Duitsland - Pfalz, 4 dagen Wijngaarden, amandelbomen en burchten

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit Gutshof of kasteelhotel

Wandelen over de Pfälzer Weinsteig vanuit een fijn eco-hotel of een luxe kasteelhotel. Dit 'Toscane van Duitsland' biedt in het vroege voorjaar bloeiende amandelbomen en in het najaar prachtig kleurende wijnvelden en bossen. Onderweg burchten voor fraaie uitzichten en stadjes en pittoreske wijndorpjes met mooie vakwerkhuizen, terrasjes en natuurlijk gelegenheid tot wijnproeverijen.

Transfers en openbaar vervoer zijn inclusief en een is treinstation vlakbij: een ideaal arrangement per trein!

Uniek aan deze reis

 • Het Toscane van Duitsland
 • Verblijf in 3*-eco-Gutshof of 4* kasteelhotel
 • Gratis openbaar vervoer
 • Wandelen over de Pfalzer Weinsteig
 • Wijngaarden, amandel- en fruitboomgaarden
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Pfalz

In het kort ziet het programma voor de vier dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst, korte wijnwandeling, overnachting Edenkoben of Edesheim
 • Dag 2: Weinsteig Gleisweiler - Ludwigshöhe, overnachting Edenkoben of Edesheim
 • Dag 3: Weinsteig Hambacher Schloss - St. Martin, overnachting Edenkoben of Edesheim
 • Dag 4: Verlenging met e-biketocht of einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Als je vroeg aankomt, kun je nog een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Weingut ‘Kloster Heilsbruck’, een dertiende-eeuws Cisterziënzerklooster. Of maak een wandeling langs verschillende wijnlandgoederen in het karakteristieke wijndorp Rhodt unter Rietburg, met mogelijkheden voor een proeverij. Je maakt kennis met het landschappelijke gezicht van de Pfalz: beboste bergen en heuvelachtige uitlopers naar de vlakke Rijnvallei, dicht beplant met wijnstokken en verspreid liggende romantische wijndorpjes.
Wandeling: 8,5 km, 110 m stijgen en dalen, wandelduur: ca. 2,5 uur (Edenkoben), 8,5 km, 90m stijgen en dalen, 3 uur (Edesheim)

Overnachting in

Edenkoben of Edesheim

Dag 2

Vandaag neem je de bus (vanaf Ziegelhütte) of heb je een transfer (vanaf het Schlosshotel) naar Gleisweiler. Je volgt in eerste instantie het gebied met overgang tussen de beboste hellingen en de glooiende wijngaarden. Vanaf de St. Anna Kapelle, een belangrijke bedevaartsplek, heb je een prachtig uitzicht over de Rijnvallei. Vervolgens kun je door het Pfalzer Wald omhoog klimmen en kom je langs de statige, okergele zomerresidentie van de vroegere koning Ludwig I von Bayern, of wie hoger wil: de Rietburg. Vanaf deze hoogte kijk je in het middaglicht uit over Rodt unter Rietburg. Via het 'Friedensdenkmal' tussen amandelbomen en wijngaarden, terug naar Edenkoben of Edesheim.
Wandeling: 15,5 km, 420 m stijgen en 550 m dalen, wandelduur 5 uur (Edenkoben) of 17 km, 430 m stijgen en 560 m dalen, wandelduur: 5,5 uur (Edesheim), 

Overnachting in

Edenkoben of Edesheim

Dag 3

Je begint de dag met een busrit naar Diedesfeld (vanaf Ziegelhütte) of een transfer naar het Hambacher Schloss (vanaf Edesheim). Je kunt het Hambacher Schloss bezoeken, gelegen hoog boven de wijngaarden op een vooruitstekende heuvelrug. De Weinsteig voert je door prachtige bossen gestaag omhoog naar de Kalmit, met 673 meter de hoogste top van het Haardtgebirge. Hier zie je waarom het Pfälzerwald een Unesco-Biosfeerreservaat is.  De rode zandstenen toren van St. Martin is het volgende doel en is al van verre tussen de wijngaarden te zien. Vele historische panden, vaak in barokstijl en getooid met bloembakken, sieren dit prachtige, maar populaire dorp. Via een stukje Pfalzer Wald en het Friedensdenkmal terug naar het hotel in Edenkoben of door de wijngaarden naar Edesheim.
Wandeling: 16,5 km, 550 m stijgen en 600 m dalen, wandelduur: 6 uur (Edenkoben) of 17,5 km, 560 m stijgen en 610 m dalen, wandelduur: 6,5 uur (Edesheim).

Overnachting in

Edenkoben of Edesheim

Dag 4

Na het ontbijt eindigt het arrangement, tenzij je je verblijf hebt verlengd. Een extra wandeling is ook mogelijk, net als een bezoek aan de interessante steden Speyer of Landau (gratis openbaar vervoer bij verblijf in Gutshof Ziegelhütte). Een fraai wijnstadje is Neustadt, met de vakwerkhuizen van de Altstadt als blikvangers (bereikbaar per trein).
Bij verblijf in Gutshof Ziegelhütte kun je gratis gebruikmaken van een dagje op de e-bike. Wij zorgen voor een leuke fietsroute. 
Wandeling: 11 km, 160 m stijgen en dalen. Wandelduur: ca. 4 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je hebt de keuze uit twee hotels:

 • Comfortabel: het ecologisch gerunde 3* Hotel Gutshof Ziegelhütte in Edenkoben
 • SNP selectie: het 4* kasteelhotel Schloss Edesheim in Edesheim

3* Gutshof Ziegelhütte is een CO2-neutraal hotel, met diverse Duurzaamheidscertificaten, gelegen aan de rand van Edenkoben. De vestiging in oude industriële gebouwen geeft deze een tweede leven en levert een bijzonder gevarieerd hotel op met binnenplaatsen en diverse kleinere gebouwen, waar de prima kamers gevestigd zijn. Alle hedendaagse comfort is voorhanden en het hotel heeft een eigen restaurant.

4* Schloss Edesheim is een stijlvol kasteelhotel in Edesheim, op enkele kilometers afstand van Edenkoben. Het ademt de sfeer van een wijnlandgoed uit en de inrichting geeft een sfeervol idee van luxe. Mooie en rustige ligging in een klein park, in het midden van de wijngaarden. Het kleine slotpark is een heerlijke plek om rustig te genieten.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies, ontbijt en ook avondeten. Het avondeten is in beide hotels een meergangen keuzemenu. De entourage in Gutshof Ziegelhütte is een mix tussen modern en traditioneel, in het slothotel dineer je natuurlijk in passende kasteelsferen.

*) In Schloss Edesheim is het restaurant op zondag gesloten en is diner niet mogelijk. Bij aankomst op zondag krijg je een korting.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten en diners
 • Gutshof Ziegelhütte: Pfalzcard, met korting op entrees en gratis regionaal vervoer
 • Gutshof Ziegelhütte: Bij verlengd verblijf van min. 4 nachten: 1 dag gratis E-bike
 • Schloss Edesheim: wijnproeverij, taxitransfers dag 2 en 3
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Entrees (korting met Pfalzcard)
 • Niet genoemde transfers
 • Voor autoreizigers: parkeerkosten (ca. € 3,- per dag)

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting

Over de activiteiten

Je wandelt in 4 tot 5 uur (10 tot 17 km) per dag in heuvelachtig gebied en overbrugt daarbij hoogteverschillen tussen 300 en 500 meter. De routes langs en in de wijndorpjes voeren regelmatig over verharde weggetjes al proberen we zoveel mogelijk onverhard te wandelen. Zo gauw je de heuvels van de Pfalz in gaat voert de route grotendeels over goed onderhouden bospaden en zijn er per dag meerdere korte stijgingen en dalingen.

Extra dagen

Je kunt dit arrangement verlengen door na afloop extra nachten in het hotel te boeken. We zorgen voor een extra wandeling én een fietstocht: bij 4 nachten of meer kun je bij verblijf in Gutshof Ziegelhütte een dag gratis van een E-bike gebruik maken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Edenkoben/ Edesheim is ca. 475 km. Bij Gutshof Ziegelhütte is (betaalde) parkeergelegenheid. Bij Schlosshotel Edesheim kun je je auto gratis parkeren.

Treinreis

Vanaf de treinstations van Edenkoben of Edesheim is het respectievelijk 500 of 700 meter lopen naar de hotels. Er staan bij de stations niet standaard taxi's.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema: Let op welke variant je van deze reis boekt!

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Edenkoben 08:08 - 13:26 2
Edenkoben– Amsterdam CS 10:26 - 17:28 2

 

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS –Edesheim 08:08 - 14:31 1
Edesheim – Amsterdam CS 15:29 - 21:58 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan deze reis op elke dag starten van begin maart tot eind november. Wil je nog iets van de amandelbloesem zien, dan is maart de aangewezen maand. De bomen en druivenstokken blijven nog mooi gekleurd tot ver in het najaar. En ook daartussenin heeft elke periode een eigen charme. Hoogzomer kan het in dit 'Toscane van Duitsland' flink warm worden, maar als je dan voor de wandelingen de bossen opzoekt in de hogere delen is het ook dan een prima tijd.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist, en het verschil tussen de comfortabel, en de SNP selectie reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Gutshof Ziegelhütte

Als je verblijft in dit hotel verblijf je in een hotel met aandacht voor het milieu. Het hotel maakt natuurlijk al gebruik van de oude gebouwen op een ex-fabriekterrein, maar doet ook aan afvalwaterzuivering, heeft zonnepanelen, zorgt voor herbebruik van restwarmte en vangt regenwater op voor besproeiing. Het hotel heeft diverse Duitse milieucertificaten, waaronder Klimahotel en DEHOGA.

Bij verblijf in Gutshof Ziegelhütte is het in principe mogelijk je hond mee te nemen, mits aangegeven bij boeking. Eventuele kosten (ca. € 7,50 per nacht) dienen ter plaatse betaald te worden. Je dient verder altijd een hondenkussen/deken mee te nemen.
Je hond mag tegen betaling mee in lokale bussen en treinen.

Bij verblijf in Schlosshotel Edesheim kun je helaas je hond níet meenemen.

 

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Pfalz

Duitsland - Pfalz

Wijngaarden, amandelbomen en burchten

Wandelvakantie vanuit Gutshof of kasteelhotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.