Griekenland - Menalon Trail, 8 dagen Meerdaagse wandelroute op de Peloponnesos

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandeltrektocht langs traditionele guesthouses en hotels

Het idyllische Arkadië in het bergachtige binnenland van de Peloponnesos is het decor van de prachtige Menalontrail. De met zorg onderhouden en perfect gemarkeerde oude voetpaden zijn gecertificeerd als Leading Quality Trail. Je trekt te voet door de imposante Lousioskloof, langs hangende kloosters, idyllische bergdorpen en ruisende beken. Dit is Griekenland zoals je het niet verwacht. Ouderwets gastvrije ontvangst in traditionele natuurstenen hotelletjes en guesthouses.

Nog een Leading Quality Trail in Griekenland: Andros Route

Uniek aan deze reis

 • Bijdrage aan duurzaam toerisme
 • Hangende kloosters in de Lousioskloof
 • European Quality Trail door ruigte en stilte
 • Gastvrijheid in idyllische bergdorpjes
 • Waterkrachtmuseum Dimitsana
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Oppad | Wandelen over de Menalon Trail in Arcadië

Het idyllische Arcadië in het bergachtige binnenland van de Peloponnesos is het decor van de prachtige Menalon Trail. Lees hier meer over de wandeling van Marjolein.

Dag tot dag

Griekenland - Peloponnesos - Menalon Trail

De Menalon Trail is een 75 km lange bergroute die is gekwalificeerd met het label ‘Leading Quality Trails-Best of Europe’. Dit label staat garant voor uitstekende bewegwijzering, goed onderhoud van de paden en een mooie, gevarieerde route. Omdat de route grotendeels boven de 1000m ligt, is deze tocht ook nog goed te doen in juni of september als het in andere delen van Griekenland erg warm is. Een verrassend gebied, prachtige vergezichten over bergtoppen en onvoorstelbare stilte. Onderweg fraaie bergdorpjes en sporen van het oude Arkadische (herders-)leven. Dat is wandelen over het Menalon Massief. 

Je verblijft tijdens deze reis elke nacht op een andere locatie en maakt dus een echte trektocht. De onderkomens zijn sfeervolle kleine guesthouses en hotelletjes, soms in oude herenhuizen, maar in elk geval altijd gebouwd met de architectuur van de streek. Niet alle hoteleigenaren spreken Engels, maar je kunt er zeker van zijn dat je met tradtitionele Griekse gastvrijheid wordt onthaald.

Dag 1

Aankomst op het vliegveld van Athene of Kalamata vanwaar je per taxi of lokaal OV naar het busstation gaat. Je reist met de lange afstandsbus naar Tripoli. Vanaf Tripoli neem je een taxi naar Stemnitsa, het beginpunt van de trektocht. Na aankomst ga je naar het kantoortje van de Menalon Trail op het dorpsplein van Stemnitsa. Hier ontvang je de laatste informatie, de Menalon Trail kaart en een Menalon Trail T-shirt.  Als je laat aankomt, vindt deze briefing de volgende ochtend plaats.

Stemnitsa is een levendig dorp. Er is een gerenommeerde opleiding tot zilver- en goudsmit en een leuk volkenkundig museum.

NB: mocht je met en auto reizen, dan kun je die het handigste parkeren bij de laatste accommodatie in Langada en vandaaruit vandaag terug naar Stemnitsa reizen. Boek dan de taxitransfer van Langada naar Stemnitsa.

Overnachting in

Stemnitsa

Dag 2

Vanuit Stemnitsa daal je over een prachtig oud pad zigzaggend de diepe Lousioskloof in. Vanaf het uitzichtpunt bij het kerkje Metamorfosis, loop je over het geplaveide pad naar het klooster Agios Ioannis Prodromos, dat kunstig tegen de bergwand geplakt lijkt. Nadat je de snelstromende Lousios rivier bent overgestoken kom je bij het oude- en vervolgens bij het ‘nieuwe’ klooster van Filosofou, uit 1691. Door weelderige vegetatie loop je parallel aan de Lousios kloof naar Dimitsana, soms op hoogte met prachtige vergezichten, soms dicht langs de klaterende rivier die je enkele malen oversteekt. Vlak voordat je Dimitsana binnenwandelt, kom je langs het interessante Waterkrachtmuseum met daar dichtbij overblijfselen van kruitmolens waar buskruit werd geproduceerd.
Wandeling: 13 km; 700 m stijgen en 830 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Dimitsana

Dag 3

De langste dag van de tocht! Je begint geleidelijk te stijgen naar de Agia Paraskevi kerk. Hier heb je schittend uitzicht over de Lousios kloof en de hoogvlakte bij Megalopoli. De dorpjes Dimitsana, Paliochori en Zatouni zijn te zien als rode vlekken in het overweldigende groen. Langs oude landbouwterrassen en dorsvloeren bereik je het dorp Zygovisti dat een belangrijke rol speelde in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog van 1821. Na een koffie tussen de locals, wandel je over de verlaten west-flank van het Menalon gebergte. Door een badlands-achtige vallei loop je naar het kerkje Agios Georgios met een bron. Vanaf hier ga je de bossen in en klim je naar het zadel, net onder de Pliovouni top. Wie wil kan naar de top (1.643m). Dan volgt een heerlijke afdaling over smalle boswegen en paden, langs bronnen en kapelletjes, totdat je het bergdorpje Elati bereikt.
Wandeling: 19,5 km, 820m stijgen en 600 m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Elati

Dag 4

Vandaag staat er een relaxte dag op het programma. Eerst kun je nog even een kijkje nemen bij de houtbewerkingswerkplaats van Elati. Daarna loop je door een sprookjesbos en volg je de Mylaon Rivier. Je komt langs de Pirgaki bronnen, die Vytina van water voorzien en vervolgens langs de bron van Makrinou, een heerlijke plek voor een pauze. De rivier volgend, wordt de begroeiing steeds overweldigender. Vlakbij Vytina is de rivier omzoomd door hoge platanen zodat je heerlijk in de schaduw loopt. Net voorbij ruïnes van watermolens, steek je een zij-arm van de Mylaon rivier over middels een houten bruggetje en klim je zigzaggend het dal uit tot aan de bron van Artotsi. Kleine landweggetjes leiden je naar Vytina, de grootste plaats in deze regio. Je vindt er een ruime keuze aan taverne’s en winkels met streekproducten.
Wandeling: 9 km, 180m stijgen en 320 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Vytina

Dag 5

Vanuit Vytina loop je terug naar de bron van Artotsi en wijk je een stukje af van de officiële Trail. Je kunt nog naar de hooggelegen kerk Agia Paraskevi lopen, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de vallei. Via een steil zigzaggend pad daal je in elk geval af naar de Mylaon rivier die je nu verder in noordelijke richting vervolgt. Je komt langs de fraaie oude stenen boogbrug van Zarzi met openingen aan beide zijden. Langs een fraaigevormde kalkstenen pilaar kom je hogerop in oud-Vytina. Vanaf hier volg je weer  de Menalon Trail. Je komt langs de Mavra Litharia, letterlijk de zwarte rotsen. Door een enorm rotsblok in de Mylaon Rivier is er een indrukwekkende kloof ontstaan. Je komt langs een tweede stenen brug, die eens een belangrijke verbinding vormde tussen Vytina en de dorpen in het westen van Gortynia. Door open landschap gaat de route verder. Dan daal je geleidelijk af door eiken- en naaldbos tot je in het dorpje Nymfasia komt. Bij het klooster van Kernitsas, sla je af naar je volgende onderkomen.
Wandeling: 12 km, 370 m stijgen en 570 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Nymfasia

Dag 6

Je eerste wandeldoel vandaag is het grote kloostercomplex van Kernitsas, omringd door mooie landbouwterrassen. Via open graasvlaktes bereik je een dicht naaldbos en kom je al snel bij de Sfyrida hermitage met verfrissende bron. Nadat je hier de mystieke sfeer hebt geproefd, loop je verder over de hellingen van de berg waarop het Kastro ligt. Via een oud pad kom je bij de Gavros bron en bereik je het bergdorp Magouliana, waar met enig geluk de taverne open is. Na Magouliana wachten mooie uitzichtspunten langs natuurstenen dorsvloeren op je. Je komt langs een verlaten sanatorium, dat bekend staat als Mana Sanatorium. Via een duidelijk pad stijg je naar het levendige Valtesiniko. Dit dorp staat bekend om de bekwame ambachtslieden in de houtbewerking. In het centrum vind je meerdere gezellige tavernes en winkeltjes.
Wandeling: 16 km, 730 m stijgen en 420 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Valtesiniko

Dag 7

Vanaf Valtesiniko heb je een geweldig uitzicht over de noordelijke hoogvlaktes. Je stijgt tot 250 meter en loopt onderlangs een bergkam met het Byzantijnse fort van Valtesiniko. Door open velden daal je af tot de kerk Agia Triada, opnieuw genietend van fantastische vergezichten. Stijgend en dalend door naaldboombossen bereik je de Krya Vrysi bron. Vanaf hier maak je je laatste klim tot de pas boven Lagkadia en zie je je als een amfitheater gebouwde eindbestemming. Door graslanden, langs akkers en via een kleine bron, bereik je de rand van Lagkadia, het dorp van de steenhouwers. Vanaf de Rapi watermolens daal je af tot het centrum. Je hebt de Menalon Trail volbracht Er zijn diverse goede tavernas om dit te vieren.
Wandeling: 14,5 km, 480 m stijgen, 670 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Lagkadia

Dag 8

Na het ontbijt eindigt je arrangement. Je reist via Tripoli naar het vliegveld van Athene of Kalamata.

Heb je een auto in Stemnitsa staan, dan kun je een transfer terug naar dit beginpunt regelen.

Een leuke reisuitbreiding in Athene is ons 'Stap en Hap' arrangement.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Athene

Verken de groene longen en de oudheden van Athene tijdens dit bijzondere SNP 'walking-dinner'. Verspreid je diner over 3 bijzondere tavernas en geniet van het moois dat de hoofdstad van Griekenland te bieden heeft. Na dit 'lopend buffet' lekker slapen in een centraal gelegen hotel.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een typisch Griekse Guesthouses (‘Xenonas’), die meestal gevestigd zijn in een historische ‘Archontika’ (landhuizen). Het zijn kleinschalige accommodaties met vaak maar enkele kamers. Ze zijn opgetrokken uit natuurstenen en rustig gelegen in de fraaie Arkadische bergdorpjes. Je wordt onthaald met Griekse gastvrijheid, die in dit landelijke gebied nog is zoals die hoort te zijn. Wat opvalt is de warme traditionele inrichting met veel hout, natuursteen, handgehaakte kleden en mooie meubels. Ook is er vaak een open haard te vinden, mede omdat de bergdorpen 's winters als minivakantie bij de Grieken populair zijn.
Door de meestal traditionele bouw is er niet altijd een balkon, maar dan is er wel een terras of binnentuin waar je heerlijk buiten kunt zitten. Indien je boekt voor een kamer met gescheiden bedden kan het ook voorkomen dat het bed bestaat uit één bedombouw met gescheiden matrassen en bedlinnen; bij de tweede accommodatie geldt dit voor alle kamers met 'gescheiden' bedden.

Extra bijzonder is de 'homestay' in Elati, waar je echt bij mensen thuis komt. Als laatste accommodatie in Lagkadia verblijf je dan in een 'echt' en comfortabel hotel, dat hoewel een modern gebouw, nog steeds in traditionele stijl is.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Grieks ontbijt voor je klaar, aangepast aan de behoeftes van wandelaars en regelmatig met zelf gemaakte heerlijkheden. De lunch kun je steeds makkelijk zelf inkopen en soms is er zelfs een taverne op je route. Voor het avondeten kun je terecht in een van de gezellige tavernes van je overnachtingsplaatsen.

Inbegrepen

 • 7 nachten verblijf in traditioneel landhuis of hotel
 • 7x ontbijt
 • bagagetransport dag 2 t / m 7
 • donatie aan stichting Menalon Trail voor padenonderhoud (€ 10, - pp)
 • originele wandelkaart Menalon Trail (ontvang je ter plekke)
 • T-shirt Menalon Trail (ontvang je ter plekke)
 • huur Dazer (waarmee je (herders)honden onderweg afschrikt)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax): afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,75 en € 5,- pppn)

Over de activiteiten

Je maakt stevige wandelingen over vaak stenige paden, soms loop je ook over geplaveide paden of boswegen. De paden zijn over het algemeen uitstekend gemarkeerd en regelmatig vrijgemaakt van obstakels en overwoekerende (stekelige) plantengroei. Het gebied is dunbevolkt en overdag zul je behalve een schaapsherder, vrijwel niemand tegenkomen, de Lousios kloof uitgezonderd. De wandelingen zijn allemaal tussen de 1000 en 1500 meter hoogte. Weet dat het er in april en oktober fris kan zijn, maar in de zomer is het daardoor vaak ook nog doenlijk om te wandelen. Mei en september zijn wat de temperatuur betreft, de beste maanden voor de Menalon Trail.
De wandelafstanden variëren van ca. 10 tot maximaal 19 km per dag. Per dag overbrug je klimmend en/ of dalend tussen de 400 en 900 hoogtemeters. Dag 4 en ook 5 hebben de minste kilometers en hoogteverschillen, zodat je in het midden van de reis de meeste rust hebt om te genieten van de mooie bergdorpen of lekker lange picknicks onderweg.

Extra dagen

Het is overal mogelijk extra (rust)dagen bij te boeken. Zo is er meer tijd om ook zonder fysieke inspanning van de omgeving te genieten of een boek te lezen op een idyllische plek.

Extra's

Verlengingshotels

interieur_kamer.jpg

Hotel Jason Inn

Modern hotel, prima kwaliteit. Ruime, comfortabele kamers met eigen badkamer, airco, telefoon, tv, minibar. Het hotel beschikt over een bar en een restaurant en tijdesn de zomermaanden worden de maaltijden (naar wens) op het dakterras geserveerd waar u kunt genieten van een magnifiek uitzicht.

Coco-Mat hotel Athens

Middenin de elegante wijk Kolonaki, net buiten de National Gardens, vind je het kleinschalige designhotel 'Coco-Mat Athens'. Het heeft een bijzondere architectuur en is modern ingericht met oog op comfort, service en design alsmede duurzaamheid. Daar past ook het verkooppunt van de duurzaam ontwikkelde Coco-Mat slaapproducten bij. Dit 4* hotel heeft uiteraard alle moderne faciliteiten die je van een dergelijk hotel kunt verwachten, maar bijzonder is dat je slaapt op de superieure bedden van 'Coco-Mat'. In het souterrain is de ontbijtruimte en de cafetaria, met een klein binnenplaatsje. Koffie drankjes en eenvoudige maaltijden worden hier geserveerd, maar eten op het dakterras kan ook. Op het dak vind je een fraai dakterras met schitterend uitzicht op Lycabbettus en de rest van de stad. De muren zijn hier opgefleurd met fantasievolle muurschilderingen.

De verschillende kamertypes zijn ruim en de luxere versies hebben een klein balkon. De exacte inrichting varieert per kamer. De standaardkamers gaan vanaf 20 m2 en de suites gaan tot 30 m2. De luxe metropolitan loft is 40 m2. Er is een moderne badkamer met inloopdouche. De kamertypes:

 • Sleep tight room: de basic slaapkamer, zonder balkon, met zicht op de binnenplaats.
 • Boulevard room: vergelijkbaar met sleep tight, alleen met uitzicht over het Kolonaki district.
 • Urban room: kamer vergelijkbaar met sleep tight, maar met balkon.
 • Boulevard suite: ruime 30 m grote kamer inclusief zithoek, met balkon en uitzicht over Kolonaki
 • Urban Suite en Metropolitan suite: de grootste (40 m2) suites met de meest riante inrichting en balkon met city-view.

Coco-Mat Athens Jumelle

Cocomat Athene Jumelle is gevestigd in Kolonaki, een wijk op stand net buiten het centrum en hier vind je ook veel ambassades. Hotel Jumelle bestaat uit een neoklassiek gebouw met een stijlvolle moderne uitbreiding. De kamers zijn volledig ingericht met hoogwaardige COCO-MAT meubels en beddengoed voor een unieke slaapervaring.

Het neoklassieke gebouw bestaat uit zes kamers en een suite. De overige kamers zijn in de moderne vleugel. De stijl van de inrichting is trendy en eenvoudig. Alle kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat, waterkoker, koffiecapsules en theesoorten, die gratis zijn. Het gebruik van de minibar is ook gratis voor de gasten in de suites.

In het restaurant geniet je van traditionele Griekse gerechten in zoete en hartige smaken, terwijl je je kunt verfrissen in het binnenzwembad of de hamam in de spa van het hotel.

 

De kamers:

‘Proxy’-kamers bevinden zich op de begane grond (raam geen uitzicht).

‘Peer’-kamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel met een groot raam met uitzicht op de wijk Kolonaki

‘Peer’-balkonkamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel en hebben een balkon met uitzicht op de wijk Kolonaki

Familie ‘peer’ kamer bevindt zich op de eerste verdieping met raam voor 4 personen

Neoklassieke kamers hebben de oorspronkelijke vorm van het neoklassieke gebouw behouden, waarbij luxe wordt gecombineerd met de sfeer van een ander tijdperk.

De neoklassieke suite heeft een extra living-ruimte.

Athenean Suites:  suite met balkon met uitzicht op de Atheense skyline en kunstwerken, geïnspireerd op het bruisende stadsleven.

Coco-Mat Athens BC

Coco-mat Athens BC is een luxe 5* designhotell tegenover het Acropolis museum, aan de rand van Plaka. Bijzondere en moderne vormgeving met een prachtig atrium, waar rondom de kamers gegroepeerd zijn. Vanaf het dakterras met zwembad vrij uitzicht op de Acropolis. Eén van de beste hotels in Athene centrum.

Coco-mat Athens BC is slechts een korte wandeling van de Akropolis en dicht bij een aantal bezienswaardigheden van de stad. De elegant ingerichte kamers en suites bieden een ontspannen verblijf op de beste matrassen gemaakt door Coco-mat, een gerenommeerd Nederlands-Grieks bedrijf in het maken van bedden.
Het dakterras met het panoramische uitzicht over de stad Athene (helemaal tot aan de zee) met zwembad is een unieke plek met uitzicht op het Acropolis Museum en natuurlijk de Acropolis zelf.

De entree van het hotel is indrukwekkend met een groot atrium tot aan het glazen dak. Rondom dit atrium zijn de kamers gegroepeerd. Het hotel beschikt over een lounge, café en restaurant. In de wintermaanden is ook het binnenzwembad geopend.

Er zijn de volgende standaard kamertypes; City View, Museum View, Acropolis View en de riante Acropolis Suites.

 • City View (kamers aan de achterkant van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op de buurt van Athene)
 • Museumzicht (kamers aan de voorzijde van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op het Akropolismuseum)
 • Acropolis View (kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis en het Akropolismuseum)
 • Acropolis Suite (ruime kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis, het Akropolismuseum en de heuvel Filopappou).

Transfers

Transfer van busstation Tripoli naar Stemnitsa (vanaf € 63,- per boeking)

Optionele transfer vanaf het busstation naar de eerste accommodatie in Stemnitsa.

Je dient deze transfer bij je boeking te reserveren. 

NB: onderweg van Athene naar Tripoli bel je onze taxichauffeur met welke bus je reist, zodat hij je kan opwachten in Tripoli. Deze informatie vind je in het reispakket.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs per transfer geldt voor max. 4 personen

Transfer van Langadia naar busstation Tripoli (vanaf € 102,- per boeking)

Optionele transfer vanaf de laatste accommodatie in Langadia naar het busstation van Tripoli (vanwaar je per intercitybus verder kunt reizen).  Reisduur ca. 1 uur 15 min.

Je dient deze transfer te reserveren bij je boeking.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs per transfer geldt voor max. 4 personen

Transfer van vliegveld Kalamata naar Stemnitsa (vanaf € 139,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf het vliegveld van Kalamata naar de eerste accommodatie in Stemnitsa. Reisduur ca. 1,5 uur. Je wordt op het vliegveld opgewacht.

Deze transfer dien je bij boeking van de reis te reserveren.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs geldt tot maximaal 4 personen.

Transfer van Langadia naar vliegveld Kalamata (vanaf € 176,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf de laatste accommodatie in Langadia naar het vliegveld van Kalalmata. Reisduur ca. 1,5 uur.

Je dient deze transfer bij je boeking te reserveren.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs geldt tot maximaal 4 personen.

Transfer van Langadia naar Stemnitsa (vanaf € 58,- per boeking)

Optionele transfer vanaf de laatste accommodatie in Langadia naar het beginpunt van de reis in Stemnitsa. Met name handig als je je auto op de eerste dag naar Langada hebt gebracht of als je die in Stemnitsa hebt laten staan.

Je dient deze transfer te reserveren bij je boeking. Zorg voor de juiste datum, dus vermeld duidelijk of de transfer op dag 1 (auto geparkeerd in Langada) of dag 8 (auto geparkeerd in Stemnitsa) moet zijn.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs per transfer geldt voor max. 4 personen

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Reis je per (huur-)auto in Griekenland naar deze bestemming, dan kun je het beste in Lagkadia parkeren en dan met een taxi naar beginpunt van de tocht gaan. Je hebt dan toegang tot je auto op dag 7 namiddag. Je kunt dan een transfer boeken naar het eindpunt van de reis. 

In beide dorpen kun je veilig parkeren. In Lagkadia is een ruimere (gemeentelijke) parkeerplaats voorhanden dan in Stemnitsa en bij hotel Kentrikon is zelfs een parkeergarage waar je bij voldoende plek terecht kunt. Parkeren is gratis.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Athene of Kalamata.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 

Transavia vliegt vanaf april 2 á 3x per week naar Kalamata, op Athene wordt dagelijks gevlogen
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Van het vliegveld van Athene of Kalamata beschrijven we hieronder hoe je per openbaar vervoer naar het beginpunt van de reis komt. Je kunt ook overwegen een huurauto te boeken, zeker als je na afloop van de reis nog verdere reisplannen in Griekenland hebt. Een huurauto parkeer je het handigste bij het eindpunt van de reis, vanwaar we een transfer naar het beginpunt aanbieden. 

Vlucht op Athene

Vanaf Athene vliegveld naar Stemnitsa
Na aankomst in Athene, kun je met de airport express bus rechtstreeks van het vliegveld naar het KTEL bus station Kifissou reizen (ca. 60 minuten) óf je boekt een taxitransfer. Vanaf dit busstation vertrekt er ruwweg 1x per twee uur een bus naar Tripoli; 7 bussen per dag. De laatste bus gaat 20.15. Deze doet er ongeveer 2 uur over tot Tripoli. Voor details zie de Website van KTEL Arkadia.
Vanaf het busstation neem je een taxi naar Stemnitsa. Deze doet er ca.1 uur over. Je kunt de taxitransfer in Athene en de transfer van Tripoli naar Stemnitsa optioneel bijboeken. De taxichauffeur van de transfer in Athene helpt je met het kopen van een busticket naar Tripoli.

Van Lagkadia naar Athene vliegveld
Je kunt het beste een taxi nemen vanaf Lagkadia naar Tripoli busstation en met de KTEL bus naar Athene reizen. Je kunt deze transfer optioneel bijboeken. Er gaan ook lijnbussen van Lagkadia naar Tripoli. Deze gaan 4x per dag: 08:00, 10.30, 15:00 en 19:10 uur, op zaterdag en zon- en feestdagen om 15:00 en 19:00 uur. Reistijd ca. 1,5 uur.
De KTEL bus van Tripoli naar Athene (busstation Kifisiou) gaat met een zelfde frequentie als heen vanaf Athene. Voor details zie de Website van KTEL Arkadia.
Vanaf het busstation in Athene kun je een directe transfer naar het vliegveld nemen. Het is ook mogelijk de expresbus naar het vliegveld te nemen die ca. 1x per uur gaat.

Vlucht op Kalamata 

Vanaf het vliegveld van Kalamata naar Stemnitsa
Na aankomst op het vliegveld, ga je met de lijnbus of een taxi naar het KTEL busstation van Kalamata. Hiervandaan gaat ongeveer 5x per dag een bus naar Tripoli; reisduur iets meer dan 1 uur.
Vanaf het busstation Tripoli neem je een taxi naar Stemnitsa. Deze doet er ca.1 uur over. Je kunt de transfer van Tripoli naar Stemnitsa optioneel bijboeken.

Van Lagkadia naar vliegveld Kalamata
Je kunt het beste een taxi nemen vanaf Lagkadia naar Tripoli busstation en met de KTEL bus naar Athene reizen. Je kunt deze transfer optioneel bijboeken. Er gaan ook lijnbussen van Lagkadia naar Tripoli. Deze gaan 4x per dag: 08:00, 10.30, 15:00 en 19:10 uur, op zaterdag en zon- en feestdagen om 15:00 en 19:00 uur. Reistijd ca. 1,5 uur.
Vanaf Tripoli gaat er ongeveer 5x per dag een bus naar Kalamata.

Dit arrangement is dagelijks te starten van voorjaar tot najaar. Door de hoge ligging blijven de temperaturen relatief gematigd, ook midden in de zomer. In de wintermaanden is deze omgeving een populaire plek voor Grieken voor een weekend in (soms) winterse omstandigheden bij de open haard.

De beste tijd voor een verblijf hier is qua weer tussen april en eind oktober.

Grieks Pasen 2022: van 22 t/m 25 april vragen alle hotels een minimum verblijf van 3 nachten.

SNP Natuurreizen draagt het initiatief van de Menalon Trail een warm hart toe. Daarom dragen wij voor elke boeking 10 Euro af aan de organisatie. Zo dragen wij samen een steentje bij aan het onderhoud van de paden. Ook ontvang je bij aankomst een T-shirt van de Menalon Trail en word je ontvangen op het kantoortje van de organisatie in Stemnitsa. Het terugkoppelen van jouw ervaringen onderweg is belangrijk voor de organisatie; zo weten zij precies waar er ergens eventueel iets moet gebeuren aan een pad.

Over de Menalon Trail 
De Menalon Trail is het idee van Ioannis Lagos uit Stemnitsa, een dorp in het Griekse Arkadia, in het hart van de Peloponnesos. Ioannis heeft voorouders uit Stemnitsa. In zijn vroege kinderjaren – hij is van 1963 – hoedde hij elke zomer de geiten van zijn grootvader, Mitsos Mazarakos. Zo is zijn sterke band met de paden van het Menalon gebergte en de regio zelf ontstaan. Aan het werk als econoom in Athene vond hij op een gegeven moment dat hij iets in (en voor) zijn geboortestreek wilde doen.

Hij droomde ervan de oeroude paden die de dorpen met elkaar verbonden in hun oude glorie te herstellen. Een project dat het mooie, eenvoudige landelijke leven van vroeger terug zou halen én toeristen naar de dorpen zou brengen op een verantwoorde manier. En dit samen met de plaatselijke bevolking. Ioannis vond gelijkgezinden in de streek en ze gingen aan het werk vanaf 1988. Ze gingen op cursus bij de European Ramblers’ Association, keken de kunst af in de Aosta vallei, en wisten de droom van Ioannis te verwezenlijken. Met hulp van een grote schare vrijwilligers is 75 km pad schoongemaakt en bewegwijzerd en is het de Menalon Trail zelfs gelukt de eerste Leading Quality Trail van Griekenland te worden!

Meer weten over de Menalon Trail of het project zelf steunen? Bezoek dan de website van de Menalon Trail.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

prodomosklooster.jpg

Griekenland - Menalon Trail

Meerdaagse wandelroute op de Peloponnesos

Wandeltrektocht langs traditionele guesthouses en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.