Kaukasus

Georgië - Kaukasus, 16 dagen De geheimen van de Kaukasus

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelen vanuit guesthouses en hotels

Land aan de zonnige zuidzijde van de Kaukasus, het hoogste gebergte van Europa. Hier vormde de 'zijderoute' de verbinding met Azië. Van halfwoestijnen met verborgen grotsteden tot ongerepte wouden en verijsde vijfduizenders. Ontdek met lokale gidsen de fraaiste kunstschatten en leer zeden en gewoontes van de Svan kennen. Maak schitterende wandelingen naar de gletsjers van de Kazbek, de Usba en de Skhara.

Uniek aan deze reis

 • Afgelegen vallei van Svaneti
 • Indrukwekkende Kaukasus
 • Stevige bergwandelingen èn aandacht voor de cultuur
 • Zeer afwisselend programma
Zwaarte
Comfort

Blog - Omhoog naar de Kaukasus

‘Niks met varkensvlees kopen, hoor’, waarschuwt mijn gids Salome als we lunchinkopen gaan doen voor onze tocht omhoog naar Tusheti, een nationaal park in de Georgische Kaukasus. ‘De mensen in Tusheti denken dat varkens ongeluk brengen, ze zijn echt vreselijk bijgelovig.’ Ik kies voor een chatsjapoeri, een plat brooddeeggerecht dat gevuld is met kaas. Met dit populaire broodje zal ik de goden beslist gunstig stemmen voor onze 4×4-tocht over de drieduizend meter hoge Abano-pas. Lees verder...

Dag tot dag

Georgië - wandelvakantie

Georgiërs weten precies waarom hun land zo’n ongekende natuurpracht heeft: Toen God de aarde had geschapen en over alle volkeren van de wereld verdeelde, kwamen de Georgiërs te laat. God vroeg hen waarom ze zo laat waren, waarop de Georgiërs antwoordden dat ze onderweg halt hadden gehouden om te drinken en te toasten op de Heer –een gebruik dat in Georgië zeer serieus wordt genomen en lang kan duren. God was zeer ingenomen met hun antwoord en daarom schonk Hij hen het stukje aarde dat hij eigenlijk voor Hemzelf had bestemd. Daarom is Georgië een waar natuurlijk paradijs!
Georgië is het land aan de zonnige zuidzijde van de Kaukasus. En wie vroeger tijdens aardrijkskundeles goed heeft opgelet, weet dat niet de Alpen het hoogste gebergte van Europa is, maar de Kaukasus. Een fascinerend bergmassief van verijsde vijfduizenders, van uitgestrekte en ongerepte wouden waar nog volop beren en wolven rondlopen, van valleien met boerendorpjes zonder elektriciteit of wegen, waar transport nog voornamelijk te paard geschiedt en waar de eeuwenoude wachttorens de tand des tijds hebben doorstaan. In de luwte van machtige reuzen als de Skhara, de Usba, de Kazbek en de Diklos leven de eigenzinnige, trotse en buitengewoon gastvrije Tusheti en Svan, die ons begeleiden op onze dagwandelingen langs de gletsjertongen, watervallen en over de 3000 meter hoge passen. Met trots tonen ze ons hun mysterieuze 800 jaar oude wachttorens en even zo oude kerkjes, die op de meest fotogenieke plekken liggen.
Georgië is een land van ongekende landschappelijke verscheidenheid, maar ook van een ongekend rijke historie en cultureel erfgoed: een van de eerste Christelijke rijken, en een land waar de Zijderoute de verbinding tussen Europa en Azië vormde.
Op deze rondreis maken we niet alleen prachtige dagwandelingen, maar bezoeken we ook de culturele hoogtepunten, zoals de grotsteden in het semi-woestijnlandschap in het zuiden, de kloosters aan de Militarian Highway, de prachtige hoofdstad Tbilisi en de kerken en kloosters rond Kutaisi, waar Jason en zijn Argonauten op zoek gingen naar het Gulden Vlies.
De reis wordt begeleid door een SNP Reisleider, een professionele Engelstalige Georgische reisleider en op de wandelingen worden we vergezeld door lokale gidsen, die de ideale intermediair tussen ons reizigers en de lokale bevolking vormen. We overnachten in eenvoudige pensions en hotels waar u kennis maakt met de rijke tradities, gastvrijheid en heerlijke Georgische keuken en de Georgische wijnen.

