Wandelen op de Andros route

Griekenland - Cycladen, 9 dagen Wandelvakantie over de Andros Route

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandeltrektocht langs hotels en pensions

Het Cycladen-eiland Andros is het nieuwe wandelparadijs van Griekenland. Samen met de stichting Andros Routes bieden we, van zuid naar noord, een prachtige lange-afstandswandelroute aan: de Andros Route. Gecertificeerd als Leading Quality Trail, is de markering perfect en de schoonheid van de oude, historische paden bijzonder. Onderweg biedt Andros fraaie zandstranden, weelderig groene dalen, natuurstenen huizen in schilderachtige dorpen en een prachtige kleine hoofdstad.

Nog een Leading Quality Trail in Griekenland: de Menalon Trail.

Uniek aan deze reis

 • Andros-stad
 • Bijdrage aan duurzaam toerisme
 • Eerste 'Leading Quality Trail' op een eiland
 • Historische ezelpaden
 • Strand èn binnenland
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Artikel - De historische voetpaden van Andros

Kleine dorpjes, oude watermolens. Beschutte kloven vol paarse bloemen. Of een heldere zoetwaterpoel waarboven libellen dansen. Het Griekse eiland Andros is een paradijs voor wandelaars! Lees dit artikel op oppad.nl.

Dag tot dag

Griekenland - Cycladen, Andros Route

Het Griekse Cycladen-eiland Andros is makkelijk bereikbaar, want het ligt op slechts twee uur varen van het vasteland. Andros is na Naxos het grootste en bergachtigste eiland van de eilandengroep de Cycladen. Tot nu toe zijn zo’n 160 historische wandelpaden door de stichting Andros Routes opnieuw toegankelijk gemaakt en gemarkeerd. Het onderhoud is een voortdurend en arbeidsintensief project. Er wordt gewerkt op een duurzame manier en in samenwerking met de lokale bevolking. Elke fervente Griekenland-wandelaar weet dat het vaak zoeken is naar de juiste paden, maar op Andros zul je ervaren dat alles anders is. Dit is het perfecte wandeleiland om puur te kunnen genieten van het dichtste net van oude paden in Griekenland.

Andros is niet toeristisch en relatief onbekend. Het is een ideaal wandeleiland, door een nog redelijk intact net van oude muilezelpaden, die worden geflankeerd door zeer typische erfscheidingsmuurtjes. Het landschap wordt bepaald door de vele terrashellingen en mooie dorpen, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Ook biedt het eiland de wandelaar verrassend groene valleien met weelderige tuinen.

Andros behoort samen met Naxos tot de vruchtbaarste Cycladen-eilanden. De huizen zijn gebouwd met grijze schistplaten en wijken qua architectuur duidelijk af van de zo bekende witte, kubische Cycladen-huizen. Fijn is ook dat er prachtige en rustige baaien zijn met heerlijke zandstranden. De bevolking was altijd al relatief welvarend door het vruchtbare land en de scheepvaarttraditie, met diverse bekende rederijfamilies. Hierdoor zijn er diverse mooie dorpen met grote huizen en had men het massatoerisme niet nodig, zodat Andros zijn oude karakter heeft bewaard. Zo is het de perfecte plek voor de ontwikkeling van kleinschalig (natuur-)toerisme.

De Andros Route
De SNP-variant van de Andros Route loopt van zuid naar noord over het eiland: van Ormos Korthiou, via Andros Chora en Batsi naar de havenplaats Gavrio. Overal verblijf je twee nachten, waardoor trektochtdagen worden afgewisseld met mogelijkheden voor rondwandelingen.

Dag 1

Aankomst op het vliegveld van Athene. Wij zorgen voor een transfer naar de haven van Rafina en je ferry-ticket naar Andros (namiddagboot). Daar neem je de bus en reis je in ongeveer een uur naar Ormos Korthiou, waar het tijd is om uit te rusten van de reis. De bussen sluiten altijd aan op de aankomst (en vertrek) van de veerboten.

NB. Mocht je een vlucht hebben waardoor aansluiting op de boot naar Andros niet meer mogelijk is, boek dan een extra nacht in ons hotel bij de haven van Rafina of de ongeveer 5 kilometer verderop gelegen kustplaats Nea Makri. In dat geval boeken we een ochtendboot naar Andros.

Overnachting in

Ormos Korthiou/ Korthi

Dag 2

Na je ontbijt neem je een taxi naar het beginpunt van de eerste, lichte wandeling, nabij het Tromarchion-klooster. Langs een kapel en met fraaie uitzichten over de brede vallei van Korthi wandel je terug naar Korthi. Onderweg kom je door de mooie dorpen Piso Meria en Aidonia en zie je oude duiventorens. Tijd genoeg om overal van te genieten. Na afloop van de tocht zou je nog naar het strand van Ormos Korthiou kunnen gaan.

Wandeling: 8 km , 130 m stijgen, 260 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Ormos Korthiou/ Korthi

Dag 3

Vandaag loop je van Ormos Korthiou naar Andros Chora. Je volgt een prachtige route door het half verlaten binnenland. Fraaie uitzichten, kleine verstopte dorpen, oude watermolens en mooie oude stenen paden zijn onderweg je deel.

Het eerste deel van de route voert door oud cultuurland, waarna je een bergrug oversteekt om van de vallei van Korthi in de nog grotere vallei van Andros Chora te komen. Je hebt prachtige uitzichten over de vallei en het stadje. Via een route door bos en boomgaarden, en dwars door het stadje, bereik je pension Stella aan het Nimborio-strand.

Wandeling: 15 km, 700 m stijgen en 700 m dalen, 6,5 uur.
NB. Er is ook een lichtere variant: 13,5 km, met slechts 550 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Andros-stad

Dag 4

Rond Andros Chora in centraal Andros is de dichtheid van het wandelpadennet het grootst. SNP heeft de mooiste rondwandelingen voor je beschreven. Ook zijn er twee bezienswaardige musea. Als je tijd hebt, is dit een fijne plek voor een langer verblijf.

 1. Over brede kalderimia (geplaveide ezelpaden) en een fraai bospad wandel je naar Apikia, een dorp dat bekend is om z'n bronwater, in een groene vallei. Langs cipressenhagen omlaag langs de oude Bitsis-woontoren en het Gialia-zandstrand. Na nog even een pittige klim daal je af naar het Nimborio-strand. Wandeling: 9 km, 420 m stijgen en dalen, 4 uur.
 2. Langs kunstig gestapelde stenen muurtjes en oude bronnen, door de fraaie dorpen Lamira en Mesaria. Over een oude Venetiaanse brug, waarna je stevig klimt over de oude trappenweg naar het hoog tegen een berghelling aan geplakte Panachrantou-klooster, een paradijselijke plek. Afdalen door het groene dal en de ‘moerassige’ delta van de Livadia-beek terug naar Andros Chora. Mooi uitzicht op de gele, roze en witte huizen van de stad. Wandeling: 17,5 km, 650 m stijgen en dalen, 6,5 uur; diverse afkortingen mogelijk!
 3. Neem een taxi naar het afgelegen Agios Nikolaos (nonnen-)klooster en wandel naar het idyllische strand van Achlas. In de zomermaanden kun je daar ook met een bootje komen. 8,5 km, 400 m stijgen en dalen, 4 uur.

Met de gedetailleerde wandelkaart kun je natuurlijk ook zelf varianten kiezen of een eigen route uitstippelen.

Overnachting in

Andros-stad - Pension Stella

Dag 5

Vandaag volgt een verplaatsing naar de westkust van Andros. Voor het eerste stuk neem je de bus of een taxi tot Messaria of een taxi naar Ano Pitrofos.

Van Messaria loop je makkelijk naar de befaamde leeuwenbronnen van Menites. Verfrist en al dan niet met een koffie op een van de terrasjes, neem je het sterk stijgende pad van de berg Petalo. Vervolgens volg je de oude karavaanroute over de flanken van de berg met uitzichten op de groene valleien, dorpen en zee onder je. Op die route (dus op hoogte) vind je Ano Pitrofos; als je je daar met een taxi laat afzetten, spaar je een flinke klim uit. Uiteindelijk daal je af naar de charmante badplaats Batsi, naar je onderkomen vlak bij het mooie zandstrand.

Wandeling: 18,5 km, 530 m stijgen, 660 m dalen, 6,5 uur (vanaf Ano Pitrofos 100 m stijgen minder en 5 km korter).

Alternatief (aanrader voor als je dag 4 naar Apikia hebt gewandeld): de lange rondwandeling van dag 4, maar vanaf Panachrantou niet terug naar Chora, maar verder naar Stavropeda en met de namiddagbus door naar Batsi. Wandeling: 16 km, 600 m stijgen en 400 m dalen.

Overnachting in

Batsi

Dag 6

Wandeling in het verrassende achterland van Batsi, onzichtbaar vanaf de kust. Een korte taxirit naar Remata brengt je naar het begin van de wandeling. Daar vandaan loop je (in de schaduw) via een fraai beekdal omhoog naar de weelderig groene omgeving van Arni en Katakilos. Door een enorme dalkom met groene landbouwterrassen loop je naar de heuvels boven Batsi. Met uitzicht op het plaatsje daal je af naar zee.

