischina Licona (6 km, 170 m stijgen en dalen, 3 uur). Opgefrist kun je in de namiddag verder rijden door de landschappelijk fraaie binnenlanden van ‘Barbagia’ naar de Supramonte. Je verblijft hier in een agriturismo tussen de steeneikenbossen aan de voet van imposante kliffen.

Overnachting in

Oliena - Agriturismo Guthiddai

Dag 4

Lanaittu Vallei en Su Gologone
Na het ontbijt voert een korte wandeling naar de weelderige omgeving rond de enorme karstbron Su Gologone. Heerlijk genieten op een stil plekje….. Voor het ruige Sardinië stap je daarna in de auto en rij je in ca. 45 min. over een onverharde weg de bergen van de Supramonte in, naar de wonderschone vallei van Lanaittu. Koffie of lunch bij een fraai gelegen berghut, vanwaar je de bijzondere grot Sa Oche kunt bezoeken (een avontuur, zaklamp mee!).

Over onverharde weggetjes wandelend geniet je van de stilte en de uitzichten op de ruige bergen.

Maar natuurlijk kun je voor vandaag ook één van de programmaonderdelen van dag 5 of 6 inplannen.

Overnachting in

Oliena - Agriturismo Guthiddai

Dag 5

De canyon van Gola di Goruppu
Via het stadje Dorgali kom je over fraaie kleine weggetjes bij een parkeerterreintje aan het begin van de meest imposante canyon van Sardinië: de Gola di Goruppu. Ook in de zomer vind je hier water voor verfrissing of zelfs zwemmen. Over goede paden kom je tot het ruigste en steilste deel van de kloof, waar je alleen klauterend verder kunt. De bodem van de kloof, waar nauwelijks daglicht komt is bezaaid met rotsblokken. In deze onherbergzame uithoek van Sardinië komen zelfs nog moeflons voor (11 km, 250 m stijgen en dalen, 4,5 uur).

Overnachting in

Oliena - Agriturismo Guthiddai

Dag 6

Naar de Gallura via Cala Gonone
Afdalend langs imposante rotswanden rijd je via haarspeldbochten naar het prachtig gelegen badplaatsje Cala Gonone. Vanuit hier kun je interessante boottochtjes naar baaitjes en grotten maken die alleen over zee bereikbaar zijn. Je kunt ook via een kustpad wandelen naar het idyllische strandje van Cala Luna (9 km, 150 m stijgen en dalen, 4 uur).

In de namiddag rijd je op je gemak via Olbia naar je landelijk gelegen hotel nabij Arzachena.

Overnachting in

Arzachena

Dag 7

Rond Arzachena of naar de Islas Maddalenas
Vandaag zijn er diverse opties. Je kunt de ferry nemen naar de Maddalena eilanden, waar je vooral op het eiland Caprera rustige strandjes vindt (alleen te voet bereikbaar) en verder het huis van de Italiaanse held Garibaldi.

Maar je kunt ook op het vasteland blijven. Dan moet je zeker één of meer Nuraghische opgravingen rond Arzachena bezoeken en een wandeling maken in het bizarre granietlandschap. Kies tussen een rustige wandeling in het binnenland (10 km, 375 m stijgen en dalen, 3,5 uur) of wat drukkere paden op het schiereilandje Capo Testa (ook nog een Nuraghe) (4,5 km, 110 m stijgen en dalen, 2 uur), met na afloop strand en zwemmen.

Overnachting in

Arzachena

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Passend bij het veelzijdige landschap bieden we op deze reis een veelzijdige mix aan onderkomens. Overal staat gastvrijheid en comfort garant voor een prettig verblijf. Een goede badkamer, terrasje of balkon, een koelkastje, airco en voldoende ruimte worden overal geboden. Klik voor meer informatie over de accommodaties op de link in het dag-tot-dagprogramma.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een prima ontbijt te wachten, meestal in buffetvorm. Het standaard Italiaans ontbijt stelt niet veel voor, maar in onze verblijfplaatsen is gezorgd voor een ruime keuze zodat u een actieve dag met een goede basis kunt beginnen.

Elke dag zijn er onderweg mogelijkheden om lunch in te kopen of in een restaurantje te lunchen.

Voor het avondeten kunt u altijd terecht bij de prima restaurants van onze accommodaties, maar we laten u ook de vrijheid om eens in een locale eetgelegenheid in een stadje of dorp de maaltijd te genieten. Sardinië biedt diverse locale gerechten en enkele uitstekende wijnen.

Info kindvriendelijkheid

Door de aanwezigheid van een zwembad en een ruime tuin (met speelgelegenheid) bij twee van de drie hotels, is deze rondreis ook prima geschikt om met kinderen te maken. Ook de zee is steeds nabij en de wandelingen zijn niet te zwaar, maar bieden elk op hun eigen manier toch genoeg uitdaging om ze ook voor kinderen leuk te maken. Kinderen moeten wel zelfstandig een stuk kunnen wandelen. Voor de rust raden we aan op elke locatie een of meer extra dagen bij te boeken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto (all inclusive, geen eigen risico)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches en diners
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • eventuele toeristenbelasting

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen van dag 1 t/m dag 8 ( 8 dagen x 24 uur), inleveren en ophalen op het vliegveld van aankomst/vertrek. We boeken standaard een auto inclusief Fast Lane (voorrang bij ophalen) en online check-in. De huurauto die je meekrijgt is qua ruimte en motorvermogen afgestemd op het aantal personen:

 • huurauto 1-2 personen: categorie BB Volkswagen Polo of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
 • huurauto 3 personen: categorie DB Peugeot 308 of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
 • huurauto 4 personen: categorie DS Peugeot 3008 of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
Indien je een grotere auto wenst, dan dien je dat bij boeking aan te geven en betaal je een toeslag. Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

Bij dit arrangement ontvang je een reispakket met wandelsuggesties. Alle wandelingen zijn facultatief, je kunt het dus zo actief maken als je zelf wilt.

Bijna elke dag bieden we één of meerdere wandeltochten. De tochten die we voor deze reis hebben geselecteerd zijn goed te volgen en niet te zwaar. Ze zijn door ons allemaal nagelopen en gedetailleerd beschreven, geen overbodige luxe op dit voor wandeltoerisme nog nauwelijks ontsloten eiland. Alle wandelingen en startpunten hebben we op GPS vastgelegd, zodat je niet hoeft te verdwalen. De GPS data kun je gratis downloaden na boeking.

Omdat Sardinië een bergachtig eiland is moeten regelmatig hoogteverschillen overbrugd worden. Gemiddeld is dat tussen ca. 100m en 500m stijgen en dalen. Bij de wat zwaardere tochten bieden we meestal ook een lichtere variant. Er blijft dus genoeg tijd over om ook van cultuur, rust en maaltijden te genieten onderweg.

Je wandelt over (on)verharde wegen, de zogenaamde ‘strada bianca’, maar vaak ook over kleine wandelpaden. De wandelpaden zijn vaak stenig, en soms niet meer dan smalle geitenpaadjes door het struikgewas. Markeringen zijn op sommige tochten redelijk, maar zijn lang niet altijd aanwezig.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Elke locatie heeft haar eigen charmes. Overal geldt dat er meer dan genoeg te ondernemen is voor één of meerdere dagen extra. Bovendien bevelen we onze accommodaties aan voor een heerlijk dagje rust in het programma.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Sardinië is ruwweg ca. 2000 km. Vanaf Civitavechia is er een veerdienst (ca. 12 uur) naar Cagliari of Olbia. Een andere mogelijkheid is een veerboot vanaf Zuid-Frankrijk via Corsica naar Sardinië. Zie tabblad 'veerboot informatie'.

Bij alle hotels is goede en gratis parkeergelegenheid.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Sardinië kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl. Denk ook eens aan de veerverbinding (en combinatie met) Corsica!
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een vlucht op Olbia, Cagliari of Alghero.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis
Na aankomst op het vliegveld van Olbia, Cagliari of Alghero haal je je huurauto op bij het vliegveld. Vanaf Olbia en Alghero is het ca. 3 tot 3,5 uur rijden naar de eerste accommodatie. Vanaf Cagliari is dat ruim 1,5 uur, maar Cagliari ligt ongunstiger voor de terugvlucht. Kies je voor Cagliari, dan laat de terugvlucht zich goed combineren met een of meer dagen in deze leuke stad.

Terugreis
Voor de terugreis reis je vanaf de omgeving van Arzachena in ruim een half uur naar het vliegveld van Olbia en in ca. 2 uur naar het vliegveld van Alghero. Naar Cagliari airport is het ca. 3,5 uur.

Je kunt dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. De beste tijd is het voor- en najaar en dan met name in april, mei, begin juni en vanaf half september. Dan is het klimaat het aangenaamst en is het niet druk onderweg en bij de onderkomens: rust gegarandeerd.

Reis je in juli en augustus, dan moet je rekening houden met hitte en drukte. Met name in augustus zijn de bekendere stranden overspoeld met Italiaanse vakantiegangers en is het druk op de wegen bij de kust. Wandelen kan dan zeer vermoeiend worden, zeker in de lager gelegen gebieden. In de bergen is het ook hoogzomer duidelijk koeler.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sardinië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

thrth

Italië - Sardinië * Kort

De essentie van een minicontinent

Actieve rondreis met huurauto langs agriturismo's en hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten