Pyreneeen Ariege

Frankrijk - Ariege, 5 dagen Au bout du monde...

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit gastvrij berghotel

Op bijna 900m hoogte in de Haute Vallée du Salat ligt het bergdorpje Salau. Alle wegen houden hier op, alleen te voet kun je verder, bijvoorbeeld naar de 2087m hoge pas Port de Salau, de grens met Spanje. Er zijn ook minder zware wandelingen te maken in de schaduw van de beuken die in het lagere deel van het dal groeien. Het kleine berghotel waar je overnacht staat bekend om zijn goede keuken, ook voor vegetariërs. Deze reis kun je uitstekend combineren met andere arrangementen tot een ware ’Tour de France’.

Uniek aan deze reis

 • Einde van de wereld
 • Overweldigende rust
 • Sympathiek hotelletje
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Ariège

Een korte wandelreis naar het einde van de wereld. Je verblijft in een vriendelijk familiehotel in het laatste dorp van het dal. De rust is hier overweldigend en tijdens de wandelingen hoor je slechts het ruisen van beken en watervallen en de kreten van gemzen en overvliegende roofvogels. Beren zijn er ook, maar zo schuw dat je ze niet zult zien. Behalve natuur heeft het dal ook een bewogen geschiedenis. Handel en smokkel met Spanje, mijnbouw, uitgebreide houtexploitatie en veeteelt hebben hun sporen nagelaten. Tijdens de wandelingen gedurende deze vakantie Frankrijk krijg je een goed beeld van het leven in de Ariège, vroeger en nu.

Dag 1

Aankomst in het hotel in de Ariege. Indien je op tijd arriveert, kun je een wandeling naar de watervallen van Léziou maken en kennismaken met de overweldigende natuur. Je loopt door het bos langs paradijselijke plekjes waar kleine beekjes van de berg af komen. Kort na de 'Neuf Fontaines' de negen bronnen die de oorsprong zijn van de Salat (volgens de legende ontstaan uit de tranen van de Spaanse prinses Carmela de Bazano, geplengd uit verdriet over een verloren liefde) ligt aan de linkerkant de Cascade de Léziou. Eventueel kun je de wandeling tussen de bergweiden vervolgen naar een tweede waterval: de Cascade de Bègé. Hoog boven je cirkelen de vale gieren op zoek naar kadavers. Wandeling: max. 8,5 km, 450 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

in het dal van le Salat

Dag 2

Vandaag kun je het ‘Sentier de découverte du Cougnets’ volgen en zo een beeld krijgen van de flora, fauna en geschiedenis van dit dal. Dit thema-pad is een initiatief van de gemeente in samenwerking met het ONF (Frans Staatsbosbeheer). Tijdens de wandeling wordt onder andere de houtexploitatie van begin 1900 tot 1935 behandeld. Daarnaast wordt ingegaan op de wolfraammijn, die van 1971 tot en met 1987 in bedrijf was. Tevens krijg je uitleg over de veehouderij, de transhumance (de dag dat het vee naar de hoge gelegen weiden gebracht wordt), en natuurlijk de smokkel. Wandelduur: 6 of 8 km, 600 of 450 m stijgen en dalen, 3-4 of 4-5 uur.

Overnachting in

in het dal van le Salat

Dag 3

De Cirque d'Anglade is een imposant keteldal. Na 2 uur continu en stevig klimmen sta je midden tussen de loodrechte rotswanden en heb je grote kans hier Isards (gemzen) te zien, vooral in de vroege ochtend. Als de sneeuw hier is weggesmolten verandert het dal in één grote bloemenweide. Samen met de klaterende waterval een paradijselijke plek. Wandeling: 8 km, 650 m stijgen en dalen, ca. 4 uur.
Het is ook mogelijk om vanaf het hotel een fikse klim te maken naar de Pic de Soubirou (2275m). De top is ver en lastig, maar ook als je de top niet haalt is deze klim zeer de moeite waard. Beloning: adembenemende uitzichten en langs scherende gieren.

Overnachting in

in het dal van le Salat

Dag 4

Sinds mensenheugenis is de passage van Port de Salau (2087m) een veelgebruikte verbinding tussen de valleien van de Salat en Noguera Pallaresa. De relatief lage doorgang maakte door de tijden heen de Frans-Spaanse uitwisseling op economisch, cultureel en religieus gebied mogelijk. Tegenwoordig houdt men de gedachte hieraan levendig met de Pujada (Catalaans voor Ontmoeting) een feestelijke bijeenkomst met zang, eten, drank en dans elke 1e zondag van augustus; Catalanen en Occitanen ontmoeten elkaar op de Port en uiteraard zijn ook toeristen van harte welkom.
Tijdens de tocht naar boven word je begeleid door de bellen en het geblaat van zo'n 3000 schapen. Aangekomen op de top biedt de Port je een fabelachtig uitzicht over de Spaanse Pyreneeën en diep onder je het dal van de Noguera Pallaresa. Onderweg kom je resten tegen van een kabelbaan die herinneren aan het houttransport vanuit Spanje naar Frankrijk, begin 20ste eeuw. Wandeling: ca. 18 km, 1200 m stijgen of dalen, ca. 7,5-8 uur.

Overnachting in

in het dal van le Salat

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Indien je langer in Salau blijft, zijn er echter nog meer wandelmogelijkheden. Bijvoorbeeld vanaf Col de Pause, waar je na een mooie rit van ca. 30 min rijden uitstapt in de "Reserve de Mont Valier" een natuurreservaat met meertjes en overweldigende vergezichten in een oorverdovende stilte. Je wandelt vanaf Col de Pause naar Port d'Aula wat ook weer een grensovergang naar Spanje is. Mooie uitzichten en goed kans op het spotten van vale gieren en soms zelf de enorme lammergier. Wandelduur: tussen de 3 en 7 uur (zelf te bepalen) 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een klein, maar sfeervol familiehotel in een rustig bergdorpje. De kamers zijn voorzien van goede bedden, douche en toilet. De eigenaars zijn Nederlanders en kunnen je alles vertellen over het leven in de Pyreneeën. 's Avonds kun je bij de open haard nagenieten van de mooie wandeling.

Over de maaltijden

Ontbijt en avondeten worden prima verzorgd. Het hotel staat bekend om zijn heerlijke avondmaaltijden die een mooie beloning vormen voor alle inspanningen die tijdens de wandeling geleverd zijn. Je krijgt een lunchpakket mee voor tijdens de wandeling.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • lunchpakket op dag 2, 3 en 4
 • Wandelroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie
 • Kaarten en routebeschrijvingen ter plaatse

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De eigenaren van de Auberge hebben ca. 15 wandelingen van verschillende lengte en zwaarte beschreven. Een aantal op grotere hoogte naar de bergkammen, een aantal lager in de vallei, een aantal vanuit het hotel, een aantal waarvoor je eerst een stukje moet rijden. Kortom: voor ieder wat wils. In het dag-tot-dag programma zijn een aantal wandelingen beschreven, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden.

Ter plekke kunnen de gastheer en -vrouw je perfect adviseren welke wandeling, gegeven je ambities en het weerbericht, het leukst is. Met de SNP Route App en de kaarten en routebeschrijving die je ter plekke aantreft, vind je moeiteloos je weg.

Extra dagen

Je kunt dit arrangement naar believen verlengen. Er is ter plekke in het hotel een gevarieerd wandelprogramma voorhanden voor minstens een week. Daarnaast zijn er nog vele tips voor leuke uitjes in de omgeving.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ariege is 1275 km. Je kan bij het hotel parkeren.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Boussens

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

In Boussens neem je de bus naar St.Girons (ca. 45 min, ligne 452 van www.lio-occitanie.fr/horaires-et-plans/)
Vanaf St.Girons is het ca. 35 km met de taxi naar het hotel (reken op €60 tot €90 per rit afh. van dag en tijdstip). 
Zonder auto ben je ter plekke gebonden aan wandelingen vanuit het hotel, maar daarin is voldoende keuze voor drie wandeldagen.
Eventueel kan je ook met de trein naar Toulouse en daar een auto huren (de meeste keuze op vliegveld Blagnac). 

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere. In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Toulouse.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

In Toulouse kan je het best een auto huren om in 150 km naar het afgelegen hotel te rijden.
Wil je dat niet, dan kan je van Toulouse met de trein naar Saint-Girons.
Zie https://www.ter.sncf.com/occitanie voor actuele trein- en bustijden naar Saint-Girons.
Vanaf St.Girons is het ca. 35 km met de taxi naar het hotel (reken op €60 tot €90 per rit afh. van dag en tijdstip).
Zonder auto ben je ter plekke gebonden aan wandelingen vanuit het hotel, maar daarin is voldoende keuze voor drie wandeldagen.

Je kan dit arrangement starten van half april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Franse Ariege ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Uw hond dient wel aangelijnd te blijven ivm. vee en wild.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ariege.jpg

Frankrijk - Ariege

Au bout du monde...

Wandelvakantie vanuit gastvrij berghotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.