Wandelvakantie langs agriturismo en pension Majella

Italië - Abruzzen, 7 dagen Te voet door de wilde Majella

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's, hotel en agriturismo

Pittig bergwandelen door het fraaie Parco Nazionale della Majella, het laatste stukje echte wildernis van Italië. Over de majestueuze, lichtgrijze bergmassieven van de Abruzzen, met kale toppen en bloemenweiden en oude beukenbossen op de flanken. Dwaal door het leefgebied van otters, wolven, edelherten, wilde zwijnen en gemzen. Overnacht in fraaie, middeleeuwse borghi als Pretoro en Pacentro en in een authentieke agriturismo.

Uniek aan deze reis

 • Enkele bijzondere overnachtingsplaatsen
 • Fraai en ruig berggebied
 • Heerlijk eten
 • Middeleeuwse stadjes
 • Rijk dierenleven
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Blog | Hiken door de bergen van de ruige Majella

Ferry Mingelen heeft een persoonlijk reisverhaal geschreven over zijn hike door de bergen van de ruige Majella. Lees hier zijn verhaal!

Dag tot dag

Italië - Abruzzen

De Majella is het onbekende wilde achterland van Rome. Indrukwekkende kalkmassieven, heldere riviertjes, herders met schaapskudden, eindeloze beukenbossen, eeuwenoude kloosters en sfeervolle stadjes bepalen hier het beeld. In het Majella Nationaal Park leven nog dieren die elders in Europa nauwelijks meer te vinden zijn. Otters spelen in het heldere water en de Abruzzengems graast op de berghellingen. Ook de bruine beer, de wolf en de lynx vinden hier nog een habitat.
In de Majella komt een ongelooflijke 22% van alle Europese plantensoorten voor! Het park ligt namelijk op een kruispunt van klimaten en is het meest zuidelijke verspreidingsgebied voor Alpiene soorten. Er zijn hier ruim 2000 verschillende planten te vinden. De ondergrond van het Nationale Park Majella bestaat vooral uit kalksteen. In de massieven zijn vele grotten, riviertjes en kloven te vinden. De Majella telt maar liefst 30 pieken boven de 2000 meter.
Naast al dit natuurschoon moeten we de middeleeuwse stadjes aan de randen van de Majella niet vergeten. Vele behoren tot de 'Borghi piu belli d'Italia'. Dit alles en natuurlijk de uitstekende Italiaanse pasta’s geven deze bijzondere bergwandelbestemming extra charme.

Dag 1

Aankomst in Pretoro, een middeleeuws stadje dat op 600m hoogte tegen de hellingen van het Majella massief is gebouwd.

Overnachting in

Pretoro

Dag 2

Vanuit Pretoro word je een klein stukje weggebracht. Hier begint een geleidelijke klim naar de sobere, 11e eeuwse Abbazia San Liberatore, een van de oudste en fraaiste abdijen van de Abruzzen. Vervolgens begin je aan een pittige klim door eiken- en beukenbos langs een van de vele kluizenaarswoningen (hermitages) in de Majella, de 11e eeuwse Eremo di Sant’ Onofrio. Uit het bos wandel je door verruigend en langzaam "verbossend" grasland, begraasd door schapen en koeien, met weidse uitzichten over het kustgebied langs de Adriatische Zee, omhoog richting Passo Lanciano.
Wandeling: 16,5 km, 980 m stijgen, 300 m dalen. Wandelduur: 6,5 uur.

Overnachting in

Passo Lanciano

Dag 3

Vandaag staat er een schitterende kamwandeling op het programma, die alleen bij goed zicht gedaan kan worden. De uitzichten zijn dan ook fantastisch. Na een klim van Passo Lanciano naar Mamma Rosa, kijk je vanaf 1800 m hoogte in de woeste Orfentovallei met daarachter de hoogste top van de Majella, de Monte Amaro van 2793 m hoogte. De wandeling eindigt bij een authentieke agriturismo in het bergdorpje Decontra op 800 m hoogte. Is het slecht weer dan wandel je vanaf Mamma Rosa door een bebost kloofdal naar Decontra, met onderweg het bijzondere heiligdom Santo Spirito.
Wandeling over kam: 15,5 km, 500 m stijgen, 1010 m dalen, 6,5 uur lopen. 
Wandeling kloofdal: 12,5 km, 180 m stijgen, 1020 m dalen, 4,5 uur lopen.
Beide varianten kunnen met 4,2 km en 350 m stijgen ingekort worden door mee te rijden tot Mamma Rosa.

Overnachting in

Decontra

Dag 4

Via panoramische paden, met uitzicht op de Orfentokloof en de hoogste toppen van het Majella massief daal je af naar het middeleeuwse stadje Caramanico. Drink koffie op het gezellige piazza en breng daarna een bezoek aan het informatiecentrum van het nationale park. Vandaar een geleidelijke afdaling de Orfento kloof in naar de koele rivier, woonplaats van de otter, helaas een nachtdier. Wel een plek om even te rusten, alvorens omhoog te lopen naar de agriturismo in Decontra.
Wandeling: 11 of 13,5 km, 400 m stijgen en dalen, 5 of 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Decontra

Dag 5

Je maakt vanuit Decontra een vrij gemakkelijke rondwandeling door de Giumentinavallei. Vanaf de gravelwegen door de velden heb je onderweg prachtig uitzicht. Je kunt even van de route af om een bezoek te brengen aan de mooi gelegen Eremo di S. Bartalomeo. Even verderop passeer je de oude Tholosgraven, die lange tijd verborgen zijn geweest.
Wandeling: 14,5 km, 440 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Decontra

Dag 6

Na een autoritje begin je de wandeling in het dorpje S. Eufemia. De route gaat langs een grote botanische tuin, die eventueel te bezoeken is. Vervolgens stijg je gestaag naar de dichte beukenbossen rond Lama Bianca, met zicht op de hoogste top van de Majella de M. Amaro. In de oudste delen van het bos voelt het als in een koele, donkere en stille kathedraal met dikke stammen in plaats van zuilen. Via glooiende bergweiden met loslopende paarden en koeien bereik je het restaurant op Passo Leonardo, dat wel wat weg heeft van een UFO. Hier begint de afdaling naar Pacentro, dat regelmatig prijkt op lijstjes met de mooiste stadjes van Italië.
Wandelduur: 16 km, 600 m stijgen, 760 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Pacentro

Dag 7

Na het ontbijt zit je wandelavontuur in de Majella erop.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in mooi gelegen accommodaties op kamers met privé badkamer. In Pretoro verblijf je in een liefdevol ingerichte B&B in het middeleeuws centrum. Op Passo Lanciano is het hotel niet sfeervol te noemen (keuze is er niet), maar verder is het prima, zeker als je gebruik maakt van het zwembad en sauna. In het eenvoudige boerendorp Decontra ben je te gast in een echte agriturismo, waar Marisa de gasten ontvangt en Camillo het land bewerkt. In Pacentro verblijf je in één van de eenvoudige, kleine B&B's in het centrum.

Het hotel op Passo Lanciano gaat elk jaar rond begin juni open. Wil je de reis maken voor dit hotel open is, dan boeken we een tweede overnachting in de B&B in Pretoro. M.b.v. 2 extra transfers kun je toch alle wandelingen maken. Hiervoor geldt een toeslag die bij boeking met je wordt overlegd.

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een Italiaans ontbijt, dat met name in Pretoro en Decontra erg uitgebreid en voedzaam is. De lunch kun je zelf inkopen, maar op Passo Lanciano is dit niet mogelijk en krijg je een lunchpakket mee. Water uit de kraan is goed drinkbaar en op veel plaatsen kun je je fles bijvullen met helder bronwater.
Het avondeten is alleen in Passo Lanciano en in Decontra inbegrepen. In Decontra is dit een heerlijke biologische maaltijd met veel eigen produkten, genuttigd aan een grote tafel met andere gasten. In Pretoro en Pacentro kun je zelf een leuk eethuisje uitkiezen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4 diners
 • 1 lunchpakket (dag 3)
 • bagagevervoer
 • transfers naar begin wandeling op dag 2 en 6
 • optionele transfer om wandeling dag 3 in te korten
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 0,50 pppn)

Over de activiteiten

Je maakt stevige wandelingen door het Majellamassief over bergweiden, bospaden, karrensporen, stenige paadjes en onvermijdelijke stukken asfaltweggetjes. De markering is overal prima in orde en de paden worden geregeld bijgehouden. Toch kan het bij groeizaam weer (warm en vochtig) voorkomen dat de paden in de lagere gedeelten gedeeltelijk overgroeid zijn met uitlopers van struiken. We raden aan de SNP Reis App te gebruiken bij de navigatie. Er zijn flinke hoogteverschillen te overwinnen, die echter zelden heel steil zijn. Op een aantal dagen kun je de route inkorten door een stukje mee te rijden met de bagage. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Aanbevolen wordt Decontra vanwege de mooie plek of Pacentro om de bezienswaardige stad Sulmona te bekijken.

Extra's

Verlengingshotels

Dharma Style Hotel (Rome)

Dharma Style Hotel in Rome ligt vlakbij Piazza della Repubblica en om de hoek bij treinstation Termini. Het hotel beschikt over een ontbijtruimte, receptie en biedt airco en gratis wifi, ook in de kamers. In je kamer vind je verder een eigen badkamer, TV en een minibar. 's Morgens staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar.

Transfers

Transfer van vliegveld Pescara naar Pretoro (vanaf € 120,- per boeking)

Optionele taxitransfer van vliegveld Pescara naar Pretoro.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 2 personen.

Transfer van treinstation Chieti naar Pretoro (vanaf € 107,- per boeking)

Optionele taxitransfer van treinstation Chieti naar Pretoro

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer Pacentro - Pretoro (vanaf € 146,- per boeking)

Optionele taxitransfer van de laatste accommodatie in Pacentro naar de eerste accommodatie in Pretoro. Handig als je met de eigen auto naar de Majella bent gekomen en deze in Pretoro parkeert.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Pretoro is ca. 1700 km. Je kunt je auto op een openbare parkeerplaats in Pretoro parkeren. Dit is gratis, maar je auto wordt niet bewaakt.
Voor de terugreis neem je vanuit Pacentro een bus (door de week) of taxi (zon- en Italiaanse feestdagen) naar Sulmona (10 km). 
Van Sulmona neem je de trein naar Chieti (1 uur). Vanaf station Chieti (bushalte Chieti-Scalo P.le Marconi) kun je per bus naar Pretoro (2 uur, lage frequentie, niet op zon- en Italiaanse feestdagen).
Je kunt eventueel een transfer van Station Chieti naar Pretoro bijboeken (25 km) of een transfer voor het hele traject Pacentro - Pretoro.

Klik hier voor lokale bustijden
Klik hier voor de lokale treintijden

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Pescara of Rome.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia en lijndiensten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Pescara of Rome reis je per bus of trein verder door. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een verlengingsnacht in Rome boeken vooraf of na afloop van je reis.

Vanaf vliegveld Pescara (halte Sambuceto-SS.5-Aeroporto) neem je de TUA bus, via Chieti, naar Pretoro (2 uur, lage frequentie, niet op zon- en Italiaanse feestdagen). Je kunt eventueel een transfer van vliegveld Pescara naar Pretoro bijboeken (35 km).

Vanaf het vliegveld Rome (Fiumicino of Ciampino) zijn er verschillende mogelijkheden:

 • neem bus of trein naar Station Rome Tiburtina. Hier neem je de TUA bus en reist in ca. 3.5 uur naar het station van Chieti.
 • afhankelijk van je aankomsttijd en dienstregeling kan de trein een snellere optie zijn. De trein naar Chieti vertrekt vanaf Rome-Termini.
 • met Clikbus in 3.5 uur rechtstreeks van Fiumicino of Ciampino naar Chieti
Vanaf Chieti kun je per TUA bus naar Pretoro (2 uur, lage frequentie, niet op zon- en Italiaanse feestdagen), maar we adviseren een transfer van Station Chieti naar Pretoro bij te boeken (25 km).

Terugreis:
Vanuit Pacentro neem je een bus (door de week) of taxi (zon- en Italiaanse feestdagen) naar Sulmona (10 km).
Van Sulmona neem je de trein of TUA bus richting Pescara (1 uur) of Rome (3 uur).
Van het station van Pescara neem je de bus naar het vliegveld van Pescara (lijn 38, vertrek elk kwartier). Als de trein stopt op station Chieti-Scalo kun je hier al uitstappen en met dezelfde buslijn 38 naar vliegveld Pescara. Het vliegveld ligt midden tussen beide stations in.
In Rome is het afhankelijk van het vliegveld waarvandaan je vertrekt.

Klik hier voor de dienstregeling van de TUA-bus.
Klik hier voor de dienstregeling van de Clikbus.
Klik hier voor de lokale treintijden

Je kunt dit arrangement starten van half mei tot eind oktober. Zowel de bloemrijke vroege zomer als het najaar met zijn prachtige herfstkleuren, zijn ideale wandelseizoenen in de Majella.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Abruzzen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

nabij_decontra.jpg

Italië - Abruzzen

Te voet door de wilde Majella

Wandelvakantie langs B&B's, hotel en agriturismo

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.