Frankrijk Normandië wandelen

Frankrijk - Normandië, 5 dagen Wandelen langs de kliffen van Étretat

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit B&B en hotel

Tijdens deze wandelvakantie in Normandië kun je heerlijk uitwaaien langs de spectaculaire kliffen en kiezelstranden van de Côte d’Albâtre: het abrupte einde van het zacht glooiende mergelland van het ’Pays de Caux’. Wandelen van Fécamp naar Etretat hoog boven het woelige zeewater van het Kanaal. Geniet van natuurlijke beeldhouwwerken - zoals La Manneporte en Falaise d’Avalin - ooit de inspiratiebron voor Monet. Lekkere visrestaurantjes in de levendig haventjes.

Uniek aan deze reis

 • Bovenlangs de witte Falaises d'Etretat
 • Levendige kustplaatsjes
 • Sfeervol hotel aan zee in Etretat
 • Niet zo ver van huis
 • Schitterende kiezelstranden
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Blog | Wandelen langs de Côte d’Albâtre in Normandië

Op een stoffig karrenspoor ploffen we neer. We hebben de eerste kilometers van het wandelen in de benen en zijn in de landelijke omgeving van het gehuchtje Le Tilleul beland. Lees verder...

Video | wandelvakantie Normandië

Tijdens deze wandelvakantie in Normandië kun je heerlijk uitwaaien langs de spectaculaire kliffen en kiezelstranden van de Côte d’Albâtre: het abrupte einde van het zacht glooiende mergelland van het ’Pays de Caux’. Wandelen van Fécamp naar Etretat hoog boven het woelige zeewater van het Kanaal. Geniet van natuurlijke beeldhouwwerken - zoals La Manneporte en Falaise d’Avalin - ooit de inspiratiebron voor Monet. Lekkere visrestaurantjes in de levendig haventjes.

Dag tot dag

Frankrijk - Normandië

Ten noorden van de Seine liggen tussen Etretat en Fécamp de spectaculaire kliffen van de Côte d’Albâtre, de Albasten kust. Hier eindigt het zacht glooiende mergelland van de Pays de Caux abrupt in het grijze zeewater van het Kanaal. Prachtige vergezichten over de kilometerslange krijtwitte kliffenkust, fel wit oplichtend in de zon. De impressionist Claude Monet wist deze prachtige beelden vast te leggen op het witte doek. De wandelingen voeren vanuit twee vriendelijke kleine hotels door glooiende weilanden, bloemrijke velden en kleine havenstadjes. Verspreid door het landschap liggen typische Normandische 'manoirs', de in renaissancestijl gebouwde villa's van de Parijse adel en kleine vakwerkhuisjes. Spectaculaire kustwandelingen voeren je langs imposante rotspoorten en de 70 m hoge rotsnaald l’Aiguille om te eindigen op het kiezelstrand van Etretat waar de vissersbootjes rustig wachten op de volgende vaart.

Dag 1

Aankomst in Fécamp. Als je vroeg arriveert kun je een bezoek brengen aan een van de fraaie musea van Fécamp: het Musée en de destilleerderij van DOM Bénédictin of het boeiende Musée de Terre Neuva et de la Peche, waar je een goed beeld krijgt van de visserij die Fécamp groot heeft gemaakt.

Overnachting in

Fécamp

Dag 2

Op je eerste rondwandeling maak je kennis met de kust en het binnenland van het Pays de Caux. Je rijdt met eigen auto of per taxi naar Életot (7 km), alwaar de wandeling begint en eindigt. Je loopt via weiden en velden naar het dorpje St. Pierre-en-Port. Onderweg naar Les-Petit-Dalles over het ‘Sentier des Douaniers’ krijg je steeds meer zicht op zee. De wandeling gaat verder door het groene binnenland naar het plaatsje Sassetot-le-Mauconduit. Fraaie bossen en kleinschalige weilanden bedekken de zacht glooiende hellingen van de vallei, als je terugkeert naar Eletot. Wandelduur: 11 of 18 km, max. 230 m stijgen en dalen, 4 of 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Fécamp

Dag 3

Je wandelt over de GR 21, het ‘Sentier du Littoral’, van Fécamp naar Étretat. Bovenlangs de witte, winderige kliffen van de ‘Albastkust’ heb je steeds prachtig uitzicht over de steile en hier en daar meer dan 100 meter hoge en loodrechte kliffen. Landinwaarts strekt het mergelland van de Caux zich uit tot aan de horizon. Een aantal keren wacht je een korte klim of afdaling, omdat je een van de zogenaamde ‘valleuzes’, moet oversteken. Deze beschutte valleitjes zijn ontstaan door het diep inslijten van stromend water in de zachte mergelkliffen. In de grotere 'valleuses’ liggen vriendelijke dorpjes als Yport, Vaucottes en Vattetot. Vanaf de Falaise d’Amont kijk je aan het eind van de wandeling uit over het kiezelstrand en de huizen van Etretat en kun je de bijzondere Jardins d'Etretat bezoeken. Wandelduur: 18,5 km, 300 m stijgen en dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

Etretat

Dag 4

De ‘falaises’ ofwel kliffen van Etretat zijn de mooiste van Noord-Frankrijk: loodrecht, parelwit en op diverse plaatsen zodanig door de branding ondermijnd dat imposante rotsnaalden en rotsbogen, zoals La Manneporte en de boog van Aval, zijn ontstaan. Het beeld van de kliffen vanaf het witte kiezelstrand, met op de voorgrond de aan land gesleepte vissersbootjes, was een geliefde inspiratiebron van Claude Monet. Het stadje zelf kent naast een oud marktgebouw diverse karakteristieke villa’s, die aan het eind van de 19e eeuw door beroemdheden als Samuel Beckett, Alexandre Dumas en Matisse zijn gebouwd. Je maakt een spectaculaire rondwandeling boven de kliffenkust, in de richting van de vuurtoren van Cap d’Antifer, waar de kliffen 150 meter hoog zijn. Wandelduur: 17,5 km, 260 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Etretat

Dag 5

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Fécamp overnacht je in een gastvrije bed&breakfast op een steenworp van het strand. 
In Etretat hebben we een sfeervol hotel direct aan zee uitgekozen. Binnen valt het mooie houtwerk op en bij mooi weer is het heerlijk toeven op het terras aan het strand.
Een kamer met zeezicht kunnen we niet garanderen, maar kunnen dit wel (tegen een toeslag) proberen te regelen.
Enig straat lawaai is niet te voorkomen, met name in weekenden en hoogzomer.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijt klaar.
Zowel in Fécamp als Etretat kan je inkopen voor de lunch te doen.
Voor het avondeten is er volop keuze uit leuke (vis) restaurantjes. Naast vis en schelpdieren is de 'galette', een soort hartige pannenkoek, een specialiteit in Normandië.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen
 • 4 ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3 (één tas/koffer van max. 20 kg per persoon)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele taxi op dag 2
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De tocht voert door licht heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden paden en (on)verharde landweggetjes, met meerdere korte, maar pittige stijgingen en dalingen. De paden boven langs de kliffenkust kunnen voor mensen met veel hoogtevrees onprettig zijn, met name bij harde wind. Het pad is overigens goed onderhouden en er is vrijwel steeds ruimte om wat verder van de rand van de klif af te blijven.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Zowel Fécamp met zijn levendige haven als het pittoreske Etretat lenen zich uitstekend voor een extra dag.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Fécamp is 600 km. Je kan de auto (gratis) parkeren in de rustige wijk bij de eerste accommodatie in Fécamp.  Aan het eind van het arrangement reis je per bus (rijdt regelmatig) in ongeveer een half uur naar Fécamp terug.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Fécamp en een terugreis vanaf Le Havre.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

De accommodatie in Fécamp ligt op 10-15 min lopen van het station.
Voor de terugreis vanuit Etretat zijn er dagelijks meerdere rechtstreekse bussen naar Le Havre (ca. 50 min). Klik hier voor bustijden (scroll naar beneden voor Lijn 24 Etretat - Le Havre).

NB1. Indien je met de trein naar Normandië reist heb je op dag 2 een taxi nodig om je naar het beginpunt van de wandeling te brengen en weer op te halen (7 km enkele reis).

NB2. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Je kan dit arrangement starten van begin februari tot eind november. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars-) weekend of hoogzomer wilt boeken. Het is dan vrij druk aan de Franse kust en in de plaatsjes waar je overnacht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Normandië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk Normandië wandelen

Frankrijk - Normandië

Wandelen langs de kliffen van Étretat

Wandelvakantie vanuit B&B en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.