Dag 1

Avondvlucht van Amsterdam naar Tbilisi, waar we na middernacht aankomen. Aansluitend transfer naar het hotel in de stad.

Overnachting in

Tbilisi

Dag 2

Na een rustig ontbijt leidt onze Georgische gids ons door het mooie historische centrum van Tbilisi. Het centrum, dat uit een oud en een nieuw (19e en 20e eeuws) deel bestaat, biedt een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, waarvan enkele zeer oude. Het centrum is niet groot, dus alles ligt op loopafstand. We beginnen bij de 13e eeuwse Metekhikerk, die op een klif boven de Mtkvari-river ligt. Een van de fraaiste stadsbeelden. Dan wandelen we via de 17e eeuwse Turkse sulfurbaden naar het 4e eeuwse Perzische Narikala Fort, een imposante burcht die de stad en de nauwe rivierengte domineert. Dan wandelen we door het oudste deel van de stad, via de Synagoge en de oeroude kleine Sionikathedraal en de Anchiskhatikerk (beide 6e-7e eeuws). Na de lunch bezoeken we de indrukwekkende archeologische collectie van het Georgische Staatsmuseum. We bevinden ons nu in het nieuwere deel van het centrum, waar de statige Rustaveli Avenue sterk aan Parijs doet denken. Een wandeling door deze levendige en fascinerende metropool maakt duidelijk hoezeer deze stad op een kruispunt van culturen ligt, half Europees, half Aziatisch. ’s Avonds dineren we in een traditioneel Georgisch restaurant.

Overnachting in

Tbilisi

Dag 3

Vroeg in de ochtend rijden we de stad uit en door een steeds droger wordend, steppe-achtig landschap en over steeds slechter wordende wegen bereiken we het afgelegen David Gareja grottencomplex. Hier op de grens met Azerbeidzjan stichtte St David, een van de 13 Heilige Syrische Vaders, in de 6e eeuw een klooster, in de wand van een droge kloof. Het landschap is zeer indrukwekkend en kent een bijzondere, woestijnflora en rijke fauna. De vogelrijkdom is hier ongekend: aasgieren, bijeneters, rotskruipers, rotsmussen, steenpatrijzen en steenarenden komen hier voor. Eerst bezoeken we het Lavra-klooster en maken dan een wandeling langs de diverse grotwoningen en kerkjes naar het Udabno-klooster, waar we de prachtige fresco’s bewonderen. Bovenlangs de klif wandelen we terug naar de bus, genietend van het uitzicht over de woestijn, diep Azerbeidzjan in. Een rit van ca 2 uur brengt ons weer in Tblisi. Wandelduur 2  uur, 200m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tbilisi

Dag 4

We verlaten Tbilisi en een lange reis langs de vermaarde Georgian Military Highway wacht ons. In het begin van de 19e eeuw is deze weg door de Russen met grote moeite aangelegd, de enige verbindingsroute tussen Georgië en Rusland, die dwars over de bergen voert. Het strategische belang van de route was (en is) groot. En ook in een verder verleden was deze veel oudere handelsroute van groot belang. Vandaar dat de weg diverse forten en verstevigde kloosters met elkaar verbindt. De weg is goed we steken onder andere de 2379m hoge Dzhvaris-pass (de Kruispas) over. Onderweg stoppen we ook even bij een door de Sovjets aangelegd uitzichtpunt, een opzichtige mozaïekwand markeert het fraaie uitzichtpunt op de Gudaur-kloof en de markante gestreept Gud-Guraberg.
Maar voordat we daar zijn bezoeken we eerst twee van de belangrijkste culturele plekken van het land. Eerst bezoeken we het kleine Jvari-klooster (6e eeuw), prachtig op een heuveltop boven de samenvloeiing van de Aragvi en de Mtkvari-rivier gelegen. Beneden ons ligt de stad Mtskheta, waar de belangrijkste kerk van het land ligt: de 11e eeuwse Svetitskhoveli Kathedraal. De stad en haar kerken behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. Dan gaan we naar de  fotogenieke ommuurde kerk Ananuri (17e eeuw). Het had weinig gescheeld of het water van de door de Sovjets aangelegde stuwdam had de kerk verzwolgen, maar een voor de Sovjet-Unie ongekend openlijk protest keerde het gevaar. Nadat we de Kruispas zijn overgestoken bevinden we ons in de afgelegen, wijde vallei van Kazbeg, een ruig berglandschap, midden in het hart van de Kaukasus.

Overnachting in

Kazbegi

Dag 5

Na een rit van ca 1 uur door de afgelegen en spectaculaire Sno-vallei bereiken we het op 2165 m hoogte gelegen bergdorpje Juta. In de vallei leeft nog een grote populatie wolven. De inwoners van dit dorp, die tot de Khevsur behoren, hebben weinig van hun oorspronkelijke cultuur en gewoontes verloren. Zelfs op de steilste berghellingen rond het dorp wordt gehooid en op de akkertjes rond het dorp worden aardappelen verbouwd. De kachel wordt in de winter met gedroogde mest gestookt. Boven het dorp maken we een schitterende wandeling door de bloemenrijke bergweiden en naar de voet van de scherpe, besneeuwde pieken van Mt Chaukhebi (3852). Hier ligt een klein bergmeertje onderaan de indrukwekkende morenes die hier door gletsjers zijn achter gelaten. Onderweg kunnen we pauze houden in een kleine berghut. Lengte 4 uur, 450m stijgen en dalen). Via hetzelfde pad keren we naar Juta terug, en keren via de smalle bergweg terug naar Kazbegi.

Overnachting in

Kazbegi

Dag 6

Het op 1800 meter gelegen bergdorp Kazbegi/Stepantsminda is het enige Georgische dorp dat zich aan de noordzijde van de waterscheiding van de Kaukasus bevindt. Het dorp ligt nietig verscholen onder grimmige wanden van de 4000 meter hoge pieken. De omgeving is rijk aan roofvogels (waaronder steenarend en slechtvalk) en gierensoorten. Zo komen alle Europese gierensoorten hier voor. Hoog boven het dorp ligt de Gergeti Trinity church, op een 2170m hoge top gelegen. Het silhouet van dit kerkje steekt scherp af tegen de besneeuwde, massieve top van de Mt Kazbek (5047m). Hier worden we ’s ochtends naar toe gebracht. Vanaf het kerkje heb je schitterend uitzicht op de vallei van Kazbegi en de omringende bergen. De top van de lang gedoofde vulkaan Mt Kazbek lijkt vervaarlijk dichtbij. We maken een wandeling door een vallei door een geleidelijk steniger wordend berglandschap tot we een pasje met een kleine shrine bereiken en vanwaar we bij helder weer een adembenemend uitzicht op de Mt Kazbek  en de indrukwekkende Gergetigletsjer hebben. We zijn hier bijna op  3000m hoogte. Via hetzelfde pad dalen we weer af naar de Gergeti church en vervolgens via een steil dalend pad verder tot we weer in het dorp Kazbegi/Stepantsminda zijn. Lengte  11,5 km, 750m stijgen en 1200m dalen, wandelduur 6 uur.

Overnachting in

Kazbegi

Dag 7

De bergwereld rond Kazbegi is een paradijs voor wandelaars. Vandaag maken we een wandeling door de brede en nog maar amper bewoonde vallei van Truso. We worden afgezet bij het kleine gehuchtje Almasani en klimmen eerst geleidelijk over een slingerende zandweg tegen de flank van de vallei omhoog. We hebben steeds prachtig uitzicht over de vallei en de besneeuwde toppen en gletsjers van het Mt Kazbek massief. Als het pad vlakker wordt krijgen we uitzicht op de bodem van de diepe Trusokloof. Dan opent het panorama zich weer en dalen we weer af naar de bodem van de brede, door een gletsjer uitgesleten vallei. Onderin passeren we travertijnbronnen en een bron waar het koolzuur opborrelt. IJzerhoudende bronnetjes kleuren het water rood. Vervolgens wandelen we langs de brede oever van de Tergi rivier naar een oude wachttoren en het verlaten dorpje Keterisi. Hier wacht  terreinwagens ons op en brengen ons door de vallei terug naar de verharde weg, waar de bus wacht.  Via de Kruispas bereiken we het skidorpje Gudauri, waar we in een wintersporthotel overnachten. Wandelduur 5,5 uur,12 km,  375m stijgen en 250m dalen.

Overnachting in

Gudauri

Dag 8

Via de Georgian Military Highway verlaten we de bergen en rijden naar de stad Gori, geboorteplaats van Stalin. Op het plein van de stad stond tot 2010 zijn standbeeld, het enige ter wereld dat nog lang overeind stond. In het stadje is een museum dat aan het leven van Stalin gewijd is en vind je ook zijn geboortehuis. Als daar nog tijd toe is, rijden we 's middags naar Uplistsikhe grotnederzetting, die ca 3000 jaar geleden al bewoond was. De grotwoningen en kerken zijn in de zachte zandstenen helling van de Mtkvari-vallei. In de 5e eeuw werd het een handelscentrum aan de Zijderoute en later werd het door monniken bewoond, tot de Mongolen het complex in de 13e eeuw verwoestten. Aardbevingen hebben het complex grotendeels verwoest, maar het spreekt toch nog steeds tot de verbeelding. In de namiddag rijden we verder naar het westen, naar de provincie Imereti, het Land van het Gulden Vlies. Tegen de avond bereiken we Kutaisi, een stad die onder de Sovjets tot de tweede stad van het land uitgroeide.

Overnachting in

Kutaisi

Dag 9

In de ochtend bezoeken we eerst het in de heuvels buiten de stad gelegen Gelati-klooster dat in de Gouden 12e eeuw door koning David ‘de Bouwer’ gesticht is. Het mooi gelegen complex en speciaal de bijzondere fresco’s en Byzantijnse mozaïeken (uit de 12e eeuw en uit 2.500.000 steentjes bestaand!) staan op de UNESCO-Worldheritage-lijst. Dan is het tijd om ons op te maken voor een lange rit: via de steden Samtredia en Senaki bereiken we de broeierige stad Zugdidi. Hier  beginnen aan de 3 uur durende rit door de immense Inguri vallei, naar het hart van de afgelegen en nog zeer authentieke bergprovincie Svaneti. Het landschap is indrukwekkend. Naarmate de rit vordert worden de bergen hoger en de nauwe, dicht beboste vallei wijder. Het bovenste gedeelte van de vallei, waar we in het kleine, groene dorpje Becho te gast zijn, is nooit door vreemde heersers bezet en daarom is het land van de Svan nog rijk aan tradities en staat trots en gastvrijheid nog zeer hoog in het vaandel.

Overnachting in

Becho

Dag 10

Achter het dorpje Becho piekt de imposante dubbeltop van de Mt Usba (4700m) naar de hemel. Een van de mooiste en markantste bergen van de hele Kaukasus. Over een hobbelige zandweg rijden we een stukje richting voet van de berg. We maken een adembenemende wandeling die ons langs een wild stromende rivier en door een open bos met een rijke ondergroei voert. Ons doel is de waterval die we al een tijdje voor ons zien liggen. Al klimmend hebben we schitterend uitzicht over de Becho-vallei en het immense massief van de Lajla-Lekheli bergen in het zuiden.  Via dezelfde route keren we naar de auto’s terug en rijden terug naar het hoofddal van Svaneti. Na een uur bereiken we uiteindelijk de ‘hoofdstad’ Mestia. Daar kunnen we het etnografische museum bezoeken dat een rijke kunstcollectie heeft. Tijdens de Mongoolse invallen werden de belangrijkste Georgische kerkschatten in deze afgelegen dorpen verborgen en een deel ervan heeft Svaneti sindsdien nooit meer verlaten. Wandelduur 5 uur, maximaal 800m stijgen en dalen.

Overnachting in

Mestia

Dag 11

Mestia bezit, net als de meeste dorpen in Boven-Svaneti, diverse karakteristieke wachttorens die nog steeds privé-bezit zijn en ondanks hun ouderdom (800-1200 jaar) in opvallend goede staat verkeren. Een typisch Svanetisch bergdorp bestaat uit een cluster van leistenen huizen, gesitueerd rondom een 12e eeuwse wachttoren, die meestal nog steeds in handen van de familie is. De meeste zijn 28 meter hoog (mogelijk gebouwd volgens een formule waarbij de hoogte gelijk is aan de som van de 4 zijden). De constructie van de torens is in elk geval ijzersterk, want de meeste torens hebben de tand des tijds en vele aardbevingen doorstaan. Het berglandschap, de dorpen en de 12e eeuwse wachttorens van de Svaneti-vallei worden sinds enkele jaren beschermd als UNESCO-Werelderfgoed.  ’s Middags maken we een rustige wandeling van het  dorpje Lakhiri, met een grote concentratie wachttorens, naar de bergkam Kackar, vanwaar we door een mooi bos en langs akkers en hooilanden naar Mestia afdalen. Wandelduur 4 uur, 500m stijgen en 550m dalen.

Overnachting in

Mestia

Dag 12

Een 2 uur durende rit  met 4x4 terreinwagens over een hobbelige zandweg voert ons over een beboste pas en door een stille vallei naar het hoogstgelegen permanent bewoonde dorp van het land: Ushguli. Nadat we onze intrek hebben genomen in een gasthuis, maken we een rustige wandeling door het dorp, dat samen met de gehele omringende vallei op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het dorp, dat zoals de meeste Svan-dorpen uit meerdere clusters van leisteen huizen bestaat, kent een grote concentratie wachttorens. We  klimmen door naar de beboste bergtop waarop de Toren van Koningin Tamar prijkt, met een werkelijk adembenemend uitzicht op de hoogste berg van Georgië, de Mt Skhara (5068m). Wandelduur maximum 2,5 uur, maximum 300m stijgen en dalen.

Overnachting in

Ushguli

Dag 13

Een prachtige, rustige wandeling brengt ons over schapenpaadjes over de groene flanken van het dal achter Ushguli naar de voet van de verijsde wand van de Skhara. Als we een van de gletsjertongen bereiken, reikt de top van de berg nog 2,5 kilometer boven ons uit naar de hemel. De ongerepte bergwereld maakt hier diepe indruk. Via een zandweg keren we terug naar Ushguli, waar we nogmaals overnachten. Wandelduur 6 uur, 250m stijgen en dalen.

Overnachting in

Ushguli

Dag 14

Vanaf Ushguli wandelen we over een onverharde weg naar de Latpari pas. De klim biedt ons volop gelegenheid te genieten van het prachtig uitzicht op de hoogste bergreeks van de Kaukasus. De weilanden langs de weg staan de hele zomer vol met bloemen. Na de pas wacht een afdaling tot een kerkje, waar de bus wacht om ons over een onverharde weg naar het dorpje Lenteki te brengen, een rit van ca 3 uur. Lengte 13 km, 1250m stijgen en 500m dalen, duur ca 5,5 uur.