Wandeling: 11 km, 400 m stijgen, 600 m dalen, 4 uur.

Alternatief (mogelijkheid voor als je dag 5 naar Stavropeda bent gewandeld): neem de ochtendbus naar Paleopolis en volg de beschreven route bovenlangs de kust naar Batsi.

Overnachting in

Batsi

Dag 7

Een mooie, niet al te lange route bovenlangs de kust, met onderweg het Agias-klooster, dat op een fort lijkt, en een prachtige bron bij Agios Petros. Aan het einde van de wandeling is er gelegenheid om te zwemmen vanaf het fraaie strand van Agios Petros.

Wandeling: 11,5 km, 450 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Agios Petros of Gavrio

Dag 8

Als afsluiter van de Andros Route maak je een tocht door het achterland van Gavrio en loop je terug naar zee. Zo beleef je nog even Andros in een notendop. Je loopt onderlangs het fraai gelegen Ano Gavrio en stijgt vervolgens via een mooi, maar steil pad naar een heuveltop. Daar zijn fraaie uitzichten je deel. Vervolgens daal je af via het dal van Agios Petros, langs een imposante Hellenistische wachttoren, naar het mooie zandstrand van Agios Petros. Overnacht je in Gavrio, dan is het van daar af nog ongeveer 20 minuten lopen naar je hotel in Gavrio.

Wandeling: 11 km, 400 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Alternatief: vanaf je accommodatie per taxi verder het binnenland in. Vanaf Amolochos kun je naar de Agios Mamas-kapel nabij Sidontas wandelen over het wellicht mooiste wandeltraject van Andros, door een prachtig dal met oude watermolens (6 km, 170 m stijgen, 300 m dalen, 2,5 uur). Wel zijn er taxikosten (ongeveer 15-20 euro enkele reis).

Overnachting in

Agios Petros of Gavrio

Dag 9

Na het ontbijt eindigt je trektocht langs de Andros Route; je wordt vanaf Agios Petros naar de haven van Gavrio gebracht. Je kunt kiezen voor de volgende opties (boten en overige transfers optioneel bij te boeken):

 1. Ferry terug naar Rafina* en terugvlucht naar Nederland,
 2. Ferry terug naar Rafina* en vervolg met een van onze arrangementen in Athene of op het vasteland.
 3. Boot (ferry + catamaran) naar Naxos*, voor een reis naar Naxos en Santorini, of een verder vervolg naar Amorgos.  

*NB. Denk er dus aan dat vanaf Andros je verdere (terug)reis nog niet geboekt is! Hoe je dat doet, zie je bij 'Extra mogelijkheden - aanvullende opties'. Je kunt desgewenst ook zelf ter plekke je bootticket kopen bij een van de kantoortjes bij de haven.

NB Programma

In samenwerking met Andros Routes volgen we voortdurend de staat waarin de routes verkeren. Zo kan het zijn dat voor bepaalde trajecten nieuwe of verbeterde routes beschikbaar komen. Hierover word je ter plekke geïnformeerd. Ook kan het zijn dat we gedurende het seizoen voorkeursroutes zullen wijzigen. In elk geval zul je met je reisinformatiepakket altijd zo actueel mogelijk op pad gaan!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens deze reis op vier locaties van zuid naar noord over het eiland verspreid. Overal zijn een gastvrij onthaal, prettige kamers, zeezicht en ook wifi je deel. Het laatste hotel is wat luxer en biedt zelfs een zwembad.

Ormos Korthiou is een klein kustplaatsje aan een grote baai in het zuiden van Andros. Hier overnacht je comfortabel in het iets landinwaarts gelegen hotel Nicolas, gebouwd met oog voor de locale architectuur. Bij het hotel hoort een tuin met zwembad en zonneterras. De kamers hebben een balkon met zeezicht, prima bedden, koelkastje en soms ook een kitchenette.

In Andros Chora, het fraaie hoofdstadje, overnacht je aan het Nimboriostrand in het vriendelijke en rustig gelegen pension ‘Stella’ direct aan zee, waar we al sinds 1995 mee samenwerken. De kamers zijn ingericht met goede bedden en hebben allemaal een eigen badkamer met douche en toilet en een prettig balkon met zitje. De meeste kamers kijken uit over de tuin, maar vanaf het door wijnranken beschaduwde terras van de cafetaria heb je een prachtig zicht op het zandstrand, de zee en het historische stadje.

In Batsi, het enige echte badplaatsje van het eiland, overnacht je in de typisch Griekse accommodatie Karanassos. De kamers zijn eenvoudig, maar wel met eigen badkamer en zeezicht. De zoon van de eigenaar is zelf fervent wandelaar en kan je dus veel vertellen. Hij is bijzonder enthousiast om mee te werken met dit project. De vriendelijke sfeer maakt dit een fijn plekje. Voor een duik in zee ben je zo op het fijne zandstrand.

In het kustdorpje Agios Petros, vlakbij het havenplaatsje Gavrio overnacht je in rustig gelegen studio's bovenin het dorp, waar de brede vallei uitmondt in een prachtig zandstrand. Vanuit je kamer en balkon kijk je uit over de zee, richting westen, dus goede kans op fraaie zonsondergangen. De kamers zijn eenvoudig ingericht, maar allemaal met een moderne badkamer, een balkon en een kitchenette met koelkast en kookplaatjes. Er is airco en wifi. In de tuin van het kleine en vriendelijke complex is het goed toeven. Het ontbijt bestaat deels uit locale en/of zelf gemaakte producten.
NB: indien de studio's in Agios Petros volgeboekt zijn, overnacht je in een iets groter hotel net buiten het centrum van het nabij gelegen Gavrio, gelegen op een schiereiland net buiten het dorp. Hier wordt je op het einde van je trektocht beloond met comfortabele kamers en zelfs een zwembad. In de directe omgeving vind je fraaie zandstrandjes, zodat je de wandelingen in zee kunt eindigen. De kamers hebben TV, koelkastje en eigen badkamer met douche en toilet, balkon of terrasje met (meestal) zeezicht.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Grieks ontbijt voor je klaar, aangepast aan de behoeftes van wandelaars. De lunch kun je steeds makkelijk zelf inkopen en soms is er zelfs een taverne op je route. Voor het avondeten kun je terecht in een van de tavernes van je overnachtingsplaatsen. 

Info kindvriendelijkheid

Overal zul je je als gezin op je gemak voelen. Alle accommodaties liggen aan of vlakbij een zandstrand. Verder is overal de sfeer ongedwongen en zijn kinderen en families welkom. Meerpersoonskamers zijn overal mogelijk, of in elk geval bijzetbedden. Het onderkomen in Korthi heeft een zwembad.
In de dorpjes zijn leuke terrasjes en winkeltjes; Chora heeft zelfs een zekere 'flair' die tieners zal aanspreken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bootticket Rafina-Andros
 • transfer Athene - haven van Rafina op dag 1 (of transfer vliegveld-hotel bij extra nacht in Rafina vooraf)
 • transfer vanaf Agios Petros naar de haven op dag 9
 • bagagevervoer
 • (snoei) gereedschap in bruikleen onderweg
 • bijdrage padenonderhoud door Andros Routes
 • digitale reisinformatie
 • up to date wandelkaart met wandelpaden Andros 1: 27.000 (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bootreis na afloop vanaf Andros naar elders (optioneel bij te boeken)
 • overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax): afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,75 en € 5,- pppn)

Over de activiteiten

Je maakt stevige wandelingen over vaak stenige paden, soms loopt je ook over geplaveide trappenpaadjes. De paden zijn over het algemeen uitstekend gemarkeerd en vrijgemaakt van obstakels en overwoekerend (stekelige) plantengroei. Bedenk echter wel dat in een reliëfrijk gebied als dit en met snelle plantengroei, de situatie kan wisselen en dat je altijd onverwachte situaties kunt tegenkomen.

De meeste wandelingen laten zich desgewenst makkelijk inkorten door gebruik te maken van openbaar vervoer of een taxi. Verder verschaft de wandelkaart die je ter plekke krijgt diverse alternatieve routes, die weliswaar door ons niet beschreven zijn, maar wel gemarkeerd. Op die manier kun je ook zelf alternatieven bedenken ter plaatse, mocht dat beter passen bij je conditie of de weersomstandigheden.

Geschikt voor kinderen

Hier is wandelen ook voor kinderen een leuk avontuur. Wandelen op Andros wordt nooit saai. Altijd ben je weer snel bij een volgend leuk dorpje, kun je je nat maken bij een volgende bron of kom je bij een spannende ruïne of fort. Je eindigt altijd bij zee, dus kun je zwemmen. Door de goede markeringen kunnen kinderen zelf de weg zoeken en wandel je als bij een speurtocht. Er zijn diverse varianten mogelijk, zodat de zwaarte per dag aan te passen is. Dit kan zeker door gebruik te maken van het relatief goede openbaar vervoer.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Overal op Andros is het strand vlakbij en is er nog een extra wandeling te maken.

Ormos Korthi: stille omgeving en groot en rustig strand. Relatief wat minder wandelmogelijkheden.

Andros Chora: uitgebreid aantal extra wandelingen mogelijk. Ook geschikt voor strand en in het stadje 2 bezienswaardige musea (archeologisch en moderne kunst).

Batsi: hét badplaatsje van het eiland; afhankelijk van je gekozen wandelingen is er nog een extra wandeling te maken.

Gavrio: diverse mooie stranden nabij en mogelijkheid voor een extra wandeling.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Mati (Mati)

Hotel Mati is een prima 4* hotel, vlak aan zee, tegenover het kleine haventje van het badplaatsje Mati. Mati ligt enkele kilometers ten noorden van Rafina, en is daarmee een prima plek om overnachtingen vooraf of na afloop van een reis te plannen met veerbootverbinding vanaf Rafina. Bijvoorbeeld de Cyladenreizen die Andros aandoen.

Het hotel heeft een restaurant  met terras met uitzicht op zee en het zwembad. Er is tevens een prettige lounge en de kamers zijn comfortabel, maar zonder opsmuk. De meeste kamers hebben uitzicht op zee en het hotel is rustig gelegen. Er is een prima taxiservice met de haven van Rafina.

interieur_kamer.jpg

Hotel Jason Inn

Modern hotel, prima kwaliteit. Ruime, comfortabele kamers met eigen badkamer, airco, telefoon, tv, minibar. Het hotel beschikt over een bar en een restaurant en tijdesn de zomermaanden worden de maaltijden (naar wens) op het dakterras geserveerd waar u kunt genieten van een magnifiek uitzicht.

Coco-Mat hotel Athens

Middenin de elegante wijk Kolonaki, net buiten de National Gardens, vind je het kleinschalige designhotel 'Coco-Mat Athens'. Het heeft een bijzondere architectuur en is modern ingericht met oog op comfort, service en design alsmede duurzaamheid. Daar past ook het verkooppunt van de duurzaam ontwikkelde Coco-Mat slaapproducten bij. Dit 4* hotel heeft uiteraard alle moderne faciliteiten die je van een dergelijk hotel kunt verwachten, maar bijzonder is dat je slaapt op de superieure bedden van 'Coco-Mat'. In het souterrain is de ontbijtruimte en de cafetaria, met een klein binnenplaatsje. Koffie drankjes en eenvoudige maaltijden worden hier geserveerd, maar eten op het dakterras kan ook. Op het dak vind je een fraai dakterras met schitterend uitzicht op Lycabbettus en de rest van de stad. De muren zijn hier opgefleurd met fantasievolle muurschilderingen.

De verschillende kamertypes zijn ruim en de luxere versies hebben een klein balkon. De exacte inrichting varieert per kamer. De standaardkamers gaan vanaf 20 m2 en de suites gaan tot 30 m2. De luxe metropolitan loft is 40 m2. Er is een moderne badkamer met inloopdouche. De kamertypes:

 • Sleep tight room: de basic slaapkamer, zonder balkon, met zicht op de binnenplaats.
 • Boulevard room: vergelijkbaar met sleep tight, alleen met uitzicht over het Kolonaki district.
 • Urban room: kamer vergelijkbaar met sleep tight, maar met balkon.
 • Boulevard suite: ruime 30 m grote kamer inclusief zithoek, met balkon en uitzicht over Kolonaki
 • Urban Suite en Metropolitan suite: de grootste (40 m2) suites met de meest riante inrichting en balkon met city-view.

Coco-Mat Athens Jumelle

Cocomat Athene Jumelle is gevestigd in Kolonaki, een wijk op stand net buiten het centrum en hier vind je ook veel ambassades. Hotel Jumelle bestaat uit een neoklassiek gebouw met een stijlvolle moderne uitbreiding. De kamers zijn volledig ingericht met hoogwaardige COCO-MAT meubels en beddengoed voor een unieke slaapervaring.

Het neoklassieke gebouw bestaat uit zes kamers en een suite. De overige kamers zijn in de moderne vleugel. De stijl van de inrichting is trendy en eenvoudig. Alle kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat, waterkoker, koffiecapsules en theesoorten, die gratis zijn. Het gebruik van de minibar is ook gratis voor de gasten in de suites.

In het restaurant geniet je van traditionele Griekse gerechten in zoete en hartige smaken, terwijl je je kunt verfrissen in het binnenzwembad of de hamam in de spa van het hotel.

 

De kamers:

‘Proxy’-kamers bevinden zich op de begane grond (raam geen uitzicht).

‘Peer’-kamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel met een groot raam met uitzicht op de wijk Kolonaki

‘Peer’-balkonkamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel en hebben een balkon met uitzicht op de wijk Kolonaki

Familie ‘peer’ kamer bevindt zich op de eerste verdieping met raam voor 4 personen

Neoklassieke kamers hebben de oorspronkelijke vorm van het neoklassieke gebouw behouden, waarbij luxe wordt gecombineerd met de sfeer van een ander tijdperk.

De neoklassieke suite heeft een extra living-ruimte.

Athenean Suites:  suite met balkon met uitzicht op de Atheense skyline en kunstwerken, geïnspireerd op het bruisende stadsleven.

Coco-Mat Athens BC

Coco-mat Athens BC is een luxe 5* designhotell tegenover het Acropolis museum, aan de rand van Plaka. Bijzondere en moderne vormgeving met een prachtig atrium, waar rondom de kamers gegroepeerd zijn. Vanaf het dakterras met zwembad vrij uitzicht op de Acropolis. Eén van de beste hotels in Athene centrum.

Coco-mat Athens BC is slechts een korte wandeling van de Akropolis en dicht bij een aantal bezienswaardigheden van de stad. De elegant ingerichte kamers en suites bieden een ontspannen verblijf op de beste matrassen gemaakt door Coco-mat, een gerenommeerd Nederlands-Grieks bedrijf in het maken van bedden.
Het dakterras met het panoramische uitzicht over de stad Athene (helemaal tot aan de zee) met zwembad is een unieke plek met uitzicht op het Acropolis Museum en natuurlijk de Acropolis zelf.

De entree van het hotel is indrukwekkend met een groot atrium tot aan het glazen dak. Rondom dit atrium zijn de kamers gegroepeerd. Het hotel beschikt over een lounge, café en restaurant. In de wintermaanden is ook het binnenzwembad geopend.

Er zijn de volgende standaard kamertypes; City View, Museum View, Acropolis View en de riante Acropolis Suites.

 • City View (kamers aan de achterkant van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op de buurt van Athene)
 • Museumzicht (kamers aan de voorzijde van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op het Akropolismuseum)
 • Acropolis View (kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis en het Akropolismuseum)
 • Acropolis Suite (ruime kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis, het Akropolismuseum en de heuvel Filopappou).

Transfers

Bootreis van Andros naar Naxos (vanaf € 25,- per persoon)

Van Andros kun je u, via een overstap op Mykonos, naar Naxos reizen. Vanaf Andros reis je meestal per catamaran naar Mykonos en Naxos (met overstap). In het laagseizoen kan het voorkomen dat je via Syros moet reizen naar Naxos.

De dienstregelingen zijn meestal pas vrij laat bekend en niet alle websites hierover geven de juiste informatie; een betrouwbare site is deze: www.gtp.gr

Voorwaarden:

De prijs is per persoon. In onze totaalprijs zit een bedrag aan servicekosten, nodig voor het reserveren van tickets en de service in het geval van problemen.

Veerboot van Andros naar Rafina (vanaf € 32,- per persoon)

Je kunt bij ons de veerboot van Andros naar Rafina boeken (ruim 2 uur varen). Op de meeste dagen is er alleen een middagboot. Op sommige dagen echter ook een ochtendboot. Kijk voor vaarschema's op de website www.gtp.gr. Dit betekent dat je in veel gevallen vooraf aan de terugreis naar Nederland een extra overnachting in Rafina nodig hebt. Vanaf het hotel in Rafina is een (gratis) transferservice naar het vliegveld, maar je kunt bij ons ook een privé-taxi boeken.

Voorwaarden:

Prijs is per persoon. In onze totaalprijs zit een bedrag aan servicekosten, nodig voor het reserveren van tickets en de service in het geval van problemen.

Transfer haven Rafina naar Airport Athene

Transfer per taxi vanaf de haven van RAfina naar het vliegveld van Athene.

U wordt bij aankomst van uw boot opgewacht en naar het vliegveld van Athene gebracht per taxi. Dit vliegveld ligt op ca. 25 min. rijden vanaf de haven van Rafina.

Met deze transfer hoeft u niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot, of te wachten op de bus naar het vliegveld.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Transfer haven Rafina naar het centrum van Athene

Transfer per taxi vanaf de haven van Rafina naar het centrum van Athene. Deze transfer is handig indien je na aankomst in Rafina in een hotel in Athene overnacht of per bus of trein doorreist naar een andere bestemming binnen Griekenland.

Je wordt bij aankomst van de boot opgewacht en naar het centrum van Athene gebracht per taxi. Dit is ca. 45 min. rijden vanaf de haven van Rafina.

Met deze transfer hoef je niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot, of te wachten op de bus.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Athene. Mykonos (niet dagelijks) is ook een goede optie.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst in Athene (ATH) is de transfer naar Rafina geregeld (duur: ca. 30 minuten). Hou er rekening mee dat je vlucht ca. 2,5 uur voor het vertrek van de ferry landt; dan kun je de aansluiting op de boot vanuit de haven van Rafina naar Andros nog halen.
Dagelijks gaat er een ferry van Rafina naar Gavrio rond 17:30 en soms ook nog om 18.00/ 18.30..
Op vrijdag en zondag vaak (vanaf ongeveer mei) ook een latere ferry om 19:15 uur. Tevens varen er van medio mei tot september highspeed ferries eerder in de middag.
In het weekend zijn er soms nog andere afvaarten, wisselend per seizoen.
Meer gedetailleerde tijden zijn te vinden op www.gtp.gr. Definitieve vaarschema's en boten zijn pas lopende het voorjaar bekend en kunnen regelmatig wijzigen, zodat het goed is om de tijden vlak voor vertrek (nogmaals) na te kijken.
Vanaf Rafina ga je in ruim 2 uur per veerboot naar Andros.

Kun je niet in 1 dag naar Andros, dan is een overnachting nabij de haven van Rafina noodzakelijk. De volgende dag wordt dan de ochtendboot naar Andros geboekt (vertrek 7.30 en 7.50). Overnachten kan in hotel Avra, tegenover de bootterminal (ca. 10 min. lopen). Maar het kan ook in hotel Mati in Nea Makri/ Mati op basis van logies en ontbijt, dat vlakbij (4 km) deze haven is gelegen. Na aankomst op de luchthaven is dan je transfer naar hotel Mati boekt; de volgende ochtend wordt je dan naar de haven gebracht (ca. 10 minuten, inclusief).

* Heenvlucht op Mykonos: ook dan is een transfer naar de haven inbegrepen, vrij wel altijd is dit een vroege vlucht en kun je nog dezelfde dag door naar Andros (2 uur 15 min varen).

Op Andros reis je met het openbaar vervoer in 1 uur naar Korthi. De bushalte is vlakbij de accommodatie.
Gedurende de reis maak je af en toe gebruik van de locale bus en voor een drietal rondwandelingen kun je een taxi benutten (kosten niet inclusief).

TERUG vanaf Andros (of verder naar een ander eiland) dien je je bootreis los bij te boeken.
De boten terug naar het vasteland (Rafina, ruim 2 uur varen) gaan op maandag t/m vrijdag standaard rond 10:15, 14.30 en 16.30. 
Op zaterdag en zondag is er géén afvaart in de ochtend, afhankelijk van de maand is er een afvaart om 14.45 of 15.30, maar in elk geval een afvaart om 16.30 uur; soms ook in de avond nog.
In de zomermaanden (medio juni tot medio september) varen er ook snelle (maar duurdere) catamarans. In het weekend is het dus lastig om in één dag van Andros naar huis te komen; let goed op de boottijden en de gekozen vlucht.

Indien je na afloop terugreist naar Nederland, kun je vanaf Rafina per bus naar het vliegveld (ca. 30 min.). Het is ook mogelijk (relaxter) vanaf de haven een transfer naar het vliegveld bij te boeken. De taxi staat je dan bij de boot op te wachten. Je kunt ook zelf op zoek naar een taxi vanuit Rafina, dit is goedkoper (ca. € 35,-).

Lukt het niet om dezelfde dag terug te vliegen naar Nederland, dan is (ook) op de terugweg een overnachting in Rafina (hotel Avra) of Mati (hotel Mati) nodig. Vanaf de boot loop je in ca. 15 min. naar hotel Avra, dat een shuttleservice naar het vliegveld heeft, of je boekt daar een taxi. De transfer naar hotel Mati is inbegrepen indien je de volgende dag via SNP ook de transfer naar het vliegveld boekt.

* Terugvlucht vanaf Mykonos: een extra overnachting op Mykonos vooraf aan de terugvlucht is noodzakelijk.

Extra nacht in Athene vooraf
Bij een verblijf voorafgaande aan het arrangement in Athene is de transfer van de luchthaven naar het hotel in Athene niet inbegrepen. Wel inbegrepen is de transfer van het hotel in Athene naar de haven van Rafina op de dag van vertrek naar Andros.
Voor meer informatie over vervoer van en naar het vliegveld kunt kijken op: www.athensinfoguide.com/nl

Je kunt dit arrangement starten van 1 apr t/m 31 okt. Reserveer je reis naar Griekenland tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak al snel vol.
In het voorjaar is Andros gehuld in een uitbundige bloemenpracht. De beste wandelperiode is april en begin mei. In het najaar zijn de verschillende tinten geel, rood en bruin, in combinatie met de blauwe zee en het fraaie strijklicht de aandachttrekkers. In de zomer blijft de warmte door de bijna altijd waaiende zeewind (de Meltemi) meestal goed draaglijk. De zon schijnt bij temperaturen tussen 25 en 30 graden bijna voortdurend en het blauw van zee en lucht is de overheersende kleur. Als de wind echter weg valt, kan het natuurlijk in de zomer zeer heet worden: tot rond 35 graden. Met name vanaf begin oktober loopt het seizoen op het eind en kunnen diverse voorzieningen al gesloten zijn; wel is het dan heerlijk rustig.
Op zon- en feestdagen hebben veel opgravingen en musea aangepaste openingstijden, terwijl met name de kleinere meestal op maandag gesloten zijn. Er is op zon- en feestdagen minder openbaar vervoer, inclusief veerboten, op enkele feestdagen ligt alles zelfs stil. Zie de landeninformatie Griekenland.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Andros ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de Stichting Andros Routes

De stichting ‘Andros Routes’ heeft zich het lot van het goed ontwikkelde net van oude historische wandelpaden op Andros aangetrokken. Door deze prachtige oude paden te behouden en opnieuw open te stellen voor gebruik wil men oude cultuurhistorische waarden behouden en duurzaam (wandel-)toerisme te stimuleren. Hierbij hoort dat de lokale bevolking betrokken raakt en ook mee kan profiteren van deze vorm van toerisme. Zo kunnen alle eilandbewoners met elkaar zorg dragen voor het behoud van natuur, landschap, tradities en historische plaatsen. Diverse kleinschalige toeristische voorzieningen passen bij dit concept. Op die manier blijft de toeristische ontwikkeling in de handen van de eilandbewoners en met respect voor natuur en landschap. Het werk voor de stichting wordt grotendeels gedaan met vrijwilligers.

Andros is hiermee een prachtig voorbeeld van de ontwikkeling van duurzaam toerisme geworden. Kroon op het werk is de ontwikkeling van een doorgaande langeafstands wandelroute die van noord naar zuid het eiland doorkruist. Deze route heeft als tweede route in Griekenland het officiële certificaat ‘European Quality Trail’ gekregen van de ERA (European Ramblers Association).

SNP Natuurreizen draag initiatief van ‘Andros Routes’ een warm hart toe en heeft besloten Andros als wandeleiland de ‘adopteren’. We sponsoren en faciliteren daarom ook enkele groepsreizen per jaar, waarbij je mee kunt helpen de oude wandelpaden open en schoon te houden. Bovendien laten we zo aan de plaatselijke autoriteiten en toerismeorganisaties zien dat we het als touroperator belangrijk vinden dat het toerisme op Andros zich op een kleinschalige en duurzame wijze ontwikkelt. Zo stimuleren we tevens vergelijkbare projecten.

Meer weten over Andros Routes of het project zelf steunen? Bezoek de website van Andros Routes.

Zelf je bijdrage leveren aan dit project tijdens je reis
Elke SNP wandelaar krijgt bij aankomst een evaluatieformulier van Andros Routes, met het verzoek die met ervaringen onderweg in te vullen. Zo weten de mensen van Andros Route precies waar ergens eventueel iets aan een pad moet gebeuren. Tevens krijg je een snoeischaar in bruikleen voor de duur van de reis. Je wordt verzocht de soms snel groeiende vegetatie (combinatie van water en warmte; met name bramen kunnen hardnekkig en vervelend zijn....) onderweg waar mogelijk een beetje in toom te houden. Zo helpen we de paden enigzins vrij te houden; als elke wandelaar dit doet heeft het zeker effect en profiteert iedereen daarvan!

Op Andros en Tinos heb je een aantal maal bus en taxi nodig om bij de wandelingen te komen; prijsindicatie: ca. € 30,- p.p.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Naar_Menites_pad_Formaat_wijzigen.JPG

Griekenland - Cycladen

Wandelvakantie over de Andros Route

Wandeltrektocht langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.