Overnachting in

Lenteki

Dag 15

In de ochtend rijden we in ca 2,5 uur naar de stad Kutaisi, waar we een stop houden bij de resten van de 11e eeuwse Bagrati Kathedraal, die op een heuvel boven de stad prijken. In 1692 ontdeden de Turken de prachtige kerk van haar dak, waarna de kerk in rap tempo verviel. Daarna rijden we in ca 3,5 uur naar Tbilisi terug. ‘s Avonds sluiten we de reis af met een feestelijk maal in een traditioneel restaurant.

Overnachting in

Tbilisi

Dag 16

Na het ontbijt vliegen we van de luchthaven van Tbilisi naar Nederland terug.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We maken op deze reis gebruik van kleinschalige accommodaties, omdat u daar het beste de gastvrijheid en sfeer van Georgië kunt proeven. U verblijft in alle overnachtingsplaatsen op een- of tweepersoonskamers. In Tbilisi verblijft u de eerste 3 nachten en de laatste nacht in een goed stadhotel, op tweepersoonskamers met douche en wc. In het skidorpje Gudauri bent u te gast in een onlangs gerenoveerd wintersportchalet met goede tweepersoonskamers met douche en wc. In Mestia verblijft u 2 nachten in een nieuw klein hotelletje met eenvoudige maar goede slaapkamers met eigen badkamer. De overige nachten slaapt u in guesthouses waar u op tweepersoonskamers slaapt. Per accommodatie zijn er meestal 2 of 3 badkamers.  De kwaliteit van de kamers en de voorzieningen lopen zeer uiteen, maar de gastvrijheid en de uitstekende maaltijden en de vaak prachtige ligging in zeer authentieke dorpjes vergoeden veel.
Tegen betaling van een toeslag kunt u ook een eenpersoonskamer boeken (beschikbaar in alle accommodaties van de reis). Deze zijn beperkt beschikbaar.

Over de maaltijden

De meeste maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen en worden verzorgd door de accommodatie. Lunchpakketten worden ook door de accommodatie verzorgd of worden door de reisleiding ingekocht. en diners worden verzorgd in de accommodaties. Op dag 2 en dag 15 gaan we in Tbilisi uit eten in een uitstekend traditioneel restaurant.
De maaltijden die NIET zijn inbegrepen zijn: alle maaltijden op dag 1 en 16, lunch op dag 2, 3, 7, 11, 12 en 15 en diner op dag 3.
De Georgische keuken is bijzonder gevarieerd, kruidig en smakelijk. Meestal worden er diverse gerechten op tafel gezet en kunt u van alle platen een hapje meepikken, een soort buffet dus. Enkele typische gerechten zijn oa de kchachapuri (een kaaspastei), satsivi (kalkoen of kip in walnoot of knoflooksaus), tkemali (wilde pruimen compote), khinkali (noedels met gehakt rund- of varkensvlees). Groente en fruit komen uit eigen tuin en het vlees komt ook van de eigen kleine veestapel. Brood wordt zelf gebakken. In een land van wijn-liefhebbers -volgens Georgiërs heeft de wieg van de wijnproductie in hun land gestaan- vloeien wijn en thuis gebrouwen destillaten en bieren rijkelijk. De drankjes zijn overigens niet bij de reissom inbegrepen, als zal het geregeld gebeuren dat de gastheer ons een drankje ter verwelkoming aanbieden. Hierbij wordt uitgebreid getoast op het geluk en de gezondheid van de gasten.

Inbegrepen

 • alle transfers conform programma per bus en 4x4 terreinwagens of minibusjes
 • bagagetransport
 • verblijf in hotels en bij gastgezinnen op tweepersoonskamers  (7 nachten op tweepersoonskamers met douche wc, de nachten in guesthouses met gedeelde wc's en badkamers)
 • verblijf op basis van volpension, vanaf ontbijt op dag 2 t/m diner op dag 15 (uitgezonderd de lunch op dag 2, 3, 7, 11 en 12 en diner op dag 3)
 • entrees conform programma
 • diensten 1 SNP reisleider, 1 Engelssprekende Georgische reisleider en diverse locale gidsen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • maaltijden op dag 1 en 16, lunch op dag 2, diner op dag 3, lunch op dag 3, 7, 11, 12 en 15
 • overige entrees (o.a. Museum Stalin)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Reisdagen, onderbroken door diverse excursies, worden afgewisseld met wandeldagen. De wandelingen voeren door afwisselende landschappen: van heuvelachtige halfwoestijn tot alpiene landschappen. De paden zijn in de bergen stenig, en na regenval op sommige plaatsen modderig. De paden worden frequent door de lokale bevolking en hun vee gebruikt. Sommige wandelingen voeren deels over onverharde wegen. De wandelingen duren gemiddeld 4 tot 7uur, en overbruggen hoogteverschillen tot 800m stijgen en dalen, eenmaal stijg je 1250 meter en eenmaal daal je 1200 meter. Vanwege de uitgestrektheid van de bergwereld van de Kaukasus voeren veel paden heen en terug via dezelfde route. Voordeel hiervan is, dat wanneer de wandeling u te zwaar wordt, u kunt afhaken. Toch is een goede wandelconditie in dit bergachtige land een grote pré.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Tbilisi of de eerste accommodatie in Tbilisi

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Turkish Airlines via Istanbul naar Tbilisi v.v.

Vluchtschema
TK 1962 Amsterdam - Istanbul vertrek om 12.25 aankomst 16.45 uur
TK 380 Istanbul - Tbilisi vertrek om 19.30 aankomst 22.45 uur
TK 379 Tbilisi - Istanbul vertrek om 10.55 aankomst 12.20 uur
TK 1953 Istanbul - Amsterdam vertrek om 15.05 aankomst 17.45 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvangt je samen met het ticket kort voor vertrek.

Georgië kent diverse klimaten. In het westelijke laagland, langs de Zwarte Zee heerst een warm en vochtig Mediterraan klimaat, met temperaturen die in de zomer tot boven de 30º kunnen oplopen. Wij reizen alleen door deze zone en maken er geen wandelingen. Het binnenland heeft een uitgesproken landklimaat met warme droge zomers. Oostelijk en zuidelijk van Tbilisi resulteert dit zelfs in een half-woestijnachtig landschap, waar alleen in de winter neerslag valt. Op de 2 korte wandelingen die we hier maken, moet u dan ook met hoge temperaturen, tot boven de 30º rekening houden.
De meeste wandelingen vinden echter plaats in de Kaukasus, waar het landklimaat, naarmate we hoger komen, plaatsmaakt voor een bergklimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, schaduw- en zonzijde, berg en dal. Zo kan het in de valleien gemakkelijk rond de 25º worden, terwijl hoger in de bergen bij een koude wind of mist de temperatuur bij 15º blijft steken. De nachten kunnen hier flink afkoelen. Het weerbeeld is hier instabieler en er is altijd kans op een regenachtige dag, of een fikse regenbui. We bevinden ons echter aan de zuidzijde van de Kaukasus, waar het weerbeeld over het algemeen veel zonniger en droger is dan aan de noordzijde. Houdt bij de keuze van uw (wandel)kleding echter rekening met alle mogelijke weertypen: van heet tot nat en koud.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Georgië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien vrijwel al uw kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houdt u voor uw persoonlijke uitgaven rekening met een bedrag van ca. € 200,- voor de gehele reis. In Tbilisi zijn pinautomaten, net als in de overige grotere plaatsen. De munteenheid is de Lari (GEL), opgedeeld in 100 Tetri.

Ter plaatse staat een groot deel van de reis een bus met lokale chauffeur tot onze beschikking, waarmee we alle kortere en langere transfers afleggen. In de afgelegen Svaneti-vallei met zijn slechte zandwegen, worden we twee dagen met een 4x4 minibus vervoerd.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door Georgië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kunt u in de weken voorafgaand aan uw reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat uw bergwandelschoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Tijdens de wandelingen hoeft u meestal alleen uw dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, een grote veldfles, uw lunchpakket en eventueel een fototoestel of verrekijker in uw dagrugzak mee te nemen. Goede, hoogsluitende bergschoenen met een goed profiel zijn voor deze tocht, waar geregeld over stenige (en bij nat weer over modderige) paden wordt gelopen, onmisbaar.In de dorpen, en met name bij bezoek aan kerkjes of kloosters, is decente kleding gewenst: geen korte broeken, en vrouwen dienen een hoofddoek en lange broek, lange rok of jurk te dragen. In de meeste kerken en klooster zijn echter sjaals te leen om om je schouders of benen te slaan.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zaklamp + batterijen
 • max. 20 kg bagage (liefst minder dan 16 kg)
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: diacure, pijnstillers, anti-insectenmiddelen, rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

24-6-19: Omdat er momenteel wat discussie over het exacte verloop van de grens tussen Georgië en Azerbeidjan is de wandeling boven het David Garedja kloostercomplex (dag 3) naar de grotkerkjes van Udabno tijdelijk niet mogelijk. Het lagere deel van het complex (Lavra) kan nog wel bezocht worden.

 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De gehele reis wordt hij/zij vergezeld door een Engelstalige Georgische reisleider geleid. Hij/zij kent de wandelpaden van het land uitstekend en vertelt graag over het land, zijn geschiedenis, cultuur en natuur. Bovendien fungeert hij/zij als tolk en perfecte intermediair tussen u en de lokale bevolking. Tijdens de wandelingen in de afgelegen berggebieden gaat er bovendien steeds een lokale gids mee, die de paden en de bergen op zijn duimpje kent en die, omdat hij uit de streek komt, de ideale schakel tussen ons en de bergvolkeren vormt.

Voor een verblijf in Georgië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig, die bij aankomst nog minstens 6 of bij terugkeer nog minimaal 3 maanden geldig moeten zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Georgië (zie nuttige adressen).

N.B.
Bij het verzilveren van travellercheques moet u zich legitimeren met een geldig paspoort.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Georgië van minder dan 360 dagen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet uw paspoort minstens 1 lege visumpagina bevatten. Wel moet u een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en een vliegticket voor uw terug- of doorreis kunnen tonen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Georgië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Georgië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Het gezondheidssysteem in Georgië is de laatste jaren drastisch veranderd. Medische faciliteiten zijn aanwezig, maar niet altijd in even goede staat.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
In Tbilisi en andere steden zijn de laatste jaren steeds meer apotheken gekomen. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het erg lastig kan zijn deze ter plaatse te verkrijgen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Georgië zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Georgië van meer dan 2 weken. Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis, Tuberculose, Mazelen en Rabiës (Hondsdolheid).

Malaria
In het oosten en zuidoosten van Georgië, grenzend aan Azerbeidzjan, komt tijdens de maanden juni t/m oktober Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Toeristen wordt afgeraden de delen van het land te bezoeken die onder controle van de separisten staan, dit zijn gebieden in de grensstreek.

Voorzichtigheid geboden
De criminaliteit in het land is nogal hoog, enige voorzichtigheid is dus geboden. Loop zo min mogelijk, of liefst niet met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

mt_kazbekgi_(5033m)_met_het_hooggelegen_gergeti_kerkje.jpg

Georgië - Kaukasus

De geheimen van de Kaukasus

Wandelen vanuit guesthouses en